67

Το ανακριτικό κέντρο της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας στο Μπέλφαστ θα κλείσει έως το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η βρετανική κυβέρνηση. Πρόκειται για το τελευταίο δείγμα καλής θέλησης εκ μέρους των Βρετανών που προσβλέπουν στον αφοπλισμό του ΙΡΑ.

Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ένδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν δήλωσε ο υπουργός για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας Πίτερ Μάντελσον, ο οποίος διατηρεί τον έλεγχο των αρχών ασφαλείας παρά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Διαμαρτυρόμενων και Καθολικών την περασμένη εβδομάδα.


Και τα δύο κόμματα που υποστηρίζουν οι Καθολικοί -οι μετριοπαθείς σοσιαλδημοκράτες Εργατικοί και το Σιν Φέιν που συνδέεται με τον ΙΡΑ- χαιρέτισαν την απόφαση να κλείσει το κέντρο ανακρίσεων Καστελριάχ στο προτεσταντικό ανατολικό Μπέλφαστ.


Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι περισσότεροι ύποπτοι για τρομοκρατία είχαν ανακριθεί εκεί. Η Διεθνής Αμνηστία είχε κατηγορήσει την αστυνομία για βασανιστήρια κρατουμένων στα τέλη της δεκαετίας του 70.

Associated Press