28

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσει την Τετάρτη την κατάρτιση ενός νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο οι ομοσπονδιακές Αρχές θα επιβλέπουν την παραγωγή και διάθεση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Σκοπός της κίνησης αυτής, είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα αμφιλεγόμενα αυτά τρόφιμα, τα οποία, όμως, κατέχουν σημαντική θέση στο καθημερινό διαιτολόγιο των Αμερικανών πολιτών.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που προβλέπονται από το νομοσχεδίο είναι η υποχρέωση των βιοτεχνολογικών εταιρειών να ενημερώνουν την ομοσπονδιακή Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων για τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Επίσης, θα πρέπει να κοινοποιούν επίσημα την πρόθεσή τους να διαθέσουν στην αγορά τέτοια προϊόντα, τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν από την κυκλοφορία τους. Σκοπός αυτής της διαδικασίας, που μέχρι σήμερα είναι προαιρετική, είναι να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για τους ελέγχους που επιβάλλονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σε αυτές τις περιπτώσεις.


Επιπλέον, σε περίπτωση υιοθέτησης του νομοσχεδίου θα επιτρέπεται στις εταιρείες παραγωγής και διανομής φυσικών τροφίμων να αναγράφουν στη συσκευασία των προϊόντων τους την απουσία γενετικών τροποποιήσεων. Στο παρελθόν, οι βιοτεχνολογικές εταιρείες είχαν αντισταθεί σθεναρά στην ύπαρξη μιας τέτοιας ένδειξης, καθώς πίστευαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να στιγματίσει τα δικά τους προϊόντα υπονοώντας την ποιοτική ανωτερότητα των φυσικών τροφίμων.


Τέλος, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας θα επιβλέπει την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των τεστ βάσει των οποίων εξακριβώνεται εάν κάποιο προϊόν έχει υποστεί γενετική επεξεργασία ή όχι.


Οι επικριτές των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων έσπευσαν να εκφράσουν την ανησυχία τους, καθώς το σχέδιο εμφανίζεται ανεπαρκές και δεν αντιμετωπίζει, όπως υποστηρίζουν, την ουσία του προβλήματος της γενετικής επέμβασης και των επιπτώσεών της στο φυσικό περιβάλλον και στην υγεία των καταναλωτών. Παράλληλα, οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του από την αμερικανική κυβέρνηση, το εκθέτουν ενδεχομένως σε νέα κωλυσιεργία κατά τη διαδικασία ψήφισής του, εξαιτίας των προεδρικών εκλογών και των πιθανά διαφορετικών απόψεων του νέου προέδρου των ΗΠΑ.


Στις ΗΠΑ, γενετικά τροποποιημένα δημητριακά και άλλου είδους προϊόντα καλλιεργούνται από το 1996. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μισή ετήσια σοδειά σόγιας και βαμβακιού έχει υποστεί γενετική επεξεργασία, ενώ σε μικρότερη έκταση το ίδιο συμβαίνει με το καλαμπόκι και τις πατάτες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ