Μικρά μυστικά για να επιλέγετε πάντα τα καλύτερα τρόφιμα
Η διαδικασία της επιλογής των τροφίμων μπορεί να φαντάζει εύκολη και απλή αλλά δεν είναι. Οι κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών από ακατάλληλα κυρίως ευπαθή προϊόντα που δυστυχώς διατίθενται στο εμπόριο, είναι πολλοί και όχι πάντα ορατοί. Αν έχετε επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της επιλογής των τροφίμων για την οικογένειά σας, καλό θα είναι να μυηθείτε στην τέχνη της σωστής επιλογής τους.
Πρώτος και βασικός κανόνας για σωστές αγορές όλων των ειδών που μπορούν να αποτελέσουν μέρος του διατροφικού σας εβδομαδιαίου προγράμματος, είναι να επιλέξετε συγκεκριμένες αλυσίδες τροφίμων, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και οπωροπωλεία. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ πελάτη-πωλητή είναι καθοριστική και είναι δυνατόν να σας προφυλάξει από παγίδες. Αλλωστε, τα αναγνωρισμένα σημεία πώλησης τροφίμων αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζετε.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι το κατάστημα που επισκέπτεστε τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής και συντήρησης των ευπαθών προϊόντων που εμπορεύεται, ενώ και το προσωπικό θα πρέπει να είναι κατάλληλα ενδεδυμένο ανάλογα με το τμήμα στο οποίο απασχολείται. Η σωστή σειρά επιλογής και τοποθέτησης των τροφίμων μέσα στο καλάθι παίζει σημαντικό ρόλο. Βάλτε πρώτα τα συσκευασμένα τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται εύκολα (καφές, ζυμαρικά, κονσέρβες, όσπρια) και τελευταία αυτά που βρίσκονται εντός ψυγείου (κρέας, τυρί, γάλα), τα φρούτα και τα λαχανικά.
Η ελληνική φύση παράγει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα οπωροπωλεία που βρίσκονται εντός ή εκτός των σούπερ μάρκετ θα πρέπει απαραιτήτως να μην εκθέτουν τα εποχιακά προϊόντα σε περιβαλλοντικές συνθήκες που θα συμβάλουν στη γρήγορη αλλοίωσή τους. Όλα τα λαχανικά και τα φρούτα είναι απαραίτητο να φυλάσσονται σε σκιερό μέρος και να είναι πάντα καθαρά. Επιλέξτε για την οικογένειά σας πάντα εποχιακά φρούτα και λαχανικά, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες γευστικές εκπλήξεις. Κατά την επιλογή τους παρατηρήστε να μην έχουν σχισμές στο φλοιό τους ή να μην έχει αλλοιωθεί το σχήμα τους. Επίσης, θα πρέπει να μυρίζουν ευχάριστα. Επιλέξτε οι ίδιοι τα φρούτα ή τα λαχανικά, διότι ο πωλητής θα προσπαθήσει σίγουρα να σας δώσει ό,τι εκείνος θεωρεί ότι πρέπει να πωληθεί άμεσα. Σας συμβουλεύουμε να αγοράζετε μόνο εκείνη την ποσότητα που καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες της οικογένειάς σας. Έτσι, θα απολαμβάνετε πάντα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Η επιλογή πουλερικών και αμνοεριφίων καθώς και των παραγώγων τους είναι απαραίτητο να γίνεται προσεκτικά και με ιδιαίτερη επιμέλεια. Τα εγχώρια αμνοερίφια φέρουν τη χαρακτηριστική μπλε σφραγίδα, ενώ τα εισαγωγής έχουν σφραγίδα πράσινου χρώματος, δηλαδή έχουν εισαχθεί από χώρες-μέλη της ΕΕ οι οποίες αποδεδειγμένα δεν έχουν παρουσιάσει προβλήματα αφθώδους πυρετού. Κανόνας που ισχύει πάντα και δεν θα πρέπει να ξεχνάτε είναι να μην αγοράζετε ποτέ κρέας που βρίσκεται εκτεθειμένο εντός ή εκτός κρεοπωλείου. Το κρέας πρέπει πάντα να βρίσκεται στο ψυγείο.
Αν σας αρέσει το αρνάκι γάλακτος, προσέξτε το χρώμα του να είναι ροζ, τα κόκαλά του λεπτά και το λίπος του άσπρο. Αντιστοίχως το κατσικάκι γάλακτος θα πρέπει να έχει σκούρο και σφιχτό κρέας και λίγο λίπος. Το αρνί που είναι μεγαλύτερο των 12 μηνών θα πρέπει να έχει ευχάριστη μυρωδιά και η σάρκα του να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή. Προσέξτε να είναι το χρώμα του «ζωηρό», διότι όταν το κρέας είναι σκληρό, έχει εκχυμώσεις και το χρώμα του είναι θαμπό, ίσως το ζώο να ήταν άρρωστο την περίοδο σφαγής ή να μην έχει συντηρηθεί σωστά.
Ζητάτε να κόβουν τον κιμά πάντα παρουσία σας, εκτός αν προτιμάτε τον συσκευασμένο, οπότε θα πρέπει να προσέχετε ώστε στη συσκευασία να αναγράφονται η ημερομηνία λήξης και το όνομα του παρασκευαστηρίου.
Αν αρέσκεστε σε νοστιμιές όπως έντερα, κεφαλάκια και συκωταριές ζώων, προσέξτε κατά την αγορά τους να είναι πάντα καθαρά χωρίς δυσάρεστη οσμή. Στις συσκευασμένες συκωταριές προσέξτε τη σφραγίδα καταλληλότητας, την προέλευση και την επωνυμία της εταιρείας. Το ίδιο ισχύει και για τα συσκευασμένα κεφαλάκια.
Θυμηθείτε ότι το κατεψυγμένο κρέας θα πρέπει να συντηρείται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των -18 βαθμών Κελσίου. Αν παρατηρήσετε υψηλότερη θερμοκρασία στα ψυγεία του καταστήματος, μην αγοράσετε κρέας γιατί μπορεί να έχει αλλοιωθεί.
Όταν επιλέγετε νωπά πουλερικά φροντίστε να φέρουν την επωνυμία της επιχείρησης, να είναι καλοσχηματισμένα και το δέρμα τους να μην έχει σχισμές, μώλωπες και αιματώματα. Τα τεμαχισμένα κοτόπουλα που πωλούνται συσκευασμένα θα πρέπει να έχουν πάντα τη σφραγίδα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης και την ημερομηνία λήξης.
Η επιλογή των αβγών απαιτεί μεγάλη προσοχή, καθώς αποτελούν συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης. Τα φρέσκα αβγά, κατάλληλα προς βρώση, θα πρέπει να μην έχουν αίμα, ακαθαρσίες ή ράγισμα στο τσόφλι. Στη συσκευασία είναι απαραίτητο να αναγράφονται πάντα η ημερομηνία λήξης, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, καθώς και οι ενδείξεις της κατηγορίας (Α, Β, Γ) και του βάρους.
Αν προμηθεύεστε αβγά εκτός συσκευασίας, προσέξτε στα παραστατικά πώλησης να αναγράφονται πάντα η ημερομηνία και η ένδειξη ωοσκόπησης.
Πριν τα μαγειρέψετε καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, κάντε ένα μικρό τεστ για να διαπιστώσετε αν πραγματικά είναι φρέσκα. Βυθίστε ένα αβγό σε ένα μπολ με νερό. Αν επιπλεύσει σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικο. Η φρεσκάδα ενός αβγού είναι δυνατόν να διαπιστωθεί και όταν το βράσετε. Αν δεν κουνιέται ο κρόκος, δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του και κατέχει κεντρική θέση, τότε είναι φρέσκο και μπορείτε να το φάτε άφοβα.
Οι ελληνικές θάλασσες προσφέρουν μεγάλη ποικιλία θαλασσινών και ψαριών ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς. Για να τα επιλέξετε σωστά δεν είναι υποχρεωτικό να τα ξέρετε με το όνομά τους ή να είστε σε θέση να τα ξεχωρίσετε. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο οι λάτρεις του είδους. Σημασία έχει να είναι φρέσκα. Επιλέξτε λοιπόν ψάρια που είναι πάντα τοποθετημένα σε πάγο, μυρίζουν ευχάριστα, τα μάτια τους είναι καθαρά και «λαμπερά», τα βράγχια έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, τα λέπια είναι σκληρά και άκαμπτα.
Όταν επιλέγετε μαλάκια με το όστρακο, διαλέξτε μόνο εκείνα που είναι ακόμα ζωντανά. Πιέστε τα ανάμεσα στην παλάμη σας και αν το όστρακο δεν ανοίξει ή σπάσει είναι φρέσκα και μπορείτε να τα καταναλώσετε άφοβα.
Το γάλα και τα παράγωγά του (τυρί, γιαούρτι, παγωτό και βούτυρο) θεωρούνται ευπαθή προϊόντα και είναι απαραίτητο να συντηρούνται σωστά τόσο στα σημεία πώλησης όσο και στο ψυγείο του σπιτιού. Μην αγοράζετε γάλα, γιαούρτι και τυρί με συσκευασία αλλοιωμένη ή εκτός ψυγείου. Θα πρέπει η οσμή και η γεύση τους να είναι ευχάριστη, ενώ η αγορά τους είναι απαραίτητο να γίνεται πάντα πολύ πριν από την ημερομηνία λήξης. Αποφεύγετε την αγορά «φρέσκων τυριών» από ερασιτέχνες παραγωγούς ή κτηνοτρόφους που τυροκομούν οι ίδιοι τα προϊόντα που πωλούν, καθώς οι υγειονομικές συνθήκες παρασκευής είναι άγνωστες και πιθανόν να μην είναι οι σωστές.
Τα παγωτά, παρ’ ότι είναι κατεξοχήν καλοκαιρινό προϊόν, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας διατίθενται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι συσκευασίες τους δεν πρέπει να είναι χτυπημένες ή σκισμένες ή να έχουν ανοιχτεί. Ο καταψύκτης όπου βρίσκονται δεν θα πρέπει να έχει στρώματα πάγου στα τοιχώματα, ένδειξη ότι έγινε ανεξέλεγκτο ξεπάγωμα, το οποίο πιθανόν έχει αλλοιώσει τη σύσταση του παγωτού.
Αλλαντικά
Ο μύθος ότι τα αλλαντικά δεν αλλοιώνονται εύκολα, διότι περιέχουν μείγματα μπαχαρικών που τα κάνουν ανθεκτικά, δεν ισχύει. Φροντίστε κατά την επιλογή των αλλαντικών το περίβλημά τους να είναι στεγνό, καθαρό και γυαλιστερό. Η οσμή και η γεύση τους να είναι ευχάριστες και φυσικά προσέξτε να μην αφήνουν χρώμα όταν τα αγγίζετε. Προτιμήστε τα συσκευασμένα από τα «χύμα», για να είστε σίγουροι ότι έχουν τηρηθεί οι κανόνες σωστής παρασκευής και συντήρησης.
Η επιλογή των τροφών για τους καλοφαγάδες είναι μια ιεροτελεστία. Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι τρώτε πάντα το καλύτερο, αφιερώστε χρόνο στη διαδικασία της αγοράς ευπαθών προϊόντων και μη. Η γευστική απόλαυση θα σας αποζημιώσει για τον πολύτιμο χρόνο που σπαταλήσατε για να βρείτε τα πιο φρέσκα προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
health.in.gr
- «Ο πατέρας ήταν γεμάτος αίματα» – Τι λέει μάρτυρας της τραγωδίας με το 2χρονο και το πίτμπουλ
- Κίνα: Ο «αναπνευστήρας» της Ρωσίας στον πόλεμο κυρώσεων
- Πυρκαγιά στο Χονγκ Κονγκ: Σκάνδαλο στις παραβάσεις των κανόνων ασφαλείας – Αγνοήθηκαν οι ανησυχίες των ενοίκων
- Από την Ολυμπιάδα, στα καρτέλ: Ο snowboarder ναρκοβαρώνος Ράιαν Γουέντινγκ στους 10 πιο επικίνδυνους του FBI
- Η Ρωσία τερματίζει τις στρατιωτικές συμφωνίες με Πορτογαλία, Γαλλία και Καναδά
- Νέα στοιχεία για την τραγωδία στην Κρήτη – Νεκροί μέσα σε λέμβο οι 18 μετανάστες



