28

Η προσφορά της Βόρειας Κορέας να τερματίσει το πυρηνικό και το βαλλιστικό της πρόγραμμα έναντι μεγάλων οικονομικών παραχωρήσεων από την αμερικανική πλευρά δεν αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ.

«Είναι ένα είδος πρότασης που μας είχαν ήδη κάνει», σημείωσε ο Πάουελ ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας, πρόσθεσε όμως ότι το θέμα «ενδιαφέρει τους άλλους φίλους μας [Νότιο Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία] και βεβαίως θα μελετήσουμε. Όμως δεν είναι μία πρόταση που πάει προς την κατεύθυνση που χρειαζόμαστε εμείς να πάει».

Δηλώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα έκανε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, ο οποίος τόνισε ότι «δεν θα ανταμείψουμε τη Β.Κορέα για την κακή της συμπεριφορά» και απαίτησε εκ νέου την άμεση και επαληθεύσιμη εγκτάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου προσέθεσε πάντως ότι αν και οι διπλωματικές διεργασίες για την αντιμετώπιση της κρίσης θα είναι χρονοβόρες, «ο πρόεδρος Μπους είναι αποφασισμένος να τις ακολουθήσει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό