Βολιβία: Ο πρόεδρος Αρσε αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος
«Ενήργησε αυτοβούλως», τόνισε ο πρόεδρος της Βολιβίας, αναφερόμενος στον πραξικοπηματία στρατηγό, και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι όλα έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Αρσε (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Henry Romero) αρνήθηκε το βράδυ χθες Πέμπτη (σ.σ. μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα Παρασκευή στην Ελλάδα) οποιαδήποτε εμπλοκή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του στρατηγού Χουάν Χοσέ Σουνίγκα.
Ο πραξικοπηματίας στρατηγός υποστήριξε ότι ενήργησε κατ’ εντολήν του προέδρου Αρσε
Ο στρατηγός Σουνίγκα, ο οποίος συνελήφθη μαζί με άλλους στρατιωτικούς κατηγορούμενος για «απόπειρα πραξικοπήματος», υποστήριξε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι ενήργησε κατ’ εντολήν του Αρσε με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της δημοτικότητας του προέδρου.
«Ενήργησε αυτοβούλως», τόνισε ο πρόεδρος της Βολιβίας σε συνέντευξη Τύπου. Διαβεβαίωσε επίσης τους πολίτες ότι όλα έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Η απόπειρα…
Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αναπτυχθεί στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Πας, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος Λουίς Αρσε έσπευσε να διορίσει νέα ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο κατήγγειλε «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας» στη χώρα.
Ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σουνίγκα υποστήριξε ότι στόχος ήταν η «αναδόμηση της δημοκρατίας». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, περιστοιχισμένος από στρατιώτες, αναφέρθηκε σε «μια πραγματική δημοκρατία… Οχι αυτή των λίγων, όχι λίγων αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα για 30 ή 40 χρόνια».
Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Σουνίγκα στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της βολιβιανής πρωτεύουσας και συνέλαβαν τον πραξικοπηματία.
- Γροιλανδία: Όταν η γεωπολιτική περνά μέσα από τους αλγόριθμους
- Ελεγχόμενη έκρηξη σε κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Ιράκ
- Τι φέρνει «φουρτούνα» στο yachting;
- Η Σανάε Τακαΐτσι έχει ρεαλιστικές ελπίδες για αυτοδυναμία στις εκλογές της Κυριακής με νέο κυβερνητικό εταίρο
- Άνοιξαν οι κάλπες στην Ταϊλάνδη με τρεις υποψηφίους που δεν μπορούν να εκλεγούν αυτοδύναμα
- Ο τροπικός κυκλώνας Μίτσελ φτάνει στην Αυστραλία με ριπές ανέμου έως 195 χιλιόμετρα την ώρα
- Επιθέσεις σε χωριά στη Νιγηρία – Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 50 απαχθέντες
- Έκρηξη σε εργοστάσιο βιοτεχνολογίας στην Κίνα αφήνει πίσω της 7 νεκρούς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/andrea-caramello-z2t4GdXOtE8-unsplash-315x220.jpg)




















![Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-07T172653Z_1901221379_RC25HJA81YW0_RTRMADP_5_OLYMPICS-2026-PROTEST-315x220.jpg)









































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442