Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Άκαρπη η περιοδεία Μπλίνκεν ενώ η σφαγή συνεχίζεται - Νέο ψήφισμα στον ΟΗΕ το Σάββατο

Live: Άκαρπη η περιοδεία Μπλίνκεν ενώ η σφαγή συνεχίζεται – Νέο ψήφισμα στον ΟΗΕ το Σάββατο

Live οι εξελίξεις στο in - Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, κλείνει το «χάσμα» στις διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς - Νέες φονικές επιθέσεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη από τις IDF

Δεν πέρασε το αμερικάνικο ψήφισμα για «ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ρωσία και Κίνα έθεσαν βέτο (καταψήφισε και η Αλγερία), καθώς θεωρούν ότι το ψήφισμα δεν ζητούσε ξεκάθαρα κατάπαυση του πυρός και δεν ήταν ισορροπημένο.

Το Σάββατο ένα νέο ψήφισμα θα κατατεθεί στο ΣΑ του ΟΗΕ, με τη Γαλλία να δηλώνει ότι κόκκινη γραμμή για όλους πρέπει να είναι η μη πραγματοποίηση της υπόσχεσης Νετανιάχου για εισβολή στη Ράφα.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ αναμένεται να συναντήσει τους ομόλογούς του από τη CIA και την Αίγυπτο στο Κατάρ, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι το «χάσμα» στις διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς κλείνει.

Ωστόσο, την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις του σε ολόκληρη τη Λωρίδα, αλλά και τη Δυτική Όχθη.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

06:30 «Δεν μας φέρθηκαν καν σαν ζώα»

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι ισραηλινές αρχές κάλεσαν τον Χασίμ Ματάρ* στο αστυνομικό τμήμα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Για 10 ημέρες ανακρίθηκε για το αν υποστήριζε τη Χαμάς και αν ήταν μέλος της παλαιστινιακής ομάδας.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης, ο Ματάρ κλείστηκε σε ένα μικρό δωμάτιο με άλλους κρατούμενους, όπου τους γρονθοκόπησαν, τους κλώτσησαν και τους χτύπησαν με ρόπαλα.

«Πολλοί άνθρωποι είχαν σπασμένα [στέρνα] ή κεφάλια, απ’ όπου σε πολλές περιπτώσεις ανέβλυζε αίμα», είπε στο Al Jazeera ο 54χρονος Ματάρ, τρεις μήνες μετά την απελευθέρωσή του.

«Δεν μας φέρθηκαν καν σαν ζώα. Τουλάχιστον τα ζώα αντιμετωπίζονται με κάποιου είδους αξιοπρέπεια», πρόσθεσε.

* Το όνομα έχει αλλάξει για την προστασία της πηγής από αντίποινα.

05:18 Επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη

Αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν χθες Παρασκευή τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Στην ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα Χ, αναφέρεται ότι επλήγησαν επίσης τρεις υπόγειοι χώροι αποθήκευσης όπλων που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν.

01:30 Το Ισραήλ ζητά τον κατάλογο όπλων από τις ΗΠΑ για «ψώνια» ή «δώρα», αγνοεί τον κατάλογο αμερικανικών απαιτήσεων

Ο Ισραηλινός υπουργός Ασφαλείας Γιοάβ Γκαλάντ πρόκειται να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες στην πρώτη του επίσκεψη για να ζητήσει περισσότερα όπλα, καθώς το Ισραήλ αγνοεί τις αμερικανικές οδηγίες.

Η ισραηλινή κατοχή αποβάλλει εντελώς κάθε ντροπή που είχε και ειλικρινά σχεδόν κάθε ίχνος λογικής που θα μπορούσε να έχει, καθώς ο υπουργός Ασφαλείας Yoav Gallant ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες με έναν μακρύ κατάλογο όπλων που η κατοχή επιθυμεί να λάβει τάχιστα χωρίς να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.

Η αποκάλυψη έγινε από δύο Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους στον Ισραηλινό συγγραφέα και δημοσιογράφο Barak Ravid, ο οποίος συνέχισε να γράφει για την επίσκεψη στο Axios. Ο Γκάλαντ θα χρησιμοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, για να ζητήσει περισσότερα όπλα από τον πιο πιστό σύμμαχο του Ισραήλ που δεν θέλει καν να ακούσει ή να λάβει υπόψη του τις σημειώσεις και τα αιτήματά του.

Θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, μεταξύ άλλων ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Εν όψει αυτών των συναντήσεων, ο Γκάλαντ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη ότι καταρτίζει έναν κατάλογο με συγκεκριμένα οπλικά συστήματα που θα ζητήσει, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων αιτημάτων που συνεπάγονται τη δυνατότητα αγοράς περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-15.

00:50 Ο επικεφαλής της UNRWA λέει στο Ισραήλ ότι «δεν υπάρχει χρόνος να καυχιέται» εν μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής

Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα ένα διάγραμμα που φέρεται να δείχνει ότι επιτρέπει την είσοδο στη Γάζα πολλών τροφίμων και σωτήριων προμηθειών, αλλά ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) αμφισβήτησε τον ισχυρισμό αυτό.

«Δεν υπάρχει χρόνος να καυχηθείς», έγραψε ο Φιλίπ Λαζαρινί στο Χ, προσθέτοντας ότι η βοήθεια προς τη Γάζα δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετή.

Έξι μήνες μετά τον πόλεμο, το Ισραήλ επιτρέπει την είσοδο κατά μέσο όρο 150 φορτηγών την ημέρα, ενώ πριν από τον πόλεμο εισέρχονταν στη Γάζα έως και 700, σημείωσε.

«Πρόκειται για μια ανθρωπογενή καταστροφή. Μπορεί ακόμη να ανατραπεί με πολιτική βούληση και αποφάσεις».

00:10 Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να μην χρησιμοποιούν «πραγματική μόχλευση» για να πιέσουν το Ισραήλ

Σχολιάζοντας τη διαφαινόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα στο Al Jazeera, ο αναλυτής Tamer Qarmout λέει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν την «πραγματική βούληση» για να σταματήσουν το Ισραήλ από την πραγματοποίηση της επίθεσης όπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κρατούν το ραβδί από τη μέση. Αγοράζουν περισσότερο χρόνο για το Ισραήλ», δήλωσε ο Qarmout, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα.

«Δεν βλέπετε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την πραγματική τους επιρροή για να σταματήσουν το Ισραήλ ή να διορθώσουν τις συμπεριφορές του. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο δυστυχώς».

23:32 ΟΗΕ: Το Καμάλ Αντουάν και άλλα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακό σημείο

Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Jamie McGoldrick, περιέγραψε τη δεινή κατάσταση μετά από αποστολή στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα.

«Παλεύουν πραγματικά να παρέχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τους ασθενείς που έρχονται, ειδικά για τα παιδιά», είπε

«Αλλά υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες που καταφθάνουν συνεχώς. Πολλοί έρχονται από τις διανομές τροφίμων, όπου υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί», πρόσθεσε αναφερόμενος στις επανειλημμένες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων αιτούντων βοήθεια.

Ο ΜακΓκόλντρικ δήλωσε ότι μετά τις ισραηλινές επιδρομές στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στο κέντρο της Γάζας που ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας, πολλοί άνθρωποι σπεύδουν επίσης στο Καμάλ Αντουάν, το οποίο είναι υπερπλήρες.

«Έτσι πρέπει να φέρουμε περισσότερη υποστήριξη, περισσότερες προμήθειες και περισσότερα καύσιμα για να διασφαλίσουμε ότι το νοσοκομείο θα συνεχίσει να λειτουργεί».

23:20 Νέες επιδρομές ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη

Το τηλεοπτικό κανάλι Al-Masirah που πρόσκειται στους Χούθι αναφέρει ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν δύο επιδρομές στην περιοχή al-Nahdain στην περιοχή al-Sabeen στην πρωτεύουσα Σαναά.

Επιπλέον, το al-Masirah δήλωσε ότι τέσσερις επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Attan στην περιοχή al-Wahda, επίσης στη Σαναά.

23:11 Διεθνής Αμνηστία: Το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «κοστίζει ζωές»

Η Agnes Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, λέει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένο σε ένα «μακάβριο αδιέξοδο», ενώ οι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν.

«Κοστίζει ζωές, εμποδίζει τη βοήθεια να φτάσει στους Παλαιστίνιους που λιμοκτονούν και απομακρύνει την επιστροφή των αμάχων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα», έγραψε στο Χ, ανανεώνοντας την έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Η Ρωσία, η Κίνα και η Αλγερία καταψήφισαν το τελευταίο ψήφισμα που εισήγαγαν οι ΗΠΑ -αφού η Ουάσιγκτον άσκησε βέτο σε τρία προηγούμενα ψηφίσματα- καθώς δεν περιείχε ρητή έκκληση για άμεση εκεχειρία και το συνέδεσε με μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

22:50 Την ικανοποίησή της εκφράζει η Χαμάς για την απόρριψη του ψηφίσματος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Η Χαμάς εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόρριψη του αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η οργάνωση που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας λέει ότι το ψήφισμα θα επέτρεπε στο Ισραήλ να συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και «του έδινε κάλυψη και νομιμοποίηση για τον πόλεμο εξόντωσης» κατά των Παλαιστινίων.

«Το ψήφισμα δεν περιλάμβανε ρητή απαίτηση για άμεση παύση της σιωνιστικής επίθεσης κατά της Γάζας», ανέφερε.

Η Χαμάς ευχαρίστησε επίσης τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία που ψήφισαν κατά του «μεροληπτικού» ψηφίσματος και δήλωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα απαιτεί επείγουσα κατάπαυση του πυρός.

Η οργάνωση κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι παρέχει στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στον πόλεμο του Ισραήλ, ο οποίος έχει οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 32.000 Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

22:30 Αλεξάντρα Οκάζιο Κορτέζ: Οι ΗΠΑ πρέπει να αναστείλουν τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ

Η προοδευτική πολιτικός των Δημοκρατικών Αλεξάντρα Οκάζιο Κορτέζ δήλωσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει προσωρινά να δίνει όπλα στο Ισραήλ, υπό το φως των «γενοκτονικών ενεργειών» του στη Γάζα.

«Αν θέλετε να μάθετε πώς μοιάζει μια εξελισσόμενη γενοκτονία, ανοίξτε τα μάτια σας», είπε σε ομιλία της.

«Μοιάζει με τον εξαναγκαστικό λιμό 1,1 εκατομμυρίου αθώων. Μοιάζει με χιλιάδες παιδιά που τρώνε χορτάρι, καθώς τα σώματά τους λιώνουν, ενώ φορτηγά με τρόφιμα επιβραδύνονται και σταματούν μόλις μίλια μακριά. Μοιάζει με καλούς και αξιοπρεπείς ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα, ή πολύ λίγα, πολύ αργά.

«Τώρα είναι η ώρα να επιβάλουμε τη συμμόρφωση με το αμερικανικό δίκαιο και τα πρότυπα της ανθρωπότητας και να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στον αμερικανικό λαό για να αναστείλουμε τη μεταφορά αμερικανικών όπλων στην ισραηλινή κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσουμε και να αποτρέψουμε περαιτέρω φρικαλεότητες».

22:08 Λαοθάλασσα στην Υεμένη υπέρ των Παλαιστινίων

Μαζικές διαδηλώσεις στις ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης έλαβαν χώρα και σήμερα.

Τα παρακάτω πλάνα δείχνουν την πλατεία al-Sabeen στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία αποτελεί τον κύριο τόπο συγκέντρωσης των διαδηλωτών από την έναρξη του πολέμου – και τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη από τον Ιανουάριο για να σταματήσουν τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Nasreddin Amer, αναπληρωτής επικεφαλής της αρχής μέσων ενημέρωσης των Χούθι, λέει ότι «εκατομμύρια» συμμετείχαν στις πορείες τη δεύτερη Παρασκευή του Ραμαζανιού, όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες.

21:53 Γαλλία: Κόκκινη γραμμή η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα – Πρέπει να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα του ΟΗΕ

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Nicolas de Riviere, λέει ότι η διατύπωση στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν ήταν «αρκετά ισχυρή».

«Εάν εξαρτήσουμε την κατάπαυση του πυρός από την απελευθέρωση των ομήρων, διατρέχουμε τον κίνδυνο να έχουμε χιλιάδες και χιλιάδες ακόμη δολοφονίες στη Λωρίδα της Γάζας τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο de Riviere στο Al Jazeera.

«Χρειαζόμαστε λοιπόν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων – αλλά χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός αμέσως τώρα. Πρέπει να σταματήσει. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι εντελώς αντίθετο με τις Συμβάσεις της Γενεύης».

Ο Γάλλος απεσταλμένος δήλωσε ότι η διατύπωση του ψηφίσματος για το σχέδιο του Ισραήλ να επιτεθεί στη Ράφα ήταν «επίσης αδύναμη».

«Πρέπει να εξηγήσουμε στο Ισραήλ ότι μια επιχείρηση στη Ράφα είναι εκτός ορίων. Είναι μια κόκκινη γραμμή και αυτό έχει ειπωθεί και από πολλούς ηγέτες. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο ψήφισμα».

21:41 Τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ του Ιράν με τους ηγέτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν συζήτησε τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα σε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε στον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «έχει φτάσει στο τέλος της γραμμής και παλεύει μόνο για τη δική του επιβίωση».

Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει δράση για να «τερματιστούν τα δεινά των Παλαιστινίων».

Ο Χανίγια αναφέρθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι είπε στον Αμίρ-Αμπντολαχιάν ότι «οι μαχητές της αντίστασης έχουν υψηλό φρόνημα και ικανότητα να αντισταθούν στη σιωνιστική δολοφονική μηχανή» και οι δύο συζήτησαν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν συζήτησε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα της PIJ Ziyad al-Nakhalah τις «επιτόπιες και πολιτικές εξελίξεις» στη Λωρίδα της Γάζας.

21:30 Οι IDF λένε στους εγκλωβισμένους στο Αλ-Σίφα να παραδοθούν

Ο ισραηλινός στρατός είπε στους ανθρώπους που παραμένουν μέσα στο πολιορκημένο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας να παραδοθούν.

Αυτόπτες μάρτυρες στο σημείο δήλωσαν στο Al Jazeera ότι οι IDF διέταξαν εκατοντάδες παγιδευμένους να παραδοθούν, καθώς οι ήχοι από βαριά πυρά και εκρήξεις συνεχίζουν να συγκλονίζουν την περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε προηγουμένως τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα να εκκενώσουν το χώρο παρά τις έντονες μάχες που διεξάγονται μέσα και έξω από την τελευταία λειτουργική υγειονομική εγκατάσταση στη βόρεια Γάζα.

21:21 Euro-Med Monitor: Το Ισραήλ «σκοτώνει συστηματικά» Παλαιστίνιους ειδικούς τεχνολογίας

Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Γενεύη αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει δολοφονήσει συστηματικά δεκάδες προγραμματιστές, εμπειρογνώμονες πληροφορικής και αναλυτές μηχανικούς υπολογιστών στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ομάδα δικαιωμάτων συνέταξε έναν κατάλογο με τους εκατοντάδες επαγγελματίες τεχνολογίας που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό τους τελευταίους μήνες. Μεταξύ αυτών και ο προγραμματιστής Haitham al-Nabahin, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του σε ένα σπίτι στο οποίο κατέφυγαν στον προσφυγικό καταυλισμό Bureji.

Εκτός από τη δολοφονία των ειδικών, ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει επίσης τα κεντρικά γραφεία εταιρειών επικοινωνίας και άλλες τεχνολογικές υποδομές, αναφέρει η οργάνωση.

«Τα εγκλήματα αυτά φαίνεται να αποτελούν μέρος της δημόσιας πολιτικής του Ισραήλ που αποσκοπεί στο να καταστήσει τη Λωρίδα της Γάζας μη κατοικήσιμη, καταστρέφοντας θεμελιώδεις δομές ζωής και εξαλείφοντας τα ταλέντα. Αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε μια παραλυμένη κοινωνία ανίκανη να ανακάμψει γρήγορα από τις καταστροφικές επιπτώσεις των σοβαρών εγκλημάτων που διέπραξε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

21:05 Η ισραηλινή κατάσχεση νέων εδαφών στη Δυτική Όχθη είναι η μεγαλύτερη μετά τις συμφωνίες του Όσλο

Νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατάσχει 1.980 στρέμματα γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η ισραηλινή οργάνωση που παρακολουθεί τους εποικισμούς, Peace Now, δήλωσε ότι η κατάσχεση είναι η μεγαλύτερη από τις συμφωνίες του Όσλο του 1993.

Η Peace Now χαρακτήρισε τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης «πρόκληση», καθώς έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έχει επικρίνει την επέκταση των οικισμών από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

20:45 Η Maersk συνεχίζει να αποφεύγει τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας παρά την επιχείρηση ασφαλείας της ΕΕ

Ο ναυτιλιακός κολοσσός δηλώνει ότι γνωρίζει ότι άλλες εταιρείες μεταφορών συνέχισαν να πλέουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν ή ανακοίνωσαν σχέδια να συνεχίσουν τα δρομολόγια, αλλά δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

«Συνεχίζουμε με τη δική μας εκτίμηση ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν μας επιτρέπει να λάβουμε μια παρόμοια απόφαση», αναφέρει η Maersk σε δήλωσή της στην ιστοσελίδα της.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η πλεύση μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας και γύρω από την Αφρική είναι η πιο λογική λύση αυτή τη στιγμή, και αυτή που επιτρέπει επί του παρόντος τη σταθερότητα της αλυσίδας εφοδιασμού».

Η Maersk, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, ανέστειλε την κυκλοφορία στην Ερυθρά Θάλασσα στις 5 Ιανουαρίου και έκτοτε ανακατεύθυνε τα πλοία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Η ναυτική αποστολή της ΕΕ στη νότια Ερυθρά Θάλασσα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο για να συμβάλει στην προστασία της βασικής θαλάσσιας εμπορικής οδού από τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων της ομάδας Χούuι της Υεμένης.

Οι Χούθι λένε ότι έχουν βάλει στο στόχαστρο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ για να βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

19:55 Ισραηλινές μπουλντόζες καταστρέφουν το Αλ-Σίφα

Το παρακάτω βίντεο που επαληθεύτηκε από τ ο Al Jazeera από το εσωτερικό της περιμέτρου του πολιορκημένου νοσοκομείου Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας δείχνει ισραηλινές μπουλντόζες και τεθωρακισμένα οχήματα να σπέρνουν τον όλεθρο.

Έντονες μάχες συνεχίζονται εδώ και μέρες μέσα και γύρω από το νοσοκομείο, με την τελευταία ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στο Αλ-Σίφα να έρχεται μήνες μετά την πρώτη πολιορκία του ιατρικού συγκροτήματος.

19:35 Νέες ισραηλινές επιδρομές στην Τζενίν

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επιδρομές σε πόλεις γύρω από την Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εγκαθιστώντας στρατιωτικά σημεία ελέγχου και κατάσχοντας περιουσίες, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Yabad, Arraba, al-Jalama, Faqoua, Beit Qad και Jalbun.

Ο στρατός κατέσχεσε μια γεωργική μπουλντόζα από το χωριό Zababdeh, νότια της Τζενίν, ανέφερε το πρακτορείο.

19:18 Το Σάββατο η νέα ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ – Τι περιλαμβάνει το νέο ψήφισμα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει το Σάββατο στις 16:00 ώρα Ελλάδας επί ενός νέου σχεδίου ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το οποίο προτάθηκε από εκλεγμένα μέλη, επιβεβαιώνει το Al Jazeera.

«Αποτελείται από 10 προτάσεις περίπου, είναι ένα πιο άμεσο και περιεκτικό ψήφισμα», αναφέρει ο ανταποκριτής του AJ Gabriel Elizondo, που έχει γνώση του κειμένου.

«Το βασικό μέρος είναι η διατύπωση. Απαιτεί ‘άμεση κατάπαυση του πυρός’ για τον μήνα του Ραμαζανιού. Δεν αφήνει τίποτα στη φαντασία, τίποτα για να ερμηνευτεί. Είναι ξεκάθαρο.

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό το σχέδιο ψηφίσματος έχει ευρεία υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα το θεωρήσουν αποδεκτό», δήλωσε ο Elizondo.

19:02 ΟΗΕ: Τουλάχιστον 60 ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη σε δύο ημέρες

Η έκθεση της UNRWA για τις ισραηλινές επιθέσεις κατά Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού αναφέρει επίσης ότι υπήρξαν τουλάχιστον 60 επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη μεταξύ 19 και 20 Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 50 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών στο Bab al-Zahra στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η νύχτα της 20ής Μαρτίου ήταν «μία από τις πιο θανατηφόρες που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια του 2024, αναφέρει η UNRWA, καθώς τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι πρόσφυγες σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με τρεις νεκρούς στην πόλη Τζενίν και τέσσερις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς.

Μόνο στις 19 Μαρτίου, Ισραηλινοί έποικοι κατέλαβαν παράνομα 20 οικιστικές κατασκευές που ανήκαν σε Παλαιστίνιους στο κεντρικό τμήμα της Δυτικής Όχθης, ενώ την επόμενη ημέρα ένας Παλαιστίνιος αγρότης δέχθηκε σωματική επίθεση και οι έποικοι έβαλαν φωτιά στο όχημά του.

18:45 Ο ισραηλινός στρατός υπερασπίζεται τη δολοφονία Παλαιστινίων που καταγράφηκαν σε πλάνα drone

Ο ισραηλινός στρατός υπερασπίστηκε τις ενέργειες των στρατιωτών του μετά τη διαρροή υλικού από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που προβλήθηκε από το Al Jazeera και έδειξε ένα χτύπημα σε μια ομάδα άοπλων Παλαιστινίων στην περιοχή Χαν Γιουνίς.

Απαντώντας σε ερώτημα των Times of Israel, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα πλάνα προέρχονται από μια «ενεργή ζώνη μάχης στη Χαν Γιουνίς, η οποία είχε εκκενωθεί σημαντικά από τον άμαχο πληθυσμό και στην οποία τα στρατεύματα είχαν πολλές συναντήσεις με τρομοκράτες που πολεμούσαν και κινούνταν γύρω με πολιτικά ρούχα και είχαν μεταμφιέσει τα όπλα τους σε κτίρια και ιδιοκτησίες που πιστεύεται ότι είναι μη στρατιωτικές».

Το υλικό ερευνάται από τον Μηχανισμό Αξιολόγησης Γεγονότων του Γενικού Επιτελείου, ένα ανεξάρτητο στρατιωτικό όργανο αρμόδιο για την εξέταση ασυνήθιστων περιστατικών σε συγκρούσεις.

18:24 Μπλίνκεν: Η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία με την τρέχουσα πορεία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στον ισραηλινό πρωθυπουργό και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο ότι αν συνεχίσουν στην τρέχουσα πορεία τους, η Χαμάς θα παραμείνει στον έλεγχο και τα ισραηλινά συμφέροντα θα πληγούν.

Είπε ότι αν το Ισραήλ δεν ακολουθήσει διαφορετική πορεία, το μέλλον της Γάζας θα μπορούσε να περιλαμβάνει διαρκή κατοχή και αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που ενημερώθηκε για τη συνάντηση και την οποία επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο Axios.

«Χρειάζεστε ένα συνεκτικό σχέδιο, αλλιώς είτε θα κολλήσετε στη Γάζα», φέρεται να είπε ο Μπλίνκεν, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση των ΗΠΑ σε μια διαφαινόμενη εισβολή στη Ράφα στη νότια Γάζα χωρίς λεπτομερές σχέδιο.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουάσινγκτον φέρεται επίσης να προειδοποίησε ότι «μπορεί να μην το συνειδητοποιήσετε μέχρι να είναι πολύ αργά» και δήλωσε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ και η παγκόσμια θέση του κινδυνεύουν.

Ο Νετανιάχου δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν ότι «θα προχωρήσουμε μόνοι μας» αν οι ΗΠΑ δεν υποστηρίξουν μια εισβολή στη Ράφα.

18:04 Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπέρασε τους 32.000

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται πλέον σε 32.070, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Τουλάχιστον 74.298 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου. Τα τελευταία στοιχεία περιλαμβάνουν 82 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και 110 που τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Χιλιάδες πτώματα παραμένουν θαμμένα στα συντρίμμια μετά από μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος.

17:52 Μπλίνκεν: Συμμεριζόμαστε τους στόχους του Ισραήλ αλλά μια χερσαία επίθεση στη Ράφα δεν τους εξασφαλίζει

Ο Άντονι Μπλίνκεν προχώρησε σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, Ισραηλινούς αξιωματούχους και συγγενείς των ομήρων. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται τους στόχους του Ισραήλ για την ήττα της Χαμάς και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας του Ισραήλ.

«Αλλά μια μεγάλη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν είναι ο τρόπος για να το πετύχουμε. Κινδυνεύει να σκοτώσει περισσότερους αμάχους. Κινδυνεύει να προκαλέσει χάος στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Κινδυνεύει να απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ σε όλο τον κόσμο και να θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και το κύρος του», ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ανυπομονεί να επισκεφθούν Ισραηλινοί αξιωματούχοι την Ουάσιγκτον για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα «για να συζητήσουν για έναν διαφορετικό τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων». Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε:

«Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο ανθρωπιστικό, στρατιωτικό και πολιτικό σχέδιο».

Ερωτηθείς για μια ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν «εντατικά» στις συνομιλίες μαζί με το Κατάρ και την Αίγυπτο.

«Τις έχουμε περιορίσει σε μερικά εναπομείναντα κενά», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Όσο πιο κοντά όμως φτάνεις στη γραμμή του τέρματος, τόσο πιο δύσκολο είναι αυτό το τελευταίο μέτρο. Έτσι, υπάρχουν κάποια δύσκολα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν».

17:43 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη οι άμαχοι της Γάζας να προστατευθούν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Γάζα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο Μπλίνκεν τόνισε επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω χερσαίων και θαλάσσιων οδών.

Ο Μπλίνκεν συζήτησε τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον έξι εβδομάδων που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

17:37 Το Ισραήλ πυρπολεί τμήμα του νοσοκομείου Αλ Σίφα – Άμαχοι, ασθενείς και εκτοπισμένοι μεταξύ των δεκάδων νεκρών

Το Ισραήλ βομβάρδισε πολλά κτίρια στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα και έκαψε ένα τμήμα του, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης περίπου 240 ασθενείς και 10 μέλη του υγειονομικού προσωπικού στο Κέντρο Prince Nayef, την ακτινολογική μονάδα του νοσοκομείου, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Χαμάς καταδίκασε αυτό που αποκαλεί «αιματηρή σφαγή» του Ισραήλ στο Αλ-Σίφα και δήλωσε ότι μεταξύ των δεκάδων νεκρών ήταν άμαχοι, ασθενείς και εκτοπισμένοι.

Το Αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας πριν από την έναρξη της τρέχουσας σύγκρουσης, είναι μία από τις λίγες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που λειτουργούν έστω και εν μέρει στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Με κόκκινο τα τμήματα του Αλ Σίφα που έχουν πληγεί από τις IDF

17:28 Στιγμιότυπο από τη ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ψηφοφορία του αμερικανικού ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο άσκησαν βέτο η Ρωσία και η Κίνα.

Έντεκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος. Η Ρωσία, η Κίνα και η Αλγερία ψήφισαν κατά και η Γουιάνα απείχε. Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ψήφοι της Ρωσίας και της Κίνας προσμετρήθηκαν ως βέτο.

17:20 «Ανύπαρκτο το Ισραήλ στο ψήφισμα των ΗΠΑ» – Η Γουιάνα εξηγεί γιατί απείχε από την ψηφοφορία

Η Γουιάνα είναι η μόνη χώρα-μέλος που απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το αμερικανικό ψήφισμα, το οποίο δεν πέρασε μετά από βέτο της Ρωσίας και της Κίνας.

Η πρέσβειρα Carolyn Rodrigues-Birkett δήλωσε ότι το προτεινόμενο κείμενο «στερείται απόδοσης ευθυνών σε μια σειρά από βασικούς τομείς». Ενώ περιλαμβάνει καταδίκη της Χαμάς, δεν υπήρχε καμία αναφορά στις ισραηλινές αρχές.

«Σε ποιον απευθύνεται η απαίτηση για συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο; Ποιος εμποδίζει τη χρήση όλων των διαθέσιμων οδών προς τη Λωρίδα της Γάζας; Ποιος δεν σέβεται τους μηχανισμούς ειδοποίησης;», είπε.

«Γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Γιατί τότε τα σχετικά αιτήματα σε αυτό το ψήφισμα δεν απευθύνονται σαφώς στην κατοχική δύναμη, ούτε μία φορά;»

17:14 Δεκάδες συλλήψεις υγειονομικών στο Αλ Σίφα

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός συλλαμβάνει δεκάδες μέλη του ιατρικού προσωπικού μέσα από το ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας.

17:10 Ο Μπλίνκεν συναντά διαδηλωτές που ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων έξω από το ξενοδοχείο που διαμένει στο Τελ Αβίβ

17:03 Μακρόν: Το ΣΑ πρέπει να ζητήσει άμεση κατάπαυση πυρός

Μιλώντας στο τέλος της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία πρόκειται να «συνεχίσει τις εργασίες με βάση το γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Άραβες εταίρους μας για την επίτευξη συμφωνίας».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική πρόσβαση», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του ακολούθησαν την ψηφοφορία επί ενός σχεδίου ψηφίσματος που είχαν συντάξει οι ΗΠΑ, στο οποίο άσκησαν βέτο η Ρωσία και η Κίνα.

16:45 Παλαιστίνιος πρέσβης: Το αμερικανικό ψήφισμα απορρίφθηκε γιατί ήταν μονόπλευρο

Ο Ριγιάντ Μανσούρ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, λέει ότι το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος απορρίφθηκε για «προφανείς λόγους», χαρακτηρίζοντάς το «μονόπλευρο» και σημειώνοντας ότι αναφέρει το Ισραήλ μόνο μία φορά.

«Απορρίπτουμε την περιγραφή αυτού που συμβαίνει ως ζήτημα τρομοκρατίας. Πρόκειται για γενοκτονία εναντίον ολόκληρου του πληθυσμού του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε στους δημοσιογράφους, εκφράζοντας την υποστήριξή του σε ένα άλλο σχέδιο ψηφίσματος που προτάθηκε από εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα.

«Η ουσία του ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, την οποία υποστηρίζουμε γιατί θέλουμε να σώσουμε τις ζωές του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και θέλουμε να έχουμε μαζική ανθρωπιστική βοήθεια στο επίπεδο των αναγκών του λαού μας», δήλωσε ο Μανσούρ.

«Είμαστε κατά του αναγκαστικού εκτοπισμού εντός και εκτός της Γάζας και απορρίπτουμε πλήρως κάθε προσπάθεια εισβολής και επίθεσης στην περιοχή της Ράφα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Ράφα».

 16:27 Ψήφισμα θα καταθέσει η Γαλλία στον ΟΗΕ μετά την αποτυχία του αμερικανικού ψηφίσματος

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα εργαστεί πάνω σε ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας κατά του ψηφίσματος που πρότειναν οι ΗΠΑ.

«Μετά το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας πριν από λίγα λεπτά, θα συνεχίσουμε τις εργασίες με βάση το γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα συνεργαστούμε με τους Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Άραβες εταίρους μας για να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Μακρόν στο τέλος της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε αρχίσει να συντάσσει ένα σχέδιο ψηφίσματος με διπλωμάτες, λέγοντας ότι θα προωθήσουν ένα σχέδιο εάν το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος δεν περάσει.

16:10 Πώς δικαιολόγησε το βέτο της η Κίνα – Το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος «παρακάμπτει το θέμα της κατάπαυσης του πυρός»

Ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ζανγκ Τζουν δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «σέρνει τα πόδια του» για πολύ καιρό στο θέμα της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Το αμερικανικό σχέδιο αποφεύγει και παρακάμπτει το θέμα της κατάπαυσης του πυρός, παραμένει διφορούμενο και αποφεύγει να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, είπε.

«Αυτό το ψήφισμα υπολείπεται των προσδοκιών της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε. «Το αμερικανικό σχέδιο αντίθετα θέτει όρους για την κατάπαυση του πυρός, κάτι που δεν διαφέρει από το να δίνει το πράσινο φως για τη συνέχιση των δολοφονιών, κάτι που είναι απαράδεκτο», τόνισε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

16:04 Ο Νετανιάχου είπε στον Μπλίνκεν ότι το Ισραήλ πρέπει να μπει στη Ράφα και θα το κάνει και χωρίς την αμερικάνικη υποστήριξη αν χρειαστεί

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε το μήνυμα που έχει στείλει τις τελευταίες ημέρες – θα συνεργαστούμε ευχαρίστως με τις ΗΠΑ για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και την εκκένωση των αμάχων από τη Ράφα, αλλά οι IDF θα μπουν στη νότια πόλη της Γάζας.

«Του είπα ότι εκτιμώ βαθύτατα το γεγονός ότι για περισσότερους από πέντε μήνες στεκόμαστε μαζί στον πόλεμο κατά της Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

«Του είπα ότι αναγνωρίζουμε την ανάγκη να απομακρύνουμε τον άμαχο πληθυσμό από την εμπόλεμη ζώνη και φυσικά να φροντίσουμε για τις ανθρωπιστικές ανάγκες και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», συνέχισε.

«Αλλά του είπα επίσης ότι δεν έχουμε τρόπο να νικήσουμε τη Χαμάς χωρίς να μπούμε στη Ράφα και να εξαλείψουμε τα εναπομείναντα τάγματα εκεί. Και του είπα ότι ελπίζω ότι θα το κάνουμε με την υποστήριξη της Αμερικής, αλλά αν χρειαστεί, θα το κάνουμε μόνοι μας», κατέληξε.

Δείτε τη βιντεοσκοπημένη δήλωση:

15:58 Πώς δικαιολόγησε την ψήφο της η Αλγερία

Η Αλγερία ήταν μία από τις τρεις χώρες (μαζί με Ρωσία και Κίνα) που απέρριψαν το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Γάζα.

Ο Αμάρ Μπεντζάμα, πρεσβευτής της Αλγερίας στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι το κείμενο ήταν ανεπαρκές και δεν αντιμετώπιζε τα τεράστια δεινά που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι.

«Όσοι πιστεύουν ότι η ισραηλινή κατοχική δύναμη θα επιλέξει να τηρήσει τις διεθνείς νομικές της υποχρεώσεις κάνουν λάθος», δήλωσε στο Συμβούλιο ο Μπεντζάμα.

«Πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή τη μυθοπλασία», είπε, ανάμεσα σε άλλα ο πρεσβευτής της Αλγερίας στον ΟΗΕ.

15:53 Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία συμφωνούν να εργαστούν για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Η Ισπανία συμφώνησε με τους ηγέτες της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας να κάνουν τα πρώτα βήματα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας εκ μέρους της Ισπανίας, ο Σάντσεθ αναμένει ότι η αναγνώριση θα γίνει κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τετραετούς νομοθετικής περιόδου που ξεκίνησε πέρυσι.

15:48 Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τα βέτο από τη Ρωσία και την Κίνα

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ επέκρινε τα βέτο της Ρωσίας και της Κίνας στο προτεινόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο ψηφίσματος που ζητούσε εκεχειρία συνδεδεμένη με την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν καταδίκασαν τη Χαμάς για τις επιθέσεις της στις 7 Οκτωβρίου.

Είπε ότι σχεδόν όλα τα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της εξασφάλισης μιας άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός ως μέρος μιας συμφωνίας που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των ομήρων.

«Για άλλη μια φορά, η Ρωσία έβαλε την πολιτική πάνω από την πρόοδο», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ δήλωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βαθιά απογοητευμένο που η Ρωσία και η Κίνα δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν το Συμβούλιο.

Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να μεταφερθεί βοήθεια στη Γάζα «το συντομότερο δυνατό από ξηρά, θάλασσα και αέρα, αλλά η άμεση διακοπή των μαχών είναι ο μόνος τρόπος για να μεταφερθεί βοήθεια στη Γάζα που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται και να σημειωθεί πρόοδος προς μια μόνιμη, βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

15:39 Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με το χτύπημα στον ένοπλο Παλαιστίνιο κοντά στη Ραμάλα

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από χτύπημα μαχητικού ελικοπτέρου εναντίον ένοπλου Παλαιστίνιου που άνοιξε πυρ εναντίον ενός μικρού λεωφορείου κοντά στον οικισμό Ντολέβ της Δυτικής Όχθης σήμερα το πρωί, καθώς και εναντίον στρατευμάτων κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Ο ένοπλος σκοτώθηκε κατά την επίθεση, σύμφωνα με τις IDF.

Η αρχική επίθεση πραγματοποιήθηκε γύρω στις 5 π.μ., με τον δράστη να σκοτώνεται περίπου πέντε ώρες αργότερα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

15:29 Πώς δικαιολόγησε το βέτο της η Ρωσία

Ο Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι η Ρωσία καταψήφισε το ψήφισμα των ΗΠΑ επειδή «περιέχει ένα ουσιαστικό πράσινο φως για το Ισραήλ να οργανώσει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα».

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ανέχεται πλέον «άσκοπα ψηφίσματα που δεν περιέχουν έκκληση για κατάπαυση του πυρός, τα οποία δεν μας οδηγούν πουθενά».

15:22 Δεν πέρασε το αμερικάνικο ψήφισμα για «ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα» στο ΣΑ του ΟΗΕ – Πώς ψήφισαν οι χώρες

Έντεκα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος των ΗΠΑ, τρία κατά (ανάμεσά τους και η Ρωσία που είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ και έβαλε βέτο) και ένα απείχε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε η Κίνα ψήφισε υπέρ (έχει επίσης δικαίωμα βέτο ως μόνιμο μέλος του ΣΑ), όπως και η Αλγερία.

Η Γουιάνα απείχε από την ψηφοφορία.

15:20 ΗΠΑ: «Θέλουμε να δούμε μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι, παρά τις διαιρέσεις, «θέλουμε να δούμε μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός που μπορεί να επιτρέψει μια πολύ πιο διαρκή είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Ένα ψήφισμα του ΟΗΕ σημαίνει πολύ λιγότερα αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί επί τόπου, γι’ αυτό οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο», δήλωσε η ίδια.

«Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», είπε ανάμεσα σε άλλα και κάλεσε το ΣΑ να υπερψηφίσει το ψήφισμα.

15:15 Μετά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον Γκαντζ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Μπένι Γκαντζ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρει το ισραηλινό Ynet.

Η συνάντησή του με τον Νετανιάχου διήρκεσε περίπου μία ώρα, προσθέτει το δημοσίευμα, και οι δύο τους συζήτησαν για την προγραμματισμένη επιχείρηση των IDF στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, στην οποία αντιτίθενται οι ΗΠΑ και η οποία, όπως επιμένει το Ισραήλ, είναι απαραίτητη προκειμένου να εκθρονιστεί η Χαμάς στη Γάζα.

Άντονι Μπλίνκεν και Μπένι Γκαντζ.

15:10 Αξιωματούχος του ΟΗΕ: Ο πόλεμος στη Γάζα επιδεινώνει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Συρία

Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας έχει αυξήσει τις τιμές των εμπορευμάτων στη Συρία λόγω των παγκόσμιων ναυτιλιακών διαταραχών και της «σημαντικής αύξησης» των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων κατά στόχων στη χώρα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ και συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Άνταμ Αμπνελμούλα.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011, με στόχο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, καθώς και θέσεις του συριακού στρατού, αλλά οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, σύμμαχο της Χεζμπολάχ, στις 7 Οκτωβρίου.

«Η στοχοποίηση των αεροδρομίων στη Συρία» έχει επίσης επηρεάσει τις ανθρωπιστικές αεροπορικές υπηρεσίες, δήλωσε ο Αμπντελμούλα, προσθέτοντας ότι «το περασμένο έτος, χρειάστηκε να ακυρώσουμε 49 ανθρωπιστικές πτήσεις».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Συρία, προειδοποιώντας ότι η χρηματοδότηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και ότι η έλλειψη υποστήριξης θα ωθούσε περισσότερους Σύρους να μεταναστεύσουν.

15:00 Live η συζήτηση και η ψηφοφορία για το αμερικάνικο σχέδιο ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ψηφίσει για το αμερικάνικο σχέδιο ψηφίσματος για τον πόλεμο στη Γάζα.

Το σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ «προσδιορίζει την επιτακτική ανάγκη μιας άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός για την προστασία των αμάχων από όλες τις πλευρές» και ως εκ τούτου «υποστηρίζει απερίφραστα» τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες «για την εξασφάλιση μιας τέτοιας κατάπαυσης του πυρός σε συνδυασμό με την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων».

Δείτε live:

14:50 Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ καταγγέλλει το Ισραήλ για το νέο σχέδιο εποικισμού

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η διεκδίκηση από το Ισραήλ 1.976 στρεμμάτων γης στην Κοιλάδα του Ιορδάνη είναι ένα «έγκλημα» που αποτελεί μέρος μιας «επίσημης πολιτικής που τρέχει ενάντια στον χρόνο για να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη και να εξαλείψει τη δυνατότητα δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους».

«Δεν υπάρχουν ήθη, αξίες, αρχές ή διεθνή ψηφίσματα που μπορούν να σταματήσουν την εξτρεμιστική δεξιά», αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το παλαιστινιακό υπουργείο σημειώνει ότι το σχέδιο του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ για την ανάπτυξη εκατοντάδων οικιστικών μονάδων κοντά στον ισραηλινό οικισμό Γιαφίτ αποτελεί για άλλη μια φορά ένδειξη ότι το Ισραήλ «αρνείται την ύπαρξη του λαού μας και υποκινεί την εξόντωση και τον εκτοπισμό του».

«Η συνεχιζόμενη ατιμωρησία του Ισραήλ παρέχει στους φασίστες τον απαραίτητο χρόνο για να ολοκληρώσουν τη σφαγή και την εξόντωση του λαού μας, την κλοπή της πατρίδας του και τον εκτοπισμό του από αυτήν», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η διεθνής συνενοχή με τα εγκλήματα του Ισραήλ είναι «το έγκλημα του αιώνα».

14:41 Μαζική διαδήλωση συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους στην Ιορδανία

Μαζική διαδήλωση στους Παλαιστίνιους στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Jehad Shelbak

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Jehad Shelbak

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Jehad Shelbak

14:31 Νέος βομβαρδισμός στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι στη Γάζα – Αναφορές για πολλά θύματα

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera αναφέρουν πολλά θύματα μετά από αεροπορική επιδρομή σε σπίτι κοντά στο τέμενος αλ-Σούσι στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι, δυτικά της πόλης της Γάζας.

Η περιοχή δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό, ανέφεραν οι ανταποκριτές.

14:21 «Η Ράφα είναι η τελευταία ελπίδα της Γάζας», λέει εκπρόσωπος της UNICEF

Ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ δήλωσε ότι είναι «συγκλονισμένος από την απωλεια» καθώς ταξίδευε στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα και μιλούσε σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό Χ της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Καθώς το βίντεο έδειχνε εικόνες από κατεστραμμένα κτίρια στην πόλη, ο Έλντερ είπε:

«Δεν χρειάζεται να εξηγήσω τι βλέπετε αυτή τη στιγμή στοη Χαν Γιουνίς. Είναι προφανές. Ο απόλυτος αφανισμός.

Αυτό που δεν βλέπετε είναι οι αναμνήσεις σε αυτά τα διαλυμένα σπίτια. Δεν βλέπετε την αγκαλιά αυτής της μητέρας και του μικρού της παιδιού. Δεν μπορείς να μυρίσεις το δείπνο που έφτιαξε κάποτε μια γιαγιά για την οικογένειά της.

Κυκλοφορώντας σε αυτούς τους δρόμους, είμαι συγκλονισμένος από την απώλεια».

«Και τότε σκέφτομαι τη Ράφα και την ατελείωτη συζήτηση για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Το σκέφτομαι αυτό στη Ράφα», είπε, αποκαλώντας τη Ράφα «πόλη των παιδιών» και «την τελευταία ελπίδα της Γάζας».

«Η Ράφα είναι μια πόλη παιδιών – 600.000 κορίτσια και αγόρια ζουν εκεί. Στρατιωτική επίθεση στη Ράφα; Θέλω να πω, ναι, επίθεση είναι η σωστή λέξη. Η Ράφα φιλοξενεί μερικά από τα τελευταία εναπομείναντα νοσοκομεία της Γάζας, καταφύγια, αγορές και συστήματα ύδρευσης. Η Ράφα είναι η τελευταία ελπίδα της Γάζας. Και όμως, στη σκιά τόσων, τόσων βίαιων σκηνών όπως αυτή σε όλη τη Γάζα, οι φωνές συγκλίνουν για να σκεφτούν να τα ξανακάνουν όλα αυτά στη Ράφα.

Η τρέλα του κόσμου είναι στα πρόθυρα για την εξελισσόμενη φρίκη. Όποια φωνή, όποια επιρροή κι αν έχουμε, τώρα είναι η ώρα να τη χρησιμοποιήσουμε για τα παιδιά της Ράφα», πρόσθεσε ο Έλντερ.

14:12 Διοικητής του ισραηλινού στρατού που ζήτησε εποικισμό στη Γάζα κλήθηκε για ανάκριση και επίπληξη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο αντισυνταγματάρχης Οφίρ Κάσπι, διοικητής τάγματος που δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του στρατού ότι πρέπει να χτιστούν οικισμοί στη Γάζα, κλήθηκε για διευκρινιστική συζήτηση με τους ανώτερους αξιωματικούς του.

Ο Κάσπι «δέχθηκε επίπληξη από τη στρατιωτική διοίκηση για τα ασυνήθιστα σχόλιά του, τα οποία δεν συνάδουν με τις διαταγές των IDF ούτε με το τι αναμένεται από έναν διοικητή των IDF», ανέφεραν οι IDF.

Οι IDF ανακοίνωσαν επίσης ότι ο διοικητής του τάγματος ανακάλεσε τη δήλωσή του και εξέφρασε τη λύπη του. «Ο αξιωματικός πολεμά επίσης αυτή τη στιγμή στη Χαν Γιουνίς. Ο αξιωματικός κατανόησε ότι η δήλωσή του ήταν μια παραβίαση του κανόνα και του πολιτικού πνεύματος που αναμένεται από αυτόν ως ένστολο αξιωματικό», ανέφεραν οι IDF.

Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε το πρωί της Παρασκευής, ο Κάσπι δήλωσε: «Οι IDF πρέπει να κρατήσουν το έδαφος της Γάζας. Νομίζω ότι αν οι οικισμοί επέστρεφαν εδώ, θα είχαμε κερδίσει. Νομίζω ότι η λύση είναι να επιστρέψουν, όπως και οι οικισμοί στη Δυτική Όχθη – τους χρειαζόμαστε και εδώ, δεν υπάρχει άλλη λύση».

14:02 Η Πορτογαλία χορηγεί 10 εκατομμύρια ευρώ στην UNRWA ως νέα πρόσθετη βοήθεια

Η Πορτογαλία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα δώσει 10 εκατ. ευρώ στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη (UNRWA) ως εφάπαξ συνεισφορά που προορίζεται για την παροχή τροφίμων, φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, αναφέρει το Reuters.

Το ποσό ανακοινώθηκε από την υπηρεσιακή υπουργό υπουργικών υποθέσεων, Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα μετά από συνεδρίαση του πορτογαλικού υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε το ποσό ως νέα πρόσθετη βοήθεια που δεν υπήρχε στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024.

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, γενικός επίτροπος της UNRWA, εξέφρασε τις ευχαριστίες του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή.

Ο ίδιος έγραψε στο X: «Ζοάο Κραβίνιο, για τη νέα σας συμβολή στην UNRWA. Η απόφασή σας έρχεται σε μια εποχή πρωτοφανών προκλήσεων και θα στηρίξει τις προσπάθειές μας να αντιστρέψουμε τον αντίκτυπο του διαφαινόμενου λιμού στη Γάζα και να παράσχουμε υπηρεσίες ζωής στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε ολόκληρη την περιοχή. Ελπίζω ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την αλληλεγγύη σας».

13:53 Παρά τις απαγορεύσεις, μεγάλο πλήθος πιστών προσεύχεται στην περιοχή του τεμένους Αλ-Άκσα

Η προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί Αλ-Άκσα διεξήχθη χωρίς επεισόδια, σύμφωνα με τη Haaretz.

Το ιορδανικό Waqf υπολόγισε ότι περίπου 120.000 πιστοί επισκέφθηκαν το τέμενος.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Ammar Awad

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Ammar Awad

13:43 UNRWA: Η κατάσταση στη βόρεια Γάζα είναι «πέρα από απελπιστική»

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες χαρακτήρισε την κατάσταση στη βόρεια Γάζα «πέρα από απελπιστική».

Σε ανάρτησή της στο Χ, η UNRWA ανέφερε ότι το προσωπικό της επισκέφθηκε το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στην κατεστραμμένη περιοχή.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία πρόσθεσε: «Παραδόθηκαν καύσιμα και ιατρικές προμήθειες, αλλά η βοήθεια είναι απλά μια σταγόνα. Τα τρόφιμα πρέπει να φθάσουν στον βορρά ΤΩΡΑ για να αποτραπεί ο λιμός».

Η ανάρτηση της UNRWA στο Χ:

13:34 Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο σπίτι του Παλαιστίνιου που κατηγορήθηκε για ένοπλη επίθεση κοντά στη Ραμάλα

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε έφοδο σε σπίτι στο χωριό Ντέιρ Μπζάγιεχ, το οποίο ανήκει στον Παλαιστίνιο που κατηγορήθηκε ότι άνοιξε πυρ εναντίον λεωφορείου που μετέφερε Ισραηλινούς εποίκους και προκάλεσε βίαιες συγκρούσεις κοντά στη Ραμάλα.

Οι κάτοικοι του χωριού ανέφεραν ότι είδαν πολλά στρατιωτικά οχήματα να εισβάλλουν στο χωριό και να κάνουν έφοδο στο σπίτι.

Δεν είναι σαφές αν έχει γίνει κάποια σύλληψη, σύμφωνα με το Al Jazeera.

13:24 Μεγάλη πυρκαγιά σε σπίτι στο Λονδίνο – Έρευνες για αντισημιτικό έγκλημα μίσους

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για μια πυρκαγιά σε σπίτι, που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (20/3), στο ανατολικό Λονδίνο και εξετάζει αν επρόκειτο για αντισημιτικό έγκλημα μίσους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:15 Περισσότεροι από 7.350 Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης συνελήφθησαν από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα

Ο Ματ Νασέντ μεταδίδει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ για το Al Jazeera ότι:

«Το Ισραήλ έχει αιχμαλωτίσει χιλιάδες Παλαιστίνιους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Κατά τη διαδικασία αυτή, οι ισραηλινές αρχές έχουν γίνει όλο και πιο βίαιες, εισβάλλοντας συχνά σε σπίτια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και χτυπώντας όλους όσους βρίσκονται μέσα, σύμφωνα με ένα μέλος του προσωπικού του παλαιστινιακού παρατηρητηρίου Addameer.

Μόλις τεθούν υπό κράτηση, οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερη κακοποίηση.

‘Σε πολλούς ανθρώπους έσπασαν το στέρνο ή το κεφάλι, με αίμα συχνά να αναβλύζει’, δήλωσε ο 54χρονος Ματάρ στο Al Jazeera τρεις μήνες αφότου απελευθερώθηκε από κράτηση.

‘Δεν μας μεταχειρίστηκαν καν σαν ζώα. Τουλάχιστον τα ζώα αντιμετωπίζονται με κάποιο είδος αξιοπρέπειας’».

13:05 IDF: Αναχαιτίστηκαν δύο ύποπτοι εναέριοι στόχοι στο βόρειο Ισραήλ

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι αναχαιτίστηκαν δύο ύποπτοι εναέριοι στόχοι στην περιοχή της Δυτικής Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ.

Οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή λόγω ανησυχιών για πτώση θραυσμάτων μετά τις αναχαιτίσεις, σύμφωνα με τις IDF.

12:56 Θα περάσει το ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ;

Ο διπλωματικός συντάκτης του Al Jazeera, Τζέιμς Μπέις, λέει ότι παραμένει ασαφές αν το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα περάσει λόγω της ασαφούς διατύπωσής του.

Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ιδίως η Ρωσία, είναι δυσαρεστημένα με τη γλώσσα του ψηφίσματος επειδή δεν «απαιτεί» συγκεκριμένα άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά αναγνωρίζει μόνο την «επιτακτική ανάγκη» μιας τέτοιας κατάπαυσης, είπε.

«Μπορώ να σας πω ότι, παρασκηνιακά, στα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου δεν αρέσει πραγματικά το ψήφισμα», δήλωσε ο Μπέις. «Αλλά η λέξη που ακούω είναι ‘μπορούμε μάλλον να ζήσουμε με αυτό’».

Το αμερικανικό ψήφισμα συνδέει επίσης την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, μια διαδικασία που θα μπορούσε να πάρει «αρκετό χρόνο», δήλωσε ο Μπέις. «Έτσι, ακόμη και αν ψηφιστεί το αμερικανικό σχέδιο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα όπλα θα σιωπήσουν», τονίζει ο Μπέις.

Ένα δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – που καλεί κατηγορητματικά σε «άμεση» και «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός – έχει επίσης συνταχθεί από οκτώ εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου – και θα μπορούσε να ψηφιστεί αργότερα απόψε, εάν το αμερικανικό ψήφισμα αποτύχει. Το σενάριο αυτό θα έφερνε τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επανειλημμένα θέσει βέτο σε προηγούμενα ψηφίσματα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σε «δύσκολη θέση», δήλωσε ο Μπέις.

12:46 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ κάλεσε για επίπληξη τον Τούρκο αναπληρωτή πρέσβη μετά τον όρκο του Ερντογάν «να στείλει τον Νετανιάχου στον Αλλάχ»

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ κάλεσε τον αναπληρωτή πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ για επίπληξη μετά τον όρκο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «στείλει τον Νετανιάχου στον Αλλάχ για να τον αναλάβει, να τον κάνει δυστυχισμένο και να τον καταραστεί», κατά τη διάρκεια χθεσινής προεκλογικής συγκέντρωσης.

Ο σκοπός της κλήσης, γράφει ο Κατζ στο Χ, είναι να «μεταφέρει ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν».

«Εσείς, που υποστηρίζετε τους εγκληματίες που καίνε μωρά, δολοφόνους, βιαστές και ακρωτηριαστές της Χαμάς, είστε οι τελευταίοι που μπορούν να μιλήσουν για τον Θεό», συνεχίζει ο Κατζ.

«Δεν υπάρχει Θεός που θα ακούσει όσους υποστηρίζουν τις θηριωδίες και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττουν οι βάρβαροι φίλοι σας από τη Χαμάς», σημειώνει ο Ισραηλινός υπουργός.

12:37 Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ λέει ότι η παρεμπόδιση της πρόσβασης στο τέμενος Αλ-Άκσα αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι η παρεμπόδιση των Παλαιστινίων να προσευχηθούν στο τέμενος Αλ-Άκσα αποτελεί έγκλημα καθώς και παραβίαση της υπόσχεσης του Μπενιαμίν Νετανιάχου να παραχωρήσει πρόσβαση στο συγκρότημα κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού.

Το υπουργείο καταδίκασε την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού ισραηλινών στρατιωτών καθώς και τα φυσικά εμπόδια που εμποδίζουν την πρόσβαση των Παλαιστινίων, λέγοντας ότι αυτό κινδυνεύει να οδηγήσει την κατάσταση σε «ένα σπιράλ βίας που δεν μπορεί να ελεγχθεί».

Σε ανακοίνωσή του, το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι ενώ ο Νετανιάχου είχε υποσχεθεί να μην εφαρμόσει πρόσθετες αλλαγές από τα προηγούμενα χρόνια, παραβίασε αυτή την υπόσχεση και παραβίασε το διεθνές δίκαιο εισάγοντας πρόσθετους περιορισμούς.

«Η παρεμπόδιση των Παλαιστινίων κατοίκων να φτάσουν στην Ιερουσαλήμ και στο τέμενος Αλ-Άκσα για να προσευχηθούν αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει η ανακοίνωση.

12:27 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο κατοικιών φαίνεται να σκοτώθηκαν 10 άτομα στα βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας
  • Από ξεχωριστά πλήγματα σε σπίτια στις νότιες πόλεις Ράφα και Χαν Γιουνίς σκοτώθηκαν 11 άτομα
  • Ένοπλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε βίαιες συγκρούσεις κοντά στη Ραμάλα – Τουλάχιστον επτά Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται το Ισραήλ, όπου αναμένεται να συζητήσει τις τρέχουσες συνομιλίες για την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων – Παλαιστίνιων κρατουμένων και για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
  • Ο ισραηλινός στρατός διέταξε εκατοντάδες ασθενείς, εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και ιατρικό προσωπικό να εκκενώσουν το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, καθώς η επιχείρησή του στη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση της Γάζας εισέρχεται στην πέμπτη ημέρα της

12:18 Ένοπλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε βίαιες συγκρούσεις κοντά στη Ραμάλα – Τουλάχιστον επτά Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν

Ένοπλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και τουλάχιστον επτά Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις κοντά στο χωριό Ντέιρ Μπζάγιεχ της Δυτικής Όχθης, δυτικά της Ραμάλα.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν αφού ένα λεωφορείο δέχθηκε πυρά κοντά στον οικισμό Ντολέβ, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, χωρίς να προκληθεί τραυματισμός στους Ισραηλινούς εποίκους που επέβαιναν σε αυτό.

Η αντιπαράθεση διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες μετά την ανάπτυξη του στρατού στο σημείο. Ο Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από χειροβομβίδα που εκτοξεύτηκε με ρουκέτα.

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera ανέφεραν ότι άκουσαν τον ήχο εκρήξεων καθώς και αυτόν των πυροβολισμών.

12:09 Ξεκίνησε η συνάντηση Νετανιάχου και Μπλίνκεν

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ξεκίνησε η συνάντηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Άντονι Μπλίνκεν στην Κίρια του Τελ Αβίβ.

Η συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο πολέμου θα γίνει αμέσως μετά το τετ-α-τετ των δύο.

Άντονι Μπλίνκεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

11:59 Μιλούν για «ανθρώπινο λάθος», οι IDF παραδέχονται ότι δεν έχουν συλληφθεί όλοι όσοι απεικονίζονται σε κολάζ «συλληφθέντων τρομοκρατών»

Αφού οι IDF δημοσίευσαν χθες ένα φωτογραφικό κολάζ που έδειχνε, όπως υποστήριζαν, «συλληφθέντες τρομοκράτες» στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της πόλης της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου διοικητή της Χαμάς Ραάντ Σαάντ, ο στρατός και η Σιν Μπετ λένε ότι έγινε «ανθρώπινο λάθος» και ότι ορισμένοι από τους άνδρες στις φωτογραφίες δεν έχουν ακόμη συλληφθεί.

Οι IDF και η Σιν Μπετ αρνούνται επίσης ότι το κολάζ ήταν μια προσπάθεια «ψυχολογικού πολέμου».

«Λόγω ανθρώπινου λάθους, υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες στο γράφημα με τρομοκράτες που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί, αλλά βρίσκονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, στην περιοχή του νοσοκομείου και κρύβονται εκεί», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση.

Οι IDF λένε ότι θα δώσουν τις ταυτότητες όλων όσων έχουν συλληφθεί μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση στο Αλ-Σίφα.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

11:47 Δέκα νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

Σύμφωνα με το Quds News Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός έκανε νέα επίθεση στον βορειοδυτικό τομέα στην πόλη της Γάζας με αποτέλεσμα να υπάρχουν δέκα νεκροί μετά από χτύπημα σε κτίριο με κατοικίες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Την είδηση επιβεβαιώνει και το Al Jazeera.

11:37 Έντεκα νεκροί μετά από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα και στη Χαν Γιουνίς

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Ράφα για το Al Jazeera ότι:

«Από επιθέσεις στην πόλη Ράφα, ιδίως στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της, σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Ακούσαμε από παραϊατρικούς και πηγές της πολιτικής προστασίας επί τόπου ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στις γύρω περιοχές των σπιτιών που αποτέλεσαν στόχο.

Προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους κάτω από τα ερείπια των σπιτιών αυτών.

Ξεχωριστά, σε ένα μικρό χωριό στο ανατολικό τμήμα της Χαν Γιουνίς, ο στρατός επιτέθηκε σε κατοικία με τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Αξιωματικοί της πολιτικής προστασίας λένε ότι προσπαθούν να απομακρύνουν τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

Βλέπουμε τα ίδια ακριβώς μοτίβα επιθέσεων όπως και πριν σε κατοικίες, με θύματα κυρίως παιδιά και γυναίκες».

11:30 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ.

11:24 Το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας σηματοδοτεί ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι «σίγουρα μια πιθανότητα»

Ο Μαρκ Όουεν Τζόουνς, αναπληρωτής καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα στην Ντόχα, λέει ότι η επιλογή της διατύπωσης των ΗΠΑ στο τελευταίο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποδηλώνει ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι «σίγουρα… μια πιθανότητα».

«Το σχέδιο ψηφίσματος δεν ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός τώρα, δεν απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός. Έτσι, εξακολουθεί να είναι ελαφρώς προσεκτικό με τη γλώσσα. Αλλά σίγουρα υποδηλώνει ότι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να το πετύχουν», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Τζόουνς πρόσθεσε ότι ενώ η Μόσχα επιθυμεί ένα ψήφισμα που να καλεί ρητά σε κατάπαυση του πυρός, θα ήταν «γελοίο για τη Ρωσία να προσπαθήσει να εμποδίσει το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος» σε αυτό το στάδιο».

«Δεν θα φαινόταν καλό γι’ αυτούς και θα έχαναν κάθε είδους ηθικό πλεονέκτημα που μπορεί να έχουν στην κατάσταση με αυτό τον τρόπο», είπε.

11:15 «Το Ισραήλ είναι μια πολύ διχασμένη κοινωνία» ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Ο Ιμράν Χαν μεταδίδει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ για το Al Jazeera:

«Ο τρόπος με τον οποίο οι Ισραηλινοί βλέπουν τον πόλεμο στη Γάζα εξαρτάται πραγματικά από το με ποιον μιλάς. Το Ισραήλ είναι μια απίστευτα διχασμένη κοινωνία. Ήταν εδώ και πολύ καιρό, αλλά αυτές οι ρωγμές έχουν έρθει στο προσκήνιο πολύ περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξάνεται.

Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά εύχονται οι Ισραηλινοί να είχαν οργανώσει την επιχείρηση ελαφρώς διαφορετικά και να είχαν αποφύγει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μια βασική συνιστώσα αυτών των υποστηρικτών θέλει στην πραγματικότητα οι ισραηλινές δυνάμεις να πάνε στη Ράφα και να είναι ακόμη πιο σκληρές.

Αλλά την ίδια στιγμή, οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στο Ισραήλ συνεχίζονται. Και υπάρχουν πιο δυνατές φωνές όταν πρόκειται να ζητηθεί κατάπαυση του πυρός, να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στην πατρίδα τους και να βρεθεί μια πολύ πιο μόνιμη λύση στη σύγκρουση.

Το Ισραήλ είναι ένα πολύ διχασμένο έθνος, αλλά γενικά, ο πρωθυπουργός είναι πολύ αντιδημοφιλής».

11:05 Η Χαμάς διαψεύδει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς για συλλήψεις μελών της στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαμάς αργά χθες το βράδυ διέψευσε τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού ότι στρατιώτες συνέλαβαν μέλη του κινήματος στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

Η παλαιστινιακή οργάνωση επισήμανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ήταν ακαδημαϊκοί, γιατροί και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών που είχαν βρει καταφύγιο μέσα στο νοσοκομείο.

Όλοι οι υπόλοιποι είναι απλώς πολίτες, που επίσης είχαν βρει καταφύγιο μέσα στο συγκρότημα αφού διέφυγαν από τη συνεχιζόμενη φρίκη των βομβαρδισμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση της Γάζας κατηγόρησε τον στρατό του Ισραήλ ότι διεξήγαγε έντονες επιχειρήσεις και σκότωσε σκόπιμα 13 ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την ίδια, τους είχε κοπεί το οξυγόνο μετά από ζημιές που υπέστη μια εγκατάσταση από βομβαρδισμούς, προσθέτοντας ότι οι ασθενείς χρειάζονταν συνεχή ροή οξυγόνου.

10:56 Τρεις τραυματίες, ο ένας σοβαρά, σε συγκρούσεις με Παλαιστίνιο ένοπλο στη Δυτική Όχθη

Το νοσοκομείο Μπέιλινσον στην Πετάχ Τίκβα αναφέρει ότι τρία άτομα εισήχθησαν στο ιατρικό κέντρο μετά από τραυματισμούς σε συγκρούσεις με Παλαιστίνιο ένοπλο στη Δυτική Όχθη.

Ένας από αυτούς βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, αναφέρει το νοσοκομείο. Οι άλλοι δύο είναι μέτρια και ελαφρά τραυματισμένοι, προσθέτει.

Εν τω μεταξύ, πλάνα που προβλήθηκαν από παλαιστινιακά ΜΜΕ δείχνουν ένα ισραηλινό επιθετικό ελικόπτερο να πραγματοποιεί πλήγμα εν μέσω συγκρούσεων με τον ένοπλο, ο οποίος νωρίτερα είχε ανοίξει πυρ εναντίον ενός ισραηλινού μικρού λεωφορείου κοντά στον οικισμό Ντόλεβ.

Δεν είναι σαφές αν ο ένοπλος σκοτώθηκε μετά από το χτύπημα του ελικοπτέρου, αναφέρουν οι Times of Israel.

Δείτε σχετικό βίντεο:

10:47 Δεκάδες διαδηλωτές απέκλεισαν τον δρόμο προς την κατοικία του Νετανιάχου στην Καισάρεια

Δεκάδες διαδηλωτές κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν αποκλείσει τον δρόμο που οδηγεί στην κατοικία του στην πόλη Καισάρεια του βόρειου Ισραήλ, σύμφωνα με τη Haaretz.

10:37 Για άλλη μια Παρασκευή πιστοί εμποδίζονται να μπουν στο τέμενος Αλ-Άκσα

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

10:28 Βίντεο από την άφιξη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν φτάνει στο Ισραήλ για έκτη φορά από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για να πιέσει για προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί αμερικανικού σχεδίου απόφασης που ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός», χωρίς πάντως να λείπει η κριτική για τη γλώσσα του αμερικάνικου ψηφίσματος.

Οι ΗΠΑ ήλπιζαν να εξασφαλίσουν μια εκεχειρία έξι εβδομάδων και μια συμφωνία για τους ομήρους μέχρι την έναρξη του Ραμαζανιού στις 10 Μαρτίου, αλλά οι διαδοχικοί γύροι συνομιλιών δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί σε μεγάλο βαθμό τη Χαμάς για το αδιέξοδο, σχολιάζουν οι Times of Israel.

Βίντεο από την άφιξη του Μπάιντεν στο Ισραήλ:

10:19 Ισραηλινό ελικόπτερο άνοιξε πυρ στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινό ελικόπτερο άνοιξε πυρ σε κωμόπολη, την Ντάιρ Ιμπζί, δυτικά της Ραμάλας.

Δείτε βίντεο:

10:09 Η Φινλανδία θα επανεκκινήσει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Η Φινλανδία θα επανεκκινήσει τη χρηματοδότηση της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης της χώρας, Βίλα Τάβιο.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, διέκοψαν τη χρηματοδότησή τους προς την UNRWA μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι ορισμένοι από τους 13.000 υπαλλήλους της υπηρεσίας στη Γάζα συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Η UNRWA βελτιώνοντας τη διαχείριση των κινδύνων, δηλαδή προλαμβάνοντας και ξεκινώντας στενή παρακολούθηση για παραπτώματα, παρέχει επαρκείς εγγυήσεις για εμάς αυτή τη στιγμή για να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός.

Ο Τάβιο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι μέρος των φινλανδικών χρημάτων θα διατεθεί για τη διαχείριση του κινδύνου.

Χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Σουηδία έχουν επίσης ξεκινήσει ξανά τη χρηματοδότηση της UNRWA, ενώ αρκετές χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν αυξήσει τη χρηματοδότηση.

10:00 «Συγκρατημένη αισιοδοξία» για την επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Ο Ιμράν Χαν μεταδίδει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ για το Al Jazeera ότι: «Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στο Τελ Αβίβ για μία μόνο ημέρα εργασίας. Στην πραγματικότητα, θα βρίσκεται εδώ μόνο κατά τις εργάσιμες ώρες – μεταξύ 8 π.μ. και 4 μ.μ. – και στη συνέχεια θα φύγει. Έτσι, ελπίζουμε ότι θέλει να κάνει κάποιες δουλειές.

Θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη συνέχεια θα συναντηθεί με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με το υπουργείο Άμυνας. Αυτές είναι συναντήσεις-κλειδιά αν προσπαθείς να πετύχεις μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Πολύ σημαντικές συναντήσεις αν θέλεις να πιέσεις το Ισραήλ να μην εξαπολύσει μαζική χερσαία επίθεση στη Ράφα, κάτι που οι Αμερικανοί δεν θέλουν.

Θα μιλήσουν για το ψήφισμα που μπορεί να καταθέσουν οι ΗΠΑ ήδη από σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών; Είναι ακριβώς αυτό για το οποίο θα μιλήσουν.

Υπάρχει μια μικρή συγκρατημένη αισιοδοξία μεταξύ ορισμένων ανθρώπων εδώ ότι μπορεί κάλλιστα να υπάρξει ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός και γι’ αυτό ο Μπλίνκεν βρίσκεται στην πόλη για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά θα δούμε».

09:50 Ισραηλινοί στρατιώτες «χτύπησαν όλους τους νέους άνδρες και τους συνέλαβαν» στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επιχείρησή του μέσα και γύρω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα στο κέντρο της Γάζας, καθώς ο κόσμος φεύγει από την περιοχή.

Ένας 60χρονος ασθενής, ο οποίος είπε ότι ονομάζεται Γιουνίς, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι τον ανάγκασαν να βγει έξω χωρίς ρούχα, του έδεσαν τα μάτια και τον ανέκριναν προτού τον απελευθερώσουν.

Οι στρατιώτες «χτύπησαν όλους τους νεαρούς άνδρες και τους συνέλαβαν», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε πολλούς μαχητές και συνέλαβε εκατοντάδες ανθρώπους από την έναρξη της τελευταίας επιχείρησης στην περιοχή του νοσοκομείου τη Δευτέρα.

Οι IDF ισχυρίζονται ότι μαχητές κρύβονται στο τεράστιο συγκρότημα του νοσοκομείου. Η κυβέρνηση στη Γάζα λέει ότι η επίθεση σε μια περιοχή γεμάτη με ασθενείς και ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο αποτελεί έγκλημα.

Εικόνες και βίντεο έδειχναν μεγάλες ομάδες ανθρώπων να φεύγουν νότια από το νοσοκομείο κατά μήκος της ακτής της Γάζας τις τελευταίες ημέρες.

09:41 Το Ισραήλ οικειοποιήθηκε 1.976 στρέμματα γης στην κοιλάδα του Ιορδάνη, ανακηρύσσοντάς τα κρατική γη

Το Ισραήλ οικειοποιήθηκε περίπου 1.976 στρέμματα γης στην κοιλάδα του Ιορδάνη, ανακηρύσσοντάς την κρατική γη, που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακά έργα.

Η ανακήρυξη της γης ως ισραηλινής ιδιοκτησίας θα επιτρέψει την κατασκευή εκατοντάδων οικιστικών μονάδων, καθώς και μιας περιοχής που προορίζεται για τη βιομηχανία και το εμπόριο, αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.

Την κίνηση επέβλεψε ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός εντός του υπουργείου Άμυνας.

Η ανακήρυξη της έκτασης ως κρατικής ιδιοκτησίας είναι «ένα σημαντικό και στρατηγικό ζήτημα», δήλωσε ο Σμότριχ.

«Ενώ υπάρχουν εκείνοι στο Ισραήλ και στον κόσμο που προσπαθούν να υπονομεύσουν το δικαίωμά μας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια (σ.σ. στη Δυτική Όχθη) και τη χώρα γενικότερα, εμείς προωθούμε το κίνημα των οικισμών με σκληρή δουλειά και με στρατηγικό τρόπο σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε.

Πηγή φωτογραφίας: Hadas Parush / Flash90

09:31 IDF: Ένοπλος άνοιξε πυρ κατά ισραηλινού οχήματος στον κόμβο Ταλμόν – Ντολέβ

Σε ενημέρωσή τους στον επίσημο λογαριασμό τους στο Telegram οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι:

«Σήμερα το πρωί (Παρασκευή), ένας τρομοκράτης άνοιξε πυρ εναντίον ενός ισραηλινού οχήματος δίπλα στον κόμβο Ταλμόν – Ντολέβ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και προκλήθηκαν ζημιές στο όχημα.

Πριν από λίγο, σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών με τον τρομοκράτη. Στο πλαίσιο της καταδίωξης του τρομοκράτη, ένα μαχητικό αεροσκάφος και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεταφέρθηκαν στο σημείο. Οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται ακόμη».

Δείτε σχετική φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός:

Πηγή φωτογραφίας: IDF

Δείτε και σχετική ανάρτηση στο Χ:

09:21 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε 150 μαχητές κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συνεχίζει να διεξάγει «επιχειρήσεις ακριβείας» στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, με τις δυνάμεις του να σκοτώνουν 150 μαχητές μέσα ή γύρω από την εγκατάσταση την τελευταία ημέρα και να συλλαμβάνουν «εκατοντάδες υπόπτους».

Τις τελευταίες 24 ώρες, τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν επίσης μαχητές σε μάχη εκ του σύνεγγυς στην αλ-Καράρα στη βόρεια Χαν Γιουνίς, ενώ σκότωσαν άλλους με πυρά ελεύθερων σκοπευτών στην κεντρική Γάζα, ανέφερε ο στρατός στην τελευταία του ενημέρωση.

Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν εν τω μεταξύ 40 στόχους από αέρος, μεταξύ των οποίων «θέσεις εκτόξευσης και στρατιωτικές εγκαταστάσεις», αναφέρει η στρατιωτική ανακοίνωση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση των IDF:


Από τις τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα έχουν επίσης σκοτωθεί δεκάδες άμαχοι, μεταξύ άλλων κατά την πολιορκία του Αλ-Σίφα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

09:11 Πώς εξελίσσονται οι συνομιλίες για νέα συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς στο Κατάρ

Οι συνομιλίες για νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων συνεχίζονται στην Ντόχα ανάμεσα σε αντιπροσώπους των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας, Νταβίντ Μπαρνέα, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Αμπντούλ Ραχμάν αλ Θάνι και τον επικεφαλής της υπηρεσίας της Αιγύπτου, Αμπάς Καμάλ.

Ενώ για καιρό αξίωνε οριστική κατάπαυση του πυρός, η Χαμάς έκανε την περασμένη εβδομάδα υποχώρηση, αποδεχόμενη κατ’ αρχάς να συζητήσει παύση των μαχών για έξι εβδομάδες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές, ειδικά για την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας και των Παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ απαιτεί η Χαμάς να του επιδώσει προτού εφαρμοστεί εκεχειρία πλήρη ονομαστικό κατάλογο των ομήρων που παραμένουν στη ζωή, ενώ η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση θέλει να επιλέξει εκείνη τους σημαντικότερους Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές που θα αφεθούν ελεύθεροι, σημείωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης όσον αφορά τις συνομιλίες, που αφορούν επίσης την αύξηση της βοήθειας στη Γάζα.

09:04 Άραβες υπουργοί ζητούν να ανοίξουν όλα τα περάσματα Ισραήλ – Γάζας για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια

Κοινή δήλωση που εκδόθηκε από υπουργούς Εξωτερικών αραβικών χωρών ζητά την «άρση όλων των εμποδίων που έχει επιβάλει το Ισραήλ» στην ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα, προκειμένου να «αντιμετωπιστούν οι τρομερές ανάγκες περισσότερων από δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων που αντιμετωπίζουν λιμό».

«Οι υπουργοί της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζήτησαν από κοινού το άνοιγμα όλων των συνοριακών διαβάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να καταστεί δυνατή η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Κάιρο την Πέμπτη για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

08:54 Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία ζητούν να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα

Η Βρετανία και η Αυστραλία υπογραμμίζουν την ανάγκη για «άμεση παύση των μαχών» στη Γάζα.

Η έκκληση έγινε μετά από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στην πόλη Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Οι σύμμαχοι εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τονίζεται η «επείγουσα ανάγκη για άμεση παύση των μαχών στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί η ροή βοήθειας και η απελευθέρωση των ομήρων».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:44 Αμερικανίδα βουλευτής: Η ισραηλινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί «την πείνα ως όπλο πολέμου»

Η Ρασίντα Τλαΐμπ, το μοναδικό μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ που είναι Αμερικανο-Παλαιστίνια, κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι διέπραξε μερικά από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας «αυτού του αιώνα» στον πόλεμο στη Γάζα.

«Αυτό δεν είναι ένα τραγικό δυστύχημα», δήλωσε η Τλαΐμπ σε ομιλία της από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων την Πέμπτη.

«Αυτό που παρακολουθούμε, σε όλον τον κόσμο, είναι η ισραηλινή κυβέρνηση να χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου. Η πείνα είναι αποτέλεσμα της πλήρους πολιορκίας της Γάζας και της σκόπιμης στοχοποίησης της τοπικής παραγωγής τροφίμων, των υποδομών και της παρεμπόδισης των κομβόι βοήθειας».

Η Τλαΐμπ δήλωσε ότι δεν θα υπήρχε «τίποτα ανθρωπιστικό» σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που απλώς θα καθυστερούσε την επίθεση κατά των Παλαιστινίων αμάχων και αντ’ αυτού ζήτησε μια «διαρκή, μόνιμη κατάπαυση του πυρός» ως τη μόνη λύση στον πόλεμο.

«Τα Παλαιστίνια παιδιά αξίζουν να ζήσουν. Δεν είναι αναλώσιμα», δήλωσε η Τλαΐμπ.

08:35 Ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ: Τα ισραηλινά εγκλήματα στη Γάζα θα μπορούσαν να κρατήσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «απασχολημένο για τις επόμενες πέντε δεκαετίες»

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δήλωσε ότι «η απόδοση ευθυνών είναι πιο αναγκαία από ποτέ» για τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

«Ο κολοσσιαίος όγκος των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα διεθνή εγκλήματα που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα μόνο τους τελευταίους 6 μήνες θα μπορούσε να απασχολήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τις επόμενες πέντε δεκαετίες, ειδικά με τον τρέχοντα ρυθμό των διαδικασιών», ανέφερε η Φραντσέσκα Αλμπανέζε σε ανάρτησή της στο X.

Η ίδια στην ανάρτησή της ανάρτησε πλάνα από την επίθεση σε τέσσερις Παλαιστίνιους άνδρες που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

Προσοχή σκληρές εικόνες:

08:30 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις συνεχίζονται σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε σπίτια στη Ράφα και τη Χαν Γιουνίς, από τις οποίες σκοτώθηκαν συνολικά 11 άτομα
  • Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η φονική πολιορκία του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας θα συνεχιστεί για «αρκετές ακόμη ημέρες
  • Ο αμερικανικός στρατός έριξε «50.600 ισοδύναμα αμερικανικών γευμάτων» στη βόρεια Γάζα στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής προσπάθειας για την ανακούφιση της σοβαρής έλλειψης τροφίμων στην περιοχή
  • Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ θα ταξιδέψει για συναντήσεις στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα με μια λίστα επιθυμιών με αμερικανικά όπλα που το Τελ Αβίβ θέλει να λάβει με ταχείς ρυθμούς, αναφέρει το πρακτορείο Axios
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο

08:22 Στις 15:00 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση ψηφίσματος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Έπειτα από μήνες απόλυτου αδιεξόδου επ’ αυτού, αναμένεται εντός της ημέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διεξαχθεί ψηφοφορία για σχέδιο απόφασης που καλεί να κηρυχθεί «άμεση και διαρκής» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο, που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ, είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 09:00 η ώρα Νέας Υόρκης, 15:00 η ώρα Ελλάδας.

Εάν εγκριθεί, θα πρόκειται για την πρώτη φορά, από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στην επικράτειά του την 7η Οκτωβρίου, που απόφαση του ΣΑ θα καλεί ρητώς να κηρυχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός.

Προηγήθηκαν τρία αμερικάνικα βέτο

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο και προστάτιδα δύναμή του στα διεθνή φόρα, εναντιώνονταν στη χρήση ακόμη και της έκφρασης «κατάπαυση του πυρός» και άσκησαν τρεις φορές βέτο σε σχέδια αποφάσεων του ΣΑ που την περιλάμβαναν.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς και η ανθρωπιστική καταστροφή χειροτερεύει, με υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να ηχούν συναγερμό για γενικευμένο λιμό, η Ουάσιγκτον μοιάζει πλέον αποφασισμένη να πιέσει το Ισραήλ.

Μολαταύτα, διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη επισήμαναν πως το αμερικανικό σχέδιο απόφασης δεν έχει εγγυημένη την έγκριση. Η Ρωσία, που έχει επίσης δικαίωμα αρνησικυρίας, επέκρινε το σχέδιο διότι δεν απαιτεί με σαφήνεια κατάπαυση του πυρός, αναφέρεται στην «ανάγκη» για αυτή και προσθέτει πως το ΣΑ υποστηρίζει τις προσπάθειες «για να εξασφαλιστεί», συνοδευόμενη από «την απελευθέρωση όλων των ομήρων» που απομένουν στα χέρια της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο.

Το κείμενο επαναβεβαιώνει εξάλλου την υποστήριξη του κορυφαίου οργάνου του Οργανισμού στη λύση των δύο κρατών.

Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση, απαιτούνται 9 ψήφοι (επί συνόλου 15) και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα).

Στη θεωρία τουλάχιστον, οι αποφάσεις του είναι νομικά δεσμευτικές και, εάν κάποιο κράτος τις αψηφά, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει τη δυνατότητα να προχωρά στην επιβολή κυρώσεων.

08:14 Σήμερα η ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ για το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ που αναφέρεται σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σήμερα αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ για το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ που αναφέρεται σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024