31

Επιτυχής υπήρξε την Τρίτη η δοκιμή του αμερικανικού στρατού για την αναχαίτιση και την καταστροφή εχθρικού πυραύλου, πάνω από τον Ειρηνικό, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του αμφιλεγόμενου προγράμματος για την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ (NMD).


Η δοκιμή αυτή, η πέμπτη κατά σειρά στο πρόγραμμα των δοκιμών, είχε αναβληθεί δύο φορές μέσα σε ένα διήμερο εξαιτίας της κακοκαιρίας που επικρατούσε πάνω από την περιοχή του Ειρηνικού. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τσέριλ Ίργουιν, «η αναχαίτιση υπήρξε επιτυχής».


Ο πύραυλος καταστροφής εκτοξεύθηκε από την ατόλη Κουαζαλέιν, στις νήσους Μάρσαλ, 20 λεπτά μετά την εκτόξευση τροποποιημένου διηπειρωτικού πυραύλου από την αμερικανική αεροπορική βάση Βάντερμπεργκ, που έφερε μία κεφαλή χωρίς γόμωση και ένα παραπλανητικό μπαλόνι, που έπρεπε να αναγνωριστούν και να διακριθούν από τα ευαίσθητα συστήματα του αναχαιτιστικού πυραύλου.


Η προηγούμενη δοκιμή είχε πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουλίου, με την αναχαίτιση και την καταστροφή πάνω από τον Ειρηνικό μιας οβίδας χωρίς γόμωση, η οποία είχε θεωρηθεί ως επιτυχία για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα του Πενταγώνου για την αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα. Με τη σημερινή επιτυχή πέμπτη δοκιμή, το πρόγραμμα μετρά στο ενεργητικό του τρεις επιτυχίες και δύο αποτυχίες.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό