43

: Πριν από 2.000 χρόνια τα… φώτα έσβησαν στην Πομπηία, όταν εκείνη έπεσε θύμα της έκρηξης του Βεζούβιου. Τώρα, όμως, το τοπίο άλλαξε ριζικά, καθώς από την Παρασκευή -και με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού- ο χώρος φωταγωγείται.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού πέντε εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 2 δισ. δρχ.), εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια ανάδειξης της Πομπηίας από το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2002. Τότε, τα στενά -χαραγμένα από κυπαρίσσια- δρομάκια του χώρου θα γεμίσουν από ένα ολόλευκο φως και μια χρυσή λάμψη θα αναδεικνύεται από τις κατοικίες και τους ναούς.


Στόχος του έργου είναι να αποκτήσει και πάλι η Πομπηία τη δυναμική αρχική εικόνα της. «Θέλουμε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της και όχι να της δώσουμε μια ψεύτικη εικόνα. Για αυτό είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας» τονίζει η Ιταλίδα υπουργός Πολιτισμού, Τζιοβάνα Μελάντρι.


Την Παρασκευή, συνεργάτες της υπουργού ανακοίνωσαν την παράταση του ωραρίου λειτουργίας του χώρου. Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκέπτεται την Πομπηία κάθε Σαββατοκύριακο από το πρωί έως τις 19:00, και όχι έως τις 17:00, όπως ίσχυε.


Σύμφωνα με αξιωματούχους του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού, η παράταση του ωραρίου σημαίνει αύξηση των ετήσιων εσόδων, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, τα οποία καθυστερούν την ολοκληρωμένη ανάδειξη της Πομπηίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press