65

Η NASA αποφάσισε να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στο μοναδικό ανεξερεύνητο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Πλούτωνα, και να οργανώσει μία αποστολή που θα στείλει ένα σκάφος σε αυτόν. Υπεύθυνοι της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ κάλεσαν την Τετάρτη τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες να καταθέσουν σχετικές προτάσεις και σχέδια.

Η αποστολή θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2004, προκειμένου να φτάσει ένα σκάφος στον Πλούτωνα οκτώ χρόνια μετά. Η NASA είχε αποφασίσει να σταματήσει την προετοιμασία της αποστολής Pluto – Kuiper Express, λόγω υψηλού κόστους, αλλά η αντίδραση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας την οδήγησε σε αναθεώρηση των σχεδίων της.


Πρόσφατα, επιστήμονες της Solar System Exploration Subcommittee ανακοίνωσαν σε αξιωματούχους της NASA ότι θα προτιμούσαν αναβολή της αποστολής στο δορυφόρο του Δία, Ευρώπη, ώστε να πραγματοποιηθεί η αποστολή στο μικρότερο και πιο απομακρυσμένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.


Όπως μετέδωσε το Space.com, έχει μεγάλη σημασία η αποστολή στον Πλούτωνα να φτάσει πριν από το 2020, όταν η ατμόσφαιρά του παγώνει, διότι ο πλανήτης θα βρίσκεται στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τον Ήλιο. Η μελέτη της ατμόσφαιρας του μικρού πλανήτη αποτελεί ένα από τα σημαντικά επιστημονικά ζητήματα της αποστολής.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ