Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Αισιόδοξος για συμφωνία ο Μπλίνκεν - Αιματοχυσία χωρίς τέλος σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Live: Αισιόδοξος για συμφωνία ο Μπλίνκεν – Αιματοχυσία χωρίς τέλος σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Live οι εξελίξεις στο in - Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον άμεσο κίνδυνο θανάτου που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και τα νεογέννητα στη Γάζα - Συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Κατάρ για νέα συμφωνία

Τουλάχιστον 27 είναι οι νεκροί μετά από ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, με το Ισραήλ να συνεχίζει ακατάπαυστα τις επιθέσεις του παρά τη διεξαγωγή συνομιλιών στο Κατάρ για νέα συμφωνία για εκεχειρία και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε νέες επιδρομές στη Δυτική Όχθη.

Ο Καναδάς αποφάσισε να σταματήσει τις μελλοντικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ να καταδικάζει την απόφαση, λέγοντας ότι η ιστορία «θα την κρίνει σκληρά».

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

08:14 Συνεχίζονται οι ισραηλινές φονικές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

06:00 Ο Νετανιάχου κάνει λόγο για 28.000 νεκρούς στη Γάζα

Στη συνομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου υπολόγισε τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα σε 28.000, δήλωσε ο γερουσιαστής Τζος Χόουλι στους New York Times.

Πρόκειται για 4.000 λιγότερους από αυτούς που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο υπολογίζει τους νεκρούς από τις ισραηλινές επιδρομές σε τουλάχιστον 31.923 έως τις 20 Μαρτίου.

Ο Χόουλι είπε στην αμερικανική εφημερίδα ότι ο Νετανιάχου επέμεινε πως το Ισραήλ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων.

05:20 Ο αμερικανικός στρατός καταστρέφει UAV και USV των Χούθι

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι χθες Τετάρτη οι δυνάμεις της στην Ερυθρά Θάλασσα κατέστρεψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας που προέρχονταν από περιοχές της Υεμένης οι οποίες ελέγχονται από τους Χούθι.

Πρόσθεσε πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί και δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε πλοία στην περιοχή.

04:40 Πάνω από 410 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης

Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει τουλάχιστον 410 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης από την έναρξη του πολέμου

Το σύστημα υγείας της Γάζας έχει σχεδόν καταρρεύσει λόγω του ανελέητου βομβαρδισμού του Ισραήλ, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να καταγράφει 410 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στον πολιορκημένο θύλακα από την έναρξη του πολέμου.

Η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισήμανε «την ταχύτητα, την ένταση, την πλήρη καταστροφή του συστήματος υγείας [στη Γάζα]» σε συνέντευξή της στο Al Jazeera.

03:56 Νεκροί 2 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη

Δυο Παλαιστίνιοι, που σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «απειλούσαν» στρατιώτες τους, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή κοντά στην Τούλκαρεμ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) πως διεξάγουν επιχείρηση στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Νουρ Σαμς, πλάι στην Τούλκαρεμ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Δυτικής Οχθης.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αεροσκάφος έπληξε δυο τρομοκράτες που ήγειραν απειλή για τις δυνάμεις μας», σημείωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε λακωνικό ανακοινωθέν τους.

03:06 Λευκός Οίκος: Ο Νετανιάχου μπορεί να μιλήσει με όποιον θέλει, αλλά η υποστήριξη του Ισραήλ είναι διακομματικό ζήτημα

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι απάντησε στην απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να απευθυνθεί στους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας μέσω βιντεοκλήσης και στις αναφορές ότι γίνονται συζητήσεις για να προσκληθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.

«Ο πρωθυπουργός μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος σε ποιον θέλει να μιλήσει και πώς θέλει να το χειριστεί», δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους. «Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υποστήριξη προς το Ισραήλ, προς την κυριαρχία του Ισραήλ, προς την ασφάλεια του Ισραήλ, προς τον ισραηλινό λαό είναι ένα μακροχρόνιο διακομματικό ζήτημα σε αυτή τη χώρα που χρονολογείται από πολλές κυβερνήσεις, από τον Χάρι Τρούμαν. Είναι ενδεικτικό της ευρείας υποστήριξης στην οποία ο ισραηλινός λαός γνωρίζει ότι μπορεί να υπολογίζει από τον αμερικανικό λαό. Και είναι σημαντικό αυτή η υποστήριξη να παραμείνει διακομματική».

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του Καναδά να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, ο Κίρμπι δήλωσε ότι «δεν γνωρίζει καμία συζήτηση που είχαμε με τον Καναδά σχετικά με αυτό. Αυτή είναι δική τους απόφαση που πρέπει να πάρουν ως κυρίαρχη χώρα. Σίγουρα το σεβόμαστε αυτό».

02:51 Ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς είναι μία από τις πολλές που πραγματοποιήθηκαν απόψε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δύο Παλαιστίνιους ηλικίας 16 και 18 ετών στο χωριό Χοσάν, δυτικά της Βηθλεέμ, αναφέρει η Wafa.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa και τοπικά μέσα που επιβεβαιώθηκαν από το Al Jazeera, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης επιδρομή:

  • Στο χωριό Τζαλμπόν, βορειοανατολικά της Τζενίν.
  • Γιαμπάντ, νοτιοδυτικά της Τζενίν
  • Την πόλη Καλκίλα

Οι επιδρομές νωρίς το πρωί έρχονται αφού ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση ότι ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε δύο «ανώτερους πράκτορες της Ισλαμικής Τζιχάντ μέσα σε όχημα στην περιοχή της Τζενίν» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

02:35 Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ μετέβη στα ΗΑΕ – Η σημασία της επίσκεψης

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετέβη ένας εξέχον αξιωματούχος της Χεζμπολάχ της μαχητικής λιβανέζικης ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν σε ένα ταξίδι-ορόσημο.

Ο Βαφίκ Σάφα, επικεφαλής της Μονάδας Συνδέσμου και Συντονισμού της Χεζμπολάχ, ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με ιδιωτικό τζετ την Τρίτη. Η επίσκεψή του είχε ως στόχο να διαπραγματευτεί και να διευκολύνει την απελευθέρωση περισσότερων από δώδεκα Λιβανέζων υπηκόων που κρατούνται εδώ και χρόνια στα ΗΑΕ, ανέφεραν διάφορα τοπικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

02:19 Ο Νετανιάχου εκτιμάει ότι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 28.000 Παλαιστίνιοι

Μιλώντας σε μια συγκέντρωση των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι έχει υπόψη του τον απολογισμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα, είπε ο γερουσιαστής Τζος Χόλι στους New York Times.

«Το είχε πολύ υπόψη του, μίλησε γι’ αυτό εκτενώς», είπε ο Χόλι, προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου επέμεινε ότι το Ισραήλ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων.

Ο Χόλι ανέφερε ότι ο Νετανιάχου εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε περίπου 28.000. Ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα ήταν λίγο κάτω από 32.000.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής προσέθεσε ότι ο Νετανιάχου είπε στους βουλευτές ότι δεν ζητούσε χερσαία στρατεύματα των ΗΠΑ για τον πόλεμο του Ισραήλ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ζήτησε οικονομική βοήθεια από την Ουάσινγκτον, προτρέποντας τους γερουσιαστές να υποστηρίξουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο περιλαμβάνει βοήθεια για την ασφάλεια της Ιερουσαλήμ. Η εν λόγω νομοθεσία καθυστερεί εδώ και μήνες από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων λόγω διαφωνιών με τους Δημοκρατικούς σχετικά με το μεταναστευτικό και την Ουκρανία.

02:03 Συνάντηση ΥΠΕΞ αραβικών κρατών με τον Μπλίνκεν στο Κάιρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών αραβικών χωρών και κορυφαίος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής θα συναντηθούν σήμερα Πέμπτη με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Κάιρο, καθώς ο Αντονι Μπλίνκεν ασκεί πιέσεις για παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη νέα περιοδεία του στην περιοχή.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Ιορδανίας, με τον υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τον γενικό γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:51 Οι IDF υποστηρίζουν ότι πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά κατασχέθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και ότι 300 ύποπτοι για τρομοκρατία συνελήφθησαν

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) δήλωσαν ότι κατάσχεσαν μετρητά αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και δηναρίων Ιορδανίας στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, τα οποία φέρεται να προορίζονταν για χρήση από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο νοσομείο, περίπου 3.700 Παλαιστίνιοι πολίτες απομακρύνθηκαν από το ιατρικό κέντρο και κατευθύνθηκαν προς τη νότια Γάζα, λένε οι IDF.

Οι IDF ανέφεραν ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της εκκένωσης συνελήφθησαν περίπου 300 ύποπτοι για τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων διοικητών της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

01:36 Η Χεζμπολάχ στοχεύει ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στα σύνορα

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι επιτέθηκε σε Ισραηλινούς στρατιώτες που σταθμεύαν σε κτίριο στην περιοχή Μετούλα στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση δήλωσε ότι χτύπησε επίσης τη θέση του ισραηλινού στρατού στον οικισμό Αβιβίμ.

Η ένοπλη ομάδα έχει εμπλέξει το Ισραήλ με διασυνοριακές επιθέσεις από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 240 μελών της Χεζμπολάχ, ενώ περίπου 20 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί.

Οι μάχες έχουν επίσης αναγκάσει περίπου 90.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον νότιο Λίβανο.

01:20 Επίθεση με drone του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς – Νεκροί τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει στη γειτονιά αλ-Μασνίγια στον κατεχόμενο προσφυγικό καταυλισμό της Δυτικής Όχθης.

Ο στόχος του πλήγματος είναι άγνωστος προς το παρόν, αναφέρει το Wafa, λόγω του στενού κλοιού ασφαλείας που έχουν τοποθετήσει στην περιοχή οι ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίτερα επιδρομή στον καταυλισμό ανατολικά του Τουλκαρέμ.

«Ανέπτυξαν ελεύθερους σκοπευτές στην περιοχή του και κήρυξαν τον καταυλισμό σε κλειστή στρατιωτική ζώνη, από την οποία απαγορεύεται η έξοδος και η είσοδος», αναφέρει το Wafa, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επιτρέπουν στα ασθενοφόρα να ανταποκριθούν στις κλήσεις κινδύνου από έναν αριθμό θυμάτων που έχουν προκύψει από την επιδρομή.

Σφοδροί πυροβολισμοί και ήχοι εκρήξεων ακούγονται σε όλο τον καταυλισμό.

Οι IDF δηλώσαν ότι ξεκίνησαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση και σύμφωνα με τον στρατό, δύο ένοπλοι άνδρες που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ισραηλινή αναγκαστική σκοτώθηκαν από χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ταυτόχρονα, ειδικές μυστικές δυνάμεις εισήλθαν στον καταυλισμό.

01:04 Οι θέσεις του Ισραήλ και της Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, με αρκετούς να θεωρούν πως παρόλο που η παλαιστινιακή οργάνωση έχει δείξει ευελιξία στις τελευταίες προτάσεις της, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο προκειμένου να εισβάλλει στη Ράφα.

Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να πιέσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, καθώς περισσότεροι από πέντε μήνες αδιάκοπων ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν ωθήσει τους πολίτες της Γάζας στην πείνα με διεθνείς οργανισμούς να προειδοποιούν για έναν επικείμενο λιμό.

Μάλιστα στην τελευταία του τοποθέτηση ο Άντονι Μπλίνκεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για μία συμφωνία.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις συνομιλίες των δύο πλευρών εδώ

00:50 Μπλίνκεν: Πλησιάζει η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων-αιχμαλώρων στη Γάζα«πλησιάζει», αλλά ότι η Χαμάς απάντησε στην τελευταία πρόταση του Ισραήλ προσθέτοντας περισσότερα αιτήματα.

Ερωτηθείς από τον σαουδαραβικό τηλεοπτικό σταθμό Al Hadath τι εμποδίζει τις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο Μπλίνκεν απάντησε ότι «τα χάσματα μειώνονται και νομίζω ότι μια συμφωνία είναι πολύ πιθανή. Δουλέψαμε πολύ σκληρά με το Κατάρ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ για να θέσουμε μια ισχυρή πρόταση στο τραπέζι. Το κάναμε αυτό- η Χαμάς δεν την αποδέχθηκε. Επέστρεψαν με άλλα αιτήματα, άλλες απαιτήσεις. Οι διαπραγματευτές εργάζονται πάνω σε αυτό αυτή τη στιγμή. Αλλά πιστεύω ότι είναι σε μεγάλο βαθμό εφικτό και είναι σε μεγάλο βαθμό απαραίτητο».

Σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι «περισσότερη βοήθεια φτάνει, αλλά δεν είναι αρκετή. Και είναι επιτακτική ανάγκη το Ισραήλ να θέσει αυτό ως προτεραιότητα. Πρέπει να είναι η κύρια εστίαση, να διασφαλιστεί ότι περισσότερη βοήθεια θα φτάσει και θα φτάσει σε περισσότερους ανθρώπους. Αυτό είναι που – αυτό είναι που λέμε στο Ισραήλ. Αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος της εστίασής μας, και αυτό είναι και η εστίαση του ταξιδιού μου».

00:32 Ισραηλινές επιδρομές σε όλη τη Γάζα – Συνεχίζονται οι μάχες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη νότια Γάζα συνεχίζονται σύμφωνα με το Al Jazeera. Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες μετά από βομβαρδισμό σπιτιού χωρίς καμία προειδοποίηση. Υπάρχουν δεκάδες τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ-Νατζάρ στη Ράφα.

Περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στην κεντρική περιοχή της Γάζας. Ένα κτίριο κατοικιών χτυπήθηκε στην Ντέιρ ελ-Μπάλα, με ασθενοφόρα να σπεύδουν στο σημείο για να διασώσουν τους τραυματίες και τους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στη βόρεια Γάζα, οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει, με ορισμένους να περιγράφουν την κατάσταση ως την πιο δύσκολη από την αρχή της εισβολής στην ξηρά.

Η ισραηλινή επιχείρηση μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα δεν έχει ορατό τέλος. Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει πλήρως τις εγκαταστάσεις, εμποδίζοντας οποιονδήποτε να βγει έξω. Εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών, παραμένουν μέσα. Οι μάχες γύρω από το νοσοκομείο συνεχίζονται.

00:20 Επικεφαλής της UNRWA: Η πείνα και οι ασθένειες θα γίνουν σύντομα η κύρια αιτία θανάτου στη Γάζα.

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι σε ανάρτησή του στο X ότι σημείωσε η πολιορκία, η πείνα και οι ασθένειες θα γίνουν σύντομα η «βασική αιτία θανάτου» στη Γάζα, καθώς ο αποκλεισμός της περιοχής από το Ισραήλ συνεχίζεται.

Η Γάζα πρέπει να «πλημμυρίσει» με τρόφιμα και σωτήρια βοήθεια, προσέθεσε, προκειμένου να αντιστραφεί όσο είναι ακόμα εφικτό αυτό το κατασκευασμένο και καταστροφικό επίπεδο πείνας.

00:04 Ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας προτρέπει να ανοίξουν τα χερσαία περάσματα προς τη Γάζα

Ο Αϊμάν Σαφάντι σε ανάρτησή του στο Χ, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές χερσαίες διαδρομές για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα, απηχώντας τα σχόλια των ανθρωπιστικών οργάνων του ΟΗΕ και των ΜΚΟ παγκοσμίως.

Η Ιορδανία έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις ρίψης βοήθειας από αέρος πάνω από τη Γάζα μαζί με άλλους συμμάχους, κυρίως τις ΗΠΑ.

«Οι προμήθειες δεν μπορούν να διανεμηθούν αν δεν σταματήσει η επιθετικότητα. Το Ισραήλ θέτει ως όπλο την πείνα. Πρόκειται για άλλο ένα φρικτό έγκλημα πολέμου», έγραψε ο Σαφάντι.

23:49 «Συνεχής αγώνας» για τις μητέρες της Γάζας να κρατήσουν τα παιδιά τους στη ζωή

Το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό προειδοποίησε για τη δεινή κατάσταση των εγκύων γυναικών, των νέων μητέρων και των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν και ο λιμός είναι επικείμενος στο βορρά», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ. «Οι έγκυες γυναίκες και οι νέες μητέρες αντιμετωπίζουν έναν διαρκή αγώνα για να κρατήσουν τις ίδιες και τα νεογέννητά τους στη ζωή».

23:34 «Η πείνα παραμονεύει σε κάθε πόρτα της Γάζας»

Η δρ. Μάργκαρετ Χάρις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας χαρακτήρισε «σοκαριστικό» τον θάνατο 685 εργαζομένων στον τομέα της υγείας στη Γάζα. Περισσότεροι από 900 άλλοι ιατροί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ τον Οκτώβριο.

«Από τότε που αρχίσαμε να το καταγράφουμε, οι αριθμοί αυξήθηκαν ραγδαία. Αυτή ήταν μια από τις πρώτες συμφωνίες γύρω από τους κανόνες του πολέμου: ότι η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να προστατεύεται επειδή είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα», δήλωσε η Χάρις στο Al Jazeera.

«Η καταστροφή καθιστά όλο και πιο δύσκολο το έργο όσων απλώς προσπαθούν να παρέχουν σωτήρια φροντίδα σε έναν μεγάλο πληθυσμό ανθρώπων». Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι επίσης «απελπιστικά πεινασμένοι και χωρίς νερό».

«Η πείνα παραμονεύει σε κάθε πόρτα στη Γάζα», δήλωσε ακόμα η Χάρις.

23:18 Μάχες στις κηδείες στην Τζενίν – «Κάποιος παρέχει πληροφορίες στους Ισραηλινούς»

Μάχες ξέσπασαν σε κηδεία μελών της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, με τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής να εμπλέκονται σε συγκρούσεις. Ένας αναλυτής υποστηρίζει ότι η οργή πιθανόν να στρεφόταν εναντίον ενός ατόμου που ενημέρωσε τους Ισραηλινούς για τις κινήσεις τους.

«Είναι σαφές ότι η Παλαιστινιακή Αρχή προσπαθεί να συγκρατήσει τη βία. Αλλά το είδος της δολοφονίας σήμερα δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς επίγειες πληροφορίες, και νομίζω ότι ο θυμός που δείχνουν οι άνθρωποι στους δρόμους σχετίζεται με αυτό», δήλωσε στο Al Jazeera ο Σουλτάν Μπάρακατ Barakat από το Πανεπιστήμιο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα.

«Κάποιος παρέχει πληροφορίες στους Ισραηλινούς και είναι σαφές ότι κυνηγούν την ανώτερη ηγεσία της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ», προσέθεσε.

23:04 Ιράν: Το Ισραήλ προκαλεί «μεγάλη καταπίεση»

Σε ζωντανή μετάδοση στην κρατική τηλεόραση, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναταραχή εξαιτίας του Ισραήλ.

«Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη καταπίεση που συνεχίζεται εδώ και 10 χρόνια και αυτή η καταπίεση πρέπει να σταματήσει», είπε.

«Όποιος μπαίνει σε αυτό το μεγάλο τζιχάντ, το ανθρωπιστικό τζιχάντ, το ισλαμικό τζιχάντ, το τζιχάντ συνείδησης, τον υποστηρίζουμε και τον βοηθάμε και με τη χάρη του Θεού θα πετύχουμε τον στόχο μας», προσέθεσε.

Ο Χαμενεΐ είπε επίσης ότι η κατανόηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τα περιφερειακά ζητήματα είναι λανθασμένη. «Οπουδήποτε σε αυτή την περιοχή – στην Υεμένη, τη Συρία, το Λίβανο – οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται από τις μαχόμενες και γενναίες δυνάμεις της αντίστασης, οι Αμερικανοί την αποδίδουν στο Ιράν. Αυτή η λανθασμένη αναλογία θα γονατίσει σίγουρα την Αμερική».

22:48 Ο Μπλίνκεν και ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συζήτησαν «τις προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Σύμφωνα με τον Μίλερ, ο Μπλίνκεν «τόνισε τη σημασία του συνεχιζόμενου στενού συντονισμού για την αντιμετώπιση των επειγουσών ανθρωπιστικών αναγκών στη Γάζα και την προώθηση της προστασίας των αμάχων».

«Ο υπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός τουλάχιστον έξι εβδομάδων στη Γάζα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ο υπουργός υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης μέσω της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Μίλερ.

22:34 Μπλίνκεν σε Σαουδάραβα ΥΠΕΞ: «Επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν όλοι οι άμαχοι στη Γάζα»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ και ότι οι δύο τους συζήτησαν «την επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν όλοι οι άμαχοι στη Γάζα και να αυξηθεί αμέσως η ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη».

Σύμφωνα με τον Μίλερ, ο Μπλίνκεν «τόνισε τη σημασία του συνεχιζόμενου στενού συντονισμού με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για την επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα και την προετοιμασία για τη φάση μετά τη σύγκρουση».

«Ο υπουργός τόνισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης μέσω της εγκαθίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Τέλος συζήτησαν επίσης τη σημασία του τερματισμού των συγκρούσεων στο Σουδάν και την Υεμένη.

22:19 «Σκόπιμης λιμοκτονίας αμάχων» – Όλο και περισσότερα στοιχεία «καίνε» το Ισραήλ για το έγκλημα

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν το Ισραήλ ότι μπορεί να διαπράττει έγκλημα πολέμου λιμοκτονώντας σκόπιμα τον πληθυσμό της Γάζας κάτι που είναι πιθανό να αυξήσει σημαντικά την προοπτική νομικής ενοχής της χώρας.

Με το Ισραήλ να αντιμετωπίζει ήδη μια καταγγελία για γενοκτονία από τη Νότια Αφρική στο ICJ (το Ανώτατο Δικαστήριο του ΟΗΕ) συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρισμού ότι ανώτεροι Ισραηλινοί πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν υποκινήσει τη γενοκτονία σε δημόσιες δηλώσεις.

Το Ισραήλ είναι επίσης το αντικείμενο μιας προσωρινής απόφασης έκτακτης ανάγκης από το δικαστήριο που το διατάσσει να δεχθεί σωτήρια βοήθεια στη Γάζα.

Μάλιστα η κατηγορία ότι το Ισραήλ έχει προκαλέσει έναν «ανθρωπογενή λιμό» εμποδίζοντας σκόπιμα την είσοδο βοήθειας στη Γάζα υποστηρίζεται από όλο και περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:03 «Ανησυχητική έλλειψη τροφίμων στη Γάζα»

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αναφέρει ότι δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση σε ασφαλές νερό και ιατρική περίθαλψη στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι διαμένουν πλέον στη Ράφα.

«Ορισμένες οικογένειες λαμβάνουν μια κονσέρβα τρόφιμα κάθε δεύτερη μέρα για όλη την οικογένεια», ανέφερε η ομάδα στο Χ.

Πρόσφατη έκθεση που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη διαπίστωσε ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας αντιμετωπίζει έλλειψη τροφίμων, καθώς το Ισραήλ κατηγορείται ότι προκαλεί λιμό.

21:49 Αναφορές ότι ο Γκάλαντ θα συζητήσει με τον Όστιν αποστολές αμερικανικών όπλων

Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ αναμένεται να συζητήσει για την άφιξη αμερικανικών αποστολών όπλων στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει τους ισραηλινούς πολιτικούς ηγέτες ότι ο στρατός χρειάζεται τον απροσδιόριστο οπλισμό για να είναι έτοιμος για μάχη στη Ράφα και κατά μήκος των βόρειων συνόρων.

21:37 Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στόχευσε μαχητές της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στην επίθεση στην Τζενίν

Ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπευτ αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν δύο «ανώτερους πράκτορες της Ισλαμικής Τζιχάντ μέσα σε όχημα στην περιοχή της Τζενίν».

Όπως αναφέρεται, οι στόχοι ήταν ο Αχμέντ Μπαρακάτ και ο Μουχάμαντ Χουασίν, καθώς και δύο άλλα μέλη της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ. Η ανακοίνωση κατηγορεί τους άνδρες για παλαιότερες επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού στρατού.

Η μονάδα της Τζενίν των Ταξιαρχιών Κασάμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, επιβεβαίωσε τον θάνατο τριών μαχητών χωρίς να τους κατονομάσει.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης δήλωσε σε συνέντευξή του: «Αυτό που είδα είναι κάτι πολύ τρομερό. Υπήρχε ένα άλλο αυτοκίνητο κοντά στο οποίο επέβαιναν ένας άνδρας και η σύζυγός του. Ευτυχώς, [αυτό] δεν χτυπήθηκε».

«Η κυκλοφορία ήταν πολύ πυκνή. Οι άνδρες ήταν γύρω και οι πυροσβεστήρες ήταν διαθέσιμοι. Χρησιμοποιήσαμε τους πυροσβεστήρες. Διαφορετικά, θα μπορούσε να ήταν χειρότερα].

Ο Μπάρακατ σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ήταν ένας Παλαιστίνιος μαχητής της Ισλαμικής Τζιχάντ, που κατηγορήθηκε ότι πραγματοποίησε την επίθεση με πυροβολισμούς κοντά στον οικισμό Χαρμές τον Μάιο του 2023, σκοτώνοντας τον Μέιρ Ταμάρι.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό που επίσης δημοσίευσε πλάνα Μπάρακατ και ο Χουασίν βρίσκονταν πίσω από μια απόπειρα αποστολής ενός βομβιστή αυτοκτονίας στο Ισραήλ στις 11 Μαρτίου και είχαν καθοδηγήσει μια βομβιστική επίθεση και πυροβολισμούς εναντίον στρατευμάτων κοντά στο φυλάκιο Χομέρς στις 8 Μαρτίου.

21:21 Χαμάς: Το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις κατά αμάχων για να κερδίσει στις συνομιλίες εκεχειρίας

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν λέει ότι το Ισραήλ συνεχίζει να στοχεύει μη στρατιωτικές περιοχές θεωρώντας ότι έτσι ενισχύει τη θέση του στις συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός.

«Με κάθε γύρο διαπραγματεύσεων, κλιμακώνει τα εγκλήματά του εναντίον του λαού μας, νομίζοντας ότι με τέτοια εγκλήματα μπορεί να επιτύχει κέρδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Χαμντάν.

«Επιβεβαιώνουμε και πάλι ότι ό,τι δεν παίρνει η κατοχή στη στρατιωτική μάχη και στο έγκλημα της γενοκτονίας, δεν θα το πάρει με τις μηχανορραφίες της πολιτικής και τα παιχνίδια των διαπραγματεύσεων», προσέθεσε.

Ο Χαμντάν δήλωσε ότι οι «εγκρίσεις» που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως στις συνομιλίες έχουν τώρα αποσυρθεί από το Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «πολιτική αναβλητικότητας».

21:06 Οι IDF λένε ότι έπληξαν κτίρια στο νότιο Λίβανο που χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) υποστηρίζουν ότι έπληξαν ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ στη Χούλα του νότιου Λιβάνου, καθώς και θέσεις παρατήρησης στην Καφρ Κιλά και τη Γιαρούμ.

Νωρίτερα άλλα δύο κτίρια στο Γκαντουριγιέ, συμπεριλαμβανομένου ενός όπου εντοπίστηκε ένας πράκτορας της Χεζμπολάχ, χτυπήθηκαν, λέει το IDF.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε σήμερα βλήματα στις περιοχές Γιρόν, Μάουντ Ντοβ, Μισγκάβ Αβ και Μαργκαλιότ, με τις IDF να λένε ότι βομβάρδισαν τις θέσεις εκτόξευσης.

20:50 Νετανιάχου προς Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας: «Δεν θα σταματήσουμε»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου πέρασε σχεδόν μία ώρα μιλώντας με τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωσε «σοκαρισμένος» από την ομιλία του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ που ζήτησε νέες εκλογές, σύμφωνα με γερουσιαστή που βρισκόταν στην αίθουσα.

Ο Νετανιάχου ανέλυσε περαιτέρω τις προθέσεις του Ισραήλ να φέρει πλήρως εις πέρας τον πόλεμό του κατά της Χαμάς, παρά την αντίθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν σε μια επιχείρηση στη Ράφα χωρίς ένα αξιόπιστο σχέδιο που να υπολογίζει τους αμάχους.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε, «ακόμη και αν χρειαστεί να πάμε μόνοι μας, δεν θα σταματήσουμε», αν και επανέλαβε τη γνωστή πλέον αναφορά του σε συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το αμερικανικό κοινό υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ισραήλ.

20:32 Επικεφαλής IDF: Η επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα βλάπτει την ηγεσία της Χαμάς και προσθέτει πίεση στις συνομιλίες για τους ομήρους

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι επισκέφθηκε νωρίτερα στρατιώτες στο νοσοκομείο Αλ Σίφασ της πόλης της Γάζας, λέγοντάς τους ότι η επιχείρηση προκαλεί ζημιά στην ηγεσία της Χαμάς και της ασκεί πίεση όσον αφορά μια πιθανή συμφωνία ομηρίας.

«Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι καλά, αλλά κοιτάξτε, στοχεύουμε στους ανώτερους αξιωματούχους», είπε ο Χαλέβι.

«Ο Μαρουάν Ίσα, η σύλληψη ανώτερων αξιωματούχων, αυτό είναι πολύ, πολύ σημαντικό για να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς, είναι πολύ σημαντικό για να ασκηθεί πίεση και στις διαπραγματεύσεις», προσέθεσε..

Ακόμα προσέθεσε πως «οι IDF [προκαλούν] σοβαρή ζημιά στη Χαμάς, διαλύουν τη Χαμάς, σκοτώνουν τη στρατιωτική ηγεσία, προκαλούν ζημιά στην πολιτική ηγεσία, προκαλούν ζημιά στους πράκτορες».

«Ήρθαμε εδώ για να συλλάβουμε πολλούς πράκτορες, με έμφαση στα ανώτερα στελέχη, και να σκοτώσουμε αυτούς που πολεμούν. Προτιμούμε τους κρατούμενους, είναι σημαντικά χαρτιά, για έρευνες», είπε ακόμα.

20:18 Ιορδανία: «Το Ισραήλ έχει προχωρήσει πολύ μακριά στη Γάζα»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε την Τετάρτη ότι «η έκθεση της IPC που προειδοποιεί για επικείμενο λιμό στη Γάζα ντροπιάζει τον κόσμο. Πρέπει να προκαλέσει άμεση δράση για να αναγκάσει το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητά του και να άρει όλους τους περιορισμούς στην παράδοση και διανομή ανθρωπιστικών προμηθειών».

«Το Ισραήλ έχει προχωρήσει πολύ μακριά. Ο κόσμος κάνει πολύ λίγα για να το σταματήσει», πρόσθεσε ο Σαφάντι.

20:02 Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει την επικείμενη επιχείρηση στη Ράφα στο ταξίδι του Ισραήλ

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δηλώνει ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, κατά τη διάρκεια του επικείμενου ταξιδιού του στο Ισραήλ.

«Ήμασταν πολύ σαφείς ότι πιστεύουμε ότι για να αναλάβει οποιοδήποτε είδος επιχείρησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους, το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει τις «ανθρωπιστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην περιοχή της Ράφα».

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δεν αναμένεται να συμμετάσχει στις επικείμενες συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους για τη Ράφα στην Ουάσινγκτον. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Βέντατ Πατέλ πρότεινε ότι οι συνομιλίες θα είναι περισσότερο σε επίπεδο εργασίας.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συμμετάσχει βαθιά σε αυτές τις συζητήσεις. Δεν πιστεύω ότι θα γίνουν σε επίπεδο υπουργού, αλλά φυσικά, είμαστε βαθιά εμπλεκόμενοι σε αυτό το θέμα από όλο το υπουργείο», δήλωσε ο Πατέλ την Τετάρτη.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι προκειμένου το Ισραήλ να κερδίσει την υποστήριξή του για μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της πόλης, πρέπει να παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την προστασία των αμάχων εκεί. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχουν δει ακόμη ένα τέτοιο σχέδιο.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ για να συζητήσει την επιχείρηση στη Ράφα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Σαουδική Αραβία στο έκτο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

19:50 Η Σαουδική Αραβία δώρισε 40 εκατομμύρια δολάρια στη UNRWA

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Τετάρτη δωρεά 40 εκατομμυρίων δολαρίων (σχεδόν 37 εκατομμυρίων ευρώ) στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), με την οποία το Ισραήλ είναι στα μαχαίρια.

Τα κεφάλαια αυτά θα υποστηρίξουν τις «προσπάθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας, που μαστίζεται από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, παρέχοντας τρόφιμα σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους και σκηνές σε 20.000 οικογένειες», δήλωσε σε ανακοίνωση το Κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας και αρωγής του βασιλιά Σαλμάν (KSrelief).

«Είναι καθοριστικής σημασίας να ανταποκριθούμε στις απελπιστικές ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας», ο οποίος απειλείται με λιμό σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόσθεσε ο επικεφαλής του KSrelief, ο Αμπντάλα αλ-Ραμπίαχ.

Το Ισραήλ κατηγορεί την UNRWA ότι απασχολεί εργασιακά «περισσότερους από 450 τρομοκράτες» στη Γάζα και δηλώνει ότι 12 εργαζόμενοί της είχαν άμεση εμπλοκή στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, κατά την οποία 1.160 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

Η UNRWA, που απασχολεί περίπου 30.000 ανθρώπους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο, έπαυσε τα μέλη του προσωπικού της για τα οποία υπήρχαν καταγγελίες για εμπλοκή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

19:35 IDF: «Συλλάβαμε 300 τρομοκράτες στο Αλ Σίφα»

Σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας, ο εκπρόσωπος των IDF αντιπτέραρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι υποστήριξε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν συλλάβει μεταξύ 250 και 300 τρομοκράτες στο ιατρικό κέντρο κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιχείρησης κατά της Χαμάς εκεί.

Ακόμα ισχυρίστηκε ότι άλλοι 300 ύποπτοι ανακρίνονται επίσης.

«Μιλάμε για πολλούς πράκτορες της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, συμπεριλαμβανομένων διοικητών ταγμάτων, πράκτορες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών αξιωματούχων», είπε ο Χαγκάρι.

«Θα φτάσουμε σε όλους τους τρομοκράτες σε αυτή την περιοχή.Στόχος μας είναι να συλλάβουμε τα ανώτερα στελέχη ζωντανά και να τα φέρουμε για ανάκριση. Όποιος μάχεται εναντίον μας θα σκοτωθεί», προσέθεσε.

Ο Χαγκάρι είπε ότι οι IDF παρέχουν τρόφιμα και νερό στους πολίτες που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο και έφεραν γεννήτριες για τα επείγοντα περιστατικά του Αλ Σίφα.

Ακόμα υποστήριξε ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει πιθανότατα αρκετές ημέρες ακόμη.

Οι IDF δίνουν επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει όπλα που ανακτήθηκαν από τα στρατεύματα στο Αλ Σίφα, καθώς και αποσπάσματα της επίλεκτης μονάδας κομάντος Duvdevan που επιχειρεί στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου.

19:20 Τουλάχιστον τρεις νεκροί από την ισραηλινή επιδρομή στη Τζενίν

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρει ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε όχημα στην πόλη Τζενίν της βόρειας Δυτικής Όχθης.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έλαβαν χώρα στα περίχωρα του προσφυγικού καταυλισμού, ο οποίος έχει γίνει πραγματικά ένα σημείο ανάφλεξης για τις ισραηλινές επιδρομές τους τελευταίους μήνες.
Βίντεο από τα χτυπήματα δείχνει ένα αυτοκίνητο να δέχεται άμεσο χτύπημα και ένα άλλο να πυρπολείται. Αυτό συνέβη την ώρα του Ιφτάρ, όταν οι μουσουλμάνοι σπάνε τη νηστεία του Ραμαζανιού.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι στόχος ήταν μια ομάδα τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται λόγος πως έχασαν τη ζωή τους οι Αχμέντ Μπάρακατ, Μουχάμαντ Φαγέντ και Μαχμούντ Ραχάλ.

19:05 Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αγωνίζονται να βρουν μετρητά καθώς η κρίση βαθαίνει

Εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν μια σοβαρή οικονομική κρίση.

Στη Ράφα, υπάρχουν μόνο τρία μηχανήματα ATM που εξυπηρετούν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους. Οι άνθρωποι πρέπει να μένουν στην ουρά για πολλές ώρες, κάποιοι κοιμούνται μια νύχτα στο δρόμο για να μην επιστρέψουν με άδεια χέρια στις οικογένειές τους.

Τα καταστήματα ανταλλαγής χρημάτων λαμβάνουν μια προμήθεια που μπορεί να φτάσει έως και 19% για 100$.

Αυτό έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους που δεν είναι πλέον σε θέση να αντέξουν οικονομικά τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης λόγω των εκτοξευόμενων τιμών.

18:45 Δύο ισραηλινές επιθέσεις με στόχο σπίτια στο Μαρτζαγιούν του Λιβάνου

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις σε μια κατοικημένη κατοικία στην πόλη Μαρτζαγιούν, αναφέρει το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε επίσης την πόλη Ghandouriya, που βρίσκεται επίσης στο νότιο Λίβανο.

Εν τω μεταξύ, σειρήνες ήχησαν σε αρκετές πόλεις στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Kiryat Shmona και των περιχώρων του. Δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σε ισραηλινή θέση στους κατεχόμενους λόφους Kfarchouba στο νότιο Λίβανο.

18:10 Δύο νεκροί από επίθεση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός στόχευσε ένα αυτοκίνητο στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

17:45 Νετανιάχου: Η επιχείρηση στη Ράφα «θα πάρει λίγο χρόνο»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι προετοιμασίες ήταν σε εξέλιξη για την εισβολή στη Ράφα, αλλά ότι μια τέτοια επιχείρηση «θα πάρει κάποιο χρόνο».

Σε δήλωση του είπε ότι θα εγκρίνει σύντομα ένα σχέδιο για την εκκένωση των Παλαιστινίων πολιτών από τις περιοχές μάχης αφού άναψε τα επιχειρησιακά σχέδια του στρατού.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι ο στρατός «θα συνεχίσει να επιχειρεί στο Χαν Γιουνίς, στα κεντρικά στρατόπεδα, για την εξάλειψη και τη σύλληψη ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς, όπως κάναμε μόλις στο νοσοκομείο Σίφα, εξολοθρεύοντας παράλληλα εκατοντάδες τρομοκράτες».

«Όπως σας υποσχέθηκα ξανά και ξανά – είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την απόλυτη νίκη και θα την πετύχουμε».

17:30 Η Χαμάς λέει ότι η απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός ήταν «αρνητική»

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι η ισραηλινή απάντηση στην τελευταία πρόταση της οργάνωσης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ήταν αρνητική, καθιστώντας πιθανό ότι οι συνομιλίες στο Κατάρ θα αποτύχουν και πάλι να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση τριών σταδίων που δόθηκε στους μεσολαβητές ήταν «αρνητική και δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του λαού μας», είπε. Αυτά περιλάμβαναν τη διακοπή των εχθροπραξιών στη Γάζα, την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα.

Ενώ η Χαμάς επέδειξε «ευελιξία», το Ισραήλ υποχώρησε από ό,τι είχε συμφωνήσει προηγουμένως και συνέχισε «να χρονοτριβεί», είπε ο Hamdan, «που θα μπορούσε να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι μπλόκαρε τη συμφωνία και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στο Ισραήλ εάν θέλουν πραγματικά να σταματήσουν τη «γενοκτονία» στη Γάζα.

17:00 Επιμένει να μην ζητά κατάπαυση πυρός ο Σούνακ

Ο Ρίσι Σουνάκ αρνήθηκε να ζητήσει εκεχειρία στη Γάζα για άλλη μια φορά, αλλά αναγνώρισε ότι είναι «σαφές» ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο.

Ο Σουνάκ είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιτρέπει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, προσθέτοντας: «Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει ό,τι μπορεί για να λάβει περισσότερη βοήθεια και να αποτρέψει αυτήν την επιδεινούμενη κρίση. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακουφίσουμε τα δεινά που βιώνουν οι άνθρωποι».

Ο Χέντρικ ρώτησε επίσης τον πρωθυπουργό εάν συμφωνεί με τον Μπόρελ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι απαιτείται κατάπαυση του πυρός.

Ο Σουνάκ είπε ότι τα ευρήματα μιας έκθεσης που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα που προειδοποιούσε για «επικείμενο λιμό» στη βόρεια Γάζα ήταν «σοβαρά ανησυχητικά».

«Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση τώρα για να αποφύγουμε τον λιμό», είπε.

16:22 Ο Μπλίνκεν θα επισκεφτεί το Ισραήλ στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή

Νωρίτερα, ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο μιας περιοδείας, την έκτη του από την έναρξη του πολέμου.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης θα μεταβεί επίσης στην Αίγυπτο την Πέμπτη – και τώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Μπλίνκεν θα κλείσει την περιοδεία του επισκεπτόμενος το Ισραήλ.

Την Παρασκευή αναμένεται να βρεθεί στο Τελ Αβίβ.

16:14 Βίντεο δείχνει την καταστροφή στη Ράφα

Ένα βίντεο που δημοσίευσε το Al Jazeera Arabic δείχνει την καταστροφή που προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κατοικημένη κατοικία στη γειτονιά El-Geneina, στην πόλη Ράφα.

Οι ισραηλινοί πύραυλοι συνέχισαν να χτυπούν την πυκνοκατοικημένη περιοχή, που κάποτε χαρακτηριζόταν ως ασφαλής περιοχή για να καταφύγουν οι εκτοπισμένοι αμάχοι.

16:02 Οι IDF λένε ότι αεροπορική επιδρομή στη Ράφα σκότωσε ανώτερους αξιωματικούς της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της Χαμάς

Οι IDF και η Σιν Μπετ ανακοίνωσαν ότι μια αεροπορική επιδρομή στη νότια Ράφα της Γάζας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σκότωσε ανώτερους αξιωματικούς της λεγόμενης επιτροπής έκτακτης ανάγκης της Χαμάς.

Στην επίθεση που πραγματοποίησαν μαχητικά αεροσκάφη τη Δευτέρα, σκοτώθηκαν οι Σαγίντ Κουτμπ Χασάς, Οσάμα Χαμάντ Νταΐρ και Χάντι Αμπού αλ-Ρους, ενώ, ενώ ο Μουχάμαντ Αουάντ αλ-Μαλάλι φαίνεται ότι τραυματίστηκε, σύμφωνα με τις IDF.

Πηγή: IDF

Οι τρεις πρώτοι ήταν οι επικεφαλής της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της Χαμάς στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Ράφα και ο αλ-Ρους ήταν ο υπεύθυνος επιχειρήσεων της επιτροπής έκτακτης ανάγκης, αναφέρουν οι IDF.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης είναι ένα όργανο της Χαμάς που είναι επιφορτισμένο με τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και του πολιτικού ελέγχου στους δήμους της Λωρίδας της Γάζας.

Οι IDF ισχυρίζονται ότι οι αξιωματικοί ήταν «υπεύθυνοι για την οργάνωση της τρομοκρατικής δραστηριότητας και την επικοινωνία με στελέχη της Χαμάς στο έδαφος», καθώς και για την παροχή βοήθειας «στη στρατιωτική πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης για την εγκαθίδρυση συνεχούς ελέγχου».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:52 Ο Μπλίνκεν έφτασε στη Σαουδική Αραβία, θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Παρασκευή

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της νέας του περιοδείας στη Μέση Ανατολή (της έκτης από τις 7 Οκτωβρίου) όπου θα συζητήσει για τις προσπάθειες επίτευξης νέας συμφωνίας για εκεχειρία.

Ο Μπλίνκεν θα βρεθεί στο Ισραήλ την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ αύριο Πέμπτη θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο.

15:43 Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ και η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας πραγματοποίησαν συνδυασμένη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ και η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας πραγματοποίησαν συνδυασμένη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα σήμερα Τετάρτη, στις 12:15 μ.μ. (ώρα Γάζας και Ελλάδας), για την παροχή βασικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Η συνδυασμένη κοινή επιχείρηση περιλάμβανε τρόφιμα που παρείχε η Ιορδανία, ενώ το αμερικανικό αεροσκάφος C-130 έριξε 6.000 κιλά τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων ρυζιού, αλευριού, γάλακτος, ζυμαρικών και κονσερβοποιημένων τροφίμων.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

15:33 Σύμφωνα με τις IDF, 17 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν τις τελευταίες 48 ώρες

Δεκαεπτά στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επιχειρησιακή δραστηριότητα τις τελευταίες δύο ημέρες, με έναν να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία των IDF.

Μεταξύ αυτών, 14 τραυματίστηκαν σε μάχη στη Λωρίδα της Γάζας και ο στρατιώτης που τραυματίστηκε σοβαρά υπέστη τα τραύματά του σε επιχειρησιακή δραστηριότητα εκτός αυτής.

Τρεις από τους τραυματίες υπέστησαν μέτρια τραύματα και 13 ελαφρά τραύματα.

15:24 Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ κατηγορεί Ισραηλινούς ακροδεξιούς υπουργούς για επίθεση εποίκων

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών επέρριψε την ευθύνη για τον θάνατο ενός 43χρονου Παλαιστίνιου στην Ακράμπα, νότια της Ναμπλούς, στον Ισραηλινό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ και στον Ισραηλινό υπουργό Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ και στην πολιτική τους υπέρ των εποίκων.

Σε ανακοίνωσή του στο Χ μετά τον πυροβολισμό του Φαχέρ Μπασέμ Μπάνι Τζαμπέρ από Ισραηλινούς εποίκους, ανέφερε ότι υπεύθυνοι για το περιστατικό είναι οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί υπουργοί, οι οποίοι «καυχιούνται ότι μοιράζουν όπλα στους εποίκους για να κάνουν τα εγκλήματά τους» και τους προστατεύουν.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Το παλαιστινιακό υπουργείο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι υπεύθυνη στο σύνολό της για την αδιαφορία για τις ζωές των Παλαιστινίων και για την παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από διάφορες χώρες κατά των βίαιων εποίκων.

Ζήτησε τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης κατά του Μπάνι Τζαμπέρ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει την καταπάτησή της στα παλαιστινιακά εδάφη.

15:14 Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: Το 2024 θα είναι έτος πολέμου, όλοι πρέπει να μοιραστούν το βάρος

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι «το 2024 θα είναι έτος πολέμου», μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο για το σχέδιο εργασίας του υπουργείου Άμυνας.

«Απαιτείται η στράτευση όλων των τμημάτων του λαού και της κοινωνίας – προκειμένου να διασφαλίσουμε το ποιοτικό και αριθμητικό μας πλεονέκτημα», αναφερόμενος στη δημόσια συζήτηση γύρω από τις απαλλαγές που λαμβάνουν οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι φοιτητές από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

«Αυτό ισχύει στρατιωτικά, από άποψη ασφάλειας, κοινωνικά και πολιτικά», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

15:05 Βουλευτής του Λικούντ είπε σε συγγενή θύματος της 7ης Οκτωβρίου να «φύγει από μπροστά του» σε διαμαρτυρία στην Κνεσέτ

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η στάση του βουλευτή του Λικούντ, Γιούλι Έλντενσταϊν που είπε σε θείο θύματος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου να «φύγει από μπροστά του» μετά που του έδωσε «επιστολή απόλυσης».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:55 Ο Μπορέλ κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει στο ανθρωπιστικό προσωπικό του ΟΗΕ να εισέλθει στη Γάζα

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει στον επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι να εισέλθει στη Γάζα και να χορηγήσει τις απαραίτητες θεωρήσεις στο προσωπικό του ΟΗΕ και στο ανθρωπιστικό προσωπικό.

«Παίζουν απαραίτητο ρόλο στην ανακούφιση του δοκιμαζόμενου άμαχου πληθυσμού στη Γάζα», έγραψε στο X ο Μπορέλ.

Την Τετάρτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο επικεφαλής της UNRWA και το προσωπικό του ΟΗΕ θα πρέπει να μπορούν να επισκέπτονται τα πεδία δράσης της υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας.

Διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας από τον Ιανουάριο, αφότου το Ισραήλ κατηγόρησε ορισμένους από τους περίπου 13.000 υπαλλήλους της υπηρεσίας στη Γάζα ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις.

Ορισμένες από αυτές τις χώρες, όπως η Σουηδία, ο Καναδάς και η Αυστραλία επανεκκίνησαν τη χρηματοδότησή τους από τότε.

Η ανάρτηση του Μπορέλ:

14:46 Η Χαμάς διαψεύδει τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι μαχητές της σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Η Χαμάς απέρριψε τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι οι δυνάμεις του «εξουδετέρωσαν τρομοκράτες και εντόπισαν όπλα στην περιοχή του νοσοκομείου» του ιατρικού συγκροτήματος Αλ-Σίφα κατά τη διάρκεια της επιδρομής που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι σκότωσε περίπου 90 «τρομοκράτες» στο νοσοκομείο «ενώ απέτρεψε την πρόκληση ζημιών στους πολίτες, τους ασθενείς, τις ιατρικές ομάδες και τον ιατρικό εξοπλισμό». Δημοσίευσε επίσης τα ονόματα και τις φωτογραφίες δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επιχείρηση.

Ο Ισμαήλ αλ-Θαουάμπτα, διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι όλοι όσοι σκοτώθηκαν ήταν τραυματισμένοι ασθενείς και εκτοπισμένοι μέσα στο νοσοκομείο.

«Ο ισραηλινός στρατός κατοχής προβαίνει σε ψέματα και εξαπάτηση στη διάδοση του αφηγήματός του ως μέρος της δικαιολόγησης των συνεχών και παραβατικών εγκλημάτων του, τα οποία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Υγείας, δήλωσε στο Reuters ότι «αυτό που συμβαίνει στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα είναι έγκλημα πολέμου και αποτελεί μέρος του πολέμου γενοκτονίας που διεξάγει η ισραηλινή κατοχή».

14:36 V-Dem: Το Ισραήλ βγαίνει από την κατηγορία της φιλελεύθερης δημοκρατίας για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια

Σε ετήσια έκθεση που δημοσιεύεται από το V-Dem, έναν κορυφαίο παγκόσμιο δείκτη δημοκρατίας, το Ισραήλ βγαίνει από την κατηγορία της φιλελεύθερης δημοκρατίας για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια.

Ο δείκτης αποδίδει την πτώση, με το Ισραήλ να κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία της εκλογικής δημοκρατίας, στις προσπάθειες της κυβέρνησης να περάσει την επίμαχη δικαστική αναθεώρηση πέρυσι.

«Ειδικότερα, το Ισραήλ έχασε το μακροχρόνιο καθεστώς του ως φιλελεύθερη δημοκρατία το 2023. Τώρα κατατάσσεται ως εκλογική δημοκρατία – για πρώτη φορά μετά από 50 και πλέον χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως σε σημαντική μείωση των δεικτών που μετρούν τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα του νόμου και στις κυβερνητικές επιθέσεις στο δικαστικό σώμα», αναφέρει η έκθεση.

«Μεταξύ άλλων, η Κνεσέτ του Ισραήλ ψήφισε το 2023 ένα νομοσχέδιο που αφαιρεί από το Ανώτατο Δικαστήριο την εξουσία να ακυρώνει νόμους, υπονομεύοντας έτσι τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Οι δείκτες που βρίσκονται σε ουσιαστική πτώση περιλαμβάνουν επίσης την ελευθερία από τα βασανιστήρια», διαπιστώνει η έκθεση.

Η κυβέρνηση ανέστειλε σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες να περάσει την αναθεώρηση, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες δημόσιες διαμαρτυρίες, στον απόηχο του πολέμου στη Γάζα.

14:26 Απολύσεις στο λιμάνι της Εϊλάτ λόγω της ναυτιλιακής κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι μισοί από τους εργαζόμενους στο λιμάνι Εϊλάτ του Ισραήλ κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της κρίσης στις ναυτιλιακές γραμμές της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με την κύρια εργατική ομοσπονδία του Ισραήλ.

Η Εϊλάτ βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας και ήταν ένα από τα πρώτα λιμάνια που επλήγησαν, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες άλλαξαν την πορεία των πλοίων τους για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι.

Η εργατική ομοσπονδία Histadrut, η οργάνωση-ομπρέλα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του δημόσιου τομέα, δήλωσε ότι η διοίκηση του λιμανιού ανακοίνωσε ότι προτίθεται να απολύσει τους μισούς από τους 120 εργαζόμενους.

Οι λιμενεργάτες θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία την Τετάρτη, ανέφερε.

Πηγή φωτογραφίας: Yehuda Ben Itach / Flash90

14:17 Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή ελπίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στις συνομιλίες στο Κατάρ

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ δήλωσε στο Al Jazeera ότι ελπίζει ότι οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς που συναντώνται για συνομιλίες στη Ντόχα θα επιτύχουν στις διαπραγματεύσεις που περιλαμβάνουν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και την παύση της ισραηλινής στρατιωτικής δραστηριότητας στο έδαφος.

«Αυτό είναι το επίκεντρο εδώ στην Ντόχα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε.

«Ο πόλεμος θα σταματήσει μόνο αν καταφέρουμε να λύσουμε το ζήτημα των ομήρων», τόνισε.

Μιλώντας για μια πιθανή χερσαία εισβολή στη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, ο Βένεσλαντ δήλωσε ότι η σύγκρουση βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή.

«Βρισκόμαστε σε μια τρομερή κατάσταση όπου ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό», είπε. «Βλέπουμε τι συμβαίνει επί τόπου και έχουμε πολλά άλυτα ερωτήματα», τόνισε.

Στιγμιότυπο μετά από ισραηλινή φονική επίθεση στη Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

14:07 Τα μέλη των οικογενειών των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου έφτασαν στην Κνεσέτ και απαιτούν την παραίτηση των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού

Τα μέλη των οικογενειών των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου παρέδωσαν αυτοσχέδιες «επιστολές απόλυσης από τον λαό» στα μέλη του συνασπισμού στην ισραηλινή Κνεσέτ την Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας διαμαρτυρίας που αποκαλούν «πρώτη ημέρα των απολύσεων».

Οι διαμαρτυρόμενοι έφτασαν σε ακρόαση της κρατικής ελεγκτικής επιτροπής, όπου ο Ρον Νεϊμάν, θείος της Ροτέμ που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, ρώτησε: «Πώς φτάσαμε σε μια κατάσταση όπου ένας πρωθυπουργός επί των ημερών του οποίου απήχθη και σκοτώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός Ισραηλινών δεν έχει ακόμη παραιτηθεί; Πώς κανείς από αυτή την κυβέρνηση δεν ζήτησε συγχώρεση και δεν παραιτήθηκε;»

Ο Νεϊμάν απευθύνθηκε «και στα 64 μέλη» του κυβερνητικού συνασπισμού, λέγοντας ότι «το μόνο αξιοπρεπές πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αποχωρήσετε από τη δημόσια σκηνή».

Στο τέλος της ομιλίας του παρέδωσε στη βουλευτή Τάλι Γκοτλίβ μια «επιστολή απόλυσης».

13:58 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ λένε ότι στόχευσαν ισραηλινό στρατιωτικό όχημα στη Χαν Γιουνίς

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δήλωσε ότι μαχητές της έβαλαν στο στόχαστρο ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα στη Χαν Γιουνίς.

Το όχημα στοχοποιήθηκε με πύραυλο al-Yassin 105 στη συνοικία αλ-Καράρα της πόλης, η οποία βρίσκεται στη νότια Γάζα, ανέφερε.

13:48 Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν σε μία εβδομάδα στη Γάζα, λέει η κυβέρνηση της Χαμάς

Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν την τελευταία εβδομάδα σε οκτώ επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα.

Το γραφείο Τύπου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η στοχοποίηση των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ισραήλ για τη «διαιώνιση της πολιτικής της πείνας και την εμβάθυνση του λιμού σε ευρύτερη κλίμακα».

Εξέφρασε την έντονη καταδίκη της «τρομοκρατίας» και του «γενοκτονικού πολέμου» του Ισραήλ, καθώς και της «ευθυγράμμισης της Αμερικής και ορισμένων δυτικών χωρών με την κατοχή και την εμπλοκή τους στον πόλεμο» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να σταματήσει «η σφαγή εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας».

13:39 Οι IDF δημοσίευσαν βίντεο από το χτύπημα σε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ σε γειτονιά πολιτών

Οι IDF δημοσιεύουν πλάνα από πρόσφατη αεροπορική επιδρομή εναντίον, όπως λένε, αποθήκης όπλων της Χεζμπολάχ «στην καρδιά μιας γειτονιάς πολιτών βαθιά στον Λίβανο».

Οι μεγάλες και μακροχρόνιες δευτερεύουσες εκρήξεις που φαίνονται στο βίντεο είναι «μια ακόμη απόδειξη του τρόπου δράσης της Χεζμπολάχ, κατά τον οποίο αποθηκεύει εκρηκτικά και επικίνδυνες χημικές ουσίες σε χωριά πολιτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF λένε ότι η Χεζμπολάχ «τοποθετεί την υποδομή παραγωγής (σ.σ. όπλων) στην καρδιά των άμαχων πληθυσμών στον νότιο Λίβανο, στην Μπεκάα και στη Βηρυτό και χρησιμοποιεί τον λιβανέζικο λαό ως ανθρώπινη ασπίδα».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

13:29 Προσευχή στο Δυτικό Τείχος την Πέμπτη για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση προσευχής στο Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Η οργάνωση Aish HaTorah, η οποία διοργανώνει την εκδήλωση, ελπίζει ότι Εβραίοι από όλον τον κόσμο θα συμμετάσχουν και θα απαγγείλουν την προσευχή Shema Yisrael για την ευημερία των ομήρων.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί στις 16:30 το απόγευμα τοπική ώρα.

13:20 Ο Χέρτζογκ θα τιμήσει τους τρεις ομήρους που δραπέτευσαν και σκοτώθηκαν κατά λάθος από τις IDF

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ θα πραγματοποιήσει τελετή προς τιμήν της γενναιότητας τριών ομήρων που δραπέτευσαν από τους απαγωγείς τους από τη Χαμάς για να σκοτωθούν κατά λάθος από τις IDF.

Οι Άλον Σάμριζ, Γιοτάμ Χαΐμ και ο Σαμάρ Ταλάλκα κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες μετά την απόδρασή τους για να δηλώσουν την ταυτότητά τους στις IDF. Τελικά, πλησίασαν μια ομάδα στρατιωτών στη γειτονιά Σετζάιγια της πόλης της Γάζας, αλλά οι στρατιώτες πυροβόλησαν καθώς πλησίαζαν, σκοτώνοντας και τους τρεις.

«Υπό το πρίσμα των εξαιρετικών περιστάσεων του γεγονότος, ο πρόεδρος αποφάσισε να τιμήσει την αποφασιστικότητα, το σθένος και την ιδιαίτερη γενναιότητα που επέδειξαν και να απονείμει στις οικογένειές τους ένα μοναδικό πιστοποιητικό εκτίμησης στο όνομα του κράτους του Ισραήλ», αναφέρει ο Χέρτζογκ σε ανακοίνωσή του.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην κατοικία του Ισραηλινού προέδρου σε μεταγενέστερη ημερομηνία, προσθέτει η ανακοίνωση.

ΟΙ τρεις όμηροι που σκοτώθηκαν κατά λάθος από τις IDF.

13:01 Ισραηλινός κωμικός χλεύασε τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη Γάζα μετά από ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος

Ο Ισραηλινός κωμικός, Χεν Μιζράχι κατά τη διάρκεια παράστασής του χλεύασε Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν ύστερα από πτώση κιβωτίου με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Το βίντεο από την παράσταση του Μιζράχι ανάρτησε το Anadolu στο X:

12:52 Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει πάνω από 400 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι έχει καταγράψει 410 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

«Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα 685 θανάτους, 902 τραυματισμούς, ζημιές σε 99 εγκαταστάσεις και επηρέασαν 104 ασθενοφόρα», ανέφερε η υγειονομική υπηρεσία του ΟΗΕ στο Χ.

Σχεδόν το 40% των επιθέσεων έγιναν στην πόλη της Γάζας, ακολουθούμενο από το 23% στη βόρεια Γάζα και το 28% στη Χαν Γιουνίς, στον νότο.

«Η υγειονομική περίθαλψη δεν αποτελεί στόχο. Ο ΠΟΥ ζητά τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την ενεργή προστασία των αμάχων και της υγειονομικής περίθαλψης», τόνισε ο ΠΟΥ.

Η σχετική ανάρτηση:

12:42 «Ο πόλεμος είναι πάντα μια ήττα»: Ο Πάπας καλεί για ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων στη Γάζα και την Ουκρανία

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε νέα έκκληση για ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων, καθώς στηλίτευσε τις αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα, σε σύντομη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου λόγω παρατεταμένων προβλημάτων υγείας.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο πόλεμος είναι πάντα μια ήττα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο, πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να μεσολαβήσουμε, να διαπραγματευτούμε για τον τερματισμό του πολέμου, ας προσευχηθούμε γι’ αυτό», είπε ο Πάπας, αναφερόμενος στη «μαρτυρική» Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης.

Ο 87χρονος Φραγκίσκος, ο οποίος αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και τις τελευταίες εβδομάδες υποφέρει από κρυολόγημα και εξάρσεις βρογχίτιδας, παρέλειψε για άλλη μια φορά να διαβάσει τα περισσότερα από τα κείμενα που είχε προετοιμάσει εκ των προτέρων για το ακροατήριο.

Ανέθεσε το έργο σε έναν βοηθό του, λέγοντας στους πιστούς ότι εξακολουθεί να είναι αναγκασμένος να περιορίσει τις δημόσιες ομιλίες του.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Φραγκίσκος προκάλεσε αντιδράσεις προτείνοντας σε συνέντευξή του στον ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RSI ότι η Ουκρανία θα πρέπει να «δείξει το θάρρος της λευκής σημαίας» και να ανοίξει συνομιλίες με τη Ρωσία.

Ο αναπληρωτής του, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, διευκρίνισε αργότερα ότι η Ρωσία θα πρέπει πρώτα να σταματήσει την επίθεσή της.

12:33 Πλάνα από την περιοχή του νοσοκομείου Αλ-Σίφα, συνεχίζεται η ισραηλινή πολιορκία

Πλάνα από την περιοχή του νοσοκομείου Αλ-Σίφα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να συνεχίζουν την πολιορκία, με δεκάδες συλλήψεις και πολλούς νεκρούς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 90 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

12:23 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 30 Παλαιστίνιους σε νυχτερινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους μια γυναίκα και ένα παιδί, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στην επαρχία της Χεβρώνας, ενώ άλλες έγιναν στις επαρχίες της Ιεριχούς, της Τουλκαρέμ, της Ναμπλούς, της Ραμάλας και της Ιερουσαλήμ.

Η οργάνωση υπεράσπισης εκτιμά ότι 7.700 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου.

12:14 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Εικοσιτέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας στα βόρεια της πόλης της Γάζας
  • Στους 27 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας
  • Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι πολλά παιδιά στη Γάζα βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου λόγω της οξείας πείνας και τα νεογέννητα πεθαίνουν λόγω χαμηλού βάρους γέννησης
  • Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας για την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα
  • Το Ισραήλ καταδικάζει την κίνηση του Καναδά να απαγορεύσει μελλοντικές εξαγωγές όπλων προς τη χώρα

12:04 Ζητούν την παραίτηση του επικεφαλής περιεχομένου στο ABC για την απόλυση δημοσιογράφου

Η αυστραλιανή συνδικαλιστική ένωση των ΜΜΕ δήλωσε ότι το προσωπικό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ABC απαίτησε την παραίτηση του επικεφαλής του τμήματος περιεχομένου, Κρις Όλιβερ – Τέιλορ λόγω του φερόμενου ρόλου του στην απόλυση της δημοσιογράφου Αντουανέτ Λατούφ – σύμφωνα με πληροφορίες για την κοινοποίηση ενός ρεπορτάζ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα – τον Ιανουάριο.

Στην ανακοίνωση της Media, Entertainment & Arts Alliance προστίθεται ότι το προσωπικό έδωσε ψήφο δυσπιστίας στον διευθύνοντα σύμβουλο Ντέιβιντ Άντερσον για τον ρόλο του στο περιστατικό και η έλλειψη εμπιστοσύνης επεκτάθηκε σε όλους τους διευθυντές που εμπλέκονται στην απόφαση για την «άδικη απόλυση» της Λατούφ.

Η αυστραλιανή συνδικαλιστική ένωση των ΜΜΕ σημείωσε επίσης ότι το προσωπικό ήταν «εξοργισμένο» για τα νέα στοιχεία και τις αποκαλύψεις σχετικά με το περιστατικό, την περιφρόνηση που επέδειξαν τα στελέχη του ABC για την ανεξαρτησία του ραδιοτηλεοπτικού φορέα και την «κακοδιαχείριση» του Όλιβερ – Τέιλορ που υπονόμευσε την ακεραιότητα του ABC.

Η Media, Entertainment & Arts Alliance κάλεσε τον Όλιβερ – Τέιλορ να παραιτηθεί αμέσως και προέτρεψε τον Άντερσον να αποδείξει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις ανησυχίες του προσωπικού για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.

11:51 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν άλλον έναν δημοσιογράφο του Al Jazeera από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον δημοσιογράφο του Al Jazeera, Μαχμούντ Ελίουα μέσα από το ιατρικό συγκρότημα Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, στο πλαίσιο της εκστρατείας τους κατά των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις επιδρομές τους στο νοσοκομείο.

Ο Ελίουα καλύπτει τις καθημερινές δολοφονίες και βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα, με πιο πρόσφατη τη στοχοποίηση αμάχων που περίμεναν βοήθεια στους κυκλικούς κόμβους Ναμπούλσι και Κουβέιτ, αναφέρει το Al Jazeera.

Από την έναρξη της τέταρτης επίθεσής τους στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα τη Δευτέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους και έχουν συλλάβει εκατοντάδες.

Ο Ισμαήλ αλ-Γκουλ, ένας άλλος δημοσιογράφος του Al Jazeera, ξυλοκοπήθηκε άγρια, ξεγυμνώθηκε και κρατήθηκε μαζί με άλλους δημοσιογράφους για 12 ώρες πριν αφεθεί ελεύθερος.

11:42 Στις 31.923 οι νεκροί στη Γάζα – 104 θύματα από ισραηλινές επιθέσεις σε 24 ώρες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα έχει ανέλθει σε 31.923, ενώ οι τραυματίες είναι 74.096.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 104 άτομα και τραυματίστηκαν 162.

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

11:33 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ενέκρινε για πρώτη φορά την κατεδάφιση σπιτιού Παλαιστίνιου δράστη επίθεσης που δεν προκάλεσε θύματα

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ενέκρινε το αίτημα των ισραηλινών αρχών να κατεδαφιστεί το σπίτι του κατοίκου της Δυτικής Όχθης, Χάλεντ Αμπέντ Αλφατάχ Αλμουχτασάμπ, ο οποίος τραυμάτισε σοβαρά έναν ισραηλινό αστυνομικό κατά τη διάρκεια επίθεσης με πυροβολισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τον Οκτώβριο.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι ισραηλινές αρχές κατεδαφίζουν το σπίτι ενός Παλαιστίνιου δράστη, η επίθεση του οποίου δεν προκάλεσε θύματα.

11:23 Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που συνελήφθησαν από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα: «Ζήσαμε μεγάλη φρίκη»

Οι εκτοπισμένοι που είχαν καταφύγει στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας μίλησαν για το πώς κρατούνταν για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της εισβολής και της πολιορκίας του ιατρικού συγκροτήματος από τον ισραηλινό στρατό.

«Ήμασταν σε ένα από τα κτίρια μέσα στο ιατρικό συγκρότημα Αλ-Σίφα», δήλωσε ο Σάλεχ Αμπού Σακράν.

«Οι στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον του κτιρίου όπου βρισκόμαστε. Μας ζήτησαν να βγάλουμε τα ρούχα μας και να κατέβουμε στο προαύλιο του νοσοκομείου και μας έβαλαν μέσα σε ένα κτίριο κατοικιών δίπλα στο νοσοκομείο, όπου μας ανέκριναν», είπε.

Ο στρατός τους διέταξε να κατευθυνθούν προς τις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας χθες το βράδυ. Ο Αμπού Σακράν δήλωσε ότι η τύχη των κρατουμένων μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα παραμένει άγνωστη.

Μια γυναίκα μίλησε για τη μεγάλη ταλαιπωρία που αντιμετώπισε κατά την έξοδό της από το νοσοκομείο και είπε: «Αντιμετώπισα μεγάλες δυσκολίες στο περπάτημα ανάμεσα στα ισραηλινά οχήματα και τις μπουλντόζες και τα παιδιά υπέφεραν πολύ, τα τανκς μας πυροβολούσαν», είπε μια γυναίκα με διαβήτη που απομακρύνθηκε βίαια από το νοσοκομείο.

«Η Γάζα δεν είναι Γάζα, όλα τα μέρη έχουν καταστραφεί. Περάσαμε τρεις μέρες χωρίς να φάμε. Ένιωθα ότι θα πέθαινα», σημείωσε.

11:08 Λίστα με τις ισραηλινές επιθέσεις σε κομβόι βοήθειας ή αξιωματούχους στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν και πάλι σε αιτούντες βοήθεια στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 άτομα.

Οι δολοφονίες έρχονται την ώρα που η πολιορκημένη και βομβαρδισμένη Γάζα αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση μετά από μήνες ισραηλινών επιθέσεων που έχουν ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στα πρόθυρα της πείνας.

Ακολουθεί ένας κατάλογος που έχει καταγράψει το Al Jazeera με μερικές από τις επιθέσεις από το Ισραήλ κατά αιτούντων βοήθεια, αυτοκινητοπομπών και αξιωματούχων που είναι υπεύθυνοι για τον συντονισμό από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και μετά.

Δείτε τον σχετικό κατάλογο:

  • 19 Μαρτίου: Σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση σκοτώνεται ο Ραΐντ αλ-Μπάνα, διευθυντής των αστυνομικών ερευνών στη βόρεια Γάζα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διασφάλιση και τη διευκόλυνση της εισόδου φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα
  • 18 Μαρτίου: Μια άλλη αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον στρατηγό Φαγιέκ αλ-Μαμπού, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό της βοήθειας που πήγαινε στη βόρεια Γάζα με τις τοπικές φυλές και την UNRWA
  • 14 Μαρτίου: Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον αιτούντων βοήθεια στην πόλη της Γάζας
  • 3 Μαρτίου: Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώνονται σε ισραηλινό χτύπημα σε φορτηγό διανομής βοήθειας στη Ντέιρ ελ Μπάλαχ
  • 29 Φεβρουαρίου: Τουλάχιστον 118 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν για επισιτιστική βοήθεια νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας
  • 26 Φεβρουαρίου: Δέκα άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν και πυροβόλησαν εναντίον πλήθους που περίμενε φορτηγά με επισιτιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας
  • 25 Ιανουαρίου: Από ισραηλινή επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άτομα που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας
  • 29 Δεκεμβρίου: Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον αυτοκινητοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς επέστρεφε από τη βόρεια Γάζα κατά μήκος μιας διαδρομής που είχε χαρακτηριστεί ασφαλής από τον ισραηλινό στρατό
  • 7 Νοεμβρίου: Μια αυτοκινητοπομπή βοήθειας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δέχθηκε πυρά στην πόλη της Γάζας

10:59 Νέα ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Σύμφωνα με το Quds News Network, το Ισραήλ χτύπησε ξανά στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:49 Δεν έχουν τέλος τα χτυπήματα σε αιτούντες βοήθεια στη Γάζα

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Ράφα για το Al Jazeera ότι:

«Άλλη μια τραγωδία σχετική με την ανθρωπιστική βοήθεια έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ.

Είκοσι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και μας είπαν ότι υπάρχουν ακόμη περισσότεροι τραυματίες στους δρόμους.

Η επίθεση κατέστρεψε όχι μόνο τα φορτηγά με τις βοήθειες και τους ανθρώπους που συγκεντρώνονταν, αλλά και τη γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων εγκαταστάσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε σκόπιμες και ευθείες επιθέσεις σε φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας και σε ανθρώπους που συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες γύρω από αυτά, δεδομένου ότι η πείνα εξαπλώνεται ευρέως στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, ένα σημείο διανομής τροφίμων επίσης στοχοποιήθηκε και καταστράφηκε».

10:40 Η βετεράνος πολιτικός Τζίπι Λίβνι καταθέτει στη δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά

Η βετεράνος πολιτικός Τζίπι Λίβνι έφτασε σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ για να καταθέσει στη δίκη για διαφθορά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Λίβνι καταθέτει στην Υπόθεση 2000, στην οποία ο Νετανιάχου είναι ύποπτος για μια παράνομη συμφωνία με τον εκδότη της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, Άρνον Μόζες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νετανιάχου θα αποδυνάμωνε μια αντίπαλη εφημερίδα, την υποστηριζόμενη από τον Σέλντον Άντελσον δωρεάν εφημερίδα Israel Hayom, σε αντάλλαγμα για ευνοϊκότερη κάλυψη από την Yedioth.

Η Λίβνι, η οποία ήταν τότε υπουργός Δικαιοσύνης, φέρεται να ενημερώθηκε σχετικά με τη σχεδιαζόμενη νομοθεσία για τον περιορισμό της κυκλοφορίας της Israel Hayom.

Η Λίβνι, η οποία αποσύρθηκε από την πολιτική το 2019, δεν είναι ύποπτη.

Η Τζίπι Λίβνι.

Ο Νετανιάχου κατηγορείται για απάτη και απιστία σε τρεις περιπτώσεις, μαζί με δωροδοκία σε μία από αυτές.

Ο ίδιος αρνείται κάθε αδίκημα.

10:30 Ο Μπέρνι Σάντερς χαιρέτισε την απόφαση του Καναδά για αναστολή της εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, ζητά από τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν

Στις ΗΠΑ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς χαιρέτισε μέσω ανάρτησής του στο Χ την απόφαση του Καναδά.

«Με δεδομένη την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, κυρίως τη γενικευμένη και επιδεινούμενη πείνα, οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να προσφέρουν ούτε ένα σεντ επιπλέον στην πολεμική μηχανή του (Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανάχιου», σχολίασε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:22 Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ επικυρώνει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι τηρεί το διεθνές δίκαιο στη Γάζα

Ο Τζακ Λιου, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, έχει υποστηρίξει κατ’ ιδίαν τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι τηρεί το διεθνές δίκαιο κατά το χειρισμό των όπλων και της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα της HuffPost.

Ο Λιου ασπάστηκε τον ισραηλινό ισχυρισμό σε διπλωματικό τηλεγράφημα που εστάλη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τρίτη, ανέφερε η HuffPost, επικαλούμενη δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που είδαν το έγγραφο.

Το τηλεγράφημα έρχεται αφού ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε τον περασμένο μήνα μια νέα πολιτική που εξαρτά τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς ξένες κυβερνήσεις από τη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα στάνταρ.

Σύμφωνα με αυτή την πολιτική, οι κυβερνήσεις που δεν παρέχουν αυτές τις διαβεβαιώσεις θα μπορούσαν να δουν τη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας.

Αμερικανός αξιωματούχος που διάβασε το τηλεγράφημα του Λιου δήλωσε στη HuffPost ότι το τηλεγράφημα περιέχει «ένα παράλογο επιχείρημα», αν αναλογιστεί κανείς «τα ποσοστά ρεκόρ παιδιών που σκοτώνονται και πεθαίνουν από την πείνα στη Γάζα».

10:12 Ο Ντέιβιντ Κάμερον λέει ότι πρέπει να πληρούνται «πολλές προϋποθέσεις» για μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η παύση των μαχών και η απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα είναι ζωτικής σημασίας, αλλά πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί μόνιμη ειρήνη είναι να απομακρυνθεί η Χαμάς από τον παλαιστινιακό θύλακα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Κρίσιμο είναι αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε, να μετατρέψουμε αυτή την παύση σε μια μόνιμη βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Κάμερον σε συνέντευξή του στο πρακτορείο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ταϊλάνδη.

«Θα το κάνουμε αυτό μόνο αν εκπληρωθούν ένα σωρό προϋποθέσεις… Πρέπει να βγάλουμε τους ηγέτες της Χαμάς από τη Γάζα, πρέπει να διαλύσουμε την τρομοκρατική υποδομή», υποστήριξε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

10:03 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι 90 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 90 μαχητές της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη βόρεια Γάζα από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στην περιοχή αργά την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι περίπου 300 ύποπτοι ανακρίθηκαν σε όλη τη Γάζα, εκ των οποίων περίπου 160 μεταφέρθηκαν στο ισραηλινό έδαφος για να συνεχιστεί η ανάκριση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 90 μαχητές της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη βόρεια Γάζα από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στην περιοχή αργά την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι περίπου 300 ύποπτοι ανακρίθηκαν σε όλη τη Γάζα, εκ των οποίων περίπου 160 μεταφέρθηκαν στο ισραηλινό έδαφος για να συνεχιστεί η ανάκριση.

09:53 Σκοτώθηκε ο διευθυντής Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης στη δυτική Γάζα

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν τον Αμτζάντ Χαθάτ, διευθυντή της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης στη δυτική Γάζα, ενώ εξασφάλιζε την είσοδο της βοήθειας το βράδυ της Τρίτης.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:39 Ακτιβιστές στον Καναδά επιδοκιμάζουν την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή της εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ

Ακτιβιστές στον Καναδά χαιρέτισαν την απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό να σταματήσει τις περαιτέρω εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, μετά την ψήφιση μη δεσμευτικού ψηφίσματος για το θέμα στο καναδικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει αν η απόφαση ισχύει και για τις υφιστάμενες άδειες εξαγωγής όπλων.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:30 Διαδηλωτές μπλόκαραν τον βασικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ, έκκληση για συμφωνία για τους ομήρους

Μέλη των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και υποστηρικτές τους απέκλεισαν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ για να καλέσουν την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν ένα πανό με φωτογραφίες των μελών του υπουργικού συμβουλίου πολέμου που έγραφε: «Είναι στο χέρι σας, μην επιστρέψετε από το Κατάρ χωρίς συμφωνία».

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τη βόρεια διαδρομή κοντά στον κόμβο ΛαΓκάρντια για περίπου 15 λεπτά πριν διαλυθούν.

Δείτε βίντεο:

09:20 Βίντεο από τις ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Τοπικά μέσα ενημέρωσης και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA κάνουν λόγο για ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές σε πολλές τοποθεσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την περασμένη νύχτα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Ακμπάτ Τζαμπρ, νότια από την Ιεριχώ
  • Η πόλη Τουλκαρέμ
  • η γειτονιά Ατ-Τααβόν στην πόλη Ναμπλούς
  • Οι πόλεις Μπιλ’ιν, Σιλουάντ και αλ-Μαζράα ας-Σαρκίγια, κοντά στη Ραμάλα
  • Η πόλη Νούμπα, βορειοδυτικά της Χεβρώνας
  • Ένας Παλαιστίνιος συνελήφθη επίσης μετά την εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στο σπίτι του στον καταυλισμό Τζαλαζόνε, βόρεια της Ραμάλας, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ παλαιστινιακών ομάδων αντίστασης και ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη αρ-Ραμ, βόρεια της Ιερουσαλήμ

Δείτε βίντεο από την πόλη Νούμπα:

09:14 Πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει ξανά από την Κύπρο για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Μπροστά στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αρκετές χώρες προχώρησαν σε ρίψεις δεμάτων με τρόφιμα από αέρος στη Γάζα, ενώ δημιουργήθηκε θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο, όμως οι πάντες τονίζουν πως αυτές οι οδοί εφοδιασμού δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς.

Δεύτερο πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αποπλεύσει από τα κυπριακά παράλια εντός ημερών, μετά την άφιξη τη 15η Μαρτίου στη Λωρίδα της Γάζας σκάφους της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms, το οποίο μετέφερε 200 τόνους τροφίμων που προσέφερε η αμερικανική ΜΚΟ World Central Kitchen.

Τα τρόφιμα αυτά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρύζι και αλεύρι, άρχισαν εντέλει να διανέμονται χθες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ.

09:10 Το Ισραήλ χτύπησε σπίτι οικογένειας στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας 15 άτομα

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στην πόλη της Γάζας τις τελευταίες ημέρες, με αεροπορικές επιδρομές που συχνά πλήττουν κατοικημένες περιοχές.

Μία από τις επιθέσεις είχε στόχο ένα σπίτι οικογένειας στο κέντρο της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας 15 άτομα – στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά – σύμφωνα με τον Άνας αλ-Σαρίφ του Al Jazeera, ο οποίος έφτασε στο σημείο λίγο μετά το χτύπημα, ενώ πτώματα ανασύρονταν κάτω από τα ερείπια.

«Δυστυχώς, εδώ χτυπήθηκαν γυναίκες, παιδιά και οι γείτονες», δήλωσε στο Al Jazeera ο αδελφός του ιδιοκτήτη του σπιτιού της οικογένειας Μικμπίλ που χτυπήθηκε από τις επιδρομές.

«Ήταν φιλήσυχοι άνθρωποι, που κοιμόντουσαν αφού έφαγαν το τελευταίο τους γεύμα πριν από τη νηστεία.

Παρ’ όλα αυτά, λέμε δόξα στον Θεό. Λόγω έλλειψης πόρων, τα πτώματα παραμένουν κάτω από τα ερείπια και δεν μπορούμε να τα ανασύρουμε», περιέγραψε ο ίδιος.

09:00 Τρίτη ημέρα των συνομιλιών στην Ντόχα

Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ ισραηλινής αντιπροσωπείας και διαμεσολαβητών από το Κατάρ, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο εισήλθαν σήμερα στην τρίτη ημέρα τους στην πρωτεύουσα του αραβικού κράτους, Ντόχα.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ-Ανσάρι δήλωσε ότι, αν και παραμένει πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για σημαντική πρόοδο, η Ντόχα παραμένει «συγκρατημένα αισιόδοξη».

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα θα επηρέαζε αρνητικά τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και ότι οι συνομιλίες στη Ντόχα επικεντρώνονται επίσης στην αύξηση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, ο οποίος ηγείτο της ισραηλινής αντιπροσωπείας, επέστρεψε στο Τελ Αβίβ την Τρίτη για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, όπου Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζήτησαν τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις που έγιναν στη Ντόχα.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας δήλωσε στο ισραηλινό Κανάλι 12 ότι υπάρχει απαισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ, επιδιώκει πραγματικά μια συμφωνία ή απλώς παίζει με τον χρόνο.

08:50 Αξιωματούχος του ΟΗΕ που διαμαρτύρεται για τη σύγκρουση στη Γάζα καταγγέλλει επίθεση από security στην έδρα του Οργανισμού

Αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο Μπούνο Ντόνατ, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας για να δείξει την υποστήριξή του στα παιδιά που σκοτώθηκαν και έπαθαν κακό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, ισχυρίστηκε ότι το προσωπικό ασφαλείας στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη του επιτέθηκε την Τρίτη.

Ο ΟΗΕ αρνήθηκε ότι ο 54χρονος, ανώτερο στέλεχος για την ανθρωπιστική βοήθεια στον ΟΗΕ, δέχθηκε επίθεση και δήλωσε ότι έπεσε ενώ αντιστάθηκε βίαια στις προσπάθειες της ασφάλειας να τον απομακρύνει από τις εγκαταστάσεις.

Ο Ντόνατ, ο οποίος πραγματοποιούσε απεργία πείνας από την 1η Μαρτίου, δήλωσε ότι έχει πλέον σταματήσει τη διαμαρτυρία του, καθώς μετά το περιστατικό ένιωθε πόνο και είχε τάσεις για εμετό.

08:41 Παγκόσμια ανησυχία για την επαπειλούμενη χερσαία επέμβαση στη Ράφα

Ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατευθύνεται στη Μέση Ανατολή από την Ασία, ισραηλινή στρατιωτική αντιπροσωπεία θα πάρει τις επόμενες μέρες την άγουσα προς την Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να συζητήσει το πώς θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο η Χαμάς «χωρίς να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα», ανέφερε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Πέρα από τον επαπειλούμενο λιμό, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τις συνέπειες ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, το κατά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «τελευταίο» προπύργιο της Χαμάς, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι, στην πλειονότητά τους βίαια εκτοπισμένοι.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ασκούν πίεση για να μη γίνει γενικευμένη επίθεση στη Ράφα, που θα προκαλούσε ακόμη περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων, θα «επιδείνωνε την ήδη πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, θα χειροτέρευε την αναρχία στη Γάζα και να απομόνωνε ακόμη περισσότερο το Ισραήλ στη διεθνή σκηνή», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Διαδήλωση για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα στη Νέα Υόρκη.

08:33 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα αυξήθηκε σε 27. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν άνθρωποι εκτοπισμένοι από τον πόλεμο
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συλλαμβάνοντας έναν Παλαιστίνιο στον καταυλισμό Τζαλαζόνε, βόρεια της Ραμάλα
  • Καναδικές οργανώσεις χαιρέτισαν την απόφαση της κυβέρνησής τους να σταματήσει τις μελλοντικές πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, αλλά δήλωσαν ότι πρέπει να ακυρωθούν και οι υπάρχουσες άδειες
  • Μια ομάδα περισσότερων από 100 δωρητών και ακτιβιστών των Δημοκρατικών έστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποιώντας ότι η αυξανόμενη οργή για την υποστήριξή του στο Ισραήλ «αυξάνει τις πιθανότητες νίκης του Τραμπ» στις φετινές προεδρικές εκλογές
  • Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν θα υποδεχθεί τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκαλάντ, την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με την απελευθέρωση αιχμαλώτων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ

08:27 Στη Μέση Ανατολή ξανά ο Μπλίνκεν

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα στη Μέση Ανατολή, όπου θέλει να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει ανακωχή αρκετών εβδομάδων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο παλαιστινιακός πληθυσμός απειλείται από μαζικό λιμό έπειτα από πέντε μήνες πολιορκίας, αεροπορικών βομβαρδισμών και μαχών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς.

Το «εκατό τοις εκατό του πληθυσμού» της Λωρίδας της Γάζας βιώνει «κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας», είπε χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Είναι η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος πληθυσμός» περιέρχεται σε αυτή την κατάσταση, πρόσθεσε την παραμονή νέας περιοδείας του στην περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας θα βρίσκεται σήμερα στη Σαουδική Αραβία και αύριο Πέμπτη στην Αίγυπτο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσει «τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να συναφθεί άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα εγγυηθεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων που απομένουν» καθώς και την «εντατικοποίηση των διεθνών προσπαθειών με σκοπό να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια (στη Λωρίδα της Γάζας) και ο συντονισμός για την κατάσταση μετά τον πόλεμο στη Γάζα».

Τα νεότερα από το Κατάρ

Οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Στο πλαίσιο τους ο επικεφαλής της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, μετέβη στο Κατάρ, εμιράτο που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή, μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, μετά την συμβιβαστική πρόταση που φέρεται να έκανε η Χαμάς, ανοίγοντας την πόρτα σε κατάπαυση του πυρός για μερικές εβδομάδες, ενώ για καιρό απαιτούσε, μάταια, οριστική κατάπαυση του πυρός.

Όμως ο επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε χθες Τρίτη το Ισραήλ πως «σαμποτάρει» τις διαπραγματεύσεις διεξάγοντας από τη Δευτέρα επιχείρηση ευρείας κλίμακας στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, στην πόλη της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε χθες πως σκότωσε «δεκάδες» μαχητές της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στο κτιριακό συγκρότημα της συγκεκριμένης δομής υγείας και γύρω από αυτό κι ότι συνέλαβε «πάνω από 300 υπόπτους».

08:23 Διαδηλωτές έγραψαν «Απολύεσαι» έξω από το σπίτι μέλους της ισραηλινής κυβέρνησης

Διαδηλωτές έγραψαν τις λέξεις «Απολύεσαι» έξω από το σπίτι της βουλευτή του Λικούντ, Γκίλα Γκαμλιέλ νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Άλλα μέλη της κυβέρνησης αποτέλεσαν επίσης στόχο μιας σειράς ενεργειών διαμαρτυρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ομάδα διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τη Haaretz.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:14 Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι όλο και περισσότερα παιδιά βρίσκονται «στο χείλος του θανάτου» στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι όλο και περισσότερα παιδιά βρίσκονται «στο χείλος του θανάτου» στη Γάζα.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024