Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μαρκ Ρόμπινσον, ο επόμενος «κορυφαίος τρελός» της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ

Μαρκ Ρόμπινσον, ο επόμενος «κορυφαίος τρελός» της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ

Πολιτικά ωθούμενος από τον Ντόναλντ Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα, μια εκλογικά κρίσιμη πολιτεία, χαρακτηρίζεται ήδη το «απόλυτο σύμβολο» της παρακμής των Ρεπουμπλικανών

Υπερσυντηρητικός Ρεπουμπλικανός, «ορκισμένος» σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ και πλέον ευνοούμενός του, ο Μαρκ Ρόμπινσον εξελίσσεται μεθοδικά και γρήγορα σε μια από τις πιο πολωτικές πολιτικές προσωπικότητες στις ΗΠΑ.

Ανερχόμενο «αστέρι» του τραμπισμού, επελέγη στις κάλπες της «Σούπερ Τρίτης» ως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών τον προσεχή Νοέμβριο για τη θέση του κυβερνήτη στην πολιτεία του, τη Βόρεια Καρολίνα.

Αν και θα περίμενε κανείς ότι οι ακραίες θέσεις του θα αποξένωναν τους περισσότερους ψηφοφόρους, φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι «γαλβανίζουν» το ακροδεξιό κοινό του.

Αρνητής του Ολοκαυτώματος, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα «μάτσο βλακείες».

Αν και Αφροαμερικανός ο ίδιος, αποκηρύσσει την ιστορική πολιτική παρακαταθήκη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, γιατί τον θεωρεί «κομμουνιστή».

Χαρακτηρίζει «μπούρδες» το κίνημα για την εξάλειψη των θεσμοθετημένων φυλετικών διακρίσεων και του φυλετικού διαχωρισμού, που σάρωσε τις ΗΠΑ τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60.

Υπέρμαχος της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει «κακομαθημένους μικρούς μπάσταρδους» και «πουτ@ν@κια των ΜΜΕ» τους επιζώντες του μακελειού στο λύκειο της πόλης Πάρκλαντ, στη Φλόριντα, το 2018.

Αγαπημένος της πιο ακραίας έκφανσης της χριστιανικής Δεξιάς, λέει στους υποστηρικτές του ότι ο Θεός τον έπλασε για να πολεμήσει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Οι ομιλίες του είναι γεμάτες με ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια. Ενώ το μότο του είναι πως «υπάρχουν μόνο δύο φύλα», είναι βαθιά σεξιστής.

Στηρίζει την καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων.

Επικαλούμενος και πάλι τον Θεό, λέει ότι έπλασε τους άνδρες για να ηγούνται.

Έχει αποκαλέσει τη Χίλαρι Κλίντον «δαμάλα» και τη Μισέλ Ομπάμα «άντρα».

Υποστηρίζει δημόσια θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι υπάρχει μια μυστική κυβερνώσα σέχτα, τα μέλη της οποίας είναι εν μέρει ερπετά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τον χαρακτηρίζει «φοβερό».

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι ο Μαρκ Ρόμπινσον είναι «καλύτερος από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ»…

Ο Μαρκ Ρόμπινσον σε προ ημερών προεκλογική συγκέντρωση υπέρ του Τραμπ, στο Γκρίνσμπορο, στη Βόρεια Καρολίνα (REUTERS/Jonathan Drake)

Με ώθηση τον Τραμπ και κέντρα συμφερόντων

Παιδί 12μελούς οικογένειας στη Βόρεια Καρολίνα, με αλκοολικό και κακοποιητικό πατέρα, ο Μαρκ Ρόμπινσον παράτησε νωρίς τις σπουδές του στην Ιστορία για να ασχοληθεί με την πολιτική.

Δήλωνε εξ αρχής συντηρητικός μέχρι το μεδούλι.

Έγινε ευρύτερα γνωστός το 2018, έπειτα από μια εμπρηστική ομιλία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Γιούνσμπορο, της γενέτειράς του.

Στον απόηχο του μακελειού στο Πάρκλαντ, είχε μιλήσει με πάθος υπέρ της οπλοκατοχής.

Το βίντεο της ομιλίας του, που ανέβασε ένα στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στο Facebook, έγινε γρήγορα viral.

Η δημοσιότητα του εξασφάλισε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της NRA, του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Χωρίς την παραμικρή εμπειρία σε δημόσια αξιώματα, αλλά με μπόλικη ώθηση και στήριξη από κέντρα συμφερόντων, ο Ρόμπινσον κατάφερε το 2020 να εκλεγεί με τους Ρεπουμπλικανούς, το κόμμα του, ο πρώτος Αφροαμερικανός αναπληρωτής κυβερνήτης στη Βόρεια Καρολίνα.

Από αυτό το πόστο, ξεκίνησε μια ομάδα εργασίας με αποστολή να διερευνήσει την «κατήχηση» και την «πολιτικοποίηση» στα σχολεία.

Τώρα, στα 55 του, θέλει να γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός κυβερνήτης στη νοτιοανατολική αμερικανική πολιτεία, που εξελίσσεται σε μια από τις πιο κρίσιμες για το αποτέλεσμα των εκλογών -και δη των προεδρικών- του Νοεμβρίου.

Έχοντας πηδήξει εδώ και καιρό στο «τρένο» του τραμπισμού και του κινήματος MAGA (Make America Great Again), επικράτησε στην «Σούπερ Τρίτη» άνετα, με ποσοστό 66%, έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων του.

Σε λιγότερο από εννέα μήνες θα αναμετρηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα Τζος Στάιν, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για τη θέση του κυβερνήτη στη Βόρεια Καρολίνα.

Η μονομαχία τους αναμένεται να είναι σε υψηλούς τόνους, καθώς αμφότεροι θα επιχειρήσουν όχι απλά τη μέγιστη συσπείρωση, αλλά και τη διεύρυνση της εκλογικής τους βάσης.

Όχι μόνο για χάρη της δικής τους υποψηφιότητας, αλλά καθείς για το δικό του κόμμα και τον προεδρικό του υποψήφιο στην αναμενόμενη εκλογική ρεβάνς μεταξύ Τραμπ-Μπάιντεν.

«Απολύστε τον Μπάιντεν» αναγράφεται στο πλακάτ, με φόντο τον Ντόναλντ Τραμπ στο βήμα προεκλογικής συγκέντρωσης στη Βόρεια Καρολίνα (REUTERS/Jonathan Drake)

Μια εκλογικά κομβική πολιτεία

Εδώ και δεκαετίες η Βόρεια Καρολίνα αποτελεί εκλογικό «προπύργιο» των Ρεπουμπλικανών.

Όμως στις προεδρικές του 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να επικρατήσει εκεί έναντι του Τζο Μπάιντεν με τη μικρότερη διαφορά από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία είχε κερδίσει.

Έφτασε μόλις το 1,34%, κοντά στις 75.000 ψήφους.

Φέτος οι «μπλε» Δημοκρατικοί και το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να σπάσουν το «κόκκινο τείχος» των πολιτικών αντιπάλων τους στην πολιτεία.

Προοπτική, που εκτιμάται ότι ενισχύει και η ανάγνωση των αποτελεσμάτων στις εκεί προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών κατά την «Σούπερ Τρίτη».

Ο Τραμπ επικράτησε μεν άνετα με 74% έναντι της μοναδικής εσωκομματικής αντιπάλου του, Νίκι Χέιλι, όμως παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα καταφέρει να προσεταιριστεί το 23% όσων την ψήφισαν στις κομματικές κάλπες.

Πρόκειται κυρίως για μετριοπαθείς ψηφοφόρους, που αποστρέφονται τον διχαστικό λόγο του πρώην προέδρου.

Σε σύμφωνα με δημοσκόπηση του δικτύου ABC δήλωσαν σε ποσοστό 80% απρόθυμοι να δεσμευτούν ότι θα τον στηρίξουν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Αντίθετα, το 50% ανέφερε ότι εγκρίνει τη δουλειά που κάνει ως πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν.

Δεδομένου ότι στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών το 13% των ψηφοφόρων του γύρισε την «πλάτη», το ποσοστό της Χέιλι αποδεικνύεται κρίσιμο για την επικράτησή του.

Υπό αυτό το πρίσμα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή στο οικονομικό κλίμα στις ΗΠΑ, η Moody’s Analytics προβλέπει ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει τη Βόρεια Καρολίνα τον Νοέμβριο, με διαφορά λιγότερο από μια ποσοστιαία μονάδα.

Εξέλιξη, παρατηρεί, που τον βοηθά να εξασφαλίσει την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Στους Ρεπουμπλικανούς έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές ότι η «παράλογη υποψηφιότητα» του ακραίου Μαρκ Ρόμπινσον θα επιδεινώσει κι άλλο το κλίμα.

«Πραγματικό σκάνδαλο για το σύγχρονο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», την χαρακτηρίζει το MSNBC, ακόμη και σε μια εποχή όπου «οι τρελοί μπορούν να διαπρέψουν στην πολιτική».

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024