69

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με περισσότερα από 50 έργα, βιβλία και προσωπικά αντικείμενα του ζωγράφου, συγγραφέα και δασκάλου Φώτη Κόντογλου πρόκειται να εγκαινιαστεί ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο και θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Τήνου και το ίδρυμα Φώτης Κόντογλου. Είναι η πρώτη φορά που τα έργα του μεγάλου θαλασσογράφου και αγιογράφου εκτίθενται σε νησί.


Στην έκθεση περιλαμβάνονται μερικά από τα αριστουργήματα του Κόντογλου, όπως η Παναγία Η Γλυκοφιλούσα, μια εικόνα που συγκαταλέγεται στις ομορφότερες απεικονίσεις της Παναγίας με το πράο βλέμμα της Μεγαλόχαρης που φανερώνει τη βαθιά πίστη του καλλιτέχνη. Το έργο αυτό θα αποτελεί το κεντρικό έκθεμα.


Αλλα έργα που θα εκτεθούν είναι Το Πορτρέτο Του Νικόλαου Χρυσοχόου, ένας πίνακας που προσομοιάζει στο γνωστό πίνακα του Θεοτοκόπουλου Ο Καρδινάλιος Φερνάντο ντε Γκεβάρα, ακόμη ο Δάσκαλος, Ο Λήσταρχος Του Ολύμπου, Ζωγράφος Και Η Κόρη κ.ά. Τέλος, θα εκτίθεται ένα σκίτσο που η κόρη του Κόντογλου φιλοτέχνησε το 1940.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ