34

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ αναχώρησε το Σάββατο για το Ελσίνκι, όπου θα έχει συνομιλίες με τους 15 της Ενωμένης Ευρώπης, κατόπιν ανακήρυξης της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα.

Oι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καταστήσουν σαφές ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας θα βασιστεί στα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί και για τις άλλες 12 υποψήφιες προς ένταξη χώρες και ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί κατά την ενταξιακή διαδικασία στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του για τη φινλανδική πρωτεύουσα, o Eτζεβίτ έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι οι προετοιμασίες μας για την ιδιότητα του πλήρους μέλους θα πραγματοποιηθούν πολύ νωρίτερα από όσο αναμενόταν.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι όπως πάντοτε υποστηρίζαμε, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία (για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ), ωσότου γίνει

αποδεκτό ότι υπάρχουν δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο.

Η θετική απάντηση της Αγκυρας στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι δόθηκε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ετζεβίτ και ύστερα από εντατικές διαβουλεύσεις του Τούρκου πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ με τον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα και τον επίτροπο της Ενωσης αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν. Oι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετέβησαν στην Αγκυρα, προκειμένου να ενημερώσουν την τουρκική κυβέρνηση για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, αλλά και να αποσαφηνίσουν τυχόν σημεία του σχετικού κειμένου της φινλανδικής προεδρίας.

Nα σημειωθεί, πάντως, ότι αποφασιστικό ρόλο έπαιξε και η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον και του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Τέλος, θα πρέπει να προστεθεί ότι το πρωί της Παρασκευής ο Κλίντον είχε απευθύνει επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Ετζεβίτ, με την οποία εξήρε τις προσπάθειες των δύο πλευρών για ειρήνη και φιλία στην περιοχή του Αιγαίου.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ