Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν κωφό σκύλο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν κωφό σκύλο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αν ένας σκύλος δεν μπορεί να μας ακούσει, επειδή δεν έχει την αίσθηση της ακοής, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να «μιλήσουμε» μαζί του. Αρκεί, να γνωρίζουμε πώς θα το κάνουμε

Υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσουμε με έναν σκύλο, που η ακοή του τον έχει… εγκαταλείψει.
Η απώλεια ακοής δεν είναι εμπόδιο για την επικοινωνία μας με τον σκύλο.

Κάποιοι σκύλοι είναι εκ γενετής κωφοί. Κάποιοι άλλοι, χάνουν την ακοή τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, λόγω κάποιας πάθησης ή επειδή περνούν το κατώφλι της τρίτης ηλικίας.

Για τον σκύλο είναι σημαντικό, να μάθει το σύνθημα «κοίτα με»

Η θετική εκπαίδευση βασικών συνθημάτων, βοηθά πολύ στην επικοινωνία μας και στην εμπιστοσύνη του προς εμάς

Προτού η κυρία Χριστιάννα Ξένου, εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων – ενεργειακή θεραπεύτρια ζώων και ανθρώπων, μας ενημερώσει για το πώς μπορούμε να επικοινωνούμε με αυτά τα ιδιαίτερα πλάσματα, ανοίγει μια παρένθεση για να πει: «Ένας από τους λόγους που ξεκινάμε να εκπαιδεύουμε τον σκύλο με νοήματα, είναι γιατί μπορεί στο μέλλον η ακοή του να μειωθεί. Με αποτέλεσμα, να δυσκολεύεται να μας κατανοήσει.

Γι΄αυτό, αρχικά, στην εκπαίδευση ενός σκύλου η εκμάθηση των συνθημάτων γίνεται πάντα με νοήματα των χεριών, αντί με λέξεις. Ο σκύλος μπορεί να κατανοήσει και να διαβάσει καλύτερα τη «γλώσσα του σώματος» του ανθρώπου. Γι΄ αυτό και μας παρατηρεί όλη μέρα. Στη συνέχεια, στο σινιάλο προστίθεται και μία λέξη, για να μπορέσει να τα συνδέσει».

Πώς επικοινωνούμε με έναν εκ γενετή κωφό σκύλο

Μερικοί τρόποι για να «μιλήσουμε σε έναν σκύλο που έχει γεννηθεί κωφός, σύμφωνα με την κα Ξένου, είναι: α) με δονήσεις που κάνουμε με τα πόδια μας στο έδαφος, β) με νοήματα των χεριών και του σώματός μας και γ) με απαλά αγγίγματα στο σώμα του.
Όπως καταλαβαίνουμε, για να επικοινωνήσουμε με έναν κωφό σκύλο, θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στο οπτικό μας πεδίο.

Ποια είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να τού μάθουμε από την αρχή της συμβίωσής μας

Για τον σκύλο μας είναι σημαντικό, όπως λέει η κα Ξένου, να μάθει το σύνθημα «κοίτα με» (οπτική επαφή). Έχει ως στόχο να ενισχύσουμε την οπτική του επαφή με εμάς. Και, παράλληλα, τον χρόνο που μένει συγκεντρωμένος. Σταδιακά θα συνδυάσει πως κάθε φορά που μας κοιτά, επιβραβεύεται.

Είναι σημαντικό να καταλάβει ο σκύλος μας από την αρχή πως κάθε φορά που τον ακουμπάμε, είναι γιατί θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί του

Επίσης, για να μπορεί ο σκύλος να κατανοεί ότι μια συμπεριφορά του μας ευχαριστεί, θα πρέπει, πέρα από τη λιχουδιά, να τη συνδέσει και με ένα σινιάλο. Συνήθως, το σινιάλο που χρησιμοποιούμε είναι αυτό του «μπράβο», αντί του κλίκερ που χρησιμοποιούμε οι θετικοί εκπαιδευτές.

Η κα Ξένου επισημαίνει ότι τα κωφά σκυλιά, κάποιες φορές, τρομάζουν εύκολα. Όπως όταν περάσει κάτι από δίπλα τους και δεν το έχουν δει να έρχεται, ή αν τα πλησιάσουμε την ώρα που κοιμούνται και δεν μας έχουν αντιληφθεί. Ακόμη και στα αγγίγματά μας, αν δεν μας έχουν δει. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να καταλάβει ο σκύλος μας από την αρχή πως κάθε φορά που τον ακουμπάμε, είναι γιατί θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί του.

«Θα πρέπει, λοιπόν, να ξεκινήσουμε ασκήσεις, ώστε να συνδυάσει το άγγιγμά μας με επιβράβευση. Όπως, επίσης, την ώρα που κοιμάται, θα πρέπει προτού τον ξυπνήσουμε να πηγαίνουμε το χέρι μας κοντά στη μύτη του, ώστε να μας μυρίσει. Κι έπειτα, πολύ – πολύ απαλά, να τον χαϊδέψουμε. Μόλις μας δει, θα πρέπει να τον επιβραβεύσουμε», τονίζει η κα Ξένου.

Η θετική εκπαίδευση βασικών συνθημάτων

Η θετική εκπαίδευση βασικών συνθημάτων, σύμφωνα με την κα Ξένου, βοηθά πολύ στην επικοινωνία μας και στην εμπιστοσύνη του προς εμάς. Θα πρέπει να μάθει να έρχεται όταν τού το ζητάμε, να περιμένει όταν χρειάζεται, να χαιρετά ευγενικά τον κόσμο που μπαίνει στο σπίτι. Να αδιαφορεί όταν μυρίζει φαγητό στον δρόμο, να αφήνει πράγματα που έχει στο στόμα του κ.ά., όπως κάθε σκύλος.
Ακόμη, η συμβίωση με έναν σκύλο που ακούει, θα τον βοηθήσει να μιμηθεί συμπεριφορές και να κατανοεί πιο γρήγορα αυτό που προσπαθούμε να τού επικοινωνήσουμε.

Η εκπαίδευση ενός σκύλου που έχει γεννηθεί τυφλός δεν είναι δύσκολη

Η κα Ξένου είναι κηδεμόνας ενός εκ γενετής μεγαλόσωμου κωφού σκύλου, και διαβεβαιώνει ότι η εκπαίδευση δεν είναι δύσκολη. Είναι, όμως, ιδιαίτερη. Γι’ αυτό, ίσως, χρειαστεί, ο κηδεμόνας να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία, για να τον καθοδηγήσει στο πώς να επικοινωνήσει με τον σκύλο του. Και ο λόγος είναι ότι εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε τον λόγο για να συνεννοηθούμε. Άρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια διαφορετική κατάσταση, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με ένα ζώο που δεν ακούει.

Καταλήγοντας, η κα Ξένου, λέει: «Οι σκύλοι, ακόμη κι αν έχουν την ιδιαιτερότητα να μην ακούνε, θέλουν να αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπό τους. Και θα προσπαθήσουν πολύ γι’αυτό».

Η κυρία Χριστιάννα Ξένου, εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων – ενεργειακή θεραπεύτρια ζώων και ανθρώπων

* Η κυρία Χριστιάννα Ξένου είναι απόφοιτος της Σχολής Stardogs και ασχολείται με την εκπαίδευση σκύλων και την επίλυση συμπεριφορών από το 2011.

Έχει σπουδάσει Αρωματοθεραπεία και ασχολείται με τα ανθοϊάματα από το 2017 (για ανθρώπους και ζώα)

Είναι η δημιουργός της Εναλλακτικής Εκπαίδευσης Σκύλων, όπου επίσης εκπαιδεύει και εκπαιδεύεται στην έρευνα και διάσωση με σκύλο.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024