Το ναό της βασίλισσας του Σαβά υποστηρίζει ότι ανακάλυψε Καναδός αρχαιολόγος
Το ναό της βασίλισσας του Σαβά πιστεύει ότι ανακάλυψε ο Καναδός αρχαιολόγος, Μπιλ Γκλάνζμαν, στη βόρεια Υεμένη. Ο Μπ.Γκλάνζμαν, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, ανακοίνωσε ότι μαζί με την ομάδα του προχωρεί σταδιακά στην αποκάλυψη των μυστικών του ναού, ηλικίας 3.000 χρόνων.
Το ναό της βασίλισσας του Σαβά πιστεύει ότι ανακάλυψε ο Καναδός αρχαιολόγος, Μπιλ Γκλάνζμαν, στη βόρεια Υεμένη. Ο Μπ.Γκλάνζμαν, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, ανακοίνωσε ότι μαζί με την ομάδα του προχωρεί σταδιακά στην αποκάλυψη των μυστικών του ναού, ηλικίας 3.000 χρόνων.
Μισοθαμμένο κάτω από την άμμο στο νότιο άκρο της Αραβικής ερήμου, το Μαχράμ Μπιλκίς ή αλλιώς ο Ναός του Θεού της Σελήνης περιέχει ανεκτίμητα στοιχεία και αντικείμενα τέχνης από την εποχή της βιβλικής βασίλισσας. Ο ναός υπήρξε ιερός τόπος προσκυνήματος από το 1200 π.Χ. έως το 500 μ.Χ., από την εποχή που συμπίπτει ιστορικά με την επίσκεψη της βασίλισσας του Σαβά στο βασιλιά Σολομώντα στο Ισραήλ.
«Η συνύπαρξη μιας τέτοιας ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής σχέσης σε ένα χώρο είναι εκπληκτική. Δεν συμβαίνει συχνά κάτι τέτοιο στην αρχαιολογία» δήλωσε ο καθηγητής Μπ.Γκλάνζμαν. «Μέχρι στιγμής έχει έλθει στο φως λιγότερο από το 1% του ναού και των ευρημάτων. Ανεκτίμητοι θησαυροί παραμένουν θαμμένοι κάτω από τόνους άμμου» προσέθεσε ο Καναδός καθηγητής.
Οι ανασκαφές για τον εντοπισμό του ναού της βασίλισσας του Σαβά ξεκίνησαν το 1951 από τον Αμερικανό αρχαιολόγο Ουέντελ Φίλιπς. Οι εργασίες, όμως, διακόπηκαν ένα χρόνο αργότερα, εξαιτίας των πολιτικών ταραχών που ξέσπασαν στην περιοχή. Ξανάρχισαν το 1998 και χρηματοδοτούνται από το Αμερικανικό Ιδρυμα για τη Μελέτη του Ανθρώπου, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επιδοτεί τέτοιου είδους προσπάθειες.
Ο Γκλάνζμαν επισήμανε ότι ο ναός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «το όγδοο θαύμα του κόσμου», προσελκύοντας επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης.
Ωστόσο, ο αρχαιολόγος Εντουαρντ Κίελ, έφορος του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο, ήταν πιο συγκρατημένος. «Με δεδομένη την οικονομική και την πολιτική κατάσταση, καθώς και το πρόβλημα της εξεύρεσης χρημάτων για τέτοιες προσπάθειες, πιστεύω ότι η δήλωση του Γκλάνζμαν είναι η πιο αισιόδοξη της εποχής. Δεν νομίζω ότι θα δω το ναό όσο ζω» τόνισε χαρακτηριστικά.