
Καλλιέργειες σε περιβάλλον μικροβαρύτητας
Επιστήμονες θα έχουν μία ευκαιρία τον Απρίλιο να αποδείξουν ότι το περιβάλλον μικροβαρύτητας είναι γόνιμο για τη βελτίωση καλλιεργειών με γενετική τροποποίηση, καθώς σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πειράματα στην επόμενη αποστολή του διαστημικού λεωφορείου, όπως μετέδωσε το Science Daily την Τρίτη.
65
Επιστήμονες θα έχουν μία ευκαιρία τον Απρίλιο να αποδείξουν ότι το περιβάλλον μικροβαρύτητας είναι γόνιμο για τη βελτίωση καλλιεργειών με γενετική τροποποίηση, καθώς σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πειράματα στην επόμενη αποστολή του διαστημικού λεωφορείου, όπως μετέδωσε το Science Daily την Τρίτη.
Το πρόγραμμα έρευνας διεξάγεται από το Center for Space Automation and Robotics σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Producers Natural Processing από την πολιτεία της Ιντιάνα στις ΗΠΑ.
Σκοπός της έρευνας είναι να αποδειχτεί ότι η γενετική τροποποίηση αγροτικών καλλιεργειών που είναι επίπονη και αναποτελεσματική στη Γη μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο Διάστημα.
Ο Βέια Ζου, υπεύθυνος του προγράμματος, δήλωσε ότι η προσπάθεια θα αρχίσει με την ανάπτυξη σπόρων από σόγια, στους οποίους οι αστροναύτες θα προσθέσουν ένα διάλυμα που περιέχει αγροβακτήρια, τα οποία χρησιμεύουν ως παράγοντας που βοηθάει στη μεταβίβαση ενός γονιδίου στα κύτταρα των σπόρων για να γίνει η γενετική τροποποίηση.
Ενα αντίστοιχο πείραμα είχε λάβει χώρα το 1998 και είχε δέκα φορές καλύτερα αποτελέσματα στην τροποποίηση των σπόρων σόγιας από ό,τι σε περιβάλλον γήινης βαρύτητας. Ωστόσο, το πείραμα τότε απέτυχε, επειδή τα αγροβακτήρια ξέφυγαν από τον έλεγχο και τελικά σκότωσαν τους σπόρους. Με το τελευταίο πείραμα οι επιστήμονες ελπίζουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα αυτά.
Η μεταβίβαση ενός γονιδίου σε ένα φυτό χρησιμοποιείται συχνά για την αύξηση της φυσικής αντίστασης μιας καλλιέργειας απέναντι σε ασθένειες, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία στο γήινο περιβάλλον. Πάντως οι επιστήμονες δεν ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν του λόγους για τους οποίους οι συνθήκες μικροβαρύτητας επιταχύνουν τη διαδικασία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι υπό όρους οι εφοριακοί που κατηγορούνται για «φακελάκια» – Τι είπαν στις απολογίες τους
- Ανακωχή: «Φιλάω το χέρι του Αχιλλέα, φονιά του γιου μου»
- Στον κόσμο του «6-7»: Τι σημαίνει το meme που λατρεύει η Gen Alpha και δεν καταλαβαίνουν οι γονείς
- ΠΑΣΟΚ: Ανέξοδες μαγκιές του Γεωργιάδη, να παρέμβει άμεσα ο εισαγγελέας για τις δηλώσεις περί ρουσφετιών
- Τα συλλυπητήρια της ΚΑΕ Ολυμπιακός για τον Ντούσκο Βουγιόσεβιτς
- «Όσο η δικογραφία για τις υποκλοπές κάνει βόλτες, παραγράφονται αξιόποινες πράξεις», προειδοποιεί ο Χρ. Κακλαμάνης




