Γαλλία: Ανοίγει πρεσβεία στη Γουιάνα σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου για χώρα της ΕΕ
Ο Στεφάν Σεζουρνέ επισκέπτεται τη Γουιάνα και θ' ανακοινώσει το άνοιγμα της πρεσβείας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει με τον ομόλογό του Χιου Τοντ και τον πρόεδρο Ιρφάν Αλί.
Η Γαλλία θ’ ανοίξει προσεχώς πρεσβεία στη Γουιάνα, κίνηση άνευ προηγουμένου «για χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανακοίνωσε το Κε ντ’ Ορσέ ενόψει επίσκεψης στη χώρα του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Στεφάν Σεζουρνέ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Sarah Meyssonnier).
Ο γάλλος ΥΠΕΞ επισκέπτεται σήμερα την Τζόρτζταουν και θα το ανακοινώσει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει με τον πρόεδρο Ιρφάν Αλί και τον ομόλογό του Χιου Τοντ, οι οποίες θα επικεντρωθούν «στις διεθνείς κρίσεις»: την Αϊτή, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Η απόφαση της Γαλλίας εγγράφεται «στον διπλωματικό επανεξοπλισμό της»
Η Γουιάνα ασκεί το τρέχον διάστημα την προεδρία της κοινότητας των κρατών της Καραϊβικής (CARICOM), εν μέσω της κρίσης δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής κρίσης στην Αϊτή. Είναι εξάλλου μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Ο υπουργός γνωρίζει πως μπορεί να βρει στη Γουιάνα συνομιλητή προκειμένου να προχωρήσουν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να επιλυθούν αυτές οι κρίσεις», κατά το Κε ντ’ Ορσέ, που διευκρινίζει πως είναι η πρώτη επίσκεψη γάλλου ΥΠΕΞ στη Γουιάνα.
Και στη Σαμόα
Η απόφαση αυτή «εγγράφεται επίσης στον διπλωματικό επανεξοπλισμό της Γαλλίας», στο πλαίσιο του οποίου έγιναν πρόσφατα ανακοινώσεις για το άνοιγμα «πρεσβείας στη Σαμόα», «γενικών προξενείων στη Μοσούλη και στη Μελβούρνη» και τη «δημιουργία 700 επιπλέον θέσεων ως το 2027 για τη γαλλική διπλωματία».
Η Γουιάνα βρίσκεται σε διένεξη με τη Βενεζουέλα για τη διεκδικούμενη, πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Εσεκίμπο.
Πηγή: ΑΠΕ
- Πώς η ζέστη επηρεάζει τη γάτα σας και οι τρόποι για να την προστατεύσετε
- Τραγωδία στην Ισπανία μετά το Μουντιάλ: 13χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών!
- Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]
- Δημοσθένης: Παράφορο πάθος και γνήσια τραγικότητα (Μέρος Α’)
- Μαθαίνουν αντιπάλους στην Ευρώπη Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός
- ΥΠΕΞ για 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής: Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει ύψιστη προτεραιότητα
- «Μύθος» ο Γιαμάλ στα 19 του: Το ασύλληπτο επίτευγμα του σούπερ σταρ της Ισπανίας (pics)
- Ο Τόλκιν, ο Άντι Σέρκις και η διαμάχη για το λευκό κάστινγκ του νέου «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)







![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442