Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Πόσο έτοιμοι είναι οι «μεγάλοι» για βασικoί κάτω των 21 ετών

Πόσο έτοιμοι είναι οι «μεγάλοι» για βασικoί κάτω των 21 ετών

Το «In» εξετάζει εάν οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρης είναι έτοιμοι για να ανταποκριθούν στο νέο κανονισμό του Κυπέλλου για την υποχρεωτική συμμετοχή παίκτη κάτω των 21 ετών.

Η ΕΠΟ σε μία προσπάθεια να αναζωογονήσει το Κύπελλο Ελλάδας και να μεγαλώσει το ενδιαφέρον από τους πρώτους γύρους, προανήγγειλε τομές στο σύστημα διεξαγωγής. Όπως αποκλειστικά τη συμμετοχή ομάδων μόνο από τη Stoiximan Super League και τη Super League 2, την εισαγωγή της League Phase στα πρότυπα των διοργανώσεων της UEFA κ.α.

Ίσως η πιο σημαντική παρέμβαση στις εξαγγελίες της Ομοσπονδίας, που έτυχε και της λιγότερης προσοχής, είναι η υποχρεωτική παρουσία στον αγωνιστικό χώρο ενός ποδοσφαιριστή κάτω των 21 ετών.

Το οποίο μεταφράζεται πως τουλάχιστον ένας παίκτης γεννημένος από την 1η Ιανουαρίου του 2004 και έπειτα, πρέπει να αρχίζει βασικός. Αυτός ο νεαρός μπορεί να αντικατασταθεί μόνο από άλλον στο αντίστοιχο ηλικιακό όριο, αφού η ενδεκάδα επιβάλλεται να διαθέτει έναν κάτω των 23 ετών. Η μοναδική εξαίρεση που θα ισχύσει θα αφορά την αποβολή του γεννημένου το 2004 και μετά.

Αναμφίβολα, είναι ένα μέτρο που λαμβάνει η διοίκηση του Μάκη Γκαγκάτση προς τη σωστή κατεύθυνση, για να συμβάλλει στην ανάδειξη των ταλαντούχων από τις ακαδημίες. Οι οποίοι υπό άλλες προϋποθέσεις δεν θα έπαιρναν ευκαιρίες από τους προπονητές.

Είναι προφανές πως αυτή η πρόβλεψη απαιτεί την ύπαρξη 4-5 ποδοσφαιριστών κάτω των 21 ετών σε κάθε ρόστερ, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ακόμα και ντέρμπι. Γιατί ένας θα παίζει βασικός και ένας θα περιμένει στον πάγκο, αλλά δύο αθλητές δεν αρκούν σε μία ολόκληρη σεζόν. Προκύπτουν απρόοπτα, όπως τιμωρίες, τραυματισμοί ή άλλα προβλήματα. Άρα, χρειάζεται επαρκής αριθμός για να καλύπτει με ασφάλεια την ομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους πέντε μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, μόνο ο Ολυμπιακός μοιάζει απολύτως προετοιμασμένος για την πρόκληση.  Ο Κωστούλας του 2007, ο Μουζακίτης του 2006, ο Παπακανέλλος του 2005 και οι άλλοι μικροί που πανηγύρισαν το Youth League, έχουν την εμπιστοσύνη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και ήδη θεωρούνται αναπόσπαστα κομμάτια του ροτέισον.

Ο ΠΑΟΚ που φημίζεται για τη λειτουργία των ακαδημιών του και παράγει μεγάλα ταλέντα (Κωνσταντέλιας, Κουλιεράκης, Τζόλης, Τζίμας κ.α.) δεν παρουσιάζεται εξίσου έτοιμος. Ναι μεν το τμήμα Κ19 κατέκτησε προ ημερών το Κύπελλο Ελλάδας, αλλά κανένας από τους παίκτες δεν είχε φέτος ρόλο στο πλάνο του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο «Ντέλιας» δεν εμπίπτει στη σχετική παράμετρο, αφού γεννήθηκε το 2003.

Ο Παναθηναϊκός έχει μικρούς κάτω των 21 ετών για να παίξουν (Φικάι, Μπρέγκου, Νταμπίζας κ.α.), όμως ο Ρουί Βιτόρια έδειξε πως δεν τους εμπιστεύεται. Εκ των πραγμάτων, ο Πορτογάλος θα αναγκαστεί να το πράξει τη νέα σεζόν, για να πληροί το Τριφύλλι τις διατάξεις του νέου κανονισμού.

Στην πιο δεινή κατάσταση βρίσκονται η ΑΕΚ και ο Άρης, που δεν έχουν εμφανίσει αξιόλογα ταλέντα σε αυτές τις ηλικίες. Οι «κιτρινόμαυροι» Αθήνας και Θεσσαλονίκη στην κυριολεξία πρέπει να προχωρήσουν σε μεταγραφές για να καλύψουν αυτό το κενό στο δυναμικό τους, αφού τα φυτώρια τους δεν θα παράσχουν τις απαιτούμενες επιλογές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο