43

Ομόφωνα ενέκριναν την Πέμπτη τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας την ένταξη στο ΝΑΤΟ επτά χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Η διεύρυνση αυτή θα επιτρέψει στην Ατλαντική Συμμαχία να υπολογίζει σε επιπλέον στρατιωτικό δυναμικό 200.000 ανδρών, όπως και σε νέες βάσεις.

Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία προσεκλήθησαν επισήμως να ενταχθούν στη Συμμαχία το Νοέμβριο του 2002, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

Την ίδια ώρα, ύστερα από πρόταση της ελληνικής προεδρίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αποφάσισαν να συστήσουν κοινή ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων τους.

Όπως ανέφερε την Πέμπτη ευρωπαϊκή πηγή, η ομάδα εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν διπλωμάτες από τους δύο διεθνείς οργανισμούς, θα συνέλθει για πρώτη φορά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. «Πρόκειται για μία σαφή έκφραση της βούλησης αμφοτέρων να συνεργασθούν» επισήμανε η ίδια πηγή.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου των πρεσβευτών των χωρών-μελών της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (COPS) της ΕΕ και των μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον.

«Οι δύο οργανισμοί έχουν ο καθένας τους δικούς του στόχους, που όμως απαιτούν τα ίδια στρατιωτικά μέτρα» υποστήριξε ο λόρδος Ρόμπερτσον σε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για τον πλέον «τακτικό» ρυθμό των συναντήσεων ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό