Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο τρόπος ζωής Wabi Sabi - Πώς να βρείτε την ευτυχία ακόμα και όταν τα πράγματα δεν είναι τέλεια

Ο τρόπος ζωής Wabi Sabi – Πώς να βρείτε την ευτυχία ακόμα και όταν τα πράγματα δεν είναι τέλεια

Η ιαπωνολόγος Beth Kempton περιγράφει το wabi sabi ως δύσκολο να οριστεί, επειδή είναι μια εμπειρία με επίκεντρο την καρδιά που ξεφεύγει από τα όρια της γλώσσας.

Τόσο το wabi sabi όσο και το kintsugi εκτιμούν την αποδοχή της ατέλειας.

Το Wabi sabi είναι ένας ιαπωνικός όρος που αναφέρεται στην εκτίμηση της ομορφιάς, της ατέλειας, της παροδικότητας και της απλότητας ως φυσική κατάσταση των πραγμάτων στον κόσμο.

Η ιαπωνολόγος Beth Kempton περιγράφει το wabi sabi ως δύσκολο να οριστεί, επειδή είναι μια εμπειρία με επίκεντρο την καρδιά που ξεφεύγει από τα όρια της γλώσσας.

Εν τω μεταξύ, το kintsugi αναφέρεται στην ιαπωνική τέχνη της επιδιόρθωσης σπασμένων κεραμικών με λάκα και σκόνη χρυσού, ενισχύοντας την εμφάνισή τους προβάλλοντας τις επισκευές τους αντί να τις κρύβουν. Το kintsugi έχει χρησιμοποιηθεί ως μεταφορά για την ομορφιά της θεραπευμένης πληγής μας ως ανθρώπινα όντα.

Σύντομη ιστορία του wabi sabi & kintsugi

Τόσο το wabi sabi όσο και το kintsugi έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία του τσαγιού στην Ιαπωνία. Το Wabi sabi προέρχεται από την αισθητική της ιαπωνικής τελετής τσαγιού που δίνει έμφαση στην απλότητα και τη φυσικότητα ως ιδιότητες των τελετουργικών εργαλείων και του περιβάλλοντος του σπιτιού τσαγιού.

Η τελετή του τσαγιού επινοήθηκε αρχικά για να βοηθήσει τους μοναχούς Ζεν να παραμένουν σε εγρήγορση και να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων διαλογισμού. Ωστόσο, μέχρι τον 15ο αιώνα, οι Ιάπωνες σογκούν είχαν μετατρέψει την τελετή σε μια περίτεχνη επίδειξη πλούτου χρησιμοποιώντας εισαγόμενα κεραμικά από την Κίνα σε επιδεικτικό περιβάλλον.

Το 1488, ο δάσκαλος του τσαγιού Murata Shukō έγραψε μια επιστολή προς τον μαθητή του Furuichi Chōin που προέτρεπε την επιστροφή στην κομψή απλότητα των αξιών του Ζεν χρησιμοποιώντας ρουστίκ μπολ τσαγιού που αγκάλιαζαν την ατέλεια. Αυτό έδωσε έμφαση στην αισθητική που έγινε γνωστή ως wabi sabi. Μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα για την ιστορία του wabi sabi στο παρακάτω βίντεο του School of Life.

Η ιαπωνική φιλοσοφία που διέπει το wabi sabi και το kintsugi εξυμνεί τις ιδιότητες που μας προκαλούν μια αίσθηση μελαγχολίας ως μάρτυρες του περάσματος του χρόνου

Δείτε το βίντεο 

Το Kintsugi έχει επίσης ρίζες στην ιαπωνική ιστορία του τσαγιού

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Muromachi του 14ου αιώνα, ο τρίτος σογκούν της Ιαπωνίας, Ashikaga Yoshimitsu, έσπασε το αγαπημένο του μπολ τσαγιού και το έστειλε για επισκευή στην Κίνα.

Αφού επέστρεψε το μπολ, ο Γιοσιμίτσου τρομοκρατήθηκε από την ασχήμια των μεταλλικών συνδετήρων που χρησιμοποιήθηκαν για να συγκρατήσουν τα σπασμένα κομμάτια μαζί. Κάλεσε τους τεχνίτες του να επινοήσουν μια πιο ευχάριστη λύση. Ανέπτυξαν μια μέθοδο με βερνίκι και χρυσόσκονη που δεν συγκάλυπτε τις ρωγμές, αλλά τις εμφάνιζε ως εγγενή ιδιότητα της ομορφιάς του μπολ τσαγιού.

Η μέθοδος αυτή έγινε γνωστή ως kintsugi, από το kin που σημαίνει «χρυσό» και το tsugi που σημαίνει «ξυλουργική». Το kintsugi ενσαρκώνει την αξία του Ζεν για την παροδικότητα, δίνοντας έμφαση στη φθορά που προκαλείται από το πέρασμα του χρόνου.

Η ιαπωνική φιλοσοφία εξερευνάται

Τόσο το wabi sabi όσο και το kintsugi έχουν τις ρίζες τους στις διδασκαλίες του Βούδα για τα τρία χαρακτηριστικά της ύπαρξης:

  1. Μοιάζει με το αιώνιο.
  2. Πάθηση (dukkha)
  3. Η απουσία του εαυτού (anatta)

Αυτά γιορτάζονται στο ιαπωνικό Ζεν ως οι τρεις ιδιότητες όλων των όντων στη φυσική τους κατάσταση.

Αυτή η φιλοσοφία έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις δυτικές αξίες που εκτιμούν τη συμμετρία και την τελειότητα ως εκφράσεις του αιώνιου και των πιο υψηλών προσδοκιών του ανθρώπινου πνεύματος.

Η ιαπωνική φιλοσοφία που διέπει το wabi sabi και το kintsugi εξυμνεί τις ιδιότητες που μας προκαλούν μια αίσθηση μελαγχολίας ως μάρτυρες του περάσματος του χρόνου. Το ζεν εκτιμά την πραγματικότητα της παροδικότητας και εξυμνεί τη σοφία της ατέλειας που εκφράζεται από τη γήρανση και τη φθορά.

Η ομορφιά εκφράζεται μέσω της ανοιχτής επίδειξης των ελαττωμάτων και όχι μέσω της εξάλειψής τους

Δείτε το βίντεο 

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Ζεν το wabi sabi βασίζεται σε επτά αισθητικές αρχές:

  • Kanso – απλότητα
  • Fukinsei – ασυμμετρία ή παρατυπία
  • Shibumi – η ομορφιά του υποτιμημένου
  • Shizen – φυσικότητα χωρίς επιτήδευση
  • Yugen – λεπτή χάρη
  • Datsuzoku – ελευθεριότητα
  • Seijaku – ηρεμία

Το κλειδί και για τους επτά αυτούς αισθητικούς πυλώνες είναι η αυθεντικότητα

Η απροκάλυπτη φυσικότητα εκτιμάται για την ακεραιότητά της, χωρίς συνθετικά τεχνάσματα. Η ομορφιά εκφράζεται μέσω της ανοιχτής επίδειξης των ελαττωμάτων και όχι μέσω της εξάλειψής τους. Η συμπόνια για τον εαυτό μας και τους άλλους και η αποδοχή της ευαλωτότητάς μας είναι επίσης στοιχεία της νοοτροπίας του wabi sabi.

6 παραδείγματα ενός τρόπου ζωής Wabi Sabi

Ένας τρόπος ζωής wabi sabi υποστηρίζει αξίες που έρχονται σε έντονη αντίθεση με τη δυτική κουλτούρα της υλιστικής κατανάλωσης, η οποία απονέμει έπαινο στη φιλοδοξία, την πολυπραγμοσύνη και την αιώνια νεότητα.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε έναν τρόπο ζωής wabi sabi δοκιμάζοντας τα εξής.

  1. Αποσυμφορήστε το χώρο διαβίωσής σας και κρατήστε τα πράγματα που χρειάζεστε αποθηκευμένα όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να μεταδώσετε μια αίσθηση ηρεμίας στο περιβάλλον σας, η οποία θα υποστηρίξει μια γαλήνια ψυχική κατάσταση.
  2. Επιλέξτε μεταχειρισμένα αντικείμενα κατασκευασμένα από φυσικά υλικά αντί για πρόσφατα κατασκευασμένα συνθετικά προϊόντα, όταν αυτό είναι δυνατόν. Αυτό θα ενισχύσει την αίσθηση σύνδεσης με τη φύση και τη γη.
  3. Μάθετε να εκτιμάτε την κομψή απλότητα του τρόπου ζωής «το λιγότερο είναι περισσότερο», όπως ένα μόνο κλαδί και ένα μίσχο σε μια φθαρμένη κεραμική γλάστρα αντί για ένα μεγάλο μπουκέτο λουλουδιών σε ένα απόλυτα συμμετρικό βάζο.
  4. Επιβραδύνετε τους ρυθμούς της ζωής σας όταν είναι δυνατόν και αφήστε άφθονο χρόνο για ξεκούραση μεταξύ των εργασιών. Αποτρέψτε την υπερφόρτωση αρνούμενοι να δοξάσετε την πολυπραγμοσύνη που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες και κακή ψυχική υγεία.
  5. Εξασκηθείτε στο να απολαμβάνετε με επίγνωση όταν τρώτε και πίνετε. Οι προσεκτικές κινήσεις της ιαπωνικής τελετής τσαγιού πρέπει να θρέφουν τόσο το πνεύμα όσο και το σώμα. Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε τον ιστό της διασύνδεσης που έχει εφοδιάσει το πιάτο σας, από την αλληλεξάρτηση των φυσικών στοιχείων που απαιτούνται για την καλλιέργεια της τροφής, μέχρι τις σχέσεις μεταξύ των αγροτών και των εμπόρων λιανικής πώλησης που παρείχαν τα συστατικά για το γεύμα σας.
  6. Μάθετε να εκτιμάτε τα σημάδια του περάσματος του χρόνου και την ομορφιά της γήρανσης στον εαυτό σας και στους άλλους. Ο τρόπος ζωής wabi sabi αποδίδει μεγαλύτερη αξία στην ωριμότητα, το βάθος και τη σοφία από τη ζωτικότητα της νεότητας.

*Με στοιχεία από positivepsychology.com

Sports in

Super League: Πότε ξεκινάει το πρωτάθλημα για τη σεζόν 2024/2025

Οι αποφάσεις που πήρε το Δ.Σ της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Μαϊου 2024