Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Συνεχίζεται η πολιορκία του Αλ Σίφα - Φονικές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα

Live: Συνεχίζεται η πολιορκία του Αλ Σίφα – Φονικές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα

Live οι εξελίξεις στο in - Οι ΗΠΑ κατέθεσαν σχέδιο ψηφίσματος για άμεση κατάπαυση του πυρός στο ΣΑ του ΟΗΕ - Στην Αίγυπτο ο Άντονι Μπλίνκεν

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που καλεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο για να νικήσει τη Χαμάς, με την παλαιστινιακή οργάνωση να τον κατηγορεί ότι κερδίζει χρόνο στις διαπραγματεύσεις στην Ντόχα για να επιτεθεί στη Ράφα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, όπως και οι ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη, όπως σε κηδεία στην Τζενίν.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

08:15 Σήμερα η ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ για το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ που αναφέρεται σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Διαβάστε για τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:45 Δέκα νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν άλλους τρεις Παλαιστίνιους σε επεισόδια που σημειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ανεβάζοντας σε 10 τον απολογισμό των νεκρών το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Από την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας αλλά έχει εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του και στη Δυτική Οχθη.

05:00 «Ικανοποιητική πρόοδος» στις συνομιλίες εξομάλυνσης Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ

Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ έχουν σημειώσει «ικανοποιητική πρόοδο» στις συνομιλίες που αφορούν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, χωρίς να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει ιστορική ευκαιρία για τις δύο χώρες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή», είπε ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο.

Εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας είναι η αδιαλλαξία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ό,τι αφορά τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ο Μπλίνκεν δεν είπε πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του, αλλά τόνισε ότι η διαιώνιση του φαύλου κύκλου της βίας «ωφελεί μόνο το Ιράν».

04:15 Ψηφίζουν στο ΣΑ επί σχεδίου των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός

Επειτα από μήνες απόλυτου αδιεξόδου επ’ αυτού, αναμένεται εντός της ημέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διεξαχθεί ψηφοφορία για σχέδιο απόφασης που καλεί να κηρυχθεί «άμεση και διαρκής» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο, που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ, είναι προγραμματισμένο ν’ αρχίσουν στις 09:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 15:00 ώρα Ελλάδας).

Εάν εγκριθεί, θα πρόκειται για την πρώτη φορά, από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στην επικράτειά του την 7η Οκτωβρίου, που απόφαση του ΣΑ θα καλεί ρητώς να κηρυχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός (περισσότερα εδώ).

03:30 Πολύ πιο επικριτικοί για το Ισραήλ οι νέοι στις ΗΠΑ

Η νεολαία στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει πολύ πιο επικριτικά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει το Ισραήλ τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας από τον υπόλοιπο αμερικανικό πληθυσμό, υποδεικνύει δημοσκόπηση του Pew Research Center.

Στο κομμάτι του δείγματος στο ηλικιακό φάσμα 18 ως 29 ετών, το 46% χαρακτηρίζει τον τρόπο που αντέδρασε το Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου απαράδεκτο, το 21% τον βρίσκει αντιθέτως αποδεκτό, ενώ το 32% δεν είναι βέβαιο.

Στο τμήμα του δείγματος στο ηλικιακό φάσμα άνω των 65 ετών, τα αποτελέσματα είναι χονδρικά τα αντίστροφα, 29% και 53% αντίστοιχα (περισσότερα εδώ).

02:47 «Τα πλάνα από ισραηλινό drone που σκοτώνει τέσσερις Παλαιστίνιους  είναι αποτρόπαια» λέει το γραφείο Τύπου της Γάζας

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας σχολίασε το αποκλειστικό υλικό που εξασφάλισε το Al Jazeera, το οποίο δείχνει ένα ισραηλινό drone να σκοτώνει Παλαιστίνιους στο Χαν Γιουνίς.
«Εκφράζουμε την έντονη καταδίκη μας για αυτό το έγκλημα … κατά τη διάρκεια του οποίου ο στρατός κατοχής βομβάρδισε τέσσερις νεαρούς πολίτες με ένα αεροσκάφος … και τους μετέτρεψε σε διάσπαρτα κομμάτια».

«Θεωρούμε την αμερικανική κυβέρνηση, τη διεθνή κοινότητα και την ισραηλινή κατοχή πλήρως υπεύθυνη για τη συνέχιση αυτών των εγκλημάτων κατά των Παλαιστινίων αμάχων για έκτο συνεχόμενο μήνα».

«Καλούμε όλες τις χώρες του κόσμου να καταδικάσουν το έγκλημα της γενοκτονίας που διαπράττει η κατοχή με όλη τη βιαιότητα και το σαδισμό, καθώς και τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

02:20 O συνασπισμός στην Ερυθρά Θάλασσα κατέστρεψε drone και δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων

Στις 21 Μαρτίου, μεταξύ 8:50 π.μ. και 11:40 π.μ. (ώρα Σαναά), ένα αεροσκάφος του συνασπισμού ενεπλάκη με επιτυχία και κατέστρεψε ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) που εκτοξεύθηκε από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν τρομοκράτες Χούτι από μια περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούτι.

Επιπλέον, οι δυνάμεις του συνασπισμού ενεπλάκησαν επιτυχώς και κατέστρεψαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων (ASBM) που εκτοξεύθηκαν από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν τρομοκράτες Χούτι από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι προς την Ερυθρά Θάλασσα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές σε πλοία των ΗΠΑ ή του συνασπισμού.

02:00 Μειώνεται η στήριξη προς τη Χαμάς – Οι κάτοικοι της Γάζας υποστηρίζουν όλο και περισσότερο τη λύση των δύο κρατών

Η υποστήριξη προς τη Χαμάς ως πολιτικό κόμμα έχει πέσει στο 34% μεταξύ των Παλαιστινίων στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μια πτώση 12 μονάδων από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες από κορυφαίο παλαιστινιακό ερευνητικό ινστιτούτο.

Ενώ ο πόλεμος διαβρώνει την άποψη των Παλαιστινίων για τη Χαμάς ως κυβερνητικό όργανο στη Γάζα, η υποστήριξη παραμένει σχετικά υψηλή για το ρόλο της οργάνωσης στον πόλεμο.

Το εβδομήντα τοις εκατό των Παλαιστινίων δήλωσαν ότι είναι «ικανοποιημένοι» με τις επιδόσεις της Χαμάς στον πόλεμο, σε σύγκριση με εκείνες άλλων παλαιστινιακών φορέων, όπως η πολιτική της αντίπαλος Φατάχ, της οποίας ο βαθιά αντιδημοφιλής ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, κυβερνά τη Δυτική Όχθη.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη αυτοπροσώπως από τις 5-10 Μαρτίου, στην αρχή του πέμπτου μήνα του πολέμου, με δείγμα 1.580 ατόμων – 830 από τους ερωτηθέντες ζούσαν στη Δυτική Όχθη και 750 στη Λωρίδα της Γάζας – από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Δημοσκοπικής Έρευνας, έναν ανεξάρτητο οργανισμό δημοσκοπήσεων με έδρα τη Ραμάλα, ο οποίος διαθέτει ερευνητές σε όλη τη Γάζα. Το κέντρο μετρά την κοινή γνώμη στα παλαιστινιακά εδάφη ανά τρίμηνο από τη δεκαετία του 1990.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έρευνα του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Δημοσκοπικής Έρευνας εδώ

01:33 «Καταστροφική κατάσταση» – Η ΕΕ ζητά «άμεση ανθρωπιστική παύση»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε «άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ ότι αυτό αποτελεί μια «ισχυρή και ενιαία δήλωση» των Ευρωπαίων ηγετών.

«Η πλήρης και ασφαλής ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα είναι απαραίτητη για την παροχή στον άμαχο πληθυσμό σωτήριας βοήθειας σε μια καταστροφική κατάσταση στη Γάζα».

01:05 Οι ΗΠΑ θέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την δική τους πρόταση κατάπαυσης του πυρός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θέσουν σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας το πρωί της Παρασκευής σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία ομηρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δήλωσε εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Η τελευταία έκδοση του σχεδίου ψηφίσματος, που είδε το Reuters, αναφέρει ότι μια «άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός» που θα διαρκούσε περίπου έξι εβδομάδες θα προστάτευε τους αμάχους και θα επέτρεπε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ταυτόχρονα ορίζει την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων χωρίς ανταλλαγή κρατουμένων.

00:40 «Επίθεση Παλαιστινίων» σε παράνομο ισραηλινό οικισμό αποδεικνύεται fake news

Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου των IDF αναφέρει ότι μια ύποπτη διείσδυση στον οικισμό Amihai ήταν ψευδής και ότι οι κάτοικοι μπορούν πλέον να βγουν από τα σπίτια τους.

00:16 Οι Ανσάρ Αλλάχ ισχυρίζονται πως χρησιμοποίησαν νέου τύπου πύραυλο εναντίον του Ισραήλ

Ο Σαγιέντ αλ-Χούθι δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Υεμένης χρησιμοποίησαν έναν νέο πύραυλο που αιφνιδίασε τον ισραηλινό εχθρό και κατάφερε να φτάσει στο Eilat/Umm Al-Rashrash, παρακάμπτοντας όλα τα αμερικανικά και ισραηλινά συστήματα παρακολούθησης και αναχαίτισης.

Τρίτες πηγές αναφέρουν πως υπήρξε δυνατή έκρηξη στο Εϊλάτ, όμως δεν υπάρχει η παραμικρή γνώση αν η επίθεση αποκρούστηκε ή αν βρήκε τον στόχο της.

00:00 Οι ΗΠΑ θα φέρουν αύριο Παρασκευή το ψήφισμα για τη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο Νέιτ Έβανς, εκπρόσωπος της Αμερικανίδας απεσταλμένης στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ εργάζονται πάνω σε αυτό το ψήφισμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ψήφισμα «θα υποστηρίξει απερίφραστα τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην εξασφάλιση άμεσης κατάπαυσης πυρός στη Γάζα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», δήλωσε ο Έβανς.

«Αυτό το ψήφισμα είναι μια ευκαιρία για το Συμβούλιο να μιλήσει με μια φωνή για να υποστηρίξει τη διπλωματία επί τόπου (σσ διαπραγματεύσεις) και να πιέσει τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι», συνέχισε.

Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής ασκήσει βέτο σε τρία ψηφίσματα που ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμό του.

22:49 Οι IDF λένε ότι συνέλαβαν «ανώτερους αξιωματούχους» στο Αλ Σίφα

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε απόψε ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα είναι «πολύ σημαντικοί αξιωματούχοι».

Πρόσθεσε ότι οι IDF δεν δημοσιοποιούν τις ταυτότητές τους σε αυτό το στάδιο, «επειδή κατέχουν σημαντικές πληροφορίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αφού ολοκληρώσουμε τις έρευνες μαζί τους και εξαντλήσουμε τις πληροφορίες μαζί τους, θα δημοσιεύσουμε τις ταυτότητές τους.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα απορρίπτει τους ισχυρισμούς των IDF ότι το νοσοκομείο είναι προπύργιο της Χαμάς και δήλωσε ότι στις υγειονομικές εγκαταστάσεις υπάρχουν τραυματίες και εκτοπισμένοι.

Οι IDF ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι συνέλαβαν 600 άτομα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

22:35 Ο ηγέτης των Χούθι λέει ότι 479 πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από τον Οκτώβριο

Ο ηγέτης των Χούθι Αμπντέλ-Μαλίκ αλ-Χούθι λέει ότι η ομάδα της Υεμένης έχει εκτοξεύσει 479 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τα τέλη Οκτωβρίου, στην προσπάθειά της να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους και να σταματήσει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο ίδιος επεσήμανε κατά την τελευταία του ομιλία ότι η ισραηλινή πόλη-λιμάνι Εϊλάτ έχει υποστεί οικονομικό πλήγμα από τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν και δεσμεύτηκε ότι η ομάδα έχει κι άλλα «σχέδια» στα σκαριά για να πλήξει το Ισραήλ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Θεού θέλοντος, αφήνουμε πρώτα χώρο για δράση και μετά για λόγια», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το κανάλι Al Masirah που διοικείται από τους Χούθι.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η ομάδα θα συνεχίσει να αντιστέκεται καθώς οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη συνεχίζονται με πλήρη ισχύ, με 31 αεροπορικές επιδρομές και ναυτικούς βομβαρδισμούς να έρχονται σε πολλές επαρχίες της Υεμένης μόνο αυτή την εβδομάδα. Οι δύο δυτικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει 407 επιθέσεις στην Υεμένη από τον Ιανουάριο, είπε.

23:23 Ο ΠΟΥ έχασε την επαφή με το προσωπικό του στο Αλ-Σίφα

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus δηλώνει στο X ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι εταίροι του δεν έχουν έρθει σε επαφή με το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου Αλ-Σίφα από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή επιδρομή στις εγκαταστάσεις, η οποία διανύει πλέον την τέταρτη ημέρα.

«Αναζητούμε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των ασθενών και αν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα», δήλωσε. «Η πρόσβαση στο Αλ-Σίφα είναι πλέον αδύνατη και υπάρχουν αναφορές για συλλήψεις και κρατήσεις εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

«Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά: τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης. Πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

23:10 Επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας – Συνεχίζεται η πολιορκία του Αλ-Σίφα

Οι περισσότερες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας δέχθηκαν επιθέσεις τις τελευταίες ώρες, μεταδίδει το AJ.

Υπήρξαν επιθέσεις στη Ράφα ιδίως σε γεωργικές εκτάσεις.

Συνεχίζονται επίσης οι βομβαρδισμοί σε πολλά σημεία της πόλης της Γάζας, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς.

Το συγκρότημα του νοσοκομείου Αλ-Σίφα είναι περικυκλωμένο από ισραηλινά στρατιωτικά τανκς, όπου εκατοντάδες ασθενείς και εκτοπισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι μέσα.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας, οι ασθενείς έχουν πεθάνει εξαιτίας της έλλειψης ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν ανατινάξει ένα σημαντικό κτίριο μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, το οποίο χρησιμοποιούνταν για τη διενέργεια εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων.

22:57 Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από ισραηλινή επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό στην Ιεριχώ

Ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Aqbat Jabr στην Ιεριχώ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Παλαιστίνιος και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

Ο Nasser Anani, διευθυντής του κυβερνητικού νοσοκομείου της Ιεριχώ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι ένας νεαρός άνδρας που αργότερα αναγνωρίστηκε ως Ibrahim Abdel Rahim Qatash υπέκυψε στα τραύματα του (χτυπήματα στο κεφάλι) λίγο μετά την άφιξή του στο νοσοκομείο.

Είπε επίσης ότι ένας άλλος νεαρός άνδρας τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά και ένα νεαρό κορίτσι υπέστη τραύματα από θραύσματα σφαίρας.

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές εντός του προσφυγικού καταυλισμού που ανέφεραν ότι μια ισραηλινή στρατιωτική μονάδα διείσδυσε στον καταυλισμό για να εισβάλει σε ένα οικογενειακό σπίτι, όπου οι στρατιώτες συνέλαβαν δύο αδέλφια και πυροβόλησαν άλλους από την οροφή του σπιτιού. Τα ασθενοφόρα δεν μπόρεσαν να φτάσουν αμέσως στο σημείο.

22:43 Παλαιστινιακή Αρχή: Το Ισραήλ καλωσορίζει τον Μπλίνκεν με επέκταση των εποικισμών

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η ισραηλινή κυβέρνηση καλωσορίζει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην έκτη περιοδεία του στην περιοχή, «κλιμακώνοντας τα εγκλήματά της κατά του λαού μας και λεηλατώντας την πατρίδα μας».

Καταδίκασε έντονα την «κατάληψη μεγάλων εκτάσεων γης Παλαιστινίων» στο αλ-Χάντερ νότια της Βηθλεέμ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μαζί με την κατάληψη του σπιτιού ενός Παλαιστίνιου και τον εκτοπισμό του από το Τούκου νοτιοανατολικά της Βηθλεέμ.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να «σαμποτάρει τις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση της σύγκρουσης και την εφαρμογή της αρχής της λύσης των δύο κρατών».

22:35 Για λύση δύο κρατών με εγγυήσεις ασφαλείας στο Ισραήλ, μίλησε ο Μπλίνκεν στην Αίγυπτο

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε για τη μεταπολεμική Γάζα και για το τι θα ήταν απαραίτητο για μια διαρκή ειρήνη. Αυτό θα περιλάμβανε ένα κράτος για τους Παλαιστίνιους και εγγυήσεις ασφαλείας για τους Ισραηλινούς», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από το Κάιρο.

«Αυτή τη στιγμή, δεδομένων των παθών, δεδομένων των φρικτών γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου, δεδομένων των δεινών των Παλαιστινίων τους τελευταίους μήνες – η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει ένας δρόμος προς τα εμπρός, όπου το Ισραήλ είναι πλήρως ενσωματωμένο στην περιοχή και υπάρχει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

«Αυτός ο δρόμος είναι και ξεκάθαρος και εφικτός. Η εναλλακτική λύση είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί σε ατελείωτους κύκλους βίας».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι υπάρχει «καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη απειλή της Χαμάς» από τα σχέδια του Ισραήλ για μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Πρόσθεσε ότι «τα κενά (σσ μεταξύ των δύο πλευρών) στενεύουν» στις τρέχουσες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στο Κατάρ, όπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ πρόκειται να συναντηθεί με τους Αμερικανούς και Αιγύπτιους ομολόγους του την Παρασκευή.

22:25 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ θα συζητήσει το αίτημα πέντε ισραηλινών ΜΚΟ που ζητούν αύξηση ανθρωπιστικής βοήθειας

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα εξετάσει την αίτηση που κατέθεσαν οι ισραηλινές ΜΚΟ Gisha, Ένωση για τα Δικαιώματα του Πολίτη στο Ισραήλ, Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Ισραήλ, Κέντρο για την Υπεράσπιση του Ατόμου και Adalah, η οποία απαιτεί να διαταχθεί το κράτος να αυξήσει σημαντικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι οργανώσεις ζήτησαν από το δικαστήριο να διατάξει το κράτος να παράσχει «ό,τι είναι απαραίτητο για τον άμαχο πληθυσμό σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ ως κατοχική δύναμη».

22:18 Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει την έκτη επίθεση εναντίον του Ισραήλ σήμερα

Η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση επιτέθηκε σήμερα το βράδυ στην πόλη Shlomi στο βόρειο Ισραήλ, στην έκτη επίθεση της ημέρας.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι έγιναν πολλαπλές επιθέσεις με στόχο κτίρια που χρησιμοποιούνται από ισραηλινούς στρατιώτες, καθώς και ένα «σημείο τοποθέτησης στρατιωτικών δυνάμεων πληροφοριών» στη Metulla.

Η Χεζμπολάχ έχει προειδοποιήσει ότι είναι πλήρως έτοιμη να πολεμήσει το Ισραήλ μετά την ανταλλαγή διασυνοριακών επιθέσεων μεταξύ των μαχητών της από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει τουλάχιστον 60.000 μαχητές και αύξησε το απόθεμα των πυραύλων της από 14.000 το 2006 σε περίπου 150.000 τώρα, αναφέρει το AJ.

22:12 UNRWA: Οι μητέρες στη Γάζα γεννούν νωρίς τα μωρά τους, χωρίς να είναι σίγουρες ότι θα επιβιώσουν

Ο Σκοτ Άντερσον, ανώτερος αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), είχε να αναφέρει τα εξής μετά από επίσκεψή του στο νοσοκομείο Kamal Adwan στο κέντρο της Γάζας:

«Για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πόλη της Γάζας το να γεννούν μωρά δεν είναι μια χαρούμενη εμπειρία, είναι απλώς μια τρομακτική εμπειρία», λέει.

«Οι μητέρες ανησυχούν ότι δεν θα είναι ζωντανές σε δύο εβδομάδες. Ανησυχούν ότι το νοσοκομείο δεν θα είναι εδώ σε δύο εβδομάδες και προσπαθούν να γεννήσουν νωρίς για να δώσουν τη ζωή τους για να διαφυλάξουν τη ζωή του μωρού τους».

Ο Άντερσον είπε επίσης ότι τα βρέφη που συνάντησε η ομάδα του στο νοσοκομείο ήταν σοβαρά υποσιτισμένα μαζί με τις μητέρες τους.

22:04 Οι ταξιαρχίες Κασάμ αναφέρουν επιθέσεις σε ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δηλώνουν ότι μαχητές της στόχευσαν τρία ισραηλινά άρματα μάχης και ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς στρατευμάτων με βλήματα al-Yassin 105 κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Η οργάνωση ανέφερε επίσης στο κανάλι της στο Telegram ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές «κατέστρεψαν τις εχθρικές δυνάμεις που διείσδυσαν» στην περιοχή του νοσοκομείου στο κέντρο της Γάζας χρησιμοποιώντας βλήματα όλμου’.

Οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών στρατευμάτων συνεχίζονται εδώ και τέσσερις ημέρες κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

21:59 Μητέρες δεν τρώνε για να ταΐσουν τα παιδιά τους

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης αναφέρει ότι οι μητέρες στον παλαιστινιακό θύλακα αναγκάζονται να στερούνται φαγητού προκειμένου να ταΐσουν «τα πεινασμένα παιδιά τους εν μέσω επισιτιστικής ανασφάλειας και έλλειψης διαθέσιμων τροφίμων».

Το σύνολο του πληθυσμού στη Γάζα βιώνει οξεία έλλειψη τροφίμων, με περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το ήμισυ του πληθυσμού, να αντιμετωπίζουν καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με την έκθεση της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ ολοκληρωμένης ταξινόμησης φάσεων επισιτιστικής ασφάλειας (IPC) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

21:54 Η ισραηλινή αστυνομία απομακρύνει με τη βία διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Ισραήλ με διαδηλωτές να πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στον δρόμο που οδηγεί στο σπίτι του Νετανιάχου στη Καισαρεία. Η αστυνομίατ τους απομάκρυνε με βία όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία που δημοσιεύει η Haaretz.

Πηγή: Haaretz

21:50 Οι IDF συνέλαβαν 94χρονη Παλαιστίνια κοντά στο Αλ-Σίφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν την 94χρονη Naifa Rizq Al-Nwantiti στη διασταύρωση Al-Wahda, δυτικά του νοσοκομείου Αλ-Σίφα σύμφωνα με το Quds News Network.

21:45 Το Ισραήλ πλήττει θέσεις της Χεζμπολάχ, μεταξύ άλλων με επίθεση από ελικόπτερο

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων σε θέσεις της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης επίθεσης με ελικόπτερο στην περιοχή Tayr Harfa στο νότιο Λίβανο.

Μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε «τρεις τρομοκρατικές υποδομές» σε ξεχωριστές περιοχές, μαζί με στρατιωτικά κτίρια στις περιοχές Mays al-Jabal και Kfar Kula.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης ότι τις τελευταίες ώρες εντοπίστηκαν αρκετές εκτοξεύσεις ρουκετών με στόχο το βόρειο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, οι τοποθεσίες των οποίων αργότερα στοχοποιήθηκαν.

21:38 Δημοσκόπηση: Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι θα παραμείνουν στη Γάζα σε περίπτωση εισβολής στη Ράφα

Η έρευνα του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Ερευνών (PCPSR) στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα παρουσιάζει επίσης ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με τις εκτιμήσεις για μια πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δήλωσαν ότι οι Παλαιστίνιοι θα έσπευδαν προς τα αιγυπτιακά σύνορα σε περίπτωση εισβολής, με το 24% των κατοίκων της Γάζας να συμμερίζονται αυτή την πεποίθηση. Συνολικά, το 40% δήλωσε ότι πιστεύει ότι θα πήγαινε στα σύνορα.

Το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο αιγυπτιακός στρατός και η αστυνομία θα πυροβολούσαν τους Παλαιστίνιους αν τους έβλεπαν να σπεύδουν μαζικά προς τα σύνορα, με τους κατοίκους της Γάζας να μοιράζονται μια ισχυρότερη άποψη σχετικά με αυτό από τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη – 68% έναντι 55%, αντίστοιχα.

Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν θα εγκατέλειπαν τα σπίτια τους ή τα καταφύγιά τους εάν τα συνοριακά φράγματα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου έπεφταν με κάποιο τρόπο.

21:28 Σοκαριστικό βίντεο: Εν ψυχρώ δολοφονία αμάχων στη Χαν Γιούνις [Σκληρές εικόνες]

Το Al Jazeera δημοσιεύει αποκλειστικό υλικό από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από μαχητές στη Γάζα, αποκαλύπτοντας ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στοχεύουν σκόπιμα Παλαιστίνιους πολίτες που διαφεύγουν από τη Χαν Γιουνίς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ακολουθούσαν συνεχώς τους Παλαιστίνιους, πυροβολώντας τους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις και να τραυματιστούν δύο που προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά καταδιώχθηκαν και σκοτώθηκαν.

Το περιστατικό έγινε τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθεί το βίντεο

21:09 Ντέιβιντ Κάμερον: Οι αυθαίρετες αρνήσεις του Ισραήλ εμποδίζουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον λέει ότι «οι αυθαίρετες αρνήσεις από την κυβέρνηση του Ισραήλ», εκτός από τις χρονοβόρες διαδικασίες, είναι «οι κύριοι ανασταλτικοί παράγοντες» για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνει στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μακάρι να ήταν έτσι», γράφει σε επιστολή του απαντώντας στη Βρετανίδα βουλευτή Alicia Kearns σχετικά με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι οποιαδήποτε ποσότητα βοήθειας φτάνει στα σύνορα του πολιορκημένου θύλακα μπορεί να εισέλθει.

«Αποτελεί τεράστια απογοήτευση το γεγονός ότι η βρετανική βοήθεια για τη Γάζα καθυστερεί συστηματικά περιμένοντας τις ισραηλινές άδειες. Για παράδειγμα, γνωρίζω ότι κάποια βοήθεια που χρηματοδοτείται από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κολλήσει στα σύνορα για λιγότερο από τρεις εβδομάδες περιμένοντας έγκριση».

Ο Κάμερον είπε ότι παραμένει «σοβαρά ανήσυχος» για τα παρατεταμένα ισραηλινά εμπόδια και ότι έχει θέσει σταθερά το ζήτημα σε κορυφαίους ισραηλινούς αξιωματούχους χωρίς απτά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εκπρόσωπος τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά το δημόσιο διάλογό του με τον Κάμερον για την πορεία της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

21:01 Οι επιθέσεις του Ισραήλ στις υγειονομικές εγκαταστάσεις της Γάζας

Η επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας διανύει πλέον την τέταρτη ημέρα της. Σύμφωνα με τον στρατό, από την επιδρομή έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 140 άνθρωποι και έχουν γίνει 600 συλλήψεις.

Αλλά αυτή η επίθεση δεν είναι η πρώτη του Ισραήλ σε ιατρικό κέντρο στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Al Jazeera παρουσιάζει το παρακάτω infographic που δείχνει την κλίμακα της επίθεσης του Ισραήλ στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης του θύλακα.

Μόνο επτά από τα τριάντα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας λειτουργούν

20:44 Μπλίνκεν: Μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν λάθος – Συνεχίζουν να εργαζόμαστε για μια ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή

«Ήμασταν πολύ σαφείς ότι μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν λάθος και δεν μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Οι εκτοπισμένοι εκεί δεν έχουν πού να πάνε και μια εισβολή θα οδηγούσε σε ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Πρόσθεσε σχετικά με τις συνομιλίες εκεχειρίας, «εργαζόμαστε κάθε μέρα για τη συμφωνία για τους ομήρους», αλλά υπάρχουν «πραγματικές προκλήσεις και δεν μπορούμε να βάλουμε χρονοδιάγραμμα».

Είπε επίσης ότι «η αναζωογόνηση της ΠΑ με μια καλύτερη, πιο αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων από τη Γάζα, είναι κρίσιμη για την επίτευξη του οράματος της Γάζας, ενωμένης με τη Δυτική Όχθη, υπό την εξουσία της Παλαιστινιακής Αρχής».

20:34 Αναφορές για βομβαρδισμούς στη Ράφα

Την ώρα που ο Μπλίνκεν δίνει συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο εκφράζοντας μεταξύ άλλων την αντίθεσή του σε μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, παλαιστινιακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι σημειώνονται αεροπορικές επιδρομές στην πυκνοκατοικημένη περιοχή, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο 1,5 εκατ. εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Πηγή: Quds News Network

Πηγή: Quds News Network

20:27 Χαμάς: Η «σιωπή» για την επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα δείχνει διεθνή αποτυχία

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την «επαίσχυντη σιωπή», όπως τη χαρακτήρισε, σχετικά με τη συνεχιζόμενη επιδρομή του Ισραήλ στο συγκρότημα του νοσοκομείου Αλ-Σίφα και τις γύρω περιοχές.

Η οργάνωση δήλωσε ότι πρόκειται για «ντροπή και ηθική αποτυχία εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών» επειδή δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τον καταστροφικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Επίσης, κατήγγειλε την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς δήλωσε ότι οι αραβικές χώρες και η διεθνής κοινότητα πρέπει «να αναλάβουν επειγόντως δράση για να σταματήσουν αυτή τη γενοκτονία και τη συστηματική καταστροφή των υγειονομικών εγκαταστάσεων στη Λωρίδα της Γάζας».

20:23 Συνέντευξη Τύπου Μπλίνκεν – Σούκρι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμεχ Σούκρι λέει ότι τα εμπόδια στις παραδόσεις βοήθειας, η λύση δύο κρατών για την Παλαιστίνη και το Ισραήλ και η πείνα που συνεχίζεται στη Γάζα συζητήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Συζητήθηκε επίσης η σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, επειδή θα μπορούσε να σκοτώσει χιλιάδες ακόμη αθώους ανθρώπους», δήλωσε ο Σουκρι. «Συμφωνήσαμε να συντονιστούμε για όλα αυτά τα θέματα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να επιδεινωθεί ο ανθρώπινος πόνος».

Η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες για την εκεχειρία μετά από συζητήσεις με τους Άραβες συμμάχους στο Κάιρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πιέζουν για μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα του Κατάρ, σημείωσε.

«Υπάρχει δύσκολη δουλειά για να φτάσουμε εκεί, αλλά πιστεύω ότι είναι ακόμη εφικτό», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν. «Αυτές είναι δύσκολες ημέρες, αλλά αυτό ενισχύει μόνο την επιθυμία να φτάσουμε σε καλύτερες ημέρες».

20:18 Ο αρχηγός της Μ0σάντ θα βρίσκεται αύριο στη Ντόχα για διαπραγματεύσεις εκεχειρίας

Ο Νταβίντ Μπαρνέα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ, θα μεταβεί στο Κατάρ για να συναντηθεί με διαμεσολαβητές που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια εκεχειρία στη Γάζα που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μπαρνέα θα συναντηθεί με τον διευθυντή της CIA των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς, τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Αλ Θανί και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ, αναφέρει η ανακοίνωση.

Χθες, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν δήλωσε ότι η αντίδραση του Ισραήλ στην πρόταση της ομάδας για κατάπαυση του πυρός ήταν «αρνητική», τροφοδοτώντας τους φόβους ότι αυτός ο γύρος των συνομιλιών θα είναι το ίδιο άκαρπος με τους προηγούμενους γύρους.

20:14 Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Παλαιστινίων υποστηρίζει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Παλαιστινιακό Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής (PSR) στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε ότι η υποστήριξη για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου παραμένει ισχυρή παρά τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου.

Έπειτα από συνέντευξη σε 1.580 ενήλικες και στα δύο παλαιστινιακά εδάφη, ο οργανισμός διαπίστωσε ότι το 71% πιστεύει ότι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ήταν η σωστή κίνηση, ποσοστό που παραμένει σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα πριν από τρεις μήνες.

Όμως, η αντίληψη ότι η απόφαση για την επίθεση ήταν σωστή μειώθηκε κατά 11 μονάδες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την τελευταία έρευνα, ενώ αντίθετα αυξήθηκε κατά 14 μονάδες στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συμφωνούν ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται από την έναρξη του πολέμου «αναζωπύρωσαν τη διεθνή προσοχή στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης».

20:04 Αποπομπή του εκπροσώπου Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ Έιλον Λέβι τέθηκε σε διαθεσιμότητα, κάτι που ερμηνεύεται ως απόρροια της δημόσιας αντιπαράθεσής του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια δημόσια τοποθέτηση για τους λόγους της απομάκρυνσής του.

Ειδικότερα, στις 8 Μαρτίου, δημοσίευσε ανάρτηση στο X απαντώντας στον Κάμερον που προέτρεπε το Ισραήλ «να επιτρέψει περισσότερα φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη Γάζα».

«Ελπίζω να γνωρίζετε επίσης ότι ΔΕΝ υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο τροφίμων, νερού, φαρμάκων ή εξοπλισμού καταφυγίου στη Γάζα, και στην πραγματικότητα τα περάσματα έχουν ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ χωρητικότητα», είχε απαντήσει ο Λέβι. «Δοκιμάστε μας. Στείλτε άλλα 100 φορτηγά την ημέρα στον Κερέμ Σαλόμ και θα τα φέρουμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια συνοριακή διέλευση που ελέγχεται από το Ισραήλ.

O Έιλον Λέβι

Δύο ημέρες νωρίτερα, έγραψε άλλη μία ανάρτηση επικρίνοντας μια δήλωση που εξέδωσε ο Κάμερον μετά από συνάντηση με Ισραηλινό υπουργό στο Λονδίνο.

Το ισραηλινό Channel 12 News ανέφερε την Τρίτη ότι ο Λέβι τέθηκε σε διαθεσιμότητα λίγο μετά την επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προς το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ για να εκφράσει την «έκπληξή του» και να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με το εάν οι θέσεις του Λέβι αντιπροσώπευαν την επίσημη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Αυτός είναι ο τρόπος που μιλάνε οι σύμμαχοι μεταξύ τους;», έγραψαν σε σχετικό κείμενο επί του θέματος οι Financial Times.

Ο Έιλον Λέβι είναι 30 ετών, γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετανάστευσε στο Ισραήλ το 2014. Υπηρέτησε στο Cogat, το ισραηλινό όργανο του υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει την πολιτική για τα παλαιστινιακά εδάφη, εργάστηκε ως παρουσιαστής τηλεοπτικών ειδήσεων και πρόσφατα ήταν σύμβουλος διεθνών μέσων ενημέρωσης του Προέδρου Isaac Herzog.

Έγινε κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου και έκτοτε έδωσε πολλές συνεντεύξεις σε αγγλόφωνους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του BBC.

20:00 Ψήφισμα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ετοιμάζει η Γαλλία

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι επεξεργάζεται «επί του παρόντος» ένα σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ που ζητεί «άμεση εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν για πρώτη φορά ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει τη φράση ότι «διαπιστώνει την επιτακτική ανάγκη για άμεση παύση πυρός».

«Θεωρούμε ότι είναι η ώρα να λάβουμε νέες πρωτοβουλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μια σύγκρουση που συνεχίζεται», υπογράμμισε σήμερα ο Κριστόφ Λεμουάν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση.

19:52 Ινστιτούτο Lemkin: Το 2023 είναι «έτος καμπής στην ιστορία της γενοκτονίας»

Το Ινστιτούτο Lemkin για την Πρόληψη της Γενοκτονίας με έδρα τις ΗΠΑ αναφέρει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνέβαλε στο να καταστεί το 2023 «έτος καμπής στην ιστορία της γενοκτονίας».

Αναφέρει στην ανασκόπηση του έτους ότι «οι δυτικές δυνάμεις δρουν με συνενοχή» στον πόλεμο που σκότωσε περίπου 32.000 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε περισσότερους από 74.000, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

«Και οι τρεις μεγάλες δυνάμεις στον κόσμο, η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είτε διέπρατταν ενεργά είτε δρούσαν σε συνέργεια με τη γενοκτονία» το 2023, αναφέρει το ινστιτούτο.

19:44 Χαμάς: 13 ασθενείς πέθαναν στο Αλ-Σίφα λόγω έλλειψης θεραπείας, εξοπλισμού και φαρμάκων

Το Υπουργείο Πληροφοριών της Χαμάς ανέφερε ότι 13 ασθενείς πέθαναν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα λόγω της έλλειψης θεραπείας, εξοπλισμού και φαρμάκων. Η Χαμάς αναφέρει ότι τέσσερις πέθαναν λόγω έλλειψης παροχής ρεύματος στους αναπνευστήρες και ότι πολλοί ασθενείς πάσχουν από σοβαρές λοιμώξεις και δεν λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία. «Το Ισραήλ συνεχίζει την πολιτική της πείνας και της παραμέλησης στο νοσοκομείο ως μέρος της εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας», υποστήριξε το υπουργείο.

Στην περιοχή του νοσοκομείου αναφέρεται ότι κάθε λίγες ώρες γυναίκες και παιδιά φεύγουν από το νοσοκομείο αφού ελεγχθούν και απομακρύνονται νότια. Μία από τις γυναίκες δήλωσε ότι η περιοχή του νοσοκομείου είναι μια «αρένα μάχης» με κατεστραμμένα κτίρια και πτέρυγες και ότι αναγνώρισε πολλούς κρατούμενους ανάμεσα στο ιατρικό προσωπικό.

19:38 Αμερικανοί βουλευτές προχωρούν σε μπλοκάρισμα κονδυλίων για την UNRWA

Ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έθεσαν σε εφαρμογή οι βουλευτές αναφέρει ότι τα χρήματα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών – είτε πρόκειται για περισσεύματα από το τρέχον έτος είτε για το επόμενο οικονομικό έτος – «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συνεισφορά, επιχορήγηση ή άλλη πληρωμή» για την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Οι βουλευτές έδωσαν στη δημοσιότητα το σχέδιο για τη διατήρηση της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης πριν από την καταληκτική ημερομηνία της Παρασκευής.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ήδη αναστείλει τη χρηματοδότηση της UNRWA, παρά το γεγονός ότι δήλωσε ότι το έργο της στη μαστιζόμενη από τον πόλεμο Γάζα είναι ανεκτίμητο, αφού το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι αρκετοί από τους υπαλλήλους της συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί χαρακτήρισε προηγουμένως τα βήματα για την αναστολή της χρηματοδότησης «πρόσθετη συλλογική τιμωρία» για τους Παλαιστίνιους.

19:30 Ιρλανδός πρωθυπουργός: Η τρομακτική κρίση στην Παλαιστίνη δεν είναι η καλύτερη ώρα της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ λέει ότι τα διαφορετικά μηνύματα μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έχουν υπονομεύσει τις προσπάθειες να τον σταματήσουν.

«Νομίζω ότι η αντίδραση στην τρομακτική κρίση στην Παλαιστίνη δεν ήταν η καλύτερη ώρα της Ευρώπης, ειλικρινά», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Τόσες πολλές χώρες του Παγκόσμιου Νότου – ή αλλιώς το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου – ερμηνεύουν τις ενέργειες της Ευρώπης σχετικά με την Ουκρανία έναντι της Παλαιστίνης ως δυο μέτρα και δύο σταθμά. Νομίζω ότι έχουν δίκιο».

19:16 Ο γερουσιαστής Σούμερ ξαναχτυπά – «Χτύπησα τον Νετανιάχου για να σώσω το Ισραήλ»

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, Δημοκρατικός, λέει ότι η ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, στην οποία κατήγγειλε την πολιτική Νετανιάχου στη Γάζα και ζήτησε πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ, έγινε μετά από μεγάλη αγωνία.

«Πολλή σκέψη και πάλη στο μυαλό μου: Είναι αυτό το σωστό για το Ισραήλ και για τη σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ;», δήλωσε στην εφημερίδα. «Και όσο περισσότερο το σκεφτόμουν, τόσο περισσότερο ήμουν πεπεισμένος όχι μόνο ότι ήταν το σωστό, αλλά ότι δεν θα μπορούσα, δεν θα μπορούσα να ζήσω με τον εαυτό μου αν δεν το έκανα».

Η ομιλία του Σούμερ, του πιο υψηλόβαθμου Εβραίου εκλεγμένου αξιωματούχου στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύει μια σημαντική ρήξη μεταξύ του Νετανιάχου και των Ηνωμένων Πολιτειών, επί μακρόν στενότερου συμμάχου και μεγαλύτερου υποστηρικτή του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα.

Επικαλούμενος τη μείωση της υποστήριξης προς το Ισραήλ μεταξύ των Δημοκρατικών, ιδίως από τις 7 Οκτωβρίου, ο γερουσιαστής δήλωσε ότι αποφάσισε τελικά να δώσει την ομιλία του επειδή φοβόταν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ θα γινόταν ένα πολιτικοποιημένο ζήτημα.

«Αυτό ήταν το κίνητρό μου. Αν το Ισραήλ γίνει κράτος παρίας, δεν ξέρω αν μπορεί να επιβιώσει», είπε.

19:08 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις σε σπίτια κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, σύμφωνα με το AJ, που προσθέτει ότι οι IDF εμποδίζουν τα ασθενοφόρα ή τα πληρώματα της πολιτικής προστασίας να προσεγγίσουν τους τραυματίες από τις επιθέσεις.

Στο Κάιρο πραγματοποιείται συνάντηση των Αράβων υπουργών Εξωτερικών και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, εν μέσω προσπαθειών για τη μεσολάβηση μιας παύσης των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι τα μαχητικά της αεράμυνάς του αναχαίτισαν με επιτυχία έναν «ύποπτο εναέριο στόχο» που πιστεύεται ότι εκτοξεύθηκε προς το ισραηλινό έδαφος «από την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να επιτραπεί η παράδοση τροφίμων και ιατρικής βοήθειας, λέγοντας ότι μόνο η επέκταση των χερσαίων διαβάσεων θα επιτρέψει μεγάλης κλίμακας παραδόσεις βοήθειας για την αποτροπή του λιμού.

18:55 Εταιρεία Παλαιστίνιων Κρατουμένων: 14 από τους φυλακισμένους που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της εκεχειρίας συνελήφθησαν ξανά από το Ισραήλ

Δεκατέσσερις από τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης συμφωνίας κατάπαυσης πυρός έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με την επικεφαλής της Παλαιστινιακής Εταιρείας Κρατουμένων, Καντόρα Φάρες.

Είπε ότι η διαπραγματευτική ομάδα της Χαμάς ενημερώθηκε να θέσει το θέμα στις συνομιλίες για την πιθανή επόμενη συμφωνία, ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι απελευθερώθηκαν σε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν θα ξανασυλληφθούν, όπως συνέβη με τη συμφωνία του Νοεμβρίου.

Ο Φάρες δήλωσε επίσης ότι οι σημερινοί κρατούμενοι μετέφεραν ένα μήνυμα στην ηγεσία της Χαμάς, απαιτώντας ότι μια συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό της παρενόχλησης των κρατουμένων και της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσής τους από τις 7 Οκτωβρίου και ιδιαίτερα από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Επίτροπος της Υπηρεσίας Φυλακών Kobi Jacobi τον Ιανουάριο.

18:47 Αναφορές ότι οι IDF ανατίναξαν τη χειρουργική πτέρυγα του Αλ-Σίφα

Πηγές αναφέρουν στο Quds News Network ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν το κτίριο ειδικής χειρουργικής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα, τη μόνη εγκατάσταση στη βόρεια Γάζα που είναι εξοπλισμένη για την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων για σοβαρά τραυματίες.

18:43 Η Χαμάς υποστηρίζει ότι μαχητής της πυροβόλησε ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που λέει ότι δείχνει έναν Παλαιστίνιο ελεύθερο σκοπευτή να εντοπίζει και στη συνέχεια να χτυπά με επιτυχία έναν Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

Το περιστατικό συνέβη ενώ στην περιοχή συνεχίζουν να μαίνονται έντονες μάχες.

Ο Παλαιστίνιος σκοπευτής φαίνεται στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Ταξιαρχίες Κασάμ να ρίχνει μια σφαίρα βαρέως διαμετρήματος και να χτυπά μια τρύπα που είχε σκαφτεί στην πλευρά ενός κτιρίου, από την οποία ένας Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής φαίνεται να ανιχνεύει την περιοχή.

18:36 Οι ΗΠΑ λένε ότι οι Χούθι εξαπέλυσαν τουλάχιστον 50 επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά

Οι Χούθι άρχισαν να επιτίθενται σε πλοία στον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα τον Νοέμβριο, μια εκστρατεία που λένε ότι γίνεται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

«Στην Ερυθρά Θάλασσα, οι Χούθι επιδιώκουν να επηρεάσουν αυτό το ζωτικό κανάλι για το παγκόσμιο εμπόριο με τουλάχιστον 50 επιθέσεις κατά της εμπορικής ναυτιλίας και των ναυτικών σκαφών», δήλωσε η βοηθός υπουργός Άμυνας Celeste Wallander σε ακρόαση της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν πραγματοποιήσει από τον Ιανουάριο πλήγματα με στόχο τους Χούθι, αλλά ο αξιωματικός που είναι υπεύθυνος για τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι ο εξοπλισμός των ανταρτών που έχει καταστραφεί μπορεί να αντικατασταθεί με σχετική ευκολία.

«Μόνο δύο πλοία μπορούν να ανεφοδιάσουν τη συντριπτική πλειονότητα του εξοπλισμού που έχουμε καταστρέψει μέχρι στιγμής από τους Χούθι», δήλωσε ο στρατηγός Έρικ Κουρίλα στην ίδια ακρόαση, χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθος των πλοίων.

«Πρέπει να αυξήσουμε τη διεθνή προσπάθεια για να μπορέσουμε να κάνουμε τους ελέγχους στα πλοία που πηγαίνουν στη Χοντέιντα», είπε, αναφερόμενος σε ένα λιμάνι της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι.

«Πρέπει να απομονώσουμε τους Χούθι και πρέπει να επιβάλουμε κόστος στο Ιράν».

18:27 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι αναχαίτισε αεροπορική επίθεση από την Ερυθρά

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η αεράμυνά του αναχαίτισε με επιτυχία έναν «ύποπτο εναέριο στόχο» που πιστεύεται ότι εκτοξεύθηκε προς το ισραηλινό έδαφος «από την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας».

«Ο στόχος δεν πέρασε στο ισραηλινό έδαφος και το περιστατικό έληξε», αναφέρεται στα εβραϊκά, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Οι Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι ζητούν τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, άρχισαν να εκτοξεύουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νότιο Ισραήλ εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, αλλά αργότερα στράφηκαν προς επιθέσεις εναντίον φορτηγών και στρατιωτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, τα οποία η ομάδα λέει ότι συνδέονται με το Ισραήλ.

18:14 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ καλεί την ΕΕ να αποφύγει τα «δύο μέτρα και σταθμά» για τη Γάζα και την Ουκρανία

Σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες να παραμείνουν ενωμένοι σε όσα προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

«Η βασική αρχή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι η προστασία των αμάχων. Πρέπει να επιμείνουμε στην τήρηση αυτών των αρχών τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Γάζα χωρίς διπλά μέτρα και σταθμά», δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους, δίπλα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προήδρευε της συνόδου κορυφής.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι «επίκειται λιμός» στη βόρεια Γάζα. Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, εμφανίζεται αποφασισμένο να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τον πόλεμο.

17:58 Η Νορβηγία ετοιμάζεται να αποσύρει κεφάλαια από εταιρείες που σχετίζονται με το Ισραήλ

Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, το οποίο κατέχει το 1,5% των εισηγμένων μετοχών παγκοσμίως σε 8.800 εταιρείες, λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας που έχει θέσει το κοινοβούλιο της Νορβηγίας και με την πάροδο των ετών έχει αποεπενδύσει από εννέα εταιρείες, όλες ισραηλινές, λόγω δραστηριοτήτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Svein Richard Brandtzaeg, πρόεδρος του συμβουλίου δεοντολογίας του ταμείου, δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι ο πόλεμος τους ωθεί να εξετάσουν ποιες εταιρείες πωλούν όπλα στο Ισραήλ που χρησιμοποιούνται στη Γάζα.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποεπενδύσεις εάν τα όπλα αυτά πωλούνται σε ένα κράτος που παραβιάζει το ανθρωπιστικό δίκαιο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές δεοντολογίας του ταμείου.

«Το εξετάζουμε αυτό λόγω της σοβαρότητας της παραβίασης των κανόνων που βλέπουμε», δήλωσε ο Brandtzaeg.

17:40 Επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ στη Μέση Ανατολή

Η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή την Κυριακή.

Θα είναι η έβδομη επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου.

Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρεθεί λύση.

17:26 Συλλάβαμε 600 «τρομοκράτες» στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, λένε οι IDF

Οι IDF και η Σιν Μπετ ανακοίνωσαν ότι μέχρι στιγμής περισσότεροι από 600 «τρομοκράτες» έχουν συλληφθεί σε μια επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη Γάζα και περισσότεροι από 140 έχουν σκοτωθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, τρεις από τους συλληφθέντες είναι βασικά στελέχη του αρχηγείου της Χαμάς στη Δυτική Όχθη:

Πρόκειται για τους Omar Asida, επικεφαλής της επιτροπής της Ναμπλούς, Mahmoud Qawasmeh, ο οποίος συμμετείχε στην απαγωγή και τη δολοφονία τριών αγοριών το 2014 και Hamdallah Hassan Ali, ο οποίος προώθησε «τρομοκρατικές δραστηριότητες» στη Δυτική Όχθη τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναφέρθηκε επίσης ότι πράκτορες της Ισλαμικής Τζιχάντ μέσα στο Αλ-Σίφα παραδόθηκαν στους ισραηλινούς στρατιώτες και συνελήφθησαν.

17:15 Ο Γκάλαντ λέει ότι η επιδρομή στο Αλ-Σίφα δείχνει ότι η στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ βελτιώνεται στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ εξήρε την εν εξελίξει επιχείρηση του στρατού στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας.

«Κανείς δεν περίμενε ότι θα κάναμε αυτό που κάναμε. Έγινε μια επίθεση σε μια τοποθεσία που πριν από μισό χρόνο μας πήρε ένα μήνα για να φτάσουμε- τώρα το κάναμε σε μια στιγμή», δήλωσε ο Γκάλαντ στους στρατιώτες, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε ότι το Ισραήλ έχει δηλώσει εδώ και αρκετούς μήνες ότι ελέγχει πλήρως τη βόρεια Γάζα, κάτι που ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις εδάφους και τους βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Ο Γκάλαντ είπε ακόμα ότι οι μαχητές της Χαμάς στο νοσοκομείο «σκέφτονταν το μέλλον τους: παράδοση ή θάνατος».

Η Χαμάς έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει μαχητές μέσα στο νοσοκομείο ή ότι το χρησιμοποιεί ως στρατιωτική βάση.

17:09 Ισραήλ: Το πρωθυπουργικό γραφείο ακύρωσε τις συνεδριάσεις του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας που ήταν προγραμματισμένες για το βράδυ της Πέμπτης

17:02 NBCnews: Οι ΗΠΑ βοήθησαν στη δολοφονία ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα

Η δολοφονία από το Ισραήλ κορυφαίου αξιωματούχου της Χαμάς στη Γάζα κατέστη δυνατή χάρη σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια των ΗΠΑ, αναφέρει το  NBC.

Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι το Ισραήλ εξασφάλισε μεγάλο όγκο πληροφοριών στη Γάζα μέσω σκληρών δίσκων, κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών, χαρτών και άλλου υλικού, το οποίο πιθανότατα επέτρεψε τη δολοφονία του κορυφαίου αξιωματούχου της Χαμάς Μαρουάν Ίσα.

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές υποκλοπές.

Η έκθεση σημειώνει ότι μεγάλο μέρος των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών αφορά τους ηγέτες της Χαμάς, το προσωπικό και τις μεθόδους δράσης και επικοινωνίας της.

16:53 Συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του ΠΟΥ για τη Γάζα: Κατάπαυση πυρός, άνοιγμα χερσαίων περασμάτων για βοήθεια

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη, ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα, προκειμένου να επιτραπεί η παράδοση τροφίμων και ιατρικής βοήθειας, λέγοντας ότι οι αεροπορικές και θαλάσσιες παραδόσεις είναι ευπρόσδεκτες αλλά δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες.

«Μόνο η επέκταση των χερσαίων διαβάσεων θα επιτρέψει μεγάλης κλίμακας παραδόσεις βοήθειας για να αποτραπεί ο λιμός», είπε.

Ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ υποστηρίζει τη δημιουργία ενός κέντρου σταθεροποίησης της διατροφής στο νοσοκομείο Kamal Adwan, στη βόρεια Γάζα, και ενός δεύτερου στη Ράφα, στο νότο, για τη θεραπεία παιδιών με οξύ υποσιτισμό που κινδυνεύουν να πεθάνουν άμεσα.

Είπε επίσης ότι οι συνεχιζόμενες μάχες μέσα και γύρω από τα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου του Αλ-Σίφαα, καθιστούν αδύνατη τη διανομή προμηθειών από την υπηρεσία του ΟΗΕ. «Η πρόσβαση στο Αλ-Σίφα είναι πλέον αδύνατη και υπάρχουν αναφορές για κρατήσεις ιατρικού προσωπικού», είπε. «Μια προγραμματισμένη για σήμερα αποστολή στο Αλ-Σίφα ακυρώθηκε λόγω έλλειψης ασφάλειας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Για άλλη μια φορά, ζητάμε από το Ισραήλ να ανοίξει περισσότερα περάσματα και να επιταχύνει την παράδοση τροφίμων, νερού και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε. «Για άλλη μια φορά, ζητάμε να προστατευθούν οι ιατρικές εγκαταστάσεις και να μην στρατιωτικοποιηθούν, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός».

16:42 Βίντεο από το Αλ-Σίφα με γυναικόπαιδα να κρύβονται σε κλιμακοστάσιο – «Μη μας δοκιμάζετε θα πυροβολήσουμε»

Καθώς η επιχείρηση του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα, βίντεο που έχει κυκλοφορήσει από το νοσοκομείο δείχνει γυναικόπαιδα να κρύβονται σε κλιμακοστάσια, καθώς από μεγάφωνα των IDF ακούγονται «προειδοποιήσεις» ότι αν φύγουν οι στρατιώτες θα ανοίξουν πυρ.

Το βίντεο, που τραβήχτηκε μέσα από μια τρύπα σε εξωτερικό τοίχο, δείχνει τουλάχιστον είκοσι γυναίκες και παιδιά σε μια σκάλα ενώ ακούγεται μια φωνή από ένα μεγάφωνο να λέει στους ανθρώπους:

«Μείνετε στο νοσοκομείο, όποιος φύγει θα πυροβοληθεί». Δεν είναι σαφές πότε γυρίστηκε το βίντεο.

Στη συνέχεια, μια γυναίκα ακούγεται να λέει: «Βρισκόμαστε στο ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα. Απήγαγαν τους άνδρες μας και έφυγαν. Τώρα, οι γυναίκες έχουν μείνει πίσω και δεν ξέρουμε πού θέλουν να μας πάνε».

16:28 Πρόσκληση στον Νετανιάχου να μιλήσει στο Κογκρέσο θα απευθύνει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNBC ότι σχεδιάζει να προσκαλέσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μιλήσει στο Κογκρέσο.

«Σίγουρα θα επεκτείνουμε αυτή την πρόσκληση», δήλωσε ο Τζόνσον. Δεν είναι σαφές αν ο Νετανιάχου θα απευθύνει ομιλία μόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, η οποία θα απαιτούσε συνεργασία με τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ.

Η προοπτική αυτή θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολη, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη ολομέτωπη κριτική του Σούμερ στον Νετανιάχου και την απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι ο Σούμερ παρεμβαίνει στην ισραηλινή πολιτική.

Ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Σούμερ, ο υψηλότερα ιστάμενος Εβραίος εκλεγμένος αξιωματούχος στην ιστορία των ΗΠΑ, απέρριψε το αίτημα του Νετανιάχου να απευθυνθεί στους Δημοκρατικούς της Γερουσίας, αφού μίλησε με τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας, κατηγορώντας τον ότι μετατρέπει το Ισραήλ σε κομματικό ζήτημα.

16:16 Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δημοσιεύει μαρτυρία πεινασμένου, τραυματισμένου παιδιού της Γάζας

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus μοιράστηκε στο X ένα βίντεο με «ένα από τα πολλά παιδιά και νέους στη βόρεια Γάζα που λιμοκτονούν και υποφέρουν από βαριά τραύματα».

Ο Rafiq διασώθηκε κάτω από τα ερείπια του σπιτιού του. Το ένα του πόδι ήταν παραμορφωμένο, ενώ έπρεπε να ακρωτηριαστεί.

«Η ζωή ήταν όμορφη», είπε το αγόρι, το οποίο φαίνεται πλέον σκελετωμένο. «Μακάρι να μπορούσαμε να επιστρέψουμε στο πώς ήταν πριν».

16:05 Ξεκίνησε στο Κάιρο η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και αραβικών κρατών

Ξεκίνησε στο Κάιρο η συνάντηση των Αράβων υπουργών Εξωτερικών και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, εν μέσω προσπαθειών για τη μεσολάβηση για παύση των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Ιορδανίας, καθώς και ο υπουργός διεθνούς συνεργασίας των Εμιράτων και ο γενικός γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

15:55 Ο Μπορέλ δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν βιώσιμη κατάπαυση του πυρός

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απευθύνουν έκκληση για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατά τη σημερινή τους σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα το συμβούλιο προχωρά πολύ περισσότερο» από ό,τι τους προηγούμενους μήνες, δήλωσε ο Μπορέλ πριν από τη σύνοδο κορυφής, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «ζητούν βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, ζητούν βεβαίως και την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά δείχνουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση του λαού στη Γάζα, η οποία είναι απαράδεκτη».

Ο Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, κάλεσε το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι περισσότερη βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα και δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν το ίδιο.

«Λιμοκτονούν. Ελπίζω λοιπόν ότι το συμβούλιο θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο Ισραήλ: σταματήστε να μπλοκάρετε, σταματήστε να εμποδίζετε την είσοδο τροφίμων στη Γάζα και φροντίστε τους αμάχους», δήλωσε.

«Σίγουρα το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, όχι να εκδικηθεί», υπογράμμισε.

15:48 Στην Αίγυπτο ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν έφτασε στο Κάιρο για υπουργικές συναντήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, όπως μεταδίδει το Reuters και σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων την Πέμπτη.

15:39 18χρονος Παλαιστίνιος στη Χεβρώνα συνελήφθη ξανά μετά την πολυαναμενόμενη απελευθέρωσή του

Ένας 18χρονος Παλαιστίνιος που αφέθηκε ελεύθερος από τον ισραηλινό στρατό τον Δεκέμβριο συνελήφθη εκ νέου μετά από επιδρομή στο σπίτι της οικογένειάς του στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

Η μητέρα του Ουμπάι Αμπού Μαρία, η 38χρονη Φίντα, ετοίμαζε το σούχουρ – το γεύμα που τρώγεται πριν από την αυγή κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού – όταν ο στρατός εισέβαλε στο σπίτι.

Ο Ουμπάι Αμπού Μαρία και η μητέρα του, Φίντα.

Η οικογένεια δήλωσε ότι δεν της ανακοινώθηκε κανένας λόγος για τη σύλληψη. Οι Παλαιστίνιοι υπόκεινται συλλογικά σε αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις εδώ και δεκαετίες εν μέσω της συνεχιζόμενης κατοχής του Ισραήλ, σχολιάζει το Al Jazeera.

Ο έφηβος έχει ήδη συλληφθεί έξι φορές. Η οικογένειά του περίμενε για περισσότερους από έξι μήνες πέρυσι για να τον δει τελικά να αφήνεται ελεύθερος τον Δεκέμβριο. Ο ίδιος νοσηλευόταν για μια σφαίρα που είχε σφηνωθεί στα χέρια του και ήταν προγραμματισμένο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Η οργάνωση «Άμυνα για τα Παιδιά της Παλαιστίνης» εκτιμά ότι 500 – 700 παιδιά από την Παλαιστίνη, ορισμένα μόλις 12 ετών, συλλαμβάνονται κάθε χρόνο και διώκονται από το ισραηλινό στρατιωτικό δικαστικό σύστημα.

15:29 Η φρεγάτα «Έσση» κατέρριψε drone των Χούθι

Η φρεγάτα «Έσση» του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού απέκρουσε επίθεση των Χούθι σε επιχείρηση ρυμούλκησης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το ελικόπτερο της φρεγάτας κατέρριψε drone των Χούθι, το οποίο συμμετείχε στην επίθεση, ανακοίνωσε σήμερα η Bundeswehr.

Η «Έσση», η οποία συμμετέχει στην αποστολή «Ασπίδες» της ΕΕ, η οποία έχει ως στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων στην πιο σημαντική θαλάσσια οδό από την Ασία προς την Ευρώπη μέσω της Διώρυγα του Σουέζ, έχει μέχρι τώρα καταρρίψει δύο εχθρικά drones, ωστόσο πριν από λίγες ημέρες απασχόλησε την επικαιρότητα αρνητικά, όταν επιχείρησε να καταρρίψει αμερικανικό drone, αλλά αστόχησε.

15:19 Αυτές είναι οι ανθρώπινες απώλειες μετά τις 7 Οκτωβρίου

Το Al Jazeera έχει συγκεντρώσει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις ανθρώπινες απώλειες από τις 7 Οκτωβρίου και μετά σε Ισραήλ, Γάζα και Δυτική Όχθη.

Πηγή: Al Jazeera

15:09 Σε τι επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ταξιδεύει μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν αναφέρει ότι οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία επικεντρώθηκαν στο διμερές τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου στο οποίο η Σαουδική Αραβία θα αναγνωρίσει το Ισραήλ με αντάλλαγμα αξιόπιστη πρόοδο στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Ισραήλ αντιτίθεται σθεναρά στην παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, η οποία, όπως έχουν πει οι Σαουδάραβες, αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο οποιασδήποτε συμφωνίας εξομάλυνσης.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες, λέει ότι μόνο μια «χούφτα ζητήματα» δεν έχουν συζητηθεί αναφορικά με την πλευρά Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ στο συνολικό σχέδιο.

Η συμφωνία ανάμεσα σε Ριάντ και Ουάσινγκτον περιλαμβάνει αμερικανικές αμυντικές εγγυήσεις και βοήθεια για την οικοδόμηση ενός μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος στη Σαουδική Αραβία.

Τον Ιανουάριο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να απέρριψε μια πρόταση του Μπλίνκεν που θα οδηγούσε τη Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ με αντάλλαγμα να συμφωνήσει το Τελ Αβίβ να παράσχει στους Παλαιστίνιους μια οδό προς την κρατική υπόσταση.

15:00 Bloomberg: Οι Χούθι συμφώνησαν να μην επιτίθενται σε κινέζικα και ρωσικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν ενημερώσει την Κίνα και τη Ρωσία ότι τα πλοία τους μπορούν να πλεύσουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν χωρίς να δεχτούν επίθεση, αναφέρει το Bloomberg News.

Οι αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν άρχισαν να επιτίθενται σε πλοία στον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα τον περασμένο Νοέμβριο, μια εκστρατεία που λένε ότι έχει σκοπό να σηματοδοτήσει την αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα εν μέσω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο οποίος ξεκίνησε μετά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας πολλά πλοία να κάνουν μακρύτερα και ακριβότερα ταξίδια γύρω από τη νότια Αφρική. Το κόστος ασφάλισης ενός επταήμερου ταξιδιού μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έχει αυξηθεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Πέρα από την οικονομική ζημιά, οι επιθέσεις έχουν επίσης χρησιμεύσει για να τροφοδοτήσουν φόβους ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να εξαπλωθεί για να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

14:50 Συνεχίζονται οι επιθέσεις κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις σε σπίτια κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera στην περιοχή, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι οι δυνάμεις εμποδίζουν τα ασθενοφόρα ή το πλήρωμα πολιτικής προστασίας να φτάσουν στους τραυματίες από τις επιθέσεις.

Το πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε νωρίτερα ότι δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς πυραύλους, βομβαρδισμούς πυροβολικού και πυροβολισμούς μέσα και γύρω από το νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, για το οποίο ο ισραηλινός στρατός έχει πλέον εκδώσει πλήρη εντολή εκκένωσης.

14:41 Βίντεο από επίθεση των IDF σε εγκατάσταση της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ισραηλινό μαχητικό χτύπησε εγκατάσταση της Χεζμπολάχ στην Καφρ Κίλα στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τις IDF.

Δείτε βίντεο:

14:31 Το συμβούλιο δεοντολογίας του ταμείου πλούτου της Νορβηγίας διερευνά αν οι εταιρείες στις οποίες έχει μετοχές πωλούν όπλα στο Ισραήλ

Το συμβούλιο δεοντολογίας του ταμείου πλούτου της Νορβηγίας, με περιουσία 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, διερευνά εάν οι εταιρείες στις οποίες κατέχει μετοχές ενδέχεται να παραβιάζουν τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές του σχετικά με την πώληση όπλων στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Το ταμείο μπορεί να διακόψει τις επενδύσεις σε τέτοιες εταιρείες εάν διαπιστωθεί ότι προμηθεύουν όπλα που χρησιμοποιούνται σε «σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις» των δικαιωμάτων των ατόμων σε πόλεμο ή σύγκρουση ή των διεθνών κανόνων για τη διεξαγωγή του πολέμου, σύμφωνα με τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές του ταμείου.

«Το εξετάζουμε αυτό λόγω της σοβαρότητας της παραβίασης των κανόνων που βλέπουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου δεοντολογίας, Σβέιν Ρίτσαρντ Μπράντζαεγκ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Το Ισραήλ είναι τώρα περισσότερο στο επίκεντρο από πριν», τόνισε.

Το νορβηγικό ταμείο είχε προηγουμένως αποσυρθεί από εννέα εταιρείες, όλες ισραηλινές, για τις δραστηριότητες τους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπως η κατασκευή κατοικιών σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς ή η προμήθεια συστημάτων παρακολούθησης.

14:22 Το Ισραήλ αποφάσισε να καταλάβει τη Ράφα παρά την «πιθανή ρήξη» με τις ΗΠΑ

Το Ισραήλ θα πάρει τον έλεγχο της Ράφα ακόμη και αν προκαλέσει ρήξη με τις ΗΠΑ, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, περιγράφοντας τη νότια πόλη της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, ως προπύργιο της Χαμάς που φιλοξενεί το ένα τέταρτο των μαχητών της οργάνωσης.

Μιλώντας στο podcast Call Me Back, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα ακούσει τις ιδέες των ΗΠΑ για τη Ράφα, αλλά η πόλη θα καταληφθεί είτε επιτευχθεί είτε όχι συμφωνία για την απομάκρυνση των αμάχων.

14:12 Ρίψη φλεγόμενου αντικειμένου στην ισραηλινή πρεσβεία στη Χάγη – Την εκκένωσαν

Η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf αναφέρει ότι η ισραηλινή πρεσβεία στη Χάγη εκκενώθηκε μετά από ρίψη φλεγόμενου αντικειμένου στις εγκαταστάσεις της.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο, ανέφερε η εφημερίδα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά του.

Το περιστατικό στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας έρχεται καθώς οι ισραηλινές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό εν μέσω συνεχών διαμαρτυριών που απαιτούν τον τερματισμό του βάναυσου πολέμου στη Γάζα και την απεριόριστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό.

14:03 Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 25 Παλαιστίνιους σε επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 25 Παλαιστίνιους σε επιδρομές που ξεκίνησαν χθες το βράδυ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων από τις 7 Οκτωβρίου σε 7. 725.

Οι τελευταίες συλλήψεις επικεντρώθηκαν στις επαρχίες της Χεβρώνας και της Ιερουσαλήμ, αλλά πραγματοποιήθηκαν επίσης στις επαρχίες της Ραμάλας, της Ναμπλούς και της Βηθλεέμ.

13:53 Το Ισραήλ ξεκίνησε ξανά επιδρομές στον νότιο Λίβανο

Σύμφωνα με το Al Jazeera, νέες ισραηλινές επιδρομές έγιναν στα λιβανέζικα χωριά αλ-Αντίσα και Καφρ Κίλα, ενώ η πόλη Γιαρούν έγινε στόχος του ισραηλινού πυροβολικού.

Εκρήξεις ακούστηκαν και πάνω από τις Ναμπατιέ και Ικλίμ αλ-Τουφάχ.

Οι επιθέσεις έγιναν μετά από χτυπήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, για τα οποία η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη.

13:44 Η διπλωματία του Μπλίνκεν δεν παράγει αποτελέσματα, λέει το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η διπλωματία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν δεν παράγει «απτά αποτελέσματα» για τη Γάζα.

Αντιθέτως, λέει το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ, δίνει στο Ισραήλ περισσότερο χρόνο «να κλιμακώσει την επίθεσή του απέναντι στον λαό μας».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση αξιοποιεί αυτή την αποτυχία, τη δυνατότητα να μιλάει και να κάνει δηλώσεις για να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να επιτύχει τους βασικούς στόχους της επίθεσής της απέναντι στον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε.

13:34 Την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα τόνισε ο Σίσι στον Μπλίνκεν

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τόνισε «την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Κάιρο την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Ο Σίσι είπε στην αμερικανική αντιπροσωπεία ότι η Λωρίδα της Γάζας και ο λαός της «είναι εκτεθειμένοι σε μια ανθρωπιστική καταστροφή και λιμό που απειλούν τη ζωή αθώων πολιτών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, «προειδοποίησε για τις επικίνδυνες συνέπειες οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα και τόνισε την ανάγκη επείγουσας δράσης για να επιτραπούν επαρκείς ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, ο Μπλίνκεν τόνισε την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών «για συντονισμό και διαβούλευση με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».

Είπε ότι τόσο η Αίγυπτος όσο και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην ανάγκη να διασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Γάζα και στην «απόρριψη του εκτοπισμού των Παλαιστινίων εκτός των εδαφών τους με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή».

Ο Μπλίνκεν έφτασε στην Αίγυπτο την Πέμπτη από τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της τελευταίας του επίσκεψης στην περιοχή.

13:24 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν δεκάδες μαχητές στη Χαν Γιουνίς της Γάζας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, οι δυνάμεις του σκότωσαν δεκάδες μαχητές, πραγματοποίησαν έφοδο σε περίπου 100 κτίρια και εντόπισαν άφθονο πολεμικό εξοπλισμό στη συνοικία Χαμάντ της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

13:14 Τόνι Κούσνερ: Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα μοιάζει πολύ σαν εθνοκάθαρση για μένα

Ο βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, Τόνι Κούσνερ είναι προβληματισμένος από τη διαμάχη σχετικά με τα σχόλια του σκηνοθέτη Τζόναθαν Γκλέιζερ στα βραβεία Όσκαρ 2024.

Μιλώντας με την οικοδέσποινα Άλισον Καπλάν Σόμερ στο Haaretz Podcast, ο Κούσνερ χαρακτήρισε την ομιλία του Γκλέιζερ για τα Όσκαρ «αδιαμφισβήτητη και αδιάψευστη».

«Αυτό που έλεγε είναι τόσο απλό: ότι ο εβραϊσμός, η εβραϊκή ταυτότητα, η εβραϊκή ιστορία, η ιστορία του Ολοκαυτώματος, η ιστορία των εβραϊκών δεινών, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στην εκστρατεία ως δικαιολογία για ένα σχέδιο απανθρωποποίησης ή σφαγής άλλων ανθρώπων. Αυτό αποτελεί κατάχρηση του τι σημαίνει να είσαι Εβραίος και τι σήμαινε το Ολοκαύτωμα. Το απορρίπτει αυτό. Ποιος δεν συμφωνεί;», αναρωτήθηκε.

13:05 Οργανισμοί του ΟΗΕ, 36 χώρες συζητούν για βοήθεια προς τη Γάζα μέσω Κύπρου

Αξιωματούχοι από 36 χώρες και οργανισμούς του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν στην Κύπρο για να συζητήσουν πώς θα επιταχυνθεί η παροχή βοήθειας προς τη Γάζα μέσω της θαλάσσιας οδού που εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Συζητάμε πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα τόσο όσον αφορά την αναχώρηση και τα μέσα μεταφοράς όσο και σε σχέση με τη μεθοδολογία υποδοχής και διανομής», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κόμπος, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Οι σύνεδροι θα συζητήσουν επίσης τη δημιουργία ενός ταμείου για τον συντονισμό των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της πρωτοβουλίας, δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, αν και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για διάσκεψη δωρητών.

Ερωτηθείς πόσα πλοία θα μπορούσαν να αναχωρήσουν από την Κύπρο με βοήθεια όταν η πρωτοβουλία θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα, ο κ. Κόμπος είπε «όσο το δυνατόν περισσότερα».

Ένα πλοίο αναχώρησε από την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα και διένειμε βοήθεια στη Γάζα στο πλαίσιο μιας αποστολής που λειτουργεί από την Open Arms, την World Central Kitchen και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης.

Άλλες δύο αναμένεται να αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

12:55 Ο Μπλίνκεν συζήτησε με τον Σίσι για εκεχειρία έξι εβδομάδων και την απελευθέρωση των ομήρων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν μίλησε σήμερα Πέμπτη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι για τις διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση άμεσης κατάπαυσης του πυρός για τουλάχιστον έξι εβδομάδες στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης βρίσκεται στην Αίγυπτο αφού επισκέφθηκε μια ημέρα νωρίτερα τη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της τελευταίας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπλίνκεν μίλησε επίσης με τον Σίσι για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ.

12:46 Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το 35% των κτιρίων της Γάζας κατεστραμμένο, λέει ο ΟΗΕ

Οι δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το Δορυφορικό Κέντρο του ΟΗΕ (UNOSAT) δείχνουν ότι το 35% των κτιρίων της Λωρίδας της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, αναφέρει το Reuters.

Η σχετική ανάρτηση:

Στην αξιολόγησή της, η υπηρεσία UNOSAT χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που συλλέχθηκαν στις 29 Φεβρουαρίου και τις συνέκρινε με εικόνες που ελήφθησαν πριν και μετά την έναρξη της τελευταίας σύγκρουσης.

Διαπίστωσε ότι το 35% του συνόλου των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας – 88.868 κατασκευές – είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί.

Μεταξύ αυτών, χαρακτήρισε 31.198 κατασκευές ως κατεστραμμένες, 16.908 ως σοβαρά κατεστραμμένες και 40.762 ως μέτρια κατεστραμμένες.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση σχεδόν 20.000 κατεστραμμένων δομών σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγηση που έκανε με βάση εικόνες που ελήφθησαν τον Ιανουάριο και έδειξαν ότι το 30% όλων των κτιρίων είχε υποστεί ζημιές ή είχε καταστραφεί, δήλωσε η UNOSAT.

«Οι επαρχίες της Χαν Γιουνίς και της Γάζας έχουν βιώσει την πιο σημαντική αύξηση των ζημιών, με τοηΧαν Γιουνίς να βλέπει 12.279 επιπλέον κατεστραμμένες δομές και τη Γάζα να αντιμετωπίζει 2.010», δήλωσε η UNOSAT.

Η πόλη Χαν Γιουνίς έχει πληγεί «ιδιαίτερα σκληρά», ανέφερε, με 6.663 νέες καταστροφές δομών.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα.

12:36 Παλαιστίνιος ρίσκαρε τη ζωή του για να θάψει τους γείτονές του στη Γάζα

Μετά από ισραηλινές επιθέσεις σε σπίτια στη Γάζα, η απειλή νέων επιθέσεων συχνά εμποδίζει τους διασώστες να προσεγγίσουν τα πτώματα των νεκρών ή των τραυματιών.

Ωστόσο, αφού οι γείτονες ενός Παλαιστίνιου σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ο ίδιος αψήφησε τον κίνδυνο για να ανασύρει τα πτώματά τους έτσι ώστε να ταφούν κανονικά.

«Έχω συνηθίσει να ανασύρω μάρτυρες ή τραυματίες από επικίνδυνες περιοχές, που παρακολουθούνται από ελεύθερους σκοπευτές ή στις επιδρομές του στρατού», δήλωσε ο Χαμάντα Αμπνούλ Χάντι στο Al Jazeera.

«Ακόμα κι αν αυτό μου κοστίσει τη ζωή μου, δεν θα τους αφήσω πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

12:26 Πλοίο ανέφερε πυροβολισμούς κοντά στη Νιστούν της Υεμένης

Ένα εμπορικό πλοίο ανέφερε πυροβολισμούς από ένα σκιφ περίπου 109 ναυτικά μίλια νότια της Νιστούν της Υεμένης, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey.

Τέσσερις ένοπλοι που επέβαιναν σε ένα σκιφ πλησίασαν το εμπορικό πλοίο και φέρεται να πυροβόλησαν εναντίον του, καθώς μια ιδιωτική ένοπλη ομάδα ασφαλείας που επέβαινε σε αυτό ανταπέδωσε τα πυρά. Το πλοίο αύξησε ταχύτητα και δεν απειλούνταν πλέον από το σκιφ, ανέφερε η Ambrey, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.

Ο οργανισμός Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε το ίδιο περιστατικό νωρίτερα σήμερα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Οι Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο ως έναν τρόπο πίεσης προς τους συμμάχους του Ισραήλ λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, έχουν απειλήσει να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον πλοίων στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.

12:16 Πού έγιναν οι τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Ο τελευταίος γύρος επιθέσεων του Ισραήλ σε όλη τη Γάζα έχει προκαλέσει τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων Παλαιστινίων αμάχων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA:

  • Δεκάδες σκοτώθηκαν από πυραύλους, βομβαρδισμούς του πυροβολικού και πυροβολισμούς στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας
  • Δεκάδες σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό σπιτιών στην περιοχή Αλ-Μίνα, δυτικά της πόλης της Γάζας
  • Δεκάδες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στον καταυλισμό Σάτι, δυτικά της πόλης της Γάζας
  • Δεκάδες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό σπιτιού στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, στο κέντρο της Γάζας
  • Εννέα άτομα σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό σπιτιού στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Γάζας

12:07 Ο Λαπίντ ζητά αναστολή της επιχείρησης στη Ράφα, συμφωνία με τη Χαμάς

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε την κυβέρνηση Νετανιάχου να συνάψει άμεση συμφωνία με τη Χαμάς για την επιστροφή όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Σε συνέντευξή του στο επίσημο ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Λαπίντ είπε ότι η εξάλειψη της Χαμάς και των ταγμάτων της στη Ράφα θα ήταν τότε δυνατή, ενώ το πιο επείγον ζήτημα είναι να τερματιστεί η τραγωδία των ομήρων και των οικογενειών τους.

Προειδοποίησε τον Νετανιάχου να μην εξαπολύσει χερσαία εισβολή στη Ράφα γιατί κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία.

Προειδοποίησε επίσης τον Νετανιάχου να μην κάνει ομιλία στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς αυτό θα βαθύνει την κρίση με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

11:57 Νεκρός 19χρονος από ισραηλινά πυρά κοντά στη Ραμάλα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, ο Μοχάμεντ Σαλίγια, 19 ετών, πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Ελ-Μπιρέχ της Δυτικής Όχθης, κοντά στη Ραμάλα.

11:48 CNN: Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Σίσι

Σύμφωνα με το CNN, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πρόεδρο της Αιγύπτου στο Κάιρο.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Evelyn Hockstein

11:38 Η ισραηλινή αστυνομία έδωσε εντολή να φυλάσσονται όλες οι συναγωγές με ένοπλα άτομα για τις επερχόμενες γιορτές

Η ισραηλινή αστυνομία ζήτησε από τους εκπροσώπους των συναγωγών και των θρησκευτικών κοινοτήτων σε όλο το Ισραήλ να τοποθετήσουν ένα ένοπλο άτομο σε κάθε χώρο λατρείας ενόψει της εβραϊκής γιορτής Πουρίμ.

Η αστυνομία τους έδωσε εντολή να χαρτογραφήσουν όλες τις συναγωγές και τους χώρους λατρείας στην περιοχή τους για να διασφαλίσουν την προστασία όλων.

«Αυτές είναι περίπλοκες ημέρες με πολλές πιθανότητες ανάφλεξης», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματικός, «προετοιμαζόμαστε σε όλη τη χώρα για να επιτρέψουμε τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και την ασφαλή προσευχή του Ραμαζανιού και του Πουρίμ».

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, η αστυνομία γνωρίζει για γενικές προειδοποιήσεις για επιθέσεις, αλλά όχι για συγκεκριμένες προειδοποιήσεις.

11:29 Ισραηλινά αεροπλάνα κατέστρεψαν σπίτι στον νότιο Λίβανο

Το Quds News Network αναφέρει ότι ισραηλινά αεροπλάνα κατέστρεψαν σπίτι στον νότιο Λίβανο και συγκεκριμένα στην Ντέιρα, με τις εχθροπραξίες στα λιβανοϊσραηλινά σύνορα να συνεχίζονται.

11:19 «Ο Νετανιάχου θα μείνει στην ιστορία επειδή χρησιμοποίησε την πείνα ως όπλο στη Γάζα»

Ο Γάλλος γερουσιαστής Ζιλόμ Γκοντάρ δήλωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα μείνει στην ιστορία επειδή «χρησιμοποίησε την πείνα ως όπλο» στη Γάζα.

Σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Γερουσίας την Τετάρτη, ο πρόεδρος της ομάδας των Οικολόγων στη γαλλική Γερουσία είπε ότι τα βιβλία της ιστορίας θα γράψουν ότι το Ισραήλ προκάλεσε έκρηξη της βίας στη Λωρίδα της Γάζας μετά την 7η Οκτωβρίου.

Επικαλέστηκε τα λόγια του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, όταν χαρακτήρισε τη Γάζα ως «το μεγαλύτερο υπαίθριο νεκροταφείο του κόσμου», ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση που μοιάζει με «Αποκάλυψη» στη Γάζα έχει διαπιστωθεί από δημοσιογράφους και γιατρούς.

11:10 Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές πολιορκούν εργοστάσια όπλων στη Βρετανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα

Αντιπολεμική διαδήλωση έγινε έξω από εργοστάσια όπλων στη Βρετανία, με τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές να τους κατηγορούν για συμμετοχή «στην ισραηλινή γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας».

Δείτε σχετικό βίντεο από το Quds News Network:

11:00 Στις 31.988 οι νεκροί στη Γάζα – Τουλάχιστον 65 νεκροί μέσα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στη Λωρίδα από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν ανέλθει στις 31.988.

Οι τραυματίες έχουν φτάσει στις 74.188.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 65 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 92 μόνο τις τελευταίες 24 ώρες.

Επιπλέον, περίπου 8.000 άτομα αγνοούνται.

Η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο.

Καπνός από την περιοχή του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας.

10:53 «Οι Παλαιστίνιοι είναι απεγνωσμένοι για κατάπαυση του πυρός»

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα:

«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι εξαντλημένοι καθώς περιμένουν μια πιθανή μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Είναι απελπισμένοι για μια επίφαση ειρήνης και σταθερότητας στη ζωή τους.

Περνούν μια επιδεινούμενη κρίση πείνας, ιδίως στο βορρά όπου υπάρχει οξύς λιμός που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 27 παιδιών. Οι πόροι και οι βασικές προμήθειες παραμένουν σπάνιοι.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ υπομένουν μια έντονη εκστρατεία βομβαρδισμών, η οποία μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει σχεδόν 32.000 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τους Παλαιστίνιους και επιθυμούν απεγνωσμένα την κατάπαυση του πυρός».

10:43 «Η τρομοκρατική απειλή εναντίον της Δανίας έχει αυξηθεί», ανακοίνωσε η υπηρεσία ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας

Η απειλή της τρομοκρατίας στη Δανία και εναντίον των συμφερόντων της στο εξωτερικό έχει αυξηθεί, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία ασφαλείας και πληροφοριών PET της χώρας.

Η σύγκρουση στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και μαχητές της Χαμάς και οι περσινές συγκεντρώσεις στη Δανία, κατά τις οποίες κάηκαν αντίτυπα του Κορανίου, έχουν συμβάλει στην επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Η PET διατήρησε την αξιολόγηση του συνολικού επιπέδου της απειλής στον τέταρτο βαθμό της σχετικής πενταβάθμιας κλίμακας που χρησιμοποιεί, όμως ανακοίνωσε ότι οι κίνδυνοι στο πλαίσιο του επιπέδου αυτού έχουν αυξηθεί.

10:36 Στο Ισραήλ ο αναπληρωτής διοικητής της Centcom

Ο αναπληρωτής διοικητής της Centcom (της Κεντρικής Αμερικάνικης Διοίκησης) αντιναύαρχος, Μπραντ Κούπερ επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ για συνομιλίες σχετικά με την κατασκευή από τις ΗΠΑ ενός λιμανιού στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.

Το Kan αναφέρει ότι συναντήθηκε με έναν αριθμό ισραηλινών αξιωματούχων.

Εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, η προσωρινή προβλήτα θα επιτρέψει την άμεση παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Μεσογείου.

Οι ΗΠΑ συντονίζονται με το Ισραήλ για να διασφαλίσουν ότι αντιμετωπίζονται οι ισραηλινές ανησυχίες για την ασφάλεια και με τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις επί τόπου για να διασφαλίσουν ότι η βοήθεια θα διανεμηθεί σωστά, αναφέρουν οι Times of Israel.

10:27 Έφτασε στο Κάιρο ο Άντονι Μπλίνκεν

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Κάιρο μετά από το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, ενώ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει πρόταση ψηφίσματος στο ΣΑ του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων.

Η ανάρτηση Μπλίνκεν για την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία:

10:17 Αυτοί είναι οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης, κοντά στην Τουλκαρέμ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Άλλοι δύο άνδρες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή αργά χθες το βράδυ, η οποία, σύμφωνα με τις IDF, είχε στόχο ενόπλους που αποτελούσαν άμεση απειλή για τα ισραηλινά στρατεύματα.

Δείτε σχετική ανάρτηση για τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Νουρ Σαμς:

10:08 Τι συμβαίνει στην Τζενίν;

Η Ράνια Ζαμπανέχ μεταδίδει για το Al Jazeera από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ότι:

«Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στόχευσε αυτοκίνητο στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αργά το βράδυ της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Παλαιστίνιοι.

Δύο από αυτούς αναγνωρίστηκαν ως μέλη του τάγματος της Τζενίν, που ανήκει στη στρατιωτική πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Αυτή είναι η δεύτερη τέτοια αεροπορική επιδρομή σε λιγότερο από έναν μήνα στην Τζενίν, όπου ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα έχει ξεπεράσει τους 100.

Τοπικές πηγές ανέφεραν στο Al Jazeera ότι μαχητές εκτέλεσαν έναν Παλαιστίνιο, ο οποίος, όπως είπαν, ήταν συνεργάτης του Ισραήλ.

Οι εντάσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές στην Τζενίν, αφού οι πενθούντες πήγαν στο γραφείο του κυβερνήτη σε μια προσπάθεια να επιτρέψουν σε έναν φυλακισμένο μαχητή να αποχαιρετήσει έναν φίλο του. Σχεδόν 30 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των μαχητών.

Σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν σε νυχτερινές ισραηλινές επιδρομές».

Στιγμιότυπο από την κηδεία των νεκρών μαχητών στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

09:59 Η ανάλυση του Al Jazeera για την αμερικάνικη πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη του Al Jazeera, Τζέιμς Μπέις, το σχέδιο ψηφίσματος έχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με άλλα ψηφίσματα για κατάπαυση του πυρός για τα οποία οι ΗΠΑ είχαν θέσει βέτο.

Ο Μπέις αναφέρει ότι: «Αφορά επίσης τη συγκεκριμένη γλώσσα, καθώς και το πώς θα αντιμετωπίσουν το ψήφισμα τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι δεν είναι το μοναδικό σχέδιο ψηφίσματος που κυκλοφορεί.

Η γλώσσα άλλων ψηφισμάτων στα οποία οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει βέτο απαιτούσε κατάπαυση του πυρός. Αυτό εδώ χρησιμοποιεί τις λέξεις ‘διαπιστώνει την επιτακτική ανάγκη», άρα λέει ότι είναι σημαντικό να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Δεν απαιτεί πραγματικά μία τέτοια τώρα και η κατάπαυση του πυρός φαίνεται να συνδέεται επίσης άμεσα με την απελευθέρωση των ανθρώπων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις στη Γάζα.

Η υποψία μου είναι ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να έχουν αυτό το ψήφισμα έτοιμο ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται στην Ντόχα – η ιδέα είναι ότι θα επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία στην Ντόχα για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των αιχμαλώτων και στη συνέχεια θα περάσει αυτό το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτό, νομίζω, είναι το χρονοδιάγραμμα, αλλά θα χρειαστούμε περισσότερη σαφήνεια».

09:49 Τι αναφέρει το ψήφισμα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ

Το Al Jazeera έχει λάβει αντίγραφο του σχεδίου απόφασης που υπέβαλαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το κείμενο έχει ως εξής: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας διαπιστώνει την επιτακτική ανάγκη άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός για την προστασία των αμάχων από όλες τις πλευρές, τη δυνατότητα παροχής βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανακούφιση των ανθρωπιστικών δεινών και προς το σκοπό αυτό υποστηρίζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας τέτοιας κατάπαυσης του πυρός σε συνδυασμό με την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων».

09:44 Wall Street Journal: Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφάλειας σχεδιάζουν να προσλάβουν Παλαιστίνιους για τη διανομή βοήθειας, αντιδρά ο Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας προωθούν ένα σχέδιο για τη διανομή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, δημιουργώντας ένα σώμα με Παλαιστίνιους, το οποίο θα μπορούσε τελικά να λειτουργήσει ως διοικητικό όργανο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Jounral.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το σχέδιο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τη Χαμάς και σπέρνει διαφωνίες μεταξύ του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αντιτίθεται σε αυτό.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η WSJ, ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής άμυνας πραγματοποίησε συνομιλίες με αξιωματούχους στην Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία, προκειμένου να κερδίσει περιφερειακή υποστήριξη για τη στρατολόγηση Παλαιστίνιων ηγετών και επιχειρηματιών χωρίς σχέση με τη Χαμάς για τη διανομή της βοήθειας.

Αυτοί θα αναλάβουν στη συνέχεια την εξουσία στη Γάζα και θα υποστηρίζονται από δυνάμεις ασφαλείας που χρηματοδοτούνται από αραβικές κυβερνήσεις, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

09:34 Νέες βίαιες ισραηλινές επιδρομές κοντά στη Ραμάλα και τη Χεβρώνα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Αμ’άρι στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και τραυμάτισαν σοβαρά έναν νεαρό Παλαιστίνιο.

Τα ισραηλινά στρατεύματα συνέλαβαν επίσης τρεις Παλαιστίνιους κοντά στη Χεβρώνα – δύο από τον προσφυγικό καταυλισμό Αρούμπ και έναν από την πόλη Μπέιτ Ουμάρ.

Προηγήθηκαν ισραηλινές επιδρομές σε πολλές περιοχές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού καταυλισμού Νουρ Σαμς, του χωριού Χουσάν δυτικά της Βηθλεέμ, της Τζαλμπούν βορειοανατολικά της Τζενίν, της Γιαμπάντ νοτιοδυτικά της Τζενίν και της πόλης Καλκίλια.

09:25 Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι ζητούν από τον Μπάιντεν να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση έναντι του Ισραήλ

Περίπου 70 Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι, διπλωμάτες και στρατιωτικοί ζήτησαν χθες, Τετάρτη, από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προειδοποιήσει το Ισραήλ για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν στερήσει βασικά δικαιώματα από τους Παλαιστίνιους και επεκτείνει τις εποικιστικές δραστηριότητές του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:15 Νέα επίθεση του Ισραήλ στην κεντρική Γάζα – Εννιά νεκροί στη Νουσεϊράτ

Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας εννιά Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera που μεταδίδουν από το σημείο.

Κτίρια κατοικιών χτυπήθηκαν επίσης κοντά στη βόρεια ακτή της Γάζας.

09:10 Τέσσερις οι νεκροί από την αεροπορική επιδρομή των IDF στη Δυτική Όχθη

Τέσσερις είναι τελικά οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Πέμπτη μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ αλ-Σαμς, κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας 18χρονος έφηβος.

Η ανάρτηση της Ερυθράς Ημισελήνου:


09:08 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι πάνω από 50 μαχητές σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν να επιχειρούν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της Γάζας, προσθέτοντας ότι πάνω από 50 μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μαχητών που οι IDF ισχυρίζονται ότι έχουν σκοτώσει εντός των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι οι δυνάμεις της ταξιαρχίας Ναχάλ του στρατού συνεχίζουν να επιχειρούν στο κέντρο της Γάζας, σκοτώνοντας περίπου 20 μαχητές τις τελευταίες 24 ώρες.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

08:59 Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν Παλαιστίνιο σε σημείο ελέγχου της Δυτικής Όχθης

Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ένας Παλαιστίνιος που κρατούσε μαχαίρι πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις σε σημείο ελέγχου κοντά στον ισραηλινό οικισμό Γκους Ετζιόν, περίπου 34 χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ.

Ο άνδρας φέρει τραύματα στο κάτω μέρος του σώματός του και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Οι πυροβολισμοί έρχονται μετά την επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που σκότωσε δύο Παλαιστίνιους στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Μια αεροπορική επιδρομή αργά την Τετάρτη είχε στόχο ένα όχημα στην Τζενίν, σκοτώνοντας τρεις Παλαιστίνιους.

08:49 Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου Αλ-Σίφα

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει για το Al Jazeera ότι ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου Αλ-Σίφα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του γνωστού Μέσου, τα ισραηλινά στρατεύματα προειδοποίησαν τους εκτοπισμένους που βρίσκονται στο ιατρικό συγκρότημα στην πόλη της Γάζας να εκκενώσουν άμεσα το νοσοκομείο, αλλιώς θα προχωρήσουν σε βομβαρδισμό.

«Κρίνοντας από το μοτίβο των βομβαρδισμών στο νοσοκομείο και τις περιοχές γύρω από αυτό, φαίνεται ότι ολόκληρο το συγκρότημα θα καταστραφεί», λέει ο Χάνι Μαχμούντ.

Νωρίτερα, το Al Jazeera είχε μεταδώσει ότι ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε κτίριο που χρησιμοποιούνταν για ειδική φροντίδα στο νοσοκομείο.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιδρομή στο Αλ-Σίφα τη Δευτέρα λέγοντας ότι είχε πληροφορίες ότι μαχητές της Χαμάς βρίσκουν καταφύγιο στο ιατρικό συγκρότημα.

Οι IDF υποστήριξαν ότι σκότωσαν περίπου 90 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της επιδρομής, ενώ 300 ύποπτοι ανακρίθηκαν στο συγκρότημα και περισσότεροι από 160 συνελήφθησαν.

08:40 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης
  • Οι ισραηλινές αρχές διέταξαν την Τετάρτη να επιστρέψουν στη Γάζα 25 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία σε νοσοκομεία της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αναφέρει η υπηρεσία OCHA του ΟΗΕ
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι «τα χάσματα στενεύουν» και ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι «πολύ πιθανή» μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Επίσης, οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που καλεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας
  • Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απευθύνθηκε μέσω βιντεοκλήσης σε Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, λέγοντάς τους ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να νικήσει τη Χαμάς
  • Το Ισραήλ υπέβαλε γραπτές διαβεβαιώσεις στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι τα όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούνται για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Γάζα

08:30 Λιβανέζικα ΜΜΕ: «Μεγάλη, πρωτοφανής ανάπτυξη οπλισμένων μελών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό»

Η Χεζμπολάχ προχώρησε σε μια «μεγάλη και πρωτοφανή» ανάπτυξη ένοπλων μελών της στους δρόμους στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, Νταχίγια, προπύργιο της ένοπλης οργάνωσης, αναφέρει η λιβανέζικη εφημερίδα An-Nahar.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα μέλη της οργάνωσης φορούν μάσκες και ελέγχουν την ταυτότητα των ατόμων που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Εκτός του ότι κυριαρχείται από τη Χεζμπολάχ, η γειτονιά ήταν το σπίτι του αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι, ο οποίος σκοτώθηκε σε ένα χτύπημα του Ιανουαρίου που αποδίδεται ευρέως στο Ισραήλ, σχολιάζουν οι Times of Israel.

08:20 Παλαιστινιακές πηγές: Ένας από τους νεκρούς στην Τουλκαρέμ καταζητούνταν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των IDF στη Δυτική Όχθη νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές που επικαλείται ο Τζακ Χούρι της Haaretz, ο ένας από τους νεκρούς, ο Ιγιάντ Κανούχ καταζητείτο από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίστηκε και μετά τα ξημερώματα.

08:14 Συνεχίζονται οι ισραηλινές φονικές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πάνω από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024