51

Μπορεί ο διευθυντής σύνταξης της Corriere della Sera να επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την παραίτησή του από την εφημερίδα με την μεγαλύτερη πολιτική επιρροή, όμως επί μέρες κυκλοφορούν στην Ιταλία οι φήμες ότι ο Φερούτσιο Ντε Μπορτόλι ήταν σε δυσμένεια λόγω της επικριτικής στάσης της εφημερίδας έναντι της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Σε ανοιχτή τους επιστολή -που δημοσίευσαν στο χθεσινό φύλλο της Corriere- οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας εκφράζουν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Μπορτόλι και ζητούν από την εκδοτική εταιρεία RCS Mediagroup να μην παρεμβαίνει στο έργο τους, δίχως να τους συμβουλεύεται.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι δημοσιογράφοι της Corriere della Sera επειμένουν στην ανεξαρτησία της εφημερίδας, αφήνοντας να εννοηθεί πως εκτιμούν ότι ήταν πολιτικοί και όχι προσωπικοί οι λόγοι που ώθησαν τον Φερούτσιο Ντε Μπορτόλι στην υποβολή παραίτησης.

Αλλωστε, επί μέρες κυκλοφορούν στην Ιταλία έντονες φήμες ότι ο μέχρι πρότεινος διευθυντής σύνταξης της Corriere ήταν σε δυσμένεια λόγω της επικριτικής στάσης της εφημερίδας προς την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης για τη δωροδοκία δικαστών.

Από πλευράς της, πάντως, η εκδοτική εταιρεία της εφημερίδας RCS Mediagroup ανακοίνωσε κατόπιν σύσκεψης των διευθυντικών στελεχών της Corriere ότι ο Μπορτόλι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και θα αντικασταθεί από τον έγκυρο πολιτικό αρθογράφο της εφημερίδας, Στέφανο Φόλι.

«Οι αποφάσεις αυτές επιβεβαιώνουν και υπερτονίζουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία της Corriere della Sera» ήταν η δήλωση του Μαουρίτσιο Ρομίτι, επικεφαλής της εκδοτικής εταιρίας RCS Mediagroup.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ