65

Ντομάτες γενετικά μεταλλαγμένες, ώστε να περιέχουν συστατικά που παράγουν στο ανθρώπινο σώμα τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης Α, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου αλλά και καρδιακών παθήσεων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες από τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία.

Οι επιστήμονες ουσιαστικά δημιούργησαν ντομάτες πλούσιες στο συστατικό Β-καροτίνη. Η Β-καροτίνη μετατρέπεται στο ανθρώπινο σώμα σε βιταμίνη Α, μία χημική ένωση που θεωρείται ως ισχυρό όπλο του οργανισμού ενάντια σε πολλές παθήσεις.


Το πόσο σημαντική είναι αυτή η βιταμίνη φαίνεται και από τις εκτιμήσεις της UNICEF ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν στον κόσμο έως και δύο εκατομμύρια παιδιά ηλικίας ενός έως τεσσάρων χρονών από έλλειψη αυτής της βιταμίνης, όπως μετέδωσε το BBC την Τρίτη.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι προτιμότερο, πάντως, η έλλειψη βιταμινών να αναπληρώνεται με φυσικό τρόπο, από το φαγητό, παρά με τεχνητά συμπληρώματα διατροφής.


Ο καθηγητής Πίτερ Μπράμλεϊ από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα που ανέπτυξε τις γενετικά μεταλλαγμένες ντομάτες, δήλωσε ότι πιο υγιεινές είναι μάλιστα οι επεξεργασμένες και κονσερβοποιημένες ντομάτες.


Η βιταμίνη Α θεωρείται ικανή να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιακών νοσημάτων, αλλά και να λειτουργήσει ως παράγοντας πρόληψης σε ασθένειες των οφθαλμών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ