27

Κατηγορηματικά διέψευσε το ΝΑΤΟ την Πέμπτη δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian ότι σχεδιάζει μαζική επίθεση εναντίον του Αφγανιστάν, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν την Τρίτη τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε έκτακτη σύσκεψη του μόνιμου συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας, με αντικείμενο τις επιπτώσεις των επιθέσεων.

«Το αρνούμαστε αυτό» δήλωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στο περιεχόμενο του δημοσιεύματος που έλεγε ότι η Συμμαχία σχεδιάζει επίθεση, στην οποία θα εμπλακεί μεγάλος αριθμός χερσαίων δυνάμεων, εναντίον της βάσης του Σαουδάραβα μεγιστάνα Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν.


Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, υποστηρίζουν ότι ο Μπιλ Λάντεν είναι ο υπ αριθμόν 1 ύποπτος για τις τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, από τις οποίες εκτιμάται ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.


Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είπε επίσης ότι η Συμμαχία δεν έχει εκδώσει οδηγίες για την προετοιμασία στρατιωτικής δράσης και ότι εξαρτάται από τις ΗΠΑ να πει στις δυνάμεις της Συμμαχίας εάν έχει αποδείξεις για το ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν σχεδιαστεί από το εξωτερικό και να ζητήσει βοήθεια από τους συμμάχους.


«Το συμβούλιο εξέδωσε μία πολιτική ανακοίνωση, όχι μια επιχειρησιακή απόφαση. Προς το παρόν δεν υπάρχει μία επιχειρησιακή απόφαση που να δίνει οδηγίες στις στρατιωτικές Αρχές. Ίσως υπάρξει μια τέτοια αργότερα» είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.


Ωστόσο, νωρίτερα την Πέμπτη, Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Αφγανιστάν είναι «ένα ενδεχόμενο», το οποίο η Συμμαχία θα εξετάσει σοβαρά, εφόσον υπάρξουν ενδείξεις ότι ο Μπιν Λάντεν κρύβεται πίσω από τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην αμερικανική ιστορία.


Έκτακτη σύσκεψη ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Η Ατλαντική Συμμαχία και η Ρωσία δήλωσαν την Πέμπτη «ενωμένες στην απόφασή τους να μην αφήσουν ατιμώρητους τους υπεύθυνους τόσο απάνθρωπων πράξεων». Την απόφασή τους αυτή διατυπώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου σε επίπεδο πρεσβευτών ΝΑΤΟ και Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία καλούν ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα εντείνουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της Ιδρυτικής Πράξης προκειμένου να πατάξουν αυτή τη μάστιγα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το μόνιμο συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας (ένα συμβουλευτικό όργανο μεταξύ των δύο πλευρών που ιδρύθηκε το 1997) εκφράζει ακόμα «οργή και αγανάκτηση για τις βάρβαρες πράξεις εναντίον του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

«Οι Σύμμαχοι και η Ρωσία έχουν βέβαια υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις που στρέφονταν εναντίον πολιτών, αλλά η τρομερή έκταση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου είναι χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία», επισημαίνει το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης.


Σε «μετρημένη απάντηση» καλεί η Γαλλία


Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Αλέν Ρισάρ δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι σημαντικό για τους ηγέτες του Κόσμου, οι οποίοι εξετάζουν μία απάντηση στα τρομοκρατικά
χτυπήματα στις ΗΠΑ, να μην καταλήξουν με τις αποφάσεις τους να αυξήσουν την
αβεβαιότητα στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας.


«Είναι ευθύνη του καθενός μας, κυρίως δε των αμερικανικών αρχών, να καθορίσουμε
ποια οφείλει να είναι η κατάλληλη απάντηση σε μία τέτοια κατάσταση», τόνισε ο
Γάλλος υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.


«Σκοπός ενός στρατιωτικού πλήγματος ενάντια στην τρομοκρατική απειλή είναι να
βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας, κι όχι να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα»,
τόνισε ο Ρισάρ. «κάθε χώρα θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που απώτερο σκοπό θα
έχουν να μειωθούν οι κίνδυνοι, κι όχι να συνδαυλίζονται», πρόσθεσε.

Τελευταία ενημέρωση: 3.25 μ.μ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό