Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινά πλήγματα - Χτύπησε επιτροπή βοήθειας στη Γάζα και σπίτι στο Νουσεϊράτ

Live: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Χτύπησε επιτροπή βοήθειας στη Γάζα και σπίτι στο Νουσεϊράτ

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε άμεση δράση για να αποτραπεί ο λιμός στη Γάζα - Ισραηλινή αντιπροσωπεία θα συζητήσει για τη χερσαία εισβολή στη Ράφα στις ΗΠΑ

Την ώρα που οι βόμβες και η πείνα «θερίζουν» στη Γάζα, επανεκκίνησαν οι συνομιλίες στο Κατάρ για νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων.

Τουλάχιστον 14 είναι οι νεκροί μετά από δύο ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς είναι και παιδιά. Οκτώ είναι οι νεκροί μετά από επίθεση στη βόρεια Τζαμπάλια.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Νουσέιρατ και τουλάχιστον άλλοι 23 νεκροί από επίθεση σε επιτροπή βοήθειας στη Γάζα.

Απελευθερώθηκε ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Ισμαήλ Αλ-Γκουλ που είχε συλληφθεί ενώ κάλυπτε την ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:14 Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι όλο και περισσότερα παιδιά βρίσκονται «στο χείλος του θανάτου» στη Γάζα

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:50 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη

Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Oχθης κατά τη διάρκεια επίθεσης εβραίων εποίκων στο σπίτι του, δήλωσε τοπικός αιρετός, ενώ ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έδωσε εντελώς διαφορετική εκδοχή, αναφέροντας πως μέλος του άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Ο Φάχερ Μπάσεμ Μπούνι Τζάμπερ, 43 ετών, υπέκυψε στο νοσοκομείο Ραφιντία της Νάμπλους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλος του ιατρικού προσωπικού της δομής υγείας.

Ερωτηθείς για το περιστατικό αυτό από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είπε πως ο στρατός έλαβε πληροφορίες για «εντάσεις ανάμεσα σε ισραηλινό παιδί και Παλαιστίνιους κοντά στο φράγμα στον Γκιτίτ».

«Ομάδα στρατιωτών μετέβη επιτόπου και ξέσπασαν ταραχές με δεκάδες Παλαιστινίους. Οι στρατιώτες έδρασαν για να τερματίσουν τις ταραχές και πυροβόλησαν έναν από τους υπόπτους», συνέχισε, διευκρινίζοντας πως «χτυπήθηκε» (περισσότερα εδώ).

05:10 Οι ΗΠΑ ζητούν να επιτραπεί η είσοδος του Λαζαρινί στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να επιτρέψουν στον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας, αφότου την αρνήθηκαν προχθές Δευτέρα.

«Θα έπρεπε να τους επιτραπεί να επισκεφθούν τα μέρη όπου παρεμβαίνει η UNRWA, και εντός της Γάζας, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την ισραηλινή κυβέρνηση για να εγκριθούν γρήγορα όλες οι θεωρήσεις εισόδου που ζητούνται για τους εργαζόμενους των Ηνωμένων Εθνών και ΜΚΟ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βεντάντ Πατέλ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής της UNRWA, ο οποίος βρισκόταν χθες στην Ιερουσαλήμ, είπε ότι αυτή η άρνηση εισόδου είναι «άνευ προηγουμένου» για «τον επικεφαλής της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι παρούσα στη Γάζα».

04:40 Κατά της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα η Μελόνι

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης είναι αντίθετη με την πραγματοποίηση χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα, η οποία θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες για τους άμαχους πολίτες που έσπευσαν στην περιοχή αυτή.

Η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε παράλληλα ότι στην αυριανή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, η κυβέρνησή της «θα επαναλάβει πως πρέπει να παραδίδονται υπό συνθήκες ασφαλείας οι ανθρωπιστικές βοήθειες και ότι η Ιταλία στηρίζει την πρωτοβουλία του θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο στη Γάζα, με στόχο την παράδοση των βοηθειών αυτών», γνωρίζοντας βέβαια «ότι υπάρχει πάντα ανάγκη νέων χερσαίων οδών, οι οποίες παραμένουν κύριας σημασίας».

04:00 Οι ΗΠΑ πωλούν άρματα 2,2 δισ. δολαρίων στο Μπαχρέιν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως ενέκρινε την πώληση, έναντι τιμήματος 2,2 δισ. δολαρίων, αρμάτων μάχης στο Μπαχρέιν, μικρό βασίλειο του Κόλπου, σύμμαχο-κλειδί των ΗΠΑ, βάση του 5ου στόλου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σχεδιάζεται η πώληση 50 αρμάτων μάχης Abrams M1A2, τα οποία συγκαταλέγονται στα βαρύτερα στον κόσμο.

Το Μπαχρέιν, βασίλειο που κυβερνά σουνιτική δυναστεία, παρότι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, αντιμετώπιζε αμερικανικό εμπάργκο όπλων για χρόνια, μετά την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων σιιτικών κομμάτων, στο πλαίσιο της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης, το 2011.

03:16 ΗΠΑ προς Ισραήλ «Δεν θα σας πούμε πως να διεξάγετε την επιχείρηση στη Ράφα, αλλά τι να μην κάνετε»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν ενημέρωσε το συμβούλιο ασφαλείας και το πολεμικό συμβούλιο για την έγκρισή του να στείλει ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον, όπως ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το ισραηλινό κανάλι Kan δήλωσε: «Οι Αμερικανοί δεν θα συζητήσουν με την ισραηλινή αντιπροσωπεία πώς να διεξαχθεί η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, αλλά μάλλον πώς να μην διεξαχθεί μια τέτοια επιχείρηση».

Το ίδιο κανάλι ανέμενε σύγκρουση με τους Αμερικανούς, σημειώνοντας ότι ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο ίδιο κανάλι ότι όσον αφορά τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, «πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική λύση σε αυτή την επιχείρηση προκειμένου να ηττηθεί το κίνημα της Χαμάς».

02:55 «Απορρίπτεται ή αναβάλλεται»: Το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ

Λιγότερες από τις μισές από τις προγραμματισμένες αποστολές βοήθειας στη βόρεια Γάζα επετράπησαν από τις ισραηλινές αρχές μέχρι στιγμής τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. «Πρόκειται για 11 από τις 24 αποστολές. Οι υπόλοιπες είτε απορρίφθηκαν είτε αναβλήθηκαν», δήλωσε ο Farhan Haq, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι νηοπομπές συχνά γυρίζουν πίσω ακόμη και μετά από μεγάλες αναμονές στο σημείο ελέγχου της Γάζας. Διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να πάρουν τη βοήθεια από απελπισμένους ανθρώπους, είτε στο σημείο ελέγχου είτε κατά μήκος της δύσκολης διαδρομής προς τα βόρεια» δήλωσε ο Haq.

«Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να εξασφαλιστεί ότι μπορεί να παραδίδεται αρκετή βοήθεια σε αξιόπιστη βάση. Πρέπει ο ισραηλινός στρατός να εγγυηθεί την ασφαλή, διαρκή και απρόσκοπτη παροχή βοήθειας σε όλη τη Γάζα και να ανοίξει όλα τα πιθανά σημεία εισόδου στη Γάζα», έκλεισε την δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

02:30 Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ έπληξαν ισραηλινή θέση που είχε χτυπηθεί και επιδιορθώνονταν

Στο Telegram, η λιβανέζικη ομάδα αναφέρει ότι έριξε βλήματα πυροβολικού στην τοποθεσία al-Marj. Ανέφερε ότι «μια εχθρική ομάδα εφοδιασμού το ξαναχτίζει και το οχυρώνει αφού η αντίσταση το είχε καταστρέψει νωρίτερα». Οι επιθέσεις αυτές, και τα ισραηλινά απαντητικά πλήγματα στο λιβανέζικο έδαφος, είναι συνεχείς από το ξέσπασμα του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει με πόλεμο πλήρους κλίμακας στο Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ δεν σταματήσει τις επιθέσεις της, όπως και σήμερα.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πολιτικός της αντιπολίτευσης Avigdor Lieberman κάλεσε το ισραηλινό «υπουργικό συμβούλιο πολέμου, τον αρχηγό του επιτελείου και τον στρατηγό της βόρειας διοίκησης να συνέλθουν και να μεταφέρουν τον πόλεμο στο έδαφος του εχθρού».

02:00 Το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι εισήλθε στη Γάζα πακέτο επισιτιστικής βοήθειας 2.000 τόνων

Περισσότεροι από 2.000 τόνοι βρετανικής επισιτιστικής βοήθειας πέρασαν στη Γάζα μέσω Ιορδανίας και διανέμονται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Η Μ. Βρετανία από τους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ, προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας, για ένα ζήτημα στο οποίο φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης από την εποχή του Μεσοπολέμου έως σήμερα.

01:40 Η συμφωνία του αμερικανικού Κογκρέσου εμποδίζει τα αμερικανικά κονδύλια προς την UNRWA μέχρι τον Μάρτιο του 2025, λένε πηγές

Μια συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου και τον Λευκό Οίκο σχετικά με ένα πολυνομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του στρατού, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μιας σειράς άλλων κυβερνητικών προγραμμάτων θα συνεχίσει την απαγόρευση της αμερικανικής χρηματοδότησης της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, μέχρι τον Μάρτιο του 2025, λένε δύο πηγές.

Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε τον περασμένο μήνα νομοθεσία που διέκοψε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας, μέρος ενός νομοσχεδίου ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, το οποίο έχει κολλήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι υποστηρικτές της βοήθειας προσπαθούν να την επαναφέρουν, καλώντας την Ουάσινγκτον να στηρίξει τον οργανισμό αρωγής, καθώς οι ομάδες βοήθειας εργάζονται για την αποτροπή ανθρωπιστικής κρίσης και πιθανής πείνας στη Γάζα.  Οι δύο πηγές που γνωρίζουν τη συμφωνία λένε ότι η χρηματοδότηση θα μπλοκαριστεί για ένα χρόνο και ότι οι λεπτομέρειες των εναλλακτικών προσπαθειών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα θα συζητηθούν μετά τη δημοσιοποίηση της νομοθεσίας.

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος δωρητής της UNRWA, που παρέχει 300 έως 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, δήλωσαν ότι θέλουν να δουν τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ και τα διορθωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση.

01:10 Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν θα φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γκαλάντ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν θα φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για διμερή συνάντηση στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος της άμυνας.

Η συνάντηση έρχεται αφού ο Όστιν προσκάλεσε πρόσφατα τον Γκαλάντ για μια επίσκεψη και είναι ξεχωριστή από την ανακοίνωση της Δευτέρας που ακολούθησε μια κλήση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος συμφώνησε να στείλει μια ομάδα ανώτερων αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, προσθέτει ο αξιωματούχος. Ταυτόχρονα άφησαν υπόνοιες πως οι συζητήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν και την εισβολή στη Ράφα, σημάδι πως μέχρι την Κυριακή θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις βομβαρδισμών.

00:45 Τρεις ψεύτικοι ιστότοποι αποκαλύφθηκαν από Ισραηλινό παρατηρητήριο εναντίον της προπαγάνδας

Σύμφωνα με ένα ισραηλινό παρατηρητήριο του διαδικτύου, το Fake Reporter, υπάρχει μια ενεργή ισραηλινή εκστρατεία επιρροής που λειτουργεί σε διάφορες πλατφόρμες, χρησιμοποιώντας εκατοντάδες ψεύτικες ταυτότητες – ή άβαταρ, για να προωθήσει τα «ισραηλινά συμφέροντα» στο διαδίκτυο μεταξύ των νέων δυτικών ακροατηρίων.

Η προσπάθεια δεν επικεντρώνεται μόνο στη διάδοση παραπληροφόρησης, αλλά μάλλον μεγεθύνει τις ψευδείς κατηγορίες για τις οργανώσεις βοήθειας και την Παλαιστινιακή Αντίσταση, καθώς και για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Η έκθεση διαπίστωσε τρεις κύριες «ειδησεογραφικές ιστοσελίδες» που κατασκευάστηκαν ειδικά για την επιχείρηση, οι οποίες περιέχουν δημοσιεύσεις από άλλες ειδησεογραφικές πηγές όπως το CNN, ο Guardian και άλλα πρακτορεία. Τα άβαταρ προωθούσαν έντονα τα «ρεπορτάζ» από τους ιστότοπους της εκστρατείας, ενώ μοιράζονταν επίσης στιγμιότυπα οθόνης από πραγματικά ρεπορτάζ, όπως ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή μελών του προσωπικού της UNRWA με το παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης, τη Χαμάς.

Ανακαλύφθηκαν πάνω από 500 διαφορετικά avatars στις τρεις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μοιράστηκαν κομμάτια με σχεδόν παρόμοια διατύπωση και συνδέσμους σε αυτό που το Fake Reporter ονόμασε «τα τρία κύρια στοιχεία» της επιχείρησης επιρροής: UnFold Magazine, Non-Agenda και The Moral Alliance. Η ημέρα δημιουργίας του προφίλ Χ του UnFold συνέπεσε με τη δημιουργία πολλών avatars. Το Unfold και το Non-Agenda έχουν ενεργές ιστοσελίδες, εκτός από την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και έχουν αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι σχετίζονται μεταξύ τους και δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης.

00:26 Οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν ότι είναι πρόθυμες να «αλλάξουν πορεία»

Ο Μοχάμαντ Ελμάσρι από το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα λέει ότι, ενώ δεν θέλει να «υποβαθμίσει» κάποιες από τις διαφορές που έχουν προκύψει μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δείξει ότι ήταν πρόθυμο να «αλλάξει πορεία».

«Οι ΗΠΑ έχουν κατά κάποιο τρόπο αυξήσει κάποια από τη ρητορική τους για το Ισραήλ. Με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρά τι λένε οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Εκδίδουν αυτά τα λεκτικά χαστούκια από καιρό σε καιρό … Μέχρι οι ΗΠΑ να δείξουν πραγματικά ότι είναι πρόθυμες να αλλάξουν πορεία, μέχρι να είναι πραγματικά πρόθυμες να δείξουν ότι πρόκειται να εφαρμόσουν αυτό το είδος της πολιτικής των κόκκινων γραμμών … για παράδειγμα να σταματήσουν να προμηθεύουν το Ισραήλ με όπλα, τότε νομίζω ότι είναι απλά περισσότερα από τα ίδια».

00:10 Παγκόσμια Τράπεζα: Χρειάζεται «ανεμπόδιστη» πρόσβαση σε τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες για τη Γάζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα ζήτησε «επείγουσα δράση» για την αντιμετώπιση της κρίσης πείνας στη Γάζα.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τη διεθνή κοινότητα ζητώντας άμεση, ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση ιατρικών προμηθειών, τροφίμων και βασικών για τη ζωή υπηρεσιών μέσω όλων των διαθέσιμων μέσων με ταχύτητα και κλίμακα στον πληθυσμό της Γάζας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

23:52 Ο Καναδάς θα σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Toronto Star, η Καναδή ΥΠΕΞ Μέλανι Τζόλι δήλωσε ότι η χώρα θα εφαρμόσει ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που εγκρίθηκε από Κανδούς βουλευτές και το οποίο ζητά να σταματήσει «η περαιτέρω έγκριση και μεταφορά εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με το καθεστώς εξαγωγών όπλων του Καναδά και να αυξηθούν οι προσπάθειες για να σταματήσει το παράνομο εμπόριο όπλων, μεταξύ άλλων προς τη Χαμάς».

«Είναι πραγματικό», δήλωσε η Τζόλι στην εφημερίδα Toronto Star, όταν ρωτήθηκε για την κίνηση αυτή.

Το καναδικό κοινοβούλιο ανέφερε ότι η απόφασή του εντάσσεται στο πλαίσιο της υποστήριξης της Οτάβα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση των κρατουμένων, τη λύση των δύο κρατών και την υποστήριξη των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου στην υπόθεση που κατέθεσε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ με την κατηγορία της γενοκτονίας.

Σε απάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι η κίνηση αυτή «υπονομεύει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

«Η ιστορία θα κρίνει αυστηρά τη σημερινή ενέργεια του Καναδά. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στην πατρίδα τους», ανέφερε η ανάρτησή του.

23:37 Η Χαμάς καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση σε επιτροπή βοήθειας στη Γάζα

Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η επίθεση του Ισραήλ στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ στα νότια της πόλης της Γάζας αποτελεί «περαιτέρω απόδειξη» του «σαδισμού» της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Ο παλαιστινιακός λαός μας, οι φυλές του και όλες οι δυνάμεις του θα προχωρήσουν ενωμένοι για να εμποδίσουν αυτόν τον εγκληματικό εχθρό και τα τρομοκρατικά σχέδια αντικατάστασής του», πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα, καλούμε τη διεθνή κοινότητα και όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς φορείς να ανταποκριθούν στις νομικές και ηθικές τους ευθύνες για να αναχαιτίσουν αυτόν τον … εχθρό, ο οποίος σκοπεύει να σκοτώσει το λαό μας, είτε με βάρβαρους βομβαρδισμούς είτε με το όπλο της πείνας που εφαρμόζει μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου».

23:20 Τουλάχιστον 15 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στο Νουσεϊράτ

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Νουσέιρατ στην κεντρική Γάζα, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, καθώς πιστεύεται ότι ορισμένα θύματα έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια του τριώροφου κτιρίου.

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Όμαρ αλ Ντιράουι ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram, επαληθευμένο από το Al Jazeera, βίντεο που δείχνει την άφιξη των τραυματιών της επίθεσης στο νοσοκομείο των Μαρτύρων Αλ Άκσα στο Ντέιρ ελ Μπάλα.

23:08 Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας είναι πλέον σε σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν τόνισε την επιδείνωση της επισιτιστικής κατάστασης στη Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν λιμό.

«Σύμφωνα με το πιο αξιοσέβαστο μέτρο αυτών των πραγμάτων, το 100% του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται σε σοβαρά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος πληθυσμός κατατάσσεται με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στις Φιλιππίνες.

«Βλέπουμε επίσης, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ότι το 100 τοις εκατό του συνόλου του πληθυσμού έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Συγκρίνετε το με το Σουδάν- περίπου το 80 τοις εκατό του πληθυσμού εκεί έχει ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας- το Αφγανιστάν, περίπου το 70 τοις εκατό».

22:56 Τουλάχιστον 23 νεκροί από ισραηλινή επίθεση σε επιτροπή βοήθειας στη Γάζα

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera και τοπικές παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση του ισραηλινού στρατού στον κυκλικό κόμβο Κουβέιτ στα νότια της πόλης της Γάζας.

Η επίθεση στρεφόταν εναντίον μιας φυλετικής επιτροπής που συντονίζει τη διανομή βοήθειας στην πόλη της Γάζας και βρίσκονταν σε μια τοποθεσία που ανήκει στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), η οποία θεωρείται «ασφαλής» από την επίθεση.

22:42 Έτοιμος να επισκεφθεί τις ΗΠΑ ο Γκάλαντ – Πρώτη από την έναρξη του πολέμου

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ εργάζεται για να οργανώσει μια επίσκεψη στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, σε ένα ταξίδι που θα είναι το πρώτο του μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Η επίσκεψη του Γκάλαντ θα προστεθεί στην ομάδα του υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζατσί Χανέγκμπι  οι οποίοι ταξιδεύουν στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Το Ynet αναφέρει ότι ο Γκάλαντ έχει προσωρινή έγκριση από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την επίσκεψη.

Ο Νετανιάχου αντιτάχθηκε έντονα σε μια παρόμοια επίσκεψη νωρίτερα αυτνό το μήνα στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο του υπουργού πολεμικού γραφείου Μπένι Γκαντζ και διέταξε τις εκεί πρεσβείες να μην συνεργαστούν μαζί του, θεωρώντας το ταξίδι ως μια προσπάθεια υπονόμευσης της εξουσίας του.

22:28 Το Συριακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι ακούστηκαν εκρήξεις στη συριακή πόλη Αλ Μαγιαντίν

Το Συριακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι το βράδυ της Τρίτης ακούστηκαν εκρήξεις στην πόλη Αλ Μαγιαντίν της ανατολικής Συρίας και ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη εθεάθησαν πάνω από την πόλη.

22:16 Για πρώτη φορά, οι IDF επιβεβαιώνουν ότι πύραυλος των Χούθι έπληξε ανοιχτή περιοχή στο Ισραήλ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι ένας «ύποπτος εναέριος στόχος» από την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας που έπληξε μια ανοιχτή περιοχή κοντά στο Εϊλάτ ήταν ένας πύραυλος κρουζ.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Χούθι της Υεμένης.

Δεν προκλήθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.

Σύμφωνα με τις IDF, ο πύραυλος παρακολουθήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού.

Οι IDF δηλώνουν ότι διερευνούν περαιτέρω το περιστατικό.

Σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα βλήμα των Χούθι χτύπησε ισραηλινό έδαφος. Σε προηγούμενες επιθέσεις, πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη έπληξαν γειτονικές χώρες ή αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:01 Πολλοί νεκροί μετά από ισραηλινό πλήγμα στην επιτροπής βοήθειας στη Γάζα

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera μεταδίδει ότι υπάρχουν πολλά θύματα από αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Σουφάτ κοντά στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ, στα νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας.

Η επίθεση έπληξε μια ομάδα αξιωματούχων και μελών της φυλής που ήταν υπεύθυνοι για την εξασφάλιση της εισόδου βοήθειας στην πόλη της Γάζας.

21:46 Χαμάς: Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα αποδεικνύουν ότι επιδιώκει να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός

Σε ανακοίνωσή του, ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, αναφέρει ότι η στρατηγική του Ισραήλ με τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και κυβερνητικών αξιωματούχων στη Λωρίδα της Γάζας είναι να «εξαπλώσει το χάος και να διαιωνίσει την αιματοχυσία.

«Αυτές οι στοχευμένες επιθέσεις αντανακλούν επίσης την προσπάθεια της ισραηλινής ηγεσίας να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Ντόχα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Χανίγια, η επιχείρηση των IDF στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας αποδεικνύει ότι το Ισραήλ «πολεμά οτιδήποτε έχει να κάνει με την αποκατάσταση κάθε είδους φυσιολογικής ζωής στη Γάζα και επιδιώκει να καταστρέψει κάθε ανθρώπινη πτυχή της ζωής εκεί».

«Διαβεβαιώνουμε ότι όλα αυτά δεν θα πετύχουν την επίτευξη αυτού του εγκληματικού σχεδίου και το κίνημα θα παραμείνει προσηλωμένο στα δικαιώματα του λαού μας και στα σαφή αιτήματά του για τον τερματισμό της επίθεσης, την αποχώρηση και την επιστροφή των εκτοπισμένων», αναφέρει ακόμα ο Χανίγια.

Τη Δευτέρα, το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός «δολοφόνησε» τον στρατηγό Φαγέκ αλ-Μαμπχούχ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας που πήγαινε στη βόρεια Γάζα με τις τοπικές φυλές, καθώς και με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο στρατηγός ασκούσε ανθρωπιστικό έργο σε μη στρατιωτικό επίπεδο όταν σκοτώθηκε και θα έπρεπε, ως εκ τούτου, να προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο.

21:32 Παρά τη διεθνή κατακραυγή οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ δεν χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βεντάτ Πατέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν δει ακόμη πειστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο στον πόλεμο της Γάζας».

«Αυτό δεν είναι κάτι που έχουμε παρατηρήσει», είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

«Βλέπουμε βοήθεια και τρόφιμα… να εισέρχονται στη Γάζα», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ποσότητα της βοήθειας εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, να μην εισέρχεται αρκετά γρήγορα και να μην φτάνει σε όλα τα σημεία που πρέπει να φτάσει.

Τα σχόλια αυτά έρχονται την ώρα που κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΟΗΕ και μεγάλων ΜΚΟ παγκοσμίως έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο στον πόλεμο κατά της Γάζας.

21:21  Ο Νετανιάχου στέλνει κορυφαίο σύμβουλο και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων στις ΗΠΑ για να συζητήσουν την επιχείρηση στη Ράφα

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Τζατσί Χανέγκμπι θα μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσουν με την κυβέρνηση Μπάιντεν τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση των IDF στη Ράφα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:07 IDF: Περίπου 300 ύποπτοι για τρομοκρατία συνελήφθησαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι περίπου 300 ύποπτοι για τρομοκρατία έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιχείρησης στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με τις IDF, μεταξύ των συλληφθέντων είναι «δεκάδες επιφανείς τρομοκράτες» των τρομοκρατικών ομάδων Χαμάς και Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

Οι συλληφθέντες σύμφωνα με τις IDF φέρονται να εμπλέκονται στην καθοδήγηση τρομοκρατικών επιθέσεων στη Δυτική Όχθη και περιλαμβάνουν μέλη της μονάδας προπαγάνδας της Χαμάς και μέλη της μονάδας πυραύλων της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Οι ύποπτοι που συλλαμβάνονται από τις IDF ανακρίνονται από ανακριτές πεδίου της Μονάδας 504 της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών, πριν μεταφερθούν στο Ισραήλ για περαιτέρω έρευνα.

Σύμφωνα με τις IDF, δεκάδες ένοπλοι έχουν σκοτωθεί στην επιδρομή μέχρι στιγμής.

20:51 Απαισιόδοξοι για συμφωνία οι Ισραηλινοί

Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα ενημερώνει το υπουργικό συμβούλιο για την έναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπαρνέα επέστρεψε το πρωί της Τρίτης από τη Ντόχα, όπου οι συνομιλίες, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δηλώνει στο Κανάλι 12 ότι υπάρχει απαισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, λέγοντας ότι ενώ τα χάσματα στις θέσεις θα μπορούσαν να γεφυρωθούν, δεν είναι σαφές αν ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σιμβάρ θέλει πραγματικά μια συμφωνία ή απλώς παίζει με το χρόνο.

20:37 Δεν γνώριζαν τον δράστη οι δύο πράκτορες της Σιν Μπετ που τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη

Η υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, Σιν Μπετ αρνείται τους ισχυρισμούς ότι οι δύο πράκτορές της, οι οποίοι τραυματίστηκαν μετά από πυροβολισμούς που δέχθηκαν από Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη νωρίτερα την Τρίτη, γνώριζαν τον δράστη, ούτε ότι κανόνισαν συνάντηση μαζί του πριν από το περιστατικό.

Σύμφωνα με τη Σιν Μπετ οι δύο τραυματίστηκαν ενώ απέτρεπαν επίθεση εναντίον Ισραηλινών πολιτών στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα για το επεισόδιο εδώ

20:25 Ο ισραηλινός στρατός αντικρούει τους διεθνείς ισχυρισμούς για ενδεχόμενο λιμό στη Γάζα

Μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών βοήθειας για το ενδεχόμενο λιμού στη Γάζα, εκπρόσωπος του Συντονιστή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη των IDF δήλωσε στους Times of Israel ότι «δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει λιμός στη Λωρίδα της Γάζας».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες σε ορισμένες περιοχές, αλλά ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε μεγάλες ποσότητες βοήθειας», προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Λέει επίσης ότι το Ισραήλ δεν έχει θέσει «κανένα απολύτως όριο στην ποσότητα της βοήθειας» που μεταφέρεται στη Γάζα.

Το πραγματικό πρόβλημα, λέει ο εκπρόσωπος, είναι η διανομή.

Το Ισραήλ είναι σε θέση να ελέγχει 44 φορτηγά την ώρα στο Κερέμ Σαλόμ και στη Νιτζάνα, λέει ο εκπρόσωπος της COGAT. «Αυτό είναι πολύ περισσότερο από αυτό που μπορεί να παραληφθεί στην άλλη πλευρά. Μπορούμε να ελέγξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», είπε, προσθέτοντας ότι όταν είναι απαραίτητο «είμαστε περισσότερο από πρόθυμοι να δημιουργήσουμε βελτιώσεις».

20:16 Η Χεζμπολάχ επιτίθεται σε ισραηλινές θέσεις κοντά στα λιβανέζικα σύνορα

Η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα, Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι έπληξε ισραηλινές θέσεις στην τοποθεσία Μπαρανίτ στο νότιο Λίβανο.

Οι μαχητές στόχευσαν επίσης Ισραηλινούς στρατιώτες και ένα στρατιωτικό όχημα εφοδιασμού στο λόφο αλ-Ταϊχάτ με κατευθυνόμενο πύραυλο, γεγονός που σύμφωνα με την ομάδα οδήγησε σε άγνωστο αριθμό θυμάτων.

Επιπλέον, η ομάδα δήλωσε ότι έπληξε με πυραύλους ισραηλινούς στρατιώτες στην τοποθεσία αλ-Μαλίκγιαχ στο νότιο Λίβανο.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στις παραμεθόριες περιοχές, αλλά αρκετές ισραηλινές βομβιστικές επιθέσεις στο λιβανέζικο έδαφος έχουν πλήξει περιοχές βορειότερα τις τελευταίες εβδομάδες, αυξάνοντας τους φόβους για μια πλήρη σύγκρουση.

20:05 Οι IDF δημιουργούν νέα ταξιαρχία στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία και το Λίβανο

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ανακοινώνουν τον σχηματισμό μιας νέας περιφερειακής ταξιαρχίας στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία και το Λίβανο.

Η ταξιαρχία «HeHarim», ή αλλιώς «Βουνά», θα αναλάβει τις περιοχές του όρους Ερμόν και του όρους Ντοβ, υπό την 210η Μεραρχία «Μπασάν», αντικαθιστώντας την υπάρχουσα 810η περιφερειακή ταξιαρχία «Ερμόν».

Οι IDF λένε ότι η νέα ταξιαρχία συγκροτείται «στο πλαίσιο της επιχειρησιακής απάντησης στην κατάσταση στα βόρεια σύνορα και σύμφωνα με την αξιολόγηση της κατάστασης».

«Η ταξιαρχία θα εξειδικευτεί στη μάχη σε δύσκολο έδαφος και στον πόλεμο σε ορεινές περιοχές», αναφέρει το IDF.

Αναφέρει ότι η Περιφερειακή Ταξιαρχία των Ορέων θα αρχίσει τη δραστηριότητά της τις επόμενες εβδομάδες και ότι ο συνταγματάρχης Λιρόν Άπελμαν θα διοριστεί πρώτος διοικητής της.

19:53 Ο Μπάιντεν καθησύχασε τον Νετανιάχου στο τηλεφώνημα που είχαν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα ότι δεν προσπαθεί να τον διώξει, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται δύο άτομα με γνώση της συνομιλίας, αναφέρει ότι ο Νετανιάχου παραπονέθηκε για τις επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον του από Αμερικανούς πολιτικούς, ξεχωρίζοντας τον Αμερικανό γερουσιαστή Τσακ Σούμερ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κάλεσε το Ισραήλ να διεξάγει νέες εκλογές, λέγοντας ότι πιστεύει πως ο Νετανιάχου έχει «χάσει τον δρόμο του] και αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μπάιντεν, ο Νετανιάχου παραπονέθηκε για την ομιλία του Σούμερ και την υποστήριξή της από τον Μπάιντεν, ανέφερε το Axios, προσθέτοντας ότι ισχυρίστηκε ότι οι επιθέσεις εναντίον του στις ΗΠΑ αποτελούν παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική του Ισραήλ.

Το Axios επικαλείται τις πηγές λέγοντας ότι ο Μπάιντεν αντέδρασε και είπε στον Νετανιάχου ότι δεν προσπαθεί να τον υπονομεύσει και δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στην εσωτερική πολιτική του Ισραήλ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η συζήτηση βοήθησε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μεταξύ των δύο εν μέσω μιας αυξανόμενης ρήξης.

19:41 Στόχος οι ισραηλινές δυνάμεις σε όλη τη Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, δηλώνει ότι επιτέθηκε με ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας αρκετούς και τραυματίζοντας άλλους.

Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας με πυρά αρμάτων μάχης και μικρών όπλων τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ, οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς δηλώνει ότι χτύπησε με πυραύλους μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών δυτικά του Νετσάριμ, βόρεια του κεντρικού κυβερνείου.

19:30 Λευκός Οίκος: Βαθιά ανησυχία για τον «επικείμενο» λιμό στη Γάζα

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, δήλωσε στο Air Force One ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για μια έκθεση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και αναφέρει επικείμενο λιμό στη Γάζα. Τόνισε τη σημασία του να επιτρέψει το Ισραήλ την «απρόσκοπτη πρόσβαση» για την παροχή βοήθειας.

19:20 Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ πρέπει να αναστείλουν αμέσως τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ, υποστηρίζουν η Oxfam και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), επικαλούμενες στοιχεία ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει την υποστήριξη με όπλα κυβερνήσεων που εμποδίζουν τη βοήθεια που σώζει ζωές ή παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με αμερικανικά όπλα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σάρα Γιάγκερ, διευθύντρια της Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουάσιγκτον. «Δεδομένων των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στη Γάζα, οι διαβεβαιώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι πληροί τις νομικές απαιτήσεις των ΗΠΑ δεν είναι αξιόπιστες».

Οι οργανώσεις υπέβαλαν έκθεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, στην οποία απαριθμείται ένα ευρύ φάσμα ισραηλινών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων αδιάκριτων ή δυσανάλογων επιθέσεων εναντίον ή κοντά σε νοσοκομεία και συστηματικού αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά τις ισραηλινές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

«Έχει περάσει προ πολλού ο καιρός για την κυβέρνηση Μπάιντεν να τερματίσει τις θανατηφόρες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ και την καλούμε να το πράξει τώρα και να εργαστεί για να τερματιστεί ο θάνατος και η δυστυχία στη Γάζα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σκοτ Πολ, αναπληρωτής διευθυντής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Oxfam America.

19:11 Αναφορές ότι το Ισραήλ σκοτώνει τον αρχηγό της αστυνομίας του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ στη Γάζα, παιδιά μεταξύ των θυμάτων

19:05 Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτα της Χεζμπολάχ

Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτα της Χεζμπολάχ νωρίτερα εναντίον της περιοχής Μενάρα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, αναφέρει η IDF.

Οι δύο στρατιώτες φέρουν ελαφρά και μέτρια τραύματα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για περίθαλψη.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι βλήματα εκτοξεύθηκαν και σε άλλες περιοχές κατά μήκος των συνόρων σήμερα, ενώ ένας «ύποπτος εναέριος στόχος» καταρρίφθηκε πάνω από τη συνοριακή περιοχή από την αεράμυνα.

Σε απάντηση των επιθέσεων, οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ στην Άιτα ασ-Σαμπ, τη Μέις αλ-Τζαμπάλ και την Οντάισε.

Πρόσθετες υποδομές χτυπήθηκαν στη Νακουόρα και την Καφρ Κιλά, προσθέτει το IDF.

18:51 Ισραηλινός βουλευτής καλεί για επέκταση του πολέμου στον Λίβανο

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αβιγκντόρ Λίμπερμαν κάλεσε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Νετανιάχου να μεταφέρει τον πόλεμο στο Λίβανο, καθώς η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα.

«Μετά από 165 ημέρες είναι σαφές σε όλους ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον βορρά», ανέφερε ο Λίμπερμαν σε ανάρτησή του στο X.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ με έδρα το Λίβανο άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά στην αρχή του πολέμου στη Γάζα. Περίπου 80.000 κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί από το βόρειο Ισραήλ λόγω των εισερχόμενων ρουκετών.

«Καλώ το υπουργικό συμβούλιο πολέμου, τον αρχηγό του επιτελείου και τον στρατηγό της βόρειας διοίκησης να συνέλθουν και να μεταφέρουν τον πόλεμο στο έδαφος του εχθρού», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου.

18:36 Νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη

Ένας άνδρας που τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες του Ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια επίθεσης Ισραηλινών εποίκων κοντά στο χωριό Γιανούν πέθανε από τα τραύματά του, αναφέρουν ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο 40χρονος Φαχέρ Μπασέμ Μπανί Τζαμπέρ δέχθηκε πυροβολισμούς στην πλάτη κοντά στο χωριό, νοτιοανατολικά της πόλης Ναμπλούς.

Ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Wafa ότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Rafidiya και κηρύχθηκε νεκρός.

Κάτοικοι της πόλης δήλωσαν ότι αρκετοί άνθρωποι απάντησαν σε επίθεση εποίκων, η οποία προστατεύθηκε από τον ισραηλινό στρατό, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια των οποίων ο Τζαμπέρ υπέστη τα τραύματα που οδήγησαν στο θάνατό του.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εννέα Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από εποίκους και τρεις είτε από τις ισραηλινές δυνάμεις είτε από εποίκους, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Η περίπτωση του Τζαμπέρ δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την καταμέτρηση.

18:20 Νετανιάχου: Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι απέναντι στην πίεση των ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ την Τρίτη ότι «όλοι πρέπει να σταθούμε ενωμένοι απέναντι στη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν πρέπει να πάμε στη Ράφα».

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι «πρέπει να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε αυτή την πίεση και υπάρχουν κάποιοι, ακόμη και εδώ [στην Κνέσετ], που δεν στέκονται μαζί μας».

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, είπε στον Μπάιντεν ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πολεμήσει στη Ράφα για να «ολοκληρώσει την εξάλειψη της Χαμάς».

Διαβάστε περισσότερα για τις δηλώσεις Νετανιάχου εδώ

18:02 Δεύτερο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας αναχωρεί για τη Γάζα από την Κύπρο

Ένα δεύτερο φορτίο επισιτιστικής βοήθειας πρόκειται να αναχωρήσει από την Κύπρο για τη Γάζα τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι κυπριακές Αρχές, καθώς έγινε η πρώτη παράδοση. «Εντός των επόμενων ημερών, το δεύτερο πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει για τη Γάζα», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Η αναχώρησή του είχε καθυστερήσει λόγω κακοκαιρίας.

«Το φορτίο έχει ήδη φορτωθεί στο δεύτερο πλοίο, έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι», προσθέτει ο εκπρόσωπος.

17:48 Περισσότερα από τις αναφορές της Τζόρτζια Μελόνι για τη Ράφα

Η Τζόρτζια Μελόνι λέει ότι η Ιταλία αντιτίθεται σε μια χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη στη νότια Γάζα, όπου πολλοί έχουν βρει καταφύγιο για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις του Ισραήλ.

«Θα επαναλάβουμε την αντίθεσή μας σε μια χερσαία στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Ράφα, η οποία θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους που συνωστίζονται στην περιοχή αυτή», δήλωσαν η πρωθυπουργός στους βουλευτές της Γερουσίας.

Η Μελόνι δήλωσε επίσης ότι το άνοιγμα νέων χερσαίων οδών και ενός θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο για να διασφαλιστεί η ασφαλής παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αποτελεί προτεραιότητα.

17:36 Συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου  του ΟΗΕ με ηγετικό στέλεχος της Χαμάς

Πηγές της Χαμάς αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης Μούσα Αμού Μαρζούν συναντήθηκε με τον Ειδικό Συντονιστή του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ την Τρίτη.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι δύο τους συζήτησαν τις συνέπειες του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, την πρόοδο των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και το ρόλο του ΟΗΕ στη μεταπολεμική Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο τους ασχολήθηκαν επίσης με το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα, ιδίως στις βόρειες και νότιες περιοχές της.

17:21 Επίθεση με πυροβολισμούς κοντά σε παράνομο οικισμό στη Δυτική Όχθη

Δύο μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν σε επίθεση με πυροβολισμούς στο συγκρότημα του οικισμού Γκους Ετζιόν στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η επίθεση έλαβε χώρα μεταξύ του οικισμού Μιγκαντάλ Οζ και του κόμβου Γκους Ετζιόν.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι τα δύο θύματα έχουν τις αισθήσεις τους και μεταφέρονται σε νοσοκομεία για περίθαλψη.

Ο δράστης της επίθεσης «εξουδετερώθηκε», προσθέτουν οι IDF.

17:06 Μελόνι: Είμαστε αντίθετοι σε μια χερσαία στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Ράφα

Αυξάνονται οι μπελάδες για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς μετά τον Λευκό Οίκο και η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε την αντίθεσή της σε μία χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα.

«Είμαστε αντίθετοι σε μια χερσαία στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Ράφα», είπε η Τζόρτζια Μελόνι σύμφωνα με το Reuters.

16:52 Οι IDF προσφέρουν χρήματα σε Παλαιστινίους για πληροφορίες για ομήρους

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έστειλαν μηνύματα κειμένου σε Παλαιστίνιους στη Γάζα την Τρίτη προσφέροντας μετρητά σε αντάλλαγμα για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με Ισραηλινούς ομήρους.

Ένας δημοσιογράφος του CNN στη Γάζα έλαβε το μήνυμα στα αραβικά στο τηλέφωνό του την Τρίτη που ανέφερε:

«Θέλετε να τελειώσει ο πόλεμος; Αν έχετε αξιόπιστες πληροφορίες για τους απαχθέντες ή τους απαγωγείς τους. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και μπορείτε να λάβετε μια πολύτιμη χρηματική αμοιβή».

Το μήνυμα είχε δύο αριθμούς τηλεφώνου συνημμένους καθώς και έναν σύνδεσμο σε μια ιστοσελίδα, machtoffin.com, η οποία κατευθύνει σε μια ιστοσελίδα με τις φωτογραφίες, τα ονόματα και τις ηλικίες των Ισραηλινών ομήρων.

16:38 Νετανιάχου: «Οι δημόσιες σχέσεις του Ισραήλ υποφέρουν από ανθρώπους που δεν μπορούν να βάλουν στη σειρά δύο λέξεις στα αγγλικά»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε σε συνεδρίαση υψηλού επιπέδου της Κνεσέτ ότι οι διεθνείς δημόσιες σχέσεις του Ισραήλ υποφέρουν λόγω της έλλειψης προσωπικού που μιλάει καθαρά αγγλικά.

Σύμφωνα με αποσπάσματα από το Κανάλι 12 από μια κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ, ο Νετανιάχου ρωτήθηκε αν το διεθνές πρόβλημα του Ισραήλ οφείλεται στην έλλειψη χρηματοδότησης με τον ίδιο να απαντά.

«Δεν είναι μόνο η έλλειψη χρημάτων. Απλώς δεν υπάρχουν άνθρωποι, είστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους που δεν μπορούν να βάλουν στη σειρά δύο λέξεις στα αγγλικά. Πρέπει να τους βρούμε», δήλωσε.

Σε απάντηση των αναφορών, το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρει ότι «εκτιμά βαθιά το έργο της ομάδας του και της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας που λειτουργεί υπό την εποπτεία του και το είπε αυτό στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας».

16:21 Ακόμα μία αιματοβαμμένη ημέρα στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις του στην πόλη της Γάζας, η οποία αποτελεί θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων τα τελευταία 24ωρα.

Οι μάχες μεταξύ μαχητών της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ-Σίφα, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζουν να καταστρέφουν κατοικίες.

Μιλάμε για μια σειρά από σπίτια στην πόλη της Γάζας που ισοπεδώθηκαν πλήρως.

Δεκαπέντε Παλαιστίνιοι από την ίδια οικογένεια έχουν αναφερθεί νεκροί στην πόλη της Γάζας, χωρίς να έχει γίνει καμία επιχείρηση διάσωσης για τους τραυματίες που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

16:05 Οικογένειες Παλαιστινίων εγκαταλείπουν την περιοχή του νοσοκομείου Αλ-Σίφα

Παλαιστίνιος φωτογράφος μοιράστηκε πλάνα που δείχνουν τον εκτοπισμό οικογενειών από την Παλαιστίνη από την περιοχή του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στην κεντρική Γάζα.

Το βίντεο, το οποίο έχει επαληθευτεί από το Al Jazeera, δείχνει ανθρώπους – μεταξύ των οποίων και παιδιά – να περπατούν με τα πόδια αφού αναγκάστηκαν να φύγουν μετά την επίθεση του Ισραήλ στην ιατρική εγκατάσταση και τα περίχωρά της στην πόλη της Γάζας.

15:56 Παλαιστίνιοι στη Γάζα επιχειρούν να απεγκλωβίσουν σκύλο από χαλάσματα σπιτιού

Όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσίευσε το Quds News Network, Παλαιστίνιοι επιχειρούν να απεγκλωβίσουν σκύλο από χαλάσματα σπιτιού.

15:46 Άνθρωποι στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα νηστεύουν χωρίς πρωινό για δεύτερη ημέρα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό στο πολιορκημένο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας συνεχίζουν τη νηστεία τους στο Ραμαζάνι χωρίς πρωινό για δεύτερη ημέρα.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο, οι άνθρωποι στο νοσοκομείο δεν έχουν νερό και τρόφιμα λόγω της πολιορκίας του ισραηλινού στρατού.

«Το υπουργείο Υγείας καλεί όλους τους διεθνείς οργανισμούς να σταματήσουν τα εγκλήματα κατά των ασθενών, των τραυματιών και του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις μέσα και γύρω από το νοσοκομείο.

15:37 Σειρήνες ακούγονται στη Μανάρα στο βόρειο Ισραήλ – Φυλάκιο της Χεζμπολάχ χτύπησαν οι IDF

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες ακούγονται στη Μανάρα στο βόρειο Ισραήλ.

Λίγο νωρίτερα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ όπου επιχειρούσε μαχητής της λιβανέζικης οργάνωσης στην περιοχή Μαρουαχίν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

15:27 Οι Χούθι επιτέθηκαν σε αμερικάνικο τάνκερ στην Ερυθρά, στόχευσαν ξανά την Εϊλάτ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν ναυτικούς πυραύλους εναντίον ενός αμερικανικού δεξαμενόπλοιου – του Mado – στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τους, Γιάχια Σαρία.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι η οργάνωση εκτόξευσε πυραύλους κατά της ισραηλινής παράκτιας περιοχής Εϊλάτ, η οποία συνορεύει με την Ερυθρά Θάλασσα,

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

Οι Χούθι έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία στην Ερυθρά Θάλασσα όσο το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα.

Την περασμένη εβδομάδα, ανώτεροι ηγέτες των Χούθι και της Χαμάς πραγματοποίησαν συνάντηση για να συζητήσουν τρόπους συντονισμού της «αντίστασής» τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

15:18 Το κοινοβούλιο του Καναδά καλεί τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για τη λύση των δύο κρατών

Το κοινοβούλιο του Καναδά ενέκρινε μη δεσμευτική πρόταση που καλεί τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για την επίτευξη λύσης δύο κρατών για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, σύμφωνα με την καναδέζικη κυβερνητική πολιτική.

Η ψηφοφορία είχε καθυστερήσει λόγω διαμάχης της τελευταίας στιγμής σχετικά με τη διατύπωση που υποστήριζε την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, μια ιδέα που φαινόταν ότι θα επέτεινε τις διαιρέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος.

Η αρχική πρόταση συντάχθηκε από τους μειοψηφούντες αριστερούς Νέους Δημοκράτες (NDP), οι οποίοι συμβάλλουν στη διατήρηση του Φιλελεύθερου Κόμματος του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό στην εξουσία και είναι δυσαρεστημένοι επειδή θεωρούν ότι δεν έχει κάνει αρκετά για την προστασία των αμάχων στη Γάζα.

15:08 Πώς οι Ισραηλινοί έποικοι επεκτείνουν τα παράνομα φυλάκια εν μέσω του πολέμου στη Γάζα

Το Al Jazeera, σε ρεπορτάζ του, αναφέρει ότι: «Οι Ισραηλινοί έποικοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν ενθαρρυνθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, πολλαπλασιάζοντας τις επιθέσεις τους κατά των Παλαιστινίων κατοίκων και κατασκευάζοντας δεκάδες παράνομους δρόμους και φυλάκια που περιορίζουν περαιτέρω τις μετακινήσεις των Παλαιστινίων.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ακτιβιστές και οι δορυφορικές εικόνες που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν ότι μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, οι έποικοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχτισαν τουλάχιστον 15 φυλάκια και 18 δρόμους – παράνομους σύμφωνα τόσο με το ισραηλινό όσο και με το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, οι έποικοι έχτισαν φράχτες εκατοντάδων μέτρων και πολλαπλά οδοφράγματα, περιορίζοντας περαιτέρω τις μετακινήσεις των Παλαιστινίων.

‘Όταν υπάρχει πόλεμος, τότε είναι που οι έποικοι επωφελούνται και προσπαθούν να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα φυλάκια’, δήλωσε ο Μαουρίτσιο Λάπτσικ, ακτιβιστής της Peace Now, μιας ισραηλινής οργάνωσης που καταγράφει τις δραστηριότητες των εποικισμών».

Δείτε σχετικούς χάρτες:

Πηγή: Al Jazeera

Πηγή: Al Jazeera

14:59 Η ΔΕΕΣ ζητά περισσότερη βοήθεια για τη βόρεια Γάζα

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) αναφέρει ότι «οι πολίτες που ζουν στη βόρεια Γάζα έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, καταφύγιο ή βασικά είδη».

«Οι σκηνές που είδε η ομάδα μας στην πόλη της Γάζας ενισχύουν μόνο την έκκλησή μας ότι περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι σε θέση να φτάσει με ασφάλεια στο βορρά», ανέφερε σε ένα tweet.

«Αμέτρητες ζωές εξαρτώνται από αυτό», κατέληξε, κοινοποιώντας ένα βίντεο από την επίσκεψη μιας ομάδας της ΔΕΕΣ στην περιοχή.

Δείτε την ανάρτηση:

14:49 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το Κατάρ, διαμεσολαβητής στις συνομιλίες στην Ντόχα, λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει για οποιαδήποτε πρόοδο σε αυτές για εκεχειρία στη Γάζα, αλλά παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξο
  • Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι 93 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 142 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό από την έναρξη του πολέμου σε 31.819 νεκρούς και 73.934 τραυματίες, αντίστοιχα
  • Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τη συνοικία Γιαρμούκ της πόλης της Γάζας, μια πολυσύχναστη περιοχή με κατοικίες, σύμφωνα με πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera
  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν περισσότερους από 50 μαχητές σε επιχειρήσεις στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας
  • Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Βόλκερ Τερκ λέει ότι ο περιορισμός της βοήθειας προς τη Γάζα από το Ισραήλ θα μπορούσε να είναι μια τακτική λιμοκτονίας που μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου

Ισραηλινό τανκ στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

14:40 Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει απόψε για ενημέρωση σχετικά με τις συνομιλίες της Ντόχα

Ο Βίλεμ Μαρξ μεταδίδει από την Ανατολική Ιεουσαλήμ ότι: «Το Al Jazeera έλαβε επιβεβαίωση από το γραφείο του Μπένι Γκαντζ ότι θα συνεδριάσει απόψε το υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ, μετά την επιστροφή του διευθυντή της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα στο Τελ Αβίβ από το Κατάρ.

Η συνεδρίαση αυτή θα εξετάσει ορισμένες από τις προτάσεις και αντιπροτάσεις που γίνονται στην Ντόχα και θα προσπαθήσει να διαπιστώσει αν η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με τις προτάσεις που διατυπώνονται από τους διαμεσολαβητές».

14:30 «Το Ισραήλ σκοπεύει να φιμώσει τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους»

Ο Ομάρ Ναζάλ, αναπληρωτής επικεφαλής του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων, λέει ότι η τελευταία επιχείρηση καταστολής του Ισραήλ κατά των δημοσιογράφων στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα αποτελεί μέρος μιας μακρόχρονης εκστρατείας εκφοβισμού.

«Ο κύριος στόχος είναι να αποτρέψουν τους δημοσιογράφους από το να μεταφέρουν τη φωνή των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Ναζάλ στο Al Jazeera στη Ραμάλα. Οι ισραηλινές δυνάμεις «εκφοβίζουν τους δημοσιογράφους δείχνοντας ότι όποιος μιλήσει θα είναι ο επόμενος στόχος τους», είπε.

Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 95 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης – στη συντριπτική τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι – έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, ωστόσο το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα ανεβάζει αυτόν τον αριθμό πάνω από τους 120.

Εκτός από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Ναζάλ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν επίσης από κακοποίηση ή βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές, όπου, όπως λέει, κρατούνται σήμερα 62.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δημοσιογράφοι διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο», δήλωσε ο Ναζάλ.

14:17 Αναφορές ότι ο Νετανιάχου είπε σε βουλευτές ότι το Ισραήλ θα εισβάλει στη Ράφα παρά την αμερικανική έκκληση

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ιστότοπο Arutz Sheva, μετά από νέα απαίτηση του Λευκού Οίκου να αποφευχθεί μια μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ ότι το Ισραήλ θα εισέλθει στη νότια πόλη της Γάζας.

«Οι Αμερικανοί ζήτησαν να μην κάνουμε επιχείρηση στη Ράφα», είπε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Χρειαζόμαστε τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», συνέχισε, αναφερόμενος στη συνοριακή διαδρομή που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου – Γάζας.

Σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια, ο Νετανιάχου είπε ότι εξετάζουν εξωτερικούς οργανισμούς για τη διανομή τροφίμων, καθώς και «ιδιωτικές εταιρείες».

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι «από την άποψη του Ισραήλ, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν, αλλά δεν υπάρχουν χώρες στον κόσμο που είναι έτοιμες να τους υποδεχθούν».

14:07 «Δεν νικάς τη Χαμάς λιμοκτονώντας αθώους πολίτες»

Η Καρολάιν Ζενέζ, υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Βελγίου, λέει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει τη Χαμάς «λιμοκτονώντας αθώους πολίτες».

«Η πείνα απειλεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα», έγραψε στο Χ. «Η πείνα δεν πρέπει ποτέ να είναι όπλο πολέμου και δεν νικάει κανείς τη Χαμάς λιμοκτονώντας αθώους πολίτες.

Σταματήστε να εμποδίζετε την ανθρωπιστική βοήθεια και ανοίξτε περισσότερα συνοριακά περάσματα», κάλεσε η ίδια.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

13:58 Το βραβείο ηρωισμού του Ισραήλ θα δοθεί σε δύο πολίτες που έσωσαν δεκάδες άλλους στο κιμπούτς Μπε’έρι

Σύμφωνα με τους Times of Israel, το βραβείο ηρωισμού που απονέμεται στο Ισραήλ θα δοθεί στους Μεναχέμ Καλμάνσον και Ιτιέλ Ζοχάρ για τη γενναιότητά τους στη μάχη στο κιμπούτς Μπε’έρι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Γιοάβ Κις.

Στις 7 Οκτωβρίου, ο πρώτος και ο αδελφός του Ελάχαν Καλμάνσον εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στον οικισμό Οτνιέλ της Δυτικής Όχθης και ταξίδεψαν στο κιμπούτς Μπε’έρι, μαζί με τον Ζοχάρ, τον ανιψιό τους.

«Παρά το γεγονός ότι τους είπαν ότι δεν τους χρειάζονταν, έφτασαν στο κιμπούτς Μπε’έρι και εισήλθαν επανειλημμένα στο πολιορκημένο κιμπούτς κατά τη διάρκεια αρκετών ωρών και με τον τρόπο αυτό έσωσαν δεκάδες κατοίκους του κιμπούτς», αναφέρει ο Κις στην ανακοίνωσή του.

Στο τελευταίο σπίτι στο οποίο μπήκαν, τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Οκτωβρίου, ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τον Ελάχαν. Οι τρεις τους έγιναν γνωστοί ως «ομάδα Ελάχαν».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

13:48 Διευθυντής αστυνομικών ερευνών σκοτώθηκε στη Γάζα – Ποιος ήταν ο ρόλος του

Ισραηλινή αεροπορική επίθεση σκότωσε τον διευθυντή αστυνομικών ερευνών στη βόρεια Γάζα μαζί με τη σύζυγό του, αφού το σπίτι τους έγινε στόχος σήμερα το πρωί.

Ο Ραΐντ αλ-Μπάνα ήταν υπεύθυνος για τη διασφάλιση και τη διευκόλυνση της εισόδου φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα.

Τη Δευτέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον επικεφαλής της αστυνομίας, Φαΐκ Μαμπού, ο οποίος ήταν επίσης υπεύθυνος για τον συντονισμό των φορτηγών βοήθειας στη βόρεια Γάζα.

Οι δολοφονίες έρχονται μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια του Ισραήλ να αναγκάσει τους επικεφαλής των φυλών στη Γάζα να αναλάβουν αυτή την ευθύνη, σύμφωνα με το Al-Jazeera.

13:39 Ο ΟΗΕ λέει ότι ο αποκλεισμός της βοήθειας από το Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να είναι έγκλημα πολέμου

Ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, λέει ότι το Ισραήλ μπορεί να διαπράττει έγκλημα πολέμου, εμποδίζοντας αρκετή από την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα.

«Η έκταση των συνεχιζόμενων περιορισμών του Ισραήλ στην είσοδο βοήθειας στη Γάζα, σε συνδυασμό με τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να διεξάγει τις εχθροπραξίες, μπορεί να ισοδυναμεί με τη χρήση της πείνας ως μέθοδο πολέμου, η οποία αποτελεί έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο Λόρενς.

Την περασμένη εβδομάδα, μια έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam διαπίστωσε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη γραφειοκρατία για να εμποδίσει «συστηματικά» και «σκόπιμα» τη βοήθεια να φτάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ακόμη και όταν οι συνθήκες λιμού εξαπλώνονται.

Φωτογραφία μετά από επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στα νότια της πολύπαθης Γάζας.

13:30 IDF: «50 τρομοκράτες σκοτώθηκαν, 180 συνελήφθησαν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξακολουθούν να επιχειρούν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα και ότι «50 τρομοκράτες σκοτώθηκαν και 180 άτομα συνελήφθησαν».

Η ανακοίνωση των IDF υποστηρίζει ότι τα στρατεύματα βρίσκουν συνεχώς όπλα στους χώρους του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με αυτή, τα στρατεύματα των IDF κατέστρεψαν «τρομοκρατική υποδομή» στη Χαν Γιουνίς.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

13:20 Ο επικεφαλής της Μοσάντ του Ισραήλ έφυγε από την Ντόχα

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, ο οποίος ηγείτο της ισραηλινής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στις συνομιλίες με τη Χαμάς υπό διαμεσολάβηση, έχει πλέον εγκαταλείψει το Κατάρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ-Ανσάρι.

Η ομάδα του, ωστόσο, θα παραμείνει στην Ντόχα καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται.

13:11 Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται, το Κατάρ είναι «συγκρατημένα αισιόδοξο» για την επίτευξη λύσης

Σύμφωνα με τον Ματζίντ αλ-Ανσάρι, τον εκπρόσωπο Τύπου του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών:

  • «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οποιαδήποτε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι
  • Οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή και θα επηρεάσει αρνητικά την πρόοδο των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός
  • Οι συνομιλίες στη Ντόχα θα επικεντρωθούν στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας
  • Το Ισραήλ πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για την ασφάλεια των αμάχων και των υγειονομικών εγκαταστάσεων στη Λωρίδα της Γάζας
  • Η 20ή ομάδα τραυματιών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε στην Ντόχα για να λάβει ιατρική περίθαλψη

13:01 Ισραηλινός υπουργός: Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την εισβολή στη Ράφα

Ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ, Άβι Ντίχτερ λέει ότι η χερσαία εισβολή στη Ράφα πρέπει να προχωρήσει εάν το Ισραήλ θέλει να νικήσει πλήρως τη Χαμάς.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το κάνουμε», δήλωσε ο Ντίχτερ στο ισραηλινό ραδιόφωνο Reshet Bet, προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε άλλο προτεινόμενο σχέδιο είναι απλώς ένα «χολιγουντιανό» σενάριο.

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επανεξετάσει τη σχεδιαζόμενη εισβολή στη Ράφα, όπου καταφεύγουν πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, χαρακτηρίζοντάς τη «λάθος».

Ο Νετανιάχου συμφώνησε να στείλει ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει «εναλλακτικές προσεγγίσεις» για μια χερσαία εισβολή στη Ράφα.

12:52 Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομα εφέδρου που σκοτώθηκε σε μάχη στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Σεμπαστιάν Χαϊόν, 51 ετών, σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με τις IDF.

Ο Χαϊόν καταγόταν από τη Ρος Χα’αγίν και υπηρετούσε ως διοικητής στην 401 ταξιαρχία. Τους 251 έφτασαν οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες μετά από τη χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Ο Σεμπαστιάν Χαϊόν.

12:43 Παλαιστίνια δημοσιογράφος συνελήφθη από ισραηλινές δυνάμεις στη Ραμάλα

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τη Ρούλα Χασανέιν, Παλαιστίνια δημοσιογράφο, από το σπίτι της στην κατεχόμενη πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και κατάσχεσαν τον φορητό υπολογιστή και το τηλέφωνό της.

Με τη σύλληψη της Χασανέιν ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί στα κατεχόμενα εδάφη από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε περίπου 60.

Τουλάχιστον 40 από αυτούς παραμένουν στη φυλακή και περισσότεροι από τους μισούς κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Η οικογένεια της Χασανέιν δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι είχε συζητήσει αν θα έπαιρνε μαζί της το εννέα μηνών μωρό της, καθώς εξακολουθούσε να θηλάζει, αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να πραγματοποιούν επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ναμπλούς, της Καλκίλια, της Βηθλεέμ, της Χεβρώνας και της Τζενίν.

12:33 Οι Παλαιστίνιοι περιμένουν τις λιγοστές παραδόσεις αλεύρων στην πόλη της Γάζας

Πλάνα που αναρτήθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων WAFA δείχνουν ένα μεγάλο πλήθος Παλαιστινίων στην πόλη της Γάζας να περιμένουν να παραλάβουν αλεύρι σε ένα κέντρο του ΟΗΕ.

Περισσότερο από το 70% των ανθρώπων στη βόρεια Γάζα αντιμετωπίζουν «καταστροφική πείνα», σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, με ορισμένους ανθρώπους να καταφεύγουν στην κατανάλωση ζωοτροφών ή αγριόχορτων για να επιβιώσουν.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:24 Οι Παλαιστίνιοι που διαμένουν κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα λένε ότι οι IDF ζητούν εκκένωση προς τα νότια

Οι κάτοικοι της πόλης της Γάζας που εξακολουθούν να μένουν στα σπίτια τους κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα λένε ότι οι IDF τους καλούν να εκκενώσουν προς τα νότια, στην περιοχή Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στο κέντρο της Λωρίδας, σύμφωνα με τη Haaretz.

Η επιδρομή στο νοσοκομείο βρίσκεται σε εξέλιξη και οι δυνάμεις των IDF περικυκλώνουν το συγκρότημα, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα.

12:14 Περισσότερα για τις ισραηλινές επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ κοντά στη Δαμασκό

Ισραηλινές επιδρομές στοχοθέτησαν σήμερα τα χαράματα αποθήκες όπλων της λιβανικής Χεζμπολάχ στα περίχωρα της Δαμασκού για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες, ανακοίνωσε συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:05 Παλαιστινιακή πηγή: Το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει στην πρόταση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις

Παλαιστίνιος αξιωματούχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δώσει την απάντησή του στην τελευταία προσφορά της Χαμάς, σύμφωνα με τη Haaretz.

«Από σήμερα το πρωί, οι συνομιλίες συνεχίζονται, μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων και μεσολαβητών. Η ηγεσία της Χαμάς δεν έχει ακούσει κάποια επίσημη αναφορά ή απάντηση», δήλωσε η πηγή και σημείωσε ότι η οργάνωση περιμένει την απάντηση των διαμεσολαβητών, για να εδραιώσει τη θέση της και να καταλάβει αν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μοιάζει με μια ενδοϊσραηλινή διαπραγμάτευση, γύρω από τις οικογένειες των ομήρων και τους αγώνες εξουσίας εντός της κυβέρνησης και εναντίον των ΗΠΑ».

11:55 Τα πρόσφατα ισραηλινά χτυπήματα σηματοδοτούν την έναρξη της επιχείρησης στη Ράφα, λέει το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών

Η εντατικοποίηση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, σηματοδοτεί την επέκταση των ισραηλινών «εγκλημάτων» στη συνοριακή πόλη, δήλωσε την Τρίτη το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, το υπουργείο ανέφερε ότι οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί στη Ράφα αντιπροσωπεύουν την ισραηλινή «περιφρόνηση» των διεθνών και αμερικανικών εκκλήσεων να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων στην πόλη.

«Το Ισραήλ έχει αρχίσει να καταστρέφει συστηματικά τη Ράφα με καθημερινές επιθέσεις και επανειλημμένες στοχοποιήσεις σπιτιών, σκοτώνοντας αμάχους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει την επίθεσή του κατά της Ράφα χωρίς να περιμένει την άδεια κανενός ή να ανακοινώσει την επιχείρηση», τονίζει το παλαιστινιακό υπουργείο.

Η δήλωση ήρθε μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα το πρωί της Τρίτης, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιους.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

11:41 Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, αλλά οι τριγύρω περιοχές παραμένουν υπό επίθεση

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Ράφα για το Al Jazeera ότι: «Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το εσωτερικό του ιατρικού συγκροτήματος Αλ-Σίφα, αφού εισέβαλε στο νοσοκομείο, έκανε επιχειρήσεις με μπουλντόζα στο προαύλιο και διεξήγαγε επιθετική και εκτεταμένη λεπτομερή έρευνα.

Λαμβάνουμε αναφορές για περίπου 150 άτομα που συνελήφθησαν μέσα από το νοσοκομείο. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός κορυφαίου διοικητή ασφαλείας, ο οποίος συντόνιζε τις προσπάθειες μεταξύ των φυλών της Γάζας και της UNRWA και εξασφάλισε με επιτυχία την παράδοση φορτηγών με βοήθεια μέσα στις τελευταίες δύο ημέρες στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα.

Η δολοφονία αυτού του διοικητή ασφαλείας θα οδηγήσει σε χάος. Αυτό έχει διαλύσει το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας για άλλους ανθρώπους που θα συνεχίσουν να συντονίζουν αυτού του είδους τις εργασίες για την παράδοση βοήθειας σε αυτές τις περιοχές.

Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται στην περιοχή. Τα κτίρια κατοικιών βομβαρδίζονται ανελέητα. Ακούσαμε ότι δύο κτίρια στη βόρεια πύλη του νοσοκομείου Αλ-Σίφα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Ακούσαμε επίσης από το νότιο τμήμα του συγκροτήματος για ένα ακόμη κτίριο κατοικιών που δέχθηκε επίθεση, καθώς και για ένα τζαμί στα δυτικά του».

11:31 Στις 31.819 οι νεκροί στη Γάζα – 93 θύματα μόνο τις τελευταίες 24 ώρες

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 31.819 μετά από ισραηλινές επιθέσεις.

Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 73.934.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, 93 άτομα σκοτώθηκαν και 142 τραυματίστηκαν στη μαρτυρική Λωρίδα.

11:25 Νέα ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη γειτονιά Γιαρμούκ της πόλης της Γάζας.

Η περιοχή είναι γεμάτη με κατοικίες και κτίρια. Το σημείο που χτυπήθηκε δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από πολυάριθμα πολυώροφα κτίρια στην περιοχή μετά τα πλήγματα.

11:16 Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστινιακό σπίτι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – Αυξημένες οι επιθέσεις

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστινιακό σπίτι και σε πολλά αυτοκίνητα στα χωριά Μπουρίν και Μαντάμα, νότια της κατεχόμενης πόλης Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη, δήλωσαν τοπικές πηγές, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την επίθεση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAFA, έποικοι από τον καταυλισμό Γιτζάρ – που έχει ιδρυθεί σε παλαιστινιακά εδάφη νότια της Ναμπλούς – επιτέθηκαν με πέτρες σε σπίτι που ανήκει στην οικογένεια Χίντι και έσπασαν τα παράθυρά του και πολλά αυτοκίνητα που ανήκουν σε Παλαιστίνιους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο της επίθεσης για να παράσχουν προστασία στους εποίκους, δήλωσαν μάρτυρες στο WAFA, και έριξαν αληθινές σφαίρες και δακρυγόνα κατά των Παλαιστινίων. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει περισσότερες από 650 επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, δηλαδή κατά μέσο όρο τέσσερις επιθέσεις εποίκων κάθε μέρα – ο υψηλότερος αριθμός από τότε που ο ΟΗΕ άρχισε να καταγράφει τέτοια περιστατικά το 2006.

11:06 Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά προτρέπει σε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, Όλιβερ Ντάουντεν υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τον εαυτό του εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ του Τελ Αβίβ Μέσης και των μεγαλύτερων υποστηρικτών του, αλλά ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο Όλιβερ Ντάουντεν είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση «παροτρύνει συνεχώς» το Ισραήλ να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και είχε επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα, όπου μαίνεται η ανθρωπιστική κρίση μετά από έξι μήνες μαχών.

«Γι’ αυτό ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η είσοδος της βοήθειας και, κυρίως, η έξοδος των ομήρων», δήλωσε ο Ντάουντεν στο Reuters σε συνέντευξή του στη Σεούλ, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Τα σχόλια του Ντάουντεν ήρθαν ως απάντηση σε ερώτημα σχετικά με την ένταση μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον πόλεμο, ιδίως για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, το τελευταίο εναπομείναν προπύργιο της Χαμάς σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας που απομακρύνθηκαν από άλλα σημεία της Λωρίδας.

10:57 «Η Ιρλανδία λέει όχι στον Genocide Joe»

Τοιχογραφία στην Ιρλανδία κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν ότι ευθύνεται για τη γενοκτονία στη Γάζα, χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι που του έδωσαν ακτιβιστές ενάντια στον πόλεμο στις ΗΠΑ: «Genocide Joe».

Δείτε την τοιχογραφία:

10:47 Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Το Ισραήλ επιτέθηκε σε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ κοντά στη Δαμασκό

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ φέρεται να επιτέθηκε απόψε σε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στην περιοχή της Δαμασκού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του κέντρου, Ράμι Αμπντουλραχμάν, η τοποθεσία που δέχθηκε την επίθεση βρίσκεται στην περιοχή των βουνών Καλαμούν, περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Λιβάνου.

Σύμφωνα με τον Αμπντουλραχμάν, η αποθήκη όπλων καταστράφηκε ολοσχερώς και σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές αν υπήρξαν θύματα.

Τη νύχτα πηγή του συριακού στρατού δήλωσε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε διάφορους στόχους στα προάστια της συριακής πρωτεύουσας και ότι ο συριακός στρατός αναχαίτισε ορισμένους από τους πυραύλους.

10:38 Η Γάζα έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Μιλώντας μετά από συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Γάζα έχει γίνει «νεκροταφείο για πολλές από τις πιο σημαντικές αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου».

«Η Γάζα ήταν πριν από τον πόλεμο η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή. Σήμερα, είναι το μεγαλύτερο υπαίθριο νεκροταφείο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

10:28 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στην κεντρική Γάζα

Ο Βίλεμ Μαρξ του Al Jazeera μεταδίδει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ ότι: «Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις του μέσα και γύρω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα στο κέντρο της Γάζας.

Λέει ότι οι δυνάμεις του συνέλαβαν 200 άτομα που ήταν ύποπτα ότι δρούσαν εναντίον τους και σκότωσαν 20, συμπεριλαμβανομένου ενός ατόμου που ισχυρίζεται ότι ήταν ανώτερος διευθυντής επιχειρήσεων για την εσωτερική ασφάλεια της Χαμάς.

Άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε στη Γάζα, ωστόσο, λένε ότι επρόκειτο για έναν αξιωματικό επιβολής του νόμου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μέρος της δομής της Χαμάς, αλλά ουσιαστικά ήταν ένας αστυνομικός.

Λένε ότι έπαιξε κρίσιμο ρόλο τις τελευταίες εβδομάδες, διασφαλίζοντας ότι οι αυτοκινητοπομπές βοήθειας μπορούσαν να περάσουν από τη Γάζα με ασφάλεια και χωρίς εμπόδια.

Θα πρέπει να δούμε τι θα σημάνει ο θάνατός του για την επιβολή του νόμου και για αυτό το είδος υποστήριξης των αυτοκινητοπομπών βοήθειας τις επόμενες ημέρες».

10:19 Η Νότια Αφρική ζητά έκτακτα μέτρα από το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη κατά του Ισραήλ

Σε μια νομική προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, το Ισραήλ καταδίκασε την προσπάθεια της Νότιας Αφρικής να επιβάλει το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ περαιτέρω επείγουσες εντολές ως «ηθικά αποκρουστική» και ως κατάχρηση διαδικασιών.

Η Νότια Αφρική – η οποία λέει ότι το Ισραήλ παραβιάζει τις υπάρχουσες εντολές του ΔΔΔ που το καλούν να διασφαλίσει ότι δεν διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα – κατέθεσε το δεύτερο αίτημά της στις 6 Μαρτίου ζητώντας από το δικαστήριο:

  • να διατάξει τον τερματισμό των εχθροπραξιών επειδή οι Παλαιστίνιοι πολίτες αντιμετώπιζαν την πείνα και «η απειλή ενός ολοκληρωτικού λιμού έχει πλέον υλοποιηθεί»
  • να διατάξει όλα τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να απελευθερώσουν όλους τους αιχμαλώτους και τους κρατούμενους
  • να διατάξει το Ισραήλ να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή επειγόντως αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του λιμού και της πείνας» στη Γάζα
  • να λάβει αυτά τα μέτρα χωρίς να προγραμματίσει νέο γύρο ακροάσεων λόγω του «εξαιρετικά επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης»

10:09 Σκηνές εκτοπισμένων πλημμύρισαν στην κεντρική Γάζα

Σκηνές που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας πλημμύρισαν το πρωί της Τρίτης μετά από μια νύχτα έντονης βροχόπτωσης, επιδεινώνοντας τις άσχημες συνθήκες για πολλές παλαιστινιακές οικογένειες που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτές.

Δείτε βίντεο:

10:00 Μπλίνκεν για το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή: Θα συζητήσουμε τη «σωστή αρχιτεκτονική» για την ειρήνη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δηλώνει ότι θα συζητήσει τρόπους για την οικοδόμηση της «σωστής αρχιτεκτονικής» για την περιφερειακή ειρήνη κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, με επίκεντρο:

  • την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
  • την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ισραηλινών ομήρων στη Γάζα
  • την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα
  • τον μεταπολεμικό σχεδιασμό για τον παλαιστινιακό θύλακα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, συνέχισε να στέλνει δισεκατομμύρια δολάρια – και να πιέζει και για άλλα δισεκατομμύρια – σε στρατιωτική βοήθεια προς το Τελ Αβίβ για τη χρηματοδότηση του πολέμου.

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα, τόνισε ότι είναι «υποχρέωση» του Ισραήλ να διευκολύνει τη βοήθεια για τη Γάζα, εν μέσω αναφορών ότι ο λιμός απειλεί τον θύλακα.

09:50 Τα αποτελέσματα ισραηλινής επιδρομής σε χωριό στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινή επιδρομή έγινε στο χωριό Αουάρτα στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Δείτε φωτογραφίες μετά από την επιδρομή:

09:42 Ομάδα θα εξετάσει αναφορές για ήχους σκαψίματος από κατοίκους πόλης κοντά στη Δυτική Όχθη

Συγκροτήθηκε ομάδα για να διερευνήσει τις αναφορές των κατοίκων της Μπατ Χεφέρ, μιας ισραηλινής πόλης που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από την πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης και το χωριό Σουβέικα, αναφέρει ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον πέντε έλεγχοι χωρίς να βρεθούν σήραγγες.

Σύμφωνα με το Ynet, η ομάδα θα συσταθεί υπό την Κεντρική Διοίκηση της Ισραηλινής Δύναμης Άμυνας και θα αποτελείται από στρατιωτικούς και πολιτικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν εκτιμήσεις της κατάστασης μετά από πληροφορίες και αναφορές για την ύπαρξη τούνελ.

09:33 Τι συνέβη όταν το Ισραήλ «σφυροκόπησε» περιοχές γύρω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Οι ισραηλινές επιθέσεις σε κτίρια κατοικιών στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ-Σίφα είχαν ως αποτέλεσμα περαιτέρω θανάτους και τραυματισμούς, αναφέρει ο Άνας Αλ-Σαρίφ του Al Jazeera.

Ένα κτίριο στην οδό Τζαλάα μετατράπηκε σε ερείπια, με ισραηλινά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη να επιχειρούν από πάνω του. Ένα από τα θύματα ήταν ένα νεαρό κορίτσι.

Κάτοικοι και γείτονες χρησιμοποίησαν τα γυμνά τους χέρια για να προσπαθήσουν να βγάλουν τα θύματα κάτω από τα χαλάσματα.

«Για όνομα του Θεού, δεν έχω πού να πάω… Όλη η οικογένειά μου σκοτώθηκε», έλεγε, κλαίγοντας, ένα αγόρι. «Δεν έχω πού να πάω, για όνομα του Θεού», φώναζε.

Το νοσοκομείο Αλ-Σίφα και η γύρω περιοχή παραμένουν πολιορκημένα από τις ισραηλινές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ιατρική βοήθεια ή δραστηριότητα από τις ομάδες πολιτικής προστασίας, καθώς κανένα ασθενοφόρο ή ομάδα διάσωσης δεν μπορεί να φτάσει στην περιοχή.

09:23 Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι τρέχουσες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός;

Ο τελευταίος γύρος έμμεσων συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς φέρεται να ξεκίνησε στο Κατάρ το βράδυ της Δευτέρας, καθώς μια ισραηλινή αντιπροσωπεία εξετάζει την πρόταση που υπέβαλε η παλαιστινιακή οργάνωση.

Μια ισραηλινή αντιπροσωπεία, μαζί με διαμεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο, θα συζητήσουν το σχέδιο τριών σταδίων της Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου, το οποίο θα προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου σε αντάλλαγμα για 1.500 Παλαιστίνιους κρατούμενους, μεταξύ άλλων όρων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα θα μπορούσαν να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Εάν επιτύχουν, αυτή θα είναι η δεύτερη διακοπή των μαχών, μετά την προσωρινή ανθρωπιστική παύση που εξασφαλίστηκε στις 22 Νοεμβρίου. Η συμφωνία διήρκεσε επτά ημέρες προτού ο ισραηλινός στρατός συνεχίσει την επίθεσή του στη Γάζα, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός βάλλοντας προς το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς παραβίασε την εκεχειρία μη συμφωνώντας να απελευθερώσει περαιτέρω ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι επακόλουθες διαπραγματεύσεις.

09:14 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιους στη νότια Ράφα και άλλους οκτώ στη βόρεια Τζαμπάλια
  • Ο Ισμαήλ Αλ-Γκουλ του Al Jazeera περιέγραψε τη δοκιμασία που πέρασε υπό ισραηλινή κράτηση, λέγοντας ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έγδυσαν τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα και τους κράτησαν γυμνούς και με δεμένα μάτια για 12 ώρες
  • Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ξεκίνησαν στην Ντόχα. Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τη Χαμάς ή τις χώρες που μεσολαβούν
  • Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν να συναντηθούν αντιπροσωπείες τους στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν «εναλλακτικές προσεγγίσεις» σε μια χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι άμαχοι
  • Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση δήλωσε ότι κατέστρεψε αντιαεροπορικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κοντέινερ αποθήκευσης όπλων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι

09:04 Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για να συζητήσει τη συμφωνία εκεχειρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την αύξηση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στον πολιορκημένο θύλακα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος στις Φιλιππίνες, έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με Σαουδάραβες αξιωματούχους στην Τζέντα την Τετάρτη και θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Κάιρο την Πέμπτη για συνομιλίες με τις αιγυπτιακές αρχές.

08:54 Αξιωματούχος της UNICEF καταγγέλλει τη «σοκαριστική αδράνεια» του κόσμου για τον επικείμενο λιμό στη Γάζα

Η Αντέλε Κοντρ, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ζήτησε το άνοιγμα όλων των διαβάσεων προς τη Γάζα, μετά από έκθεση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, η οποία προειδοποίησε για επικείμενο λιμό στα βόρεια τμήματα του θύλακα.

«Τα ευρήματα της IPC για τη Γάζα επιβεβαιώνουν αυτό για το οποίο προειδοποιούσαμε για επικείμενο λιμό εδώ και μήνες», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X.

«Η αδράνεια του κόσμου είναι σοκαριστική καθώς όλο και περισσότερα παιδιά υποκύπτουν σε έναν αργό θάνατο. Όλα τα συνοριακά περάσματα πρέπει να ανοίξουν τώρα για να επιτραπεί η απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε η ίδια.

08:45 Αξιωματούχος του ΟΗΕ: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν κίνδυνο οξύ υποσιτισμού

Η Μπεθ Μπέχντολ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, είπε ότι η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας στη Γάζα επιδεινώνεται ραγδαία.

Η επισιτιστική ασφάλεια στον θύλακα «έχει επιδεινωθεί με ρυθμό και συχνότητα που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε η Μπέχντολ στο Al Jazeera.

Σύμφωνα με την Μπέχντολ, υπάρχουν τρία επίπεδα κρίσης της ολοκληρωμένης ταξινόμησης φάσεων επισιτιστικής ασφάλειας (IPC).

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα – περίπου ο μισός πληθυσμός – κατηγοριοποιούνται σήμερα στο επίπεδο πέντε, το οποίο χαρακτηρίζεται ως καταστροφή, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε λιμό.

«Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά στο συγκεκριμένο επίπεδο έχουν ακραία έλλειψη τροφίμων και αδυνατούν να καλύψουν τις περισσότερες από τις βασικές τους ανάγκες», δήλωσε η Μπέχντολ.

«Οι άνθρωποι λιμοκτονούν και αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο οξύ υποσιτισμού και τελικά θανάτου», κατέληξε.

08:35 Ακροδεξιοί Ισραηλινοί υπουργοί απειλούν να παραιτηθούν αν απελευθερωθούν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσαν κατ’ ιδίαν ότι θα εγκαταλείψουν την κυβέρνηση αν το Ισραήλ απελευθερώσει «δεκάδες τρομοκράτες με αίμα στα χέρια τους», μεταδίδει το ισραηλινό Κανάλι 13.

Η απειλή αυτή έρχεται καθώς μια ισραηλινή αντιπροσωπεία φέρεται να βρίσκεται στο Κατάρ για να υπάρξει μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων με τη Χαμάς.

Την περασμένη εβδομάδα, η Χαμάς πρότεινε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε τρία στάδια, η οποία θα ξεκινούσε με την απελευθέρωση 40 Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι, σε αντάλλαγμα για 700 – 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 30 που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, επιλεγμένους από τη Χαμάς.

08:20 Οι βόμβες και η πείνα «θερίζουν» στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024