Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ντέιβιντ Πέκερ: Ο «κίτρινος» εκδότης που «έκαψε» τον Ντόναλντ Τραμπ

Ντέιβιντ Πέκερ: Ο «κίτρινος» εκδότης που «έκαψε» τον Ντόναλντ Τραμπ

Πρώτος μάρτυρας στην ιστορική ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην εκδότης του σκανδαλοθηρικού ταμπλόιντ National Enquirer «έθαψε» τον άνθρωπο που αποκαλούσε «αφεντικό»

Καθήμενος στο έδρανο του δικαστηρίου στο Μαχνάταν, ο πρώτος και βασικός μάρτυρας στην εν εξελίξει δίκη του Ντόναλντ Τραμπ -την πρώτη ποινική ιστορικά κατά πρώην προέδρου των ΗΠΑ- έδειχνε πολλές φορές να νιώθει άβολα σε αυτό το νέο ρόλο.

Τη μακρά περίοδο που ήταν άλλωστε διευθύνων σύμβουλος της American Media Inc., ο Ντέιβιντ Πέκερ υπήρξε στενός φίλος του πρώην και επίδοξου νέου «ενοίκου» του Λευκού Οίκου.

Όμως τα δεδομένα είχαν πια αλλάξει.

Ο πρώην εκδότης των σκανδαλοθηρικών ταμπλόιντ, με «ναυαρχίδα» του ομίλου του το National Enquirer, έδωσε στους εισαγγελείς στο «πιάτο» όλα όσα ήθελαν να ακούσουν.

Ο ίδιος είχε εξάλλου ήδη εξασφαλίσει ασυλία, συνεργαζόμενος για συναφή υπόθεση με τις αμερικανικές αρχές.

Με την ιδιότητα του εκδότη και του φίλου, ο Πέκερ είχε βάλει μπόλικη «πλάτη» στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ στη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ το 2016, «θάβοντας» μια σειρά ροζ σκανδάλων που θα έβλαπταν το πολιτικό προφίλ του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου και τις πιθανότητες μιας νίκης.

Ο ρόλος του ήταν κομβικός στον συντονισμό τουλάχιστον τριών εξαγορών σιωπής, σε ένα μεθοδευμένο -όπως επιχειρούν αποδείξουν οι εισαγγελείς- σχέδιο από το «στρατόπεδο» Τραμπ.

Με εντολή του Πάρκερ, η American Media Inc (AMI) πλήρωσε 30.000 δολάρια στον Ντίνο Σατζούντιν, έναν πρώην θυρωρό στον ουρανοξύστη Trump Tower στο Μανχάταν, που υποστήριζε ότι ο Τραμπ είχε εξώγαμο. Ζητούμενο ήταν η ιστορία -που προέκυψε ότι ήταν αναληθής- να «θαφτεί».

Άλλα 150.000 δολάρια καταβλήθηκαν στην Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, Playmate του Playboy το 1998 και πρώην μοντέλο, που ισχυριζόταν ότι μεταξύ 2006-2007 ο Τραμπ διατηρούσε μαζί της εξωσυζυγική σχέση για 10 μήνες.

Η εξαγορά της σιωπής της έγινε με την υπογραφή συνεργασίας με ένα από τα περιοδικά του εκδοτικού ομίλου του Πέκερ, όπου η θελκτική  Κάρεν απέκτησε δική της στήλη.

Όμως το σημαντικότερο στην τετραήμερη κατάθεση του Πάκερ, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, αφορούσε στη Στόρμι Ντάνιελς…

Στόρμι «καλεί» Τραμπ, Τραμπ «καλεί» Πέκερ

Εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς ήθελε να πουλήσει την ιστορία μιας βραδιάς με τον Ντόναλντ Τραμπ, πίσω στο 2006.

Αν και ο ίδιος αρνείται μέχρι και σήμερα ότι είχε σεξουαλική επαφή μαζί της, το επιτελείο του αποδύθηκε τότε σε έναν έναν φρενήρη αγώνα για την φίμωση της.

Ο Ντέιβιντ Πέκερ κατέθεσε ότι ήταν αυτός που ήχησε πρώτος το «καμπανάκι» στο στρατόπεδο του φίλου του και προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών.

Αποφασίστηκε η εξαγορά της σιωπής της. Το τίμημα ήταν 130.000 δολάρια.

Καθώς όμως η πλευρά Τραμπ δεν είχε ακόμη αποπληρώσει τα 150.000 δολάρια της εξαγοράς της σιωπής της Playmate ΜακΝτούγκαλ, ο Πέκερ αρνήθηκε να αναλάβει ξανά αυτό τον ρόλο.

«Δεν είμαι τράπεζα», κατέθεσε ότι ήταν η απάντησή του.

«Το αφεντικό θα θυμώσει πολύ μαζί σου», θυμάται ότι του απάντησε ο -μετέπειτα καταδικασθείς και συνεργαζόμενος με τις αρχές – τότε δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν.

Για την ακρίβεια, ο Πέκερ αναφέρθηκε αρκετές φορές στην κατάθεσή του στον φόβο που υπήρχε στο περιβάλλον του Τραμπ για τα ξεσπάσματα της οργής του.

Καθώς περιέγραφε από το έδρανο του μάρτυρα την εκρηκτική ιδιοσυγκρασία του, ο πρώην εκδότης και φίλος του απέφευγε ακόμη και να τον κοιτά.

Τελικά, ανέφερε, πρότεινε την πληρωμή για την εξαγορά της Ντάνιελς έπρεπε να την κάνει, για λογαριασμό του Τραμπ, ο δικηγόρος του.

Όπως και συνέβη τον Οκτώβριο του 2016.

Ήτοι λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Η υπόθεση είναι στο επίκεντρο της ποινικής δίωξης του Τραμπ.

Αφορά σε παραποίηση επαγγελματικών αρχείων, με την εγγραφή των 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς ως νομικά έξοδα, και όχι ως δαπάνη προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Τραμπ αρνείται τον ισχυρισμό και δηλώνει αθώος, καταγγέλλοντας τη δίκη του ως «πολιτικά υποκινούμενη», ενόψει της εκλογικής ρεβάνς του με τον Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική προεδρία, τον προσεχή Νοέμβριο.

Σκίτσο από την κατάθεση του πρώην εκδότη, Ντέιβιντ Πέκερ, κατά τη διάρκεια της ποινικής δίκης του Ντόναλντ Τραμπ, στο πολιτειακό δικαστήριο του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη (REUTERS/Jane Rosenberg)

Φίλοι «κολλητοί»

Ο νυν δικηγόρος του Τραμπ, Εμίλ Μπόουβ, επιχείρησε να αμφισβητεί την αξιοπιστία και τη μνήμη του 72χρονου Ντέιβιντ Πέκερ.

Υπογράμμισε  ότι ο μάρτυρας είχε δώσει δύο διαφορετικές χρονολογίες για την πρώτη συνάντηση του με το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ, το 2015.

Ωστόσο η σχέση του Πέκερ με τον άνθρωπο που αποκάλεσε από το έδρανο του μάρτυρα «αφεντικό» μετρά δεκαετίες…

Η πρώτη γνωριμία τους χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980, σε συνάντηση στο θέρετρο του Τραμπ στη Φλόριντα, το Μαρ-Α-Λάγκο.

Ήταν μια κομβική στιγμή για τον Πέκερ, γόνο εβραϊκής οικογένειας από το Μπρονξ, που κατάφερε με το πέρασμα των χρόνων να γίνει, από λογιστής, εκδότης.

Θαμπώθηκε από τα πλούτη του Τραμπ. Ταυτίστηκε με τη μεγαλομανία του.

Έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν πρωτοαντίκρισε την τότε σύζυγο του Τραμπ, Μάρλα Μέιπλς.

«Ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή μου δεν έχω δει πιο όμορφη γυναίκα με κορμάκι γυμναστικής», είχε πει στο New Yorker.

Συνολικά συνεπαρμένος, ο Πέκερ πρότεινε τότε στον Τραμπ να ενισχύσει επικοινωνιακά το επιχειρηματικό προφίλ του, με την έκδοση ενός ειδικού περιοδικού για την προβολή της «αυτοκρατορίας» του και του χλιδάτου τρόπου ζωής του.

Το «Trump Style» έγινε πραγματικότητα, κυκλοφορώντας για πέντε χρόνια.

Έγινε εφαλτήριο για τη διασημότητα του Αμερικανού μεγιστάνα και «συνδετικός κρίκος» για την έκτοτε στενή σχέση του με τον Ντέιβιντ Πάρκερ, που το 1999 έγινε Διευθύνων Σύμβουλος (μέχρι το 2020) της εκδοτικής American Media Inc., νυν A360 Media.

Όταν ο Τραμπ έγινε παρουσιαστής του ριάλιτι The Apprentice, το 2004, έδινε στην σκανδαλοθηρική ταμπλόιντ National Enquirer αποκλειστικές πληροφορίες για τους διαγωνιζόμενους.

Προσωπικός φίλος πια, ο Πέκερ ήταν προσκεκλημένος το 2005 στον τρίτο γάμο του Τραμπ με τη Μελάνια, ένα μοντέλο σλοβενικής καταγωγής, γεννημένη επί εποχής πρώην Γιουγκοσλαβίας, που -κόντρα στην αντιμεταναστευτική πολιτική του συζύγου της- έγινε μετέπειτα η «Πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ.

Ο πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, με τους δικηγόρους του, στην εν εξελίξει ποινική δική του στο Μανχάταν (Jefferson Siegel/Pool via REUTERS)

Από «μέντορας», εχθρός

Όταν το National Enquirer έκλεισε τα 90α γενέθλιά του, το 2016, το πάρτι έγινε στο ξενοδοχείο Trump SoHo, λίγο πριν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο του 2017, ο Πέκερ και συνεργάτες του ήταν προσκεκλημένοι σε δείπνο στον Λευκό Οίκο.

«Είναι προς τιμήν σου», κατέθεσε ότι είπε τότε ο Τραμπ. Σύμφωνα με τα όσα είπε ενόρκως ο Πέκερ στο δικαστήριο του Μανχάταν, δεν ήταν καν η πρώτη δημόσια αναγνώριση της πολιτικής συνεισφοράς του.

Εξ αρχής, εξάλλου, ήταν πολυποίκιλη.

Με «κίτρινα» πρωτοσέλιδα, το National Enquirer είχε βγάλει… εγκαίρως «στα μανταλάκια» τον Τεντ Κρουζ, τότε εσωκομματικό αντίπαλο του Τραμπ, ως αρρωστημένο «γυναικά», εμπλέκοντας ακόμη και τον πατέρα του στη δολοφονία του… Τζον Κένεντι.

Είχε επίσης κηρύξει ετοιμοθάνατη τη Δημοκρατική προεδρική υποψήφια το 2016.

«Η κακή υγεία και η θανατηφόρα δίψα για εξουσία οδηγούν τη Χίλαρι Κλίντον στον πρόωρο τάφο, έμαθε το National Enquirer σε μια έρευνα-βόμβα», ανέφερε από το 2015 το National Enquirer.

«Η απελπισμένη και σε εξαθλίωση 67χρονη δεν θα φτάσει στον Λευκό Οίκο, γιατί θα είναι νεκρή σε έξι μήνες».

Η στήριξη της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν η μόνη επικοινωνιακή «υπεργολαβία» που είχε αναλάβει η σκανδαλοθηρική ταμπλόιντ.

Από το έδρανο του μάρτυρα στη δίκη Τραμπ, ο Πέκερ έδειχνε ανήσυχος για τις αναφορές στις ανάλογες «υπηρεσίες» που είχε προσφέρει το 2002 -χωρίς νομική ασυλία εν προκειμένω- στην εκλογή του αστέρα του Χόλιγουντ και Ρεπουμπλικανού, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ως κυβερνήτη της Καλιφόρνια.

Προφανώς, ωστόσο, οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Τραμπ στην υπόθεση Ντάνιελς έχουν άλλο ειδικό βάρος.

Συνοδεία των δικηγόρων του, ο πρώην και επίδοξος επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσέρχεται στο ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη (Jeenah Moon/Pool μέσω REUTERS)

Αναμένοντας προεκλογικά την ετυμηγορία

Η ιστορική δίκη στο Μανχάταν, που άρχισε επίσημα στις 22 Απριλίου με την επιλογή των ενόρκων, αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να καταδικαστεί σε έως και τέσσερα χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 δολαρίων για καθένα από τα 34 κακουργήματα, για τα οποία κατηγορείται.

Θεωρείται ωστόσο απίθανο να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης, καθώς δεν έχει καταδικαστεί ξανά έως τώρα για έγκλημα -ενόσω εκκρεμούν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ περί ασυλίας του και άλλες δίκες σε βάρος του, σε ομοσπονδιακό και σε πολιτειακό επίπεδο, με κατηγορίες επίσης σε βαθμό κακουργημάτων.

«Δεν είναι κακό να προσπαθείς να επηρεάσεις τις εκλογές, αυτό λέγεται δημοκρατία», υποστήριξε στην εν ενελίξει ποινική δίκη στο Μανχάταν ο εκ των συνηγόρων του Τραμπ και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, Τοντ Μπλανς.

Ερωτηθείς δε στο τέλος της κατάθεσής του για το εάν τρέφει πλέον αρνητικά συναισθήματα για τον Τραμπ, ο Ντέιβιντ Πέκερ έσπευσε να το διαψεύσει, χωρίς ίχνος μεταμέλειας για τα πεπραγμένα του.

«Το αντίθετο!», είπε. «Ένιωσα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο μέντοράς μου».

«Με βοήθησε σε όλη μου την καριέρα» και «εξακολουθώ να τον θεωρώ φίλο».

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024