30

Η Ρωσία υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα, συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Halliburton, προκειμένου η τελευταία να αναλάβει την ανάσυρση των σορών από το πυρηνικό υποβρύχιο Kursk. Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, η επιχείρηση θα αρχίσει στις 10 Οκτωβρίου.

Οι δύτες της αμερικανικής εταιρείας θα ανοίξουν τρύπες στο κύτος του υποβρυχίου, αλλά σε αυτό θα εισέλθουν μόνο Ρώσοι δύτες.


Αρχικά, η ρωσική κυβέρνηση είχε αρχίσει διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Stolt Offshore, αγγλικών και νορβηγικών συμφερόντων, αλλά η συμφωνία ναυάγησε λόγω διαφωνιών σε σχέση με το κόστος της επιχείρησης.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ρώσων αξιωματούχων, το κόστος της ανάσυρσης των θυμάτων του Kursk υπολογίζεται σε 7 εκατομμύρια δολάρια περίπου (2,6 δισ. δρχ.)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters