
Πέθανε ο Ουίλιαμ Ρότζερς, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Νίξον
Πέθανε το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 87 ετών ο Ουίλιαμ Ρότζερς, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον (1968 - 1974). Ο παλαίμαχος Αμερικανός νομικός και πολιτικός έγινε περισσότερο γνωστός για το σχέδιο απόσυρσης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Όχθη, το οποίο εκπόνησε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (1969 - 1973). Το σχέδιο αυτό αποτέλεσε τη βάση της Συνόδου της Μαδρίτης του 1991 αλλά και των σημερινών συνομιλιών Ισραηλινών και Παλαιστινίων υπό την αιγίδα του Μπιλ Κλίντον.
30
Πέθανε το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 87 ετών ο Ουίλιαμ Ρότζερς, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον (1968 – 1974). Ο παλαίμαχος Αμερικανός νομικός και πολιτικός έγινε περισσότερο γνωστός για το σχέδιο απόσυρσης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Όχθη, το οποίο εκπόνησε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (1969 – 1973). Το σχέδιο αυτό αποτέλεσε τη βάση της Συνόδου της Μαδρίτης του 1991 αλλά και των σημερινών συνομιλιών Ισραηλινών και Παλαιστινίων υπό την αιγίδα του Μπιλ Κλίντον.
Το περίφημο «σχέδιο Ρότζερς» συντάχθηκε το 1969 και προέβλεπε την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα του 1967, σε αντάλλαγμα για την ειρήνη με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Το σχέδιο απορρίφθηκε μεν από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο εκλιπών υπουργός ωστόσο κατάφερε να οδηγήσει τις δύο χώρες σε ανακωχή τον Αύγουστο του 1970.
Σημαντική ήταν η συμβολή του Ουίλιαμ Ρότζερς στην πραγματοποίηση της επίσημης επίσκεψης του Ρίτσαρντ Νίξον στο Πεκίνο το 1972, καθώς και στην υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με το Βιετνάμ, ένα χρόνο αργότερα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Ουκρανία: Αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο μετά την τριήμερη κατάπαυση του πυρός
- Πάνω από 500.000 άνθρωποι σε αιμοκάθαρση στις ΗΠΑ – Μια αιρετική λύση για αύξηση μοσχευμάτων
- Βενεζουέλα: Θα γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ, ρωτάει δημοσιογράφος τη μεταβατική πρόεδρο Ροδρίγκες
- ΜΚΟ: Αλματώδης αύξηση των εσωτερικών εκτοπισμών εξαιτίας ένοπλων συρράξεων
- Διδυμότειχο: Ερωτήματα προκαλεί το δέντρο στην κορυφή της αποκαταστημένης ξύλινης στέγης του Τεμένους Βαγιαζήτ
- Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 10 νεκροί εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων
