Pink Floyd: Πούλησαν τα δικαιώματά τους για 400 εκατ. δολάρια – Ποιος τα αγόρασε
Το «Τhe Wall» και όλα τα μυθικά τραγούδια των Pink Floyd αγοράστηκαν από την Sony σε μια συμφωνία σταθμό στη μουσική βιομηχανία
- Παππούς χορεύει ξέφρενα δίπλα από το φέρετρό του εγγονού του και προκαλεί ρίγη συγκίνησης (βίντεο)
- Προφυλακιστέα η 33χρονη τραυματίας από την έκρηξη στους Αμπελόκηπους - Τυπική η απολογία της στον Ευαγγελισμό
- Με το «σταγονόμετρο» οι τουρίστες και στην Πομπηία - Τι αλλάζει
- «Ήμουν φυλακισμένη σε ένα κλουβί με ένα όπλο στο κεφάλι μου» - Σοκάρει όμηρος της Χαμάς
Βόμβα από τους Pink Floyd. Το διάσημο μουσικό συγκρότημα πούλησε τα δικαιώματα της μουσικής τους που έχει ηχογραφηθεί, το όνομα και την εικόνα του στη Sony Music για περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας, καθώς ο μουσικός τους κατάλογος περιλαμβάνει μερικά από τα πιο εμβληματικά άλμπουμ όλων των εποχών, όπως το «The Dark Side of the Moon», «The Wall» και «Wish You Were Here».
Οι συγκρούσεις, το συμβόλαιο και το μεγάλο deal
Η συμφωνία περιλαμβάνει τα δικαιώματα της ηχογραφημένης μουσικής τους, καθώς και τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος και της εικόνας του συγκροτήματος, κάτι που επηρεάζει επίσης την παραγωγή merchandise και άλλα παρελκόμενα προϊόντα. Ωστόσο, τα δικαιώματα σύνθεσης των τραγουδιών παραμένουν στους δημιουργούς, κυρίως στους Roger Waters και David Gilmour.
Η πώληση αυτή έρχεται μετά από χρόνια εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, ιδίως μεταξύ του Waters και του Gilmour, που εμπόδισαν την επίτευξη παρόμοιων συμφωνιών στο παρελθόν. Το 2022, υπήρχε πρόταση για πώληση του καταλόγου ακόμη και για 500 εκατομμύρια δολάρια, αλλά οι εσωτερικές διαμάχες απέτρεψαν την ολοκλήρωση της τότε συμφωνίας. Η Sony ενίσχυσε έτσι τον κατάλογό της, μετά από άλλες εξαγορές μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Bob Dylan και ο Bruce Springsteen.
Η απόφαση για την πώληση δεν οφείλεται τόσο σε οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με τον Gilmour, αλλά στην επιθυμία να απελευθερωθούν από τις συνεχείς αποφάσεις που απαιτεί η διατήρηση του «κληροδοτήματος» της μπάντας. Επιπλέον, το συγκρότημα βρισκόταν σε αντιπαραθέσεις και για πολιτικές δηλώσεις του Waters, οι οποίες επηρέασαν την επίτευξη συμφωνιών με άλλες εταιρείες στο παρελθόν.
Αυτό το deal είναι μέρος μιας τάσης που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, με πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες να πουλούν τα δικαιώματά τους, όπως οι Bob Dylan, Neil Young, και Queen, καθώς οι μουσικοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν οικονομική σταθερότητα και να αποφύγουν τις περίπλοκες διαδικασίες διαχείρισης των καταλόγων τους. Η Sony έχει επενδύσει μεγάλα ποσά για την απόκτηση καταλόγων από θρυλικούς καλλιτέχνες, ενισχύοντας τη θέση της ως κορυφαία δισκογραφική στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία.
Η πώληση αυτή αναμένεται να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τον τρόπο με τον οποίο η μουσική των Pink Floyd θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικά έργα, ταινίες και άλλες εμπορικές δραστηριότητες, κάτι που ενδέχεται να εξασφαλίσει ότι η μουσική τους θα παραμείνει προσβάσιμη και δημοφιλής σε νέες γενιές ακροατών.
Για τον τεράστιο κατάλογό τους, ενδιαφέρθηκαν οι μεγαλύτερες εταιρείες, από τη Warner Music έως την BMG. Ωστόσο, κάποιες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του frontman του συγκροτήματος διέκοψαν την όλη διαδικασία. Ο Γουότερς μίλησε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι οι Εβραίοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπεύθυνοι για το Ισραήλ «επειδή πληρώνουν για τα πάντα».
Η ιστορία με το «The Wall»
Το εμβληματικό The Wall κυκλοφόρησε το 1979, από το οποίο κυκλοφόρησαν τρία σινγκλ: το θρυλικό Another Brick in the Wall. Part 2, Run Like Hell και Comfortably Numb. Προσαρμόστηκε στην ταινία το 1982 με τον τίτλο Pink Floyd-The Wall από τον Άλαν Πάρκερ. Για αυτό είχε τη συνεργασία του Bob Geldof.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις