Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των στιλάτων καλλιτεχνών -με τα χαρακτηριστικά του γυαλιά, τις μπλούζες ράγκμπι, τις καμπαρντίνες και τις ιδιορρυθμίες του, όπως το να φορέσει ένα ζευγάρι κίτρινα Crocs για να συναντήσει τον Βασιλιά Κάρολο το 2022.
Το ταλέντο του για το στυλ ήταν εμφανές από την αρχή: σε μια αυτοπροσωπογραφία του Χόκνεϊ σε ηλικία 16 ετών, τον βλέπουμε ντυμένο με μπλε παλτό, κόκκινο κασκόλ και κίτρινη γραβάτα, φορώντας ήδη γυαλιά που έκαναν μπαμ.
Ένα έργο τέχνης ο ίδιος
Με την πάροδο του χρόνου, ανέπτυξε το χαρακτηριστικό του ύφος. Τα οξυζεναρισμένα μαλλιά εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αφού είδε μια διαφήμιση της Clairol που διακήρυσσε ότι «οι ξανθιές διασκεδάζουν περισσότερο», ενώ τα χαρακτηριστικά στρογγυλά γυαλιά του ακολούθησαν στα μέσα της δεκαετίας.
Καθώς εξελίσσονταν οι δεκαετίες του ’70 και του ’80, εμφανίστηκε και η χαρακτηριστική ενδυμασία: πουκάμισα ράγκμπι, κοστούμια σε έντονα χρώματα και τέλεια τσαλακωμένα καμπαρντίνα.
Όπως ο Πάμπλο Πικάσο με τη μαρινιέρα του, ο Άντι Γουόρχολ με την τρομακτική περούκα του ή η Τζόρτζια Ο’Κιφ με τη λευκή μπλούζα της, «έγινε ο ίδιος ένα έργο τέχνης», έγραψε η Vogue το 2025.
Αυτή η αίσθηση του στυλ έγινε γρήγορα αντιληπτή – εμφανίστηκε στη λίστα των πιο καλοντυμένων του Vanity Fair το 1986.
Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ φοράει κίτρινα Crocs στο γεύμα για την απονομή του Τάγματος της Αξίας στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ το 2022. Φωτογραφία: Reuters
Πινέλο και τσιγάρο
Ο καλλιτέχνης φωτογράφιζε ο ίδιος τις ενδυμασίες του, φυσικά, δημιουργώντας περισσότερα από 300 αυτοπορτρέτα. Σε αυτά εμφανίζεται με κόκκινα τιράντες, τραγιάσκα, καρό πουκάμισο και κοστούμι από τουίντ, συχνά κρατώντας είτε ένα πινέλο είτε το άλλο χαρακτηριστικό του αξεσουάρ, ένα τσιγάρο.
Αναπόφευκτα, ο Χόκνεϊ έγινε σημείο αναφοράς για τους σχεδιαστές μόδας. Η φαινομενικά τυχαία καλλιτεχνική του προσέγγιση στο χρώμα –τόσο κεντρική στο έργο του– ήταν ένα μεγάλο μέρος της γοητείας του.
Όσοι ασχολούνται πολύ με τα ρούχα γοητεύτηκαν από έναν άνδρα που μπορούσε να φαίνεται εντυπωσιακός χωρίς να φαίνεται τέλειος. Όπως έγραψε ο Guardian το 2014, «τα ρούχα του δεν φαίνονται ποτέ καινούργια ή υπερβολικά στιλιζαρισμένα ή ακόμη και μελετημένα, αλλά είναι κατά κάποιον τρόπο ταυτόχρονα ένα ολοκληρωμένο “λουκ”».
Όπως ο Πάμπλο Πικάσο με τη μαρινιέρα του, ο Άντι Γουόρχολ με την τρομακτική περούκα του ή η Τζόρτζια Ο’Κιφ με τη λευκή μπλούζα της, «έγινε ο ίδιος ένα έργο τέχνης», έγραψε η Vogue το 2025
REUTERS/Andrew Winning
Σκόπιμα ή άσκοπα;
Ο Βρετανός σχεδιαστής μόδας Κρίστοφερ Μπέϊλι σχεδίασε μια συλλογή εμπνευσμένη από τον Χόκνεϊ ενώ εργαζόταν στη Burberry το 2013. Μιλώντας στα παρασκήνια, ο Μπέιλι είπε:
«Κάποτε είδα τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ στην Jermyn Street, να φοράει ένα κρεμ λινό κοστούμι με μια τέλεια πράσινη κηλίδα μπογιάς πάνω του. Μου αρέσει ο τρόπος που ο Χόκνεϊ φοράει τα χρώματα, έτσι ώστε να μην είσαι ποτέ απόλυτα σίγουρος πόσο σκόπιμα έχει δημιουργηθεί το λουκ».
Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ ποζάρει με το βιβλίο «A Bigger Book» του εκδοτικού οίκου Taschen πριν από την έναρξη της Έκθεσης Βιβλίου στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, στις 18 Οκτωβρίου 2016. REUTERS/Kai Pfaffenbach
Ο Βρετανός σχεδιαστής μόδας Κρίστοφερ Μπέϊλι σχεδίασε μια συλλογή εμπνευσμένη από τον Χόκνεϊ ενώ εργαζόταν στη Burberry το 2013
Χρωματική αντίθεση
Ο Πολ Σμιθ (Paul Smith), ο οποίος σχεδίασε μια συλλογή εμπνευσμένη από τον Χόκνεϊ το 2008, επανέλαβε σχεδόν κατά λέξη αυτή την άποψη σε συνέντευξή του στh Vogue το 2017.
«Θυμάμαι ότι τον συνάντησα τυχαία μια φορά στην πόλη και φορούσε ένα κοστούμι με ρίγες, αλλά σε μια ενδιαφέρουσα απόχρωση του μπλε, και το συνδύαζε με ένα μπλε-πράσινο πουκάμισο και μια σμαραγδένια γραβάτα», είπε, «χρώματα με έντονη χρωματική αντίθεση που συγκρούονταν μεταξύ τους και φαινόταν πολύ ζωηρά μαζί».
«Τον θυμάται να αποφοιτά και να προκαλεί απόλυτο σάλο, επειδή αντί να φοράει το καπέλο και τη στολή αποφοίτησης, φορούσε ένα χρυσό λαμέ σακάκι και είχε βάψει τα μαλλιά του ξανθά»
Σαν μαγνήτης
Ο Χόκνεϊ ήταν μια εικόνα του μποεμισμού και του ηδονισμού των δεκαετιών του ’60 και του ’70, φίλος με ανθρώπους όπως ο Άντι Γουόρχολ, ο Όσι Κλαρκ, ο Μανόλο Μπλάνικ και ο Σέσιλ Μπίτον.
Ο Πολ Σμιθ θυμήθηκε μια ιστορία από τη σύζυγό του, την Πολίν Ντένιερ, η οποία φοιτούσε στο Royal College of Art μαζί με τον Χόκνεϊ: «Τον θυμάται να αποφοιτά και να προκαλεί απόλυτο σάλο, επειδή αντί να φοράει το καπέλο και τη στολή αποφοίτησης, φορούσε ένα χρυσό λαμέ σακάκι και είχε βάψει τα μαλλιά του ξανθά».
Σε μια εποχή όπου τα ρούχα που φορούν τα δημόσια πρόσωπα επιλέγονται με μεγάλη προσοχή από ομάδες στιλιστών, η απερίσκεπτη και αυθόρμητη προσέγγισή του στη μόδα είναι σαν μαγνήτης.
Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ στέκεται μπροστά από τον πίνακά του στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Λονδίνου, στις 25 Μαΐου 2007. Ζωγραφισμένο στο Γιορκσάιρ και με τίτλο «Bigger Trees Near Warter», το έργο, με πλάτος 12 μέτρα και ύψος 4,6 μέτρα, είναι το μεγαλύτερο που έχει δημιουργήσει ποτέ ο Χόκνεϊ και αποτελείται από ένα πλέγμα πενήντα μικρών καμβάδων. REUTERS/Kieran Dohert
Εποχή απελευθέρωσης
Ο καλλιτέχνης φωτογραφήθηκε εκείνη την περίοδο από τον φίλο και περιστασιακό εραστή του, τον Πίτερ Σλέσιντζερ, φορώντας τα πλέον γνωστά του ρούχα: τα κοστούμια, τα γυαλιά, τα υπερβολικά μακριά κασκόλ.
Αυτές οι εικόνες, καθώς και άλλες του Χόκνεϊ στο ατελιέ του με ένα φούτερ πιτσιλισμένο με μπογιά, έχουν ξεπεράσει τα moodboards των σχεδιαστών μόδας και έχουν γίνει ξακουστά, στιλιστικά σημεία αναφοράς στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς αυτή η αναλογική εποχή της απελευθέρωσης φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.
Μια απομίμηση του φούτερ του Χόκνεϊ με το Coney Island μπορεί πλέον να αγοραστεί στο Etsy για 40 λίρες, ενώ η τρέχουσα μόδα για το πουκάμισο ράγκμπι μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να αποδοθεί στον Χόκνεϊ.
Οπτικό εφέ
Ευτυχώς, ο Χόκνεϊ έζησε και εργάστηκε για πολλές ακόμη δεκαετίες, και το στυλ του εξελίχθηκε όπως και ο ίδιος, διατηρώντας πάντα εκείνη την αίσθηση του απροσδόκητου. Στα τελευταία του χρόνια, προτιμούσε τα κοστούμια –συχνά φτιαγμένα από έναν ράφτη στις Κάννες, τα ίδια που φορούσε τόσο για τη ζωγραφική όσο και για τις ιδιωτικές εκθέσεις– που συνδύαζε με πολύχρωμα πλεκτά.
Τα Crocs στο γεύμα του Τάγματος της Αξίας είχαν το ίδιο οπτικό εφέ -αν και στα πόδια. Ο Βασιλιάς Κάρολος, για παράδειγμα, γοητεύτηκε. «Τα κίτρινα γαλοτσάκια σου!» σχολίασε. «Υπέροχη επιλογή».
*Με στοιχεία από theguardian.com | Αρχική Φωτό: Πορτρέτο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ από τον Άντι Γουόρχολ. Andy Warhol Foundation Inc./Artimage
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει το έργο σύγχρονου χοροθεάτρου της Βαλεντίνης Γιαννοπούλου MyCenae. Μια παράσταση για τον μύθο των Ατρειδών. Για μια και μοναδική βραδιά την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στις 20.30
Μετά τη sold out συναυλία στο Λυκαβηττό, τα αγαπημένα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών