Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Αντιμέτωπη με τον λιμό η Γάζα - Νέες προσπάθειες για συμφωνία στο Κατάρ

Live: Αντιμέτωπη με τον λιμό η Γάζα – Νέες προσπάθειες για συμφωνία στο Κατάρ

Live οι εξελίξεις στο in - Ο Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζει την «τακτική πείνας» του Ισραήλ στη Γάζα - Η Unicef προειδοποιεί πως ο υποσιτισμός των παιδιών έχει φτάσει σε «πρωτοφανή επίπεδα»

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως «επίκειται λιμός» από τώρα έως και τον Μάιο στη βόρεια Γάζα, όπου το 70% του πληθυσμού αντιμετωπίζει πιθανώς καταστροφική πείνα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο al-Shifa της Γάζας, με το υπουργείο Υγείας να αναφέρει ότι η επιδρομή στις εγκαταστάσεις —η τέταρτη από τον Οκτώβριο— είχε ως αποτέλεσμα θανάτους και τραυματισμούς.

Επιπλέον ξυλοκόπησαν και συνέλαβαν τον ανταποκριτή του Al Jazeera, Ismail al-Ghoul ενώ κάλυπτε την επίθεση εντός του νοσοκομείου.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι μαχητές της Χαμάς έχουν ανασυνταχθεί μέσα στο νοσοκομείο, αλλά η ομάδα κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί «κατασκευασμένες αφηγήσεις» για να δικαιολογήσει το «έγκλημα πολέμου».

Τουλάχιστον 31.726 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 73.792 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αναθεωρημένος απολογισμός των νεκρών στο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 1.139 με δεκάδες αιχμαλώτους.

Δείτε live:

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in

08:20 Οι βόμβες και η πείνα «θερίζουν» στη Γάζα

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

06:00 Το Ισραήλ έχει εκδώσει 100.000 νέες άδειες οπλοφορίας

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ανακοίνωσε ότι ενέκρινε 100.000 νέες άδειες οπλοφορίας μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Αυτή την εβδομάδα, φτάσαμε σ’ ένα ορόσημο στο υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας: Ο 100.000ος πολίτης έλαβε την άδεια οπλοφορίας του», είπε ο Μπεν Γκβίρ, μιλώντας στο ισραηλινό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Προέβη στην ανακοίνωση όρθιος μπροστά από μια αφίσα με την εικόνα ενός όπλου και το σύνθημα «100 χιλιάδες ισραηλινοί οπλισμένοι».

«Στην πραγματικότητα, από τις 299.354 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τον πόλεμο… έχουν ήδη εγκριθεί περισσότερες από 100.000, επειδή τα όπλα σώζουν ζωές», φέρεται να είπε.

05:00 Ισραήλ και Χαμάς ξεκινούν συνομιλίες εκεχειρίας στην Ντόχα

Αμερικανικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Ισραήλ και η Χαμάς ξεκίνησαν εκ νέου τις έμμεσες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, δύο ισραηλινούς αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα και μια πηγή με άμεση γνώση, ανέφερε ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα συναντήθηκε με μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου, με επικεφαλής τον καταριανό πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στον αμερικανικό ιστότοπο ότι ο τρέχων γύρος συνομιλιών μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες και η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα παραμείνει στη Ντόχα για λεπτομερείς συνομιλίες με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Οι μεσολαβητές κινούνται μεταξύ των αντιπροσωπειών του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες βρίσκονται σε ξεχωριστά σημεία του ίδιου συγκροτήματος στην Ντόχα, είπε ο αξιωματούχος.

«Θα είναι μια μακρά, δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία, αλλά θέλουμε να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία», φέρεται να είπε ο αξιωματούχος.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Time of Israel, επικαλούμενος άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει. Πρόσθεσε ότι ο Μπαρνέα είναι πιθανό να επιστρέψει στο Ισραήλ, ενώ η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα θα παραμείνει στην Ντόχα.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Χαμάς ή τις μεσολαβούσες χώρες.

04:15 Νεκρός ο Νο 3 της Χαμάς, λένε οι ΗΠΑ

Ο Μαρουάν Ισα, τρίτος στην ιεραρχία της ηγεσίας της Χαμάς, σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μαρουάν Ισα, 58 ή 59 ετών, ήταν ο υπαρχηγός του Μοχάμεντ Ντέιρ, του διοικητή των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Ενα από τα πλέον καταζητούμενα από το Ισραήλ στελέχη της Χαμάς, από τους ιθύνοντες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ο Μαρουάν Ισα είναι το πλέον υψηλόβαθμο μέλος της ηγεσίας της Χαμάς που σκοτώνεται στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.

03:40 «Ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός» – Η πρώτη αντίδραση Μπάιντεν μετά την επικοινωνία με τον Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με ανάρτησή του στο X αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και σε όσα ειπώθηκαν μεταξύ τους.

«Σήμερα, μίλησα ξανά με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα. Συνέχισα να επιβεβαιώνω ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς, μια ομάδα τρομοκρατών που είναι υπεύθυνη για τη χειρότερη σφαγή του εβραϊκού λαού μετά το Ολοκαύτωμα», ανέφερε αρχικά.

«Και επανέλαβα την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων, η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε τους ομήρους στα σπίτια τους και να διοχετεύσουμε βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα», προσέθεσε.

«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να στείλει μια ομάδα στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει τρόπους στοχοποίησης της Χαμάς χωρίς μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα», κατέληξε ο Τζο Μπάιντεν.

03:32 Γκουτέρες: Ο επικείμενος λιμός στη βόρεια Γάζα είναι «εξ ολοκλήρου ανθρωπογενής»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός μετά από νέα έκθεση που προειδοποίησε ότι η βόρεια Γάζα θα μπορούσε να πληγεί από λιμό οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ των μέσων Μαρτίου και του Μαΐου.

«Ο επικείμενος λιμός στο βόρειο τμήμα της Γάζας είναι μια εντελώς ανθρωπογενής καταστροφή», ανέφερε ο Γκουτέρες σε ανάρτησή του στο Χ.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποτρέψουμε το αδιανόητο, το απαράδεκτο, το αδικαιολόγητο», προσέθεσε.

Διαβάστε περισσότερα για τον επικείμενο λιμό στη Γάζα εδώ

03:17 Ισραηλινή επίθεση στην Τζαμπάλια σκοτώνει οκτώ Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και παιδιά

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το βράδυ της Δευτέρας ένα σπίτι στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Επικαλούμενο μάρτυρες, το πρακτορείο ανέφερε ότι το σπίτι ανήκε στην οικογένεια αλ Μπάνα και καταστράφηκε ολοσχερώς. Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, ανέφερε.

Νωρίτερα, αναφερθήκαμε σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι.

03:01  ΠΟΥ: Οι παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα «συχνά εμποδίζονται ή απορρίπτονται»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι η έκθεση της Food Security Phase Classification (Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας, IPC) σχετικά με τον λιμό στη Γάζα, δείχνει λεπτομερώς αυτό που ο οργανισμός και άλλες ομάδες βοήθειας έχουν δει και αναφέρει εδώ και μήνες.

«Ο ΠΟΥ και οι εταίροι του έχουν πραγματοποιήσει αποστολές υψηλού κινδύνου για την παράδοση φαρμάκων, καυσίμων και τροφίμων για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς τους, αλλά τα αιτήματά μας για την παράδοση προμηθειών συχνά μπλοκάρονται ή απορρίπτονται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Οι κατεστραμμένοι δρόμοι και οι συνεχείς μάχες, μεταξύ άλλων μέσα και κοντά σε νοσοκομεία, σημαίνουν ότι οι παραδόσεις είναι λίγες και αργές», συνεχίζει η ανακοίνωση.

»Όταν οι αποστολές μας φτάνουν στα νοσοκομεία, συναντάμε εξαντλημένους και πεινασμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που μας ζητούν τρόφιμα και νερό», συμπληρώνει.

02:52 Συρία: Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τα χτυπήματα που στόχευσαν περιοχές στη Δαμασκό

Το Ισραήλ εκτόξευσε τα ξημερώματα της Τρίτης πυραύλους εναντίον πολλών στρατιωτικών στόχων έξω από τη πρωτεύουσα της Συρίας τη Δαμασκό με αποτέλεσμα να προκληθούν κάποιες «υλικές ζημιές», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας.

Η αεράμυνα της χώρας αναχαίτισε τους ισραηλινούς «πυραύλους και κατέρριψε ορισμένους από αυτούς», πρόσθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το Ιράν υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια της σχεδόν 12χρονης σύγκρουσης στη Συρία. Η υποστήριξή του προς τη Δαμασκό και τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ έχει επισύρει τακτικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Τα πλήγματα αυτά έχουν ενταθεί με την αναζωπύρωση των περιφερειακών εντάσεων μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

02:40 Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σκοτώνουν τουλάχιστον 14 άτομα στη Ράφα

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε δύο σπίτια και ένα διαμέρισμα στη Ράφα στη νότια Γάζα προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών ακόμη, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν τις γειτονιές Μουσάμπαχ, Κιρμπέτ Αλ-Αντάς και Αλ-Τζενέινα στη Ράφα. Γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ανέφερε το Wafa.

Πλάνα, που επαληθεύτηκαν από το πρακτορείο Sanad του Al Jazeera, δείχνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες να φτάνουν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο του Κουβέιτ.

02:26 Τραμπ: Οι Εβραίοι που ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς μισούν τη θρησκεία τους και το Ισραήλ

Μία απίστευτη δήλωση έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ καθώς επιτέθηκε στους Εβραίους που ψήφισαν το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Όποιος Εβραίος ψηφίζει τους Δημοκρατικούς μισεί τη θρησκεία του. Μισούν τα πάντα για το Ισραήλ και θα έπρεπε να ντρέπονται για τον εαυτό τους», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Σεμπάστιαν Γκόρκα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:12 Με την Αϊτή συνέκρινε τη Γάζα ο Μπορέλ

Ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος στην Κύπρο πρέπει ν’ αναπτυχθεί αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη να διευκολυνθεί από το Ισραήλ η χερσαία πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Stephanie Lecocq) κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οπως είπε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για βοήθεια στη Γάζα είναι χερσαία, «εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί υπάρχει όριο στα φορτηγά που μπορούν να φτάσουν – και υπάρχει όριο, αυτό είναι ξεκάθαρο – εάν έχουμε πλοία ας φέρουμε βοήθεια μ’ αυτόν τον τρόπο. Το πλοίο που πήγε από την Κύπρο στη Γάζα ήταν από ιδιωτικό οργανισμό, από ισπανική ΜΚΟ που παρέχει φαγητό στη Γάζα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:01 Νέα πλήγματα των ΗΠΑ κατά των Χούθι

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέστρεψε επτά πυραύλους κατά πλοίων, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τρία εμπορευματοκιβώτια αποθήκευσης όπλων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.

«Διαπιστώθηκε ότι τα όπλα αυτά αποτελούσαν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού σε ανακοίνωσή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

01:46 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «καταδικάζει έντονα» τις επιθέσεις των Χούθι

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο» τις επιθέσεις των Χούθι στην Υεμένη εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της 6ης Μαρτίου στο πλοίο True Confidence, από την οποία σκοτώθηκαν δύο Φιλιππινέζοι και ένα Βιετναμέζος μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Τα μέλη του Συμβουλίου απαίτησαν να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι κατά των εμπορικών πλοίων, προέτρεψαν για προσοχή και αυτοσυγκράτηση για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και «επιβεβαίωσαν» ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η άσκηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών ναυσιπλοΐας από τα εμπορικά και εμπορικά πλοία όλων των κρατών που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και τα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Τα μέλη του Συμβουλίου υπενθύμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και κάλεσαν για αποκλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να διατηρηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στην Υεμένη».

01:30 Αναφορές για εκρήξεις κοντά στη Δαμασκό

Ο φιλοϊρανικός λιβανέζικος τηλεοπτικός σταθμός Mayadeen αναφέρει ότι ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό.

01:20 Τουλάχιστον έξι νεκροί στη Ράφα

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera Arabic το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση σε πολλά σπίτια και ένα διαμέρισμα στη Ράφα.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν από τα χτυπήματα.

01:06 Παιδί σκοτώθηκε στην κεντρική Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι ανέσυρε το πτώμα ενός νεκρού παιδιού στην περιοχή αλ Σαουάρα μετά από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι.

Η έρευνα για επιζώντες βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε η ομάδα.

00:52 Ο Μπάιντεν δεν απείλησε τον Νετανιάχου με κυρώσεις αν ξεκινήσει την επιχείρηση στη Ράφα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν απείλησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με επιπτώσεις εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε μια μεγάλη χερσαία εισβολή στη Ράφα, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

«Ο πρόεδρος δεν απείλησε», είπε ο Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αυτό που είπε ο πρόεδρος σήμερα ήταν: ‘Θέλω να καταλάβετε, κ. πρωθυπουργέ, πού ακριβώς βρίσκομαι σε αυτό το θέμα. Είμαι υπέρ της ήττας της Χαμάς. Πιστεύω ότι είναι μια κακή τρομοκρατική ομάδα που έχει όχι μόνο ισραηλινό, αλλά και αμερικανικό αίμα στα χέρια της. Ταυτόχρονα. Πιστεύω ότι για να επιτευχθεί αυτή η (ήττα), χρειάζεται μια στρατηγική που να λειτουργεί, και αυτή η στρατηγική δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες και χιλιάδες αθώες ζωές πολιτών στη Ράφα. Υπάρχει καλύτερος τρόπος. Στείλτε την ομάδα σας στην Ουάσιγκτον και ας το συζητήσουμε. Θα σας παρουσιάσουμε τον καλύτερο τρόπο που πιστεύουμε ότι υπάρχει», είπε ακόμα ο Σάλιβαν.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έχουν «κάθε προσδοκία» ότι το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει σε επίθεση στη Ράφα πριν οι πλευρές συζητήσουν το θέμα στην Ουάσινγκτον.

Ερωτηθείς γιατί οι προηγούμενες επαφές δεν ήταν επαρκείς για να εξηγήσουν τη στάση της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ, ο Sullivan λέει ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να έχουν «μια συνολική, ολοκληρωμένη, ολοκληρωμένη, στρατηγική συζήτηση για την ήττα της Χαμάς και τη διασφάλιση της προστασίας των αμάχων».

«Υπάρχουν τρόποι για το Ισραήλ να επικρατήσει σε αυτή τη σύγκρουση… και να μην συντριβεί στη Ράφα», επανέλαβε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν την άποψή τους όταν οι ομάδες συναντηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας διέψευσε ακόμα τις αναφορές ότι το τηλεφώνημα έληξε απότομα.«Τελείωσε με έναν απολύτως φυσιολογικό τρόπο, όταν ο καθένας είχε περάσει όλα τα σημεία του.Ήταν πολύ επαγγελματικό».

00:35 ΟΗΕ: Οι Χούθι πρέπει να χαλαρώσουν τις επιθέσεις τους για τη διάσωση δύο πλοίων

Οι προσπάθειες για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών ζημιών από ένα φορτηγό πλοίο που βυθίστηκε μετά από πυραυλική επίθεση των Χούθι και από ένα άλλο πλοίο που εγκαταλείφθηκε σε ξεχωριστή επίθεση βρίσκονται σε αναμονή μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά πλοίων, αναφέρει η ρυθμιστική αρχή του ΟΗΕ για τη ναυτιλία.

Το βρετανικής ιδιοκτησίας πλοίο Rubymar έγινε τον περασμένο μήνα το πρώτο πλοίο που χάθηκε από τότε που οι Χούθι άρχισαν να στοχεύουν εμπορικά πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας τον Νοέμβριο. Το ελληνικών συμφερόντων True Confidence εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια αυτόν τον μήνα, αφού πυρπολήθηκε σε επίθεση που σκότωσε μερικά από τα μέλη του πληρώματός του κοντά στην πόλη Άντεν, το λιμάνι της Υεμένης.

«Είμαστε περιορισμένοι στο τι μπορούμε να κάνουμε σε μια περιοχή που δεν είναι ασφαλής και προστατευμένη», δήλωσε ο Αρσένιο Ντομίνγκεζ, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στο Λονδίνο.

Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία τους κατά των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν είναι μια επίδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους και αντιτίθεται στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

00:18 Ο λόγος που ο Μπάιντεν αντιτίθεται στην επιχείρηση στη Ράφα – Η εξήγηση του Λευκού Οίκου

Ο Τζο Μπάιντεν έκλεισε σχεδόν την πόρτα σε οποιαδήποτε πιθανή υποστήριξη των ΗΠΑ μιας μεγάλης ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Λευκός Οίκος περιέγραψε τους λόγους πίσω από το σκεπτικό του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν εξέθεσε τους τρεις λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι «βαθιά ανήσυχος» για μια μαζική ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, παρόμοια με αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:00 Λευκός Οίκος: Η Χαμάς πρόσθεσε νέους όρους στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, αλλά η συμφωνία εξακολουθεί να είναι δυνατή

Η Χαμάς στην απάντησή της την περασμένη εβδομάδα στο τελευταίο πλαίσιο συμφωνίας για τους ομήρους πρόσθεσε νέους όρους που το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί, είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

«Η Χαμάς έθεσε μια πρόταση στο τραπέζι – και αυτό αφού το Ισραήλ, σε συνεργασία με το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε δείξει προθυμία να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων, που θα οδηγούσε σε περαιτέρω φάσεις από εκεί και πέρα, και η Χαμάς δεν μας είχε δώσει τίποτα για αρκετό καιρό», είπε ο Σάλιβαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην οποία του ζητήθηκε ενημέρωση για την κατάσταση των συνομιλιών, επαναλαμβάνοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία άμεσα, αν η Χαμάς απλά συμφωνούσε να απελευθερώσει περίπου 40 Ισραηλινές γυναίκες, ηλικιωμένους και τραυματίες ομήρους.

Αντ’ αυτού, η Χαμάς «κατέθεσε μια πρόταση στο τραπέζι όπου πρόσθεσε μια σειρά από άλλους όρους… Η ισραηλινή κυβέρνηση απάντησε λέγοντας ότι δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό. Θεωρούν ότι ορισμένοι από αυτούς τους όρους παραβαίνουν τα όρια, αλλά αυτό είναι το νόημα μιας διαπραγμάτευσης», συνέχισε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, σημειώνοντας ότι διαπραγματευτικές ομάδες βρίσκονται στο Κατάρ και προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία.

23:42 Λευκός Οίκος: «Μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν λάθος»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκλεισε σχεδόν την πόρτα σε οποιαδήποτε πιθανή υποστήριξη των ΗΠΑ μιας μεγάλης ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως αποκάλυψε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

«Μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση εκεί θα ήταν λάθος. Θα οδηγούσε σε περισσότερους αθώους θανάτους αμάχων, θα επιδείνωνε την ήδη τρομερή ανθρωπιστική κρίση, θα βάθαινε την αναρχία στη Γάζα και θα απομόνωνε περαιτέρω το Ισραήλ διεθνώς», είπε ο Σάλιβαν στην εναρκτήρια τοποθέτησή του στην ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι βασικοί στόχοι που θέλει να επιτύχει το Ισραήλ στη Ράφα μπορούν να επιτευχθούν με άλλα μέσα», προσέθεσε αποκαλύπτοντας ότι ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της κλήσης να στείλει μια διυπηρεσιακή ομάδα στην Ουάσιγκτον «για να παρουσιάσει μια εναλλακτική προσέγγιση που θα στοχεύει βασικά στοιχεία της Χαμάς στη Ράφα και θα διασφαλίζει τα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας χωρίς μια μεγάλη χερσαία εισβολή».

«Προφανώς, [ο Νετανιάχου] έχει τη δική του άποψη σχετικά με μια επιχείρηση στη Ράφα, αλλά συμφώνησε ότι θα στείλει μια ομάδα στην Ουάσιγκτον για να έχει αυτή τη συζήτηση, και ανυπομονούμε για αυτές τις συζητήσεις», είπε ακόμα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

23:24 Wall Street Journal: Διαμεσολαβητές προειδοποιούν το Ισραήλ ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τώρα, τότε οι διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν

Διεθνείς διαμεσολαβητές είπαν στο Ισραήλ ότι οι διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου γύρου των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, ανέφερε τη Δευτέρα η Wall Street Journal.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, προσγειώθηκε στο Κατάρ μαζί με την υπόλοιπη ισραηλινή αντιπροσωπεία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων που αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες. Το πλαίσιο της συμφωνίας, ανέφερε η WSJ, είναι μια εκεχειρία έξι εβδομάδων για 40 ομήρους.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου γύρου συνομιλιών, το Ισραήλ έχει απειλήσει να ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.

23:08 Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται σε χωριά νότια της Ναμπλούς με στρατιωτική προστασία

Ισραηλινοί έποικοι συνοδευόμενοι από ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά εδάφη νότια της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σήμερα μετά το σούρουπο.

Βίντεο που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, δείχνουν τις δυνάμεις να φτάνουν στο χωριό Μπουρίν. Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι το χωριό Μαντάμα στην περιοχή δέχθηκε επίσης επίθεση.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία ειδήσεων επικαλείται ανώνυμες τοπικές πηγές που υποστηρίζουν ότι έποικοι από τον παράνομο οικισμό Γιτζχάρ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πέταξαν πέτρες σε παλαιστινιακό σπίτι που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο χωριά, σπάζοντας τα παράθυρά του, και επίσης προκάλεσαν ζημιές σε πολλά οχήματα.


Αναφέρει επίσης ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν έκαναν καμία κίνηση για να σταματήσουν τις επιθέσεις και έριξαν αληθινά πυρομαχικά και δακρυγόνα προς την κατεύθυνση των Παλαιστινίων στην περιοχή, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

22:52 Στο ίδιο ξενοδοχείο οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ στη Ντόχα – Τις χωρίζει ένας διάδρομος

Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ στις συνομιλίες για τους ομήρους στο Κατάρ θα βρίσκεται στο ίδιο ξενοδοχείο με την αντιπροσωπεία της Χαμάς, αναφέρουν δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, δεν θα υπάρξει άμεση επαφή και οι διαμεσολαβητές θα πηγαινοέρχονται μεταξύ των δύο δωματίων, που χωρίζονται από ένα διάδρομο, λένε τα δημοσιεύματα.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν απόψε με την ισραηλινή αντιπροσωπεία να συμμετέχει σε γεύμα με τους οικοδεσπότες από το Κατάρ για να σπάσουν τη νηστεία για τον ιερό μήνα του μουσουλμανικού Ραμαζανιού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν οι συνομιλίες να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες και πιστεύουν ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς θα παραπέμπει κάθε απόφαση στον Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στα τούνελ της Γάζας.

22:37 IDF: Συνελήφθησαν 200 άτομα στο Αλ Σίφα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι 200 άτομα συνελήφθησαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία που ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι κατά τη διάρκεια της βραδινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων σχετικά με τις επιχειρήσεις στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας.

  • Συλλάβαμε 200 άτομα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο συγκρότημα του νοσοκομείου και σκοτώσαμε 20 Παλαιστίνιους μαχητές.
  • Ένας στρατιώτης των δυνάμεών μας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην περιοχή.
  • Βρήκαμε όπλα και χρήματα μέσα στο συγκρότημα Αλ Σίφα.
  • Διεξάγουμε έρευνα για τους συλληφθέντες στην επιχείρηση και καλούμε τους Παλαιστίνιους μαχητές να παραδοθούν.

22:20 Ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός λέει ότι οι εποικισμοί οχυρώνονται και αυξάνονται μετά τις κυρώσεις της ΕΕ

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ ΣμότριΧ υποσχέθηκε περισσότερους εποικισμούς, αφού οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν κυρώσεις κατά των βίαιων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Υπάρχει μία, ολιστική, σιωνιστική απάντηση σε αυτή τη δήλωση [της ΕΕ] – ενίσχυση και εδραίωση του εποικισμού σε όλα τα μέρη της Γης του Ισραήλ», ανέφερε ο Σμότριχ σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο υπουργός, βασικός υποστηρικτής της επέκτασης των οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη που είναι παράνομοι στα μάτια του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ότι η «ψευδής εκστρατεία BDS κατά του Ισραήλ λειτουργεί», αναφερόμενος στο φιλοπαλαιστινιακό κίνημα Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων.

Ο Σμότριχ τη χαρακτήρισε ως «μια εκστρατεία που έχει σχεδιαστεί στο σύνολό της για να σπιλώσει το κράτος του Ισραήλ».

22:12 Συγκλονιστική μαρτυρία του δημοσιογράφου του AJ μετά την κράτησή του από τις IDF

Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Arabic Ismail al-Ghoul μίλησε στο δίκτυο για την εμπειρία του μετά την απελευθέρωσή του από την κράτησή του από τις IDF.

Είπε στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα τα ξημερώματα εν μέσω έντονων ένοπλων συγκρούσεων. Ξεκίνησαν καταστρέφοντας τον εξοπλισμό των μέσων ενημέρωσης και συλλαμβάνοντας τους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα δωμάτιο που χρησιμοποιούσαν οι ομάδες των μέσων ενημέρωσης.

Οι δημοσιογράφοι ξεγυμνώθηκαν, συνέχισε, συνελήφθησαν και τοποθετήθηκαν σε ένα δωμάτιο εντός του ιατρικού συγκροτήματος. Τους ανάγκασαν να ξαπλώσουν μπρούμυτα με τα μάτια τους και τα χέρια τους δεμένα.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιγαν πυρ για να τους τρομάξουν αν υπήρχε οποιαδήποτε κίνηση. Μετά από περίπου 12 ώρες τους πήγαν για ανάκριση. Αφού περίμεναν στην ουρά για την έρευνα, ένας ηλικιωμένος άνδρας βγήκε από το εσωτερικό του νοσοκομείου (σσ τον άφησαν ελεύθερο) και χρειάστηκε βοήθεια για να φύγει από τον περίβολο. Ο Al-Ghoul λέει ότι προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει τον άνδρα και κατάφερε να τον συνοδεύσει μέχρι που έφυγαν και οι δύο από το συγκρότημα.

Ο Al-Ghoul άκουσε αργότερα ότι κάποιοι από τους συναδέλφους του αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει αρκετές πληροφορίες σχετικά με την τύχη της υπόλοιπης ομάδας του για να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

22:02 Μήνυμα Γκαντζ σε Καναδά: Οποιαδήποτε μονομερής αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους επιβραβεύει την τρομοκρατία

Ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, σε ανάρτησή του που αναφέρεται στην επικοινωνία που είχε με τον Καναδό πρωθυπουργό κάνει λόγο για την επικείμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της χώρας με θέμα την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιβράβευε τελικά την τρομοκρατία.

Ειδικότερα έγραψε:

Μίλησα σήμερα με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζαστίν Τριντό.

Μετέφερα την εκτίμησή μου στον Πρωθυπουργό για την προσωπική του δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Υπό το πρίσμα της επικείμενης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο του Καναδά που ζητά τη μονομερή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, εξέφρασα ότι η μονομερής αναγνώριση, ιδιαίτερα μετά την 7η Οκτωβρίου, είναι αντιπαραγωγική για τον αμοιβαίο στόχο της μακροπρόθεσμης περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και τελικά θα επιβραβεύσει την τρομοκρατία.

Επανέλαβα στον Πρωθυπουργό ότι για το καλό της περιοχής, θα πρέπει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες.

21:50 Πως θα ήταν άραγε το Λεκανοπέδιο εάν βομβαρδιζόταν όπως η Γάζα;

Η έκταση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Αθηνών – Πειραιώς, κοντολογίς Λεκανοπέδιο Αττικής, είναι περίπου 412 τ.χ. ενώ εκείνη της Λωρίδας της Γάζας 360 τ.χ. Πως θα ήταν άραγε η Αθήνα εάν βομβαρδιζόταν από χιλιάδες τόνους ισραηλινών βομβών;

Αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, δύο ειδικοί στις ΗΠΑ ανέλαβαν να καταγράψουν την «γεωγραφία» της καταστροφής που δημιούργησαν τα ισραηλινά αντίποινα.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

21:31 Χούθι: 10 νέες επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη

Το τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah που διοικείται από τους Χούθι ανέφερε 10 νέες αεροπορικές επιδρομές από τους στρατούς των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη.

Είπε ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο τις περιοχές al-Jabbana και al-Faza στην πόλη-λιμάνι Hodeidah, η οποία αποτελεί κύριο στόχο των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που πλήττουν πολλές επαρχίες της Υεμένης από τότε που οι Χουθι άρχισαν να στοχεύουν φορτηγά και στρατιωτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν για την υποστήριξη των Παλαιστινίων πριν από μήνες.

21:25 «Μας κρατούσαν γυμνούς με δεμένα μάτια και χέρια για 12 ώρες» λέει ο δημοσιογράφος του Αλ Σίφα που αφέθηκε ελεύθερος

Μετά την απελευθέρωσή του, ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Ismail Al-Ghoul ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανάγκασαν όλους τους δημοσιογράφους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα να γδυθούν και προχώρησαν στην καταστροφή των σκηνών και των οχημάτων τους.

Ανέφερε επίσης ότι όλοι οι δημοσιογράφοι ήταν δεμένοι πριν ανακριθούν.

Ανέφερε ακόμη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής τους άφησαν χωρίς ρούχα για 12 ώρες, με τα χέρια και τα μάτια τους δεμένα.

21:19 Τον επικεφαλής της UNRWA κατηγορεί το Ισραήλ αφού του απαγόρευσε την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί, μετά την άρνηση εισόδου του στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Συντονισμός των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) του Ισραήλ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της βοήθειας, δήλωσε ότι το αίτημα του Lazzarini «δεν υποβλήθηκε σύμφωνα με τις απαραίτητες διαδικασίες και διαύλους συντονισμού».

«Αυτό κοινοποιήθηκε αμέσως στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ. Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια της UNRWA να κατηγορήσει το Ισραήλ για τα δικά της λάθη».

Το Ισραήλ συνεχίζει να δέχεται έντονη κριτική διεθνώς, μεταξύ άλλων από τον ΟΗΕ και τους συμμάχους του, για τον περιορισμό της βοήθειας και την επιβολή πείνας στους Παλαιστίνιους.

21:16 Αφέθηκε ελεύθερος μετά από 12ωρη κράτηση ο δημοσιογράφος του AJ και άλλοι συνάδελφοί του

Οι IDF άφησαν ελεύθερους δημοσιογράφους αφού τους συνέλαβαν για 12 ώρες από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου του Al Jazeera Ismail Al-Ghoul.

Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera

21:00 ΟΗΕ: 300 σπίτια καταστράφηκαν στην Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρει στην τελευταία του έκθεση ότι περίπου 300 σπίτια έχουν κατεδαφιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Αναφέρει ακόμα ότι 1.640 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εντός της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από τότε. Το 57% εξ αυτών έχουν εκτοπιστεί από τις αρχές Ιανουαρίου.

«Η πλειονότητα των εκτοπισθέντων (903) έγινε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που διεξήγαγαν οι ισραηλινές δυνάμεις, ιδίως σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τζενίν και την Τουλκαρέμ, ακολουθούμενη από εκτοπισμό λόγω έλλειψης αδειών που εκδόθηκαν από το Ισραήλ (640) και εκτοπισμό λόγω κατεδάφισης σπιτιών για τιμωρητικούς λόγους (138)».

20:46 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε πολλαπλές επιθέσεις σε κτίρια της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από drone που, όπως λέει, δείχνουν πολλά μέλη της Χεζμπολάχ να εισέρχονται σε κτίριο που ανήκει στην ένοπλη λιβανέζικη ομάδα. Λέει ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν το σημείο λίγο αργότερα.

Είπε επίσης ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή σε ένα άλλο στρατιωτικό κτίριο που ανήκει στη Χεζμπολάχ στην περιοχή Άντισσα και επιτέθηκαν σε «τοποθεσίες αναγνώρισης» στο Κφαρ Κίλα στο νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ακόμη ότι εκτόξευσε πολλαπλά διασυνοριακά βλήματα πυροβολικού στο νότιο Λίβανο για να στοχεύσει τρεις τοποθεσίες από τις οποίες εκτοξεύθηκαν σήμερα ρουκέτες της Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών θέσεων.

20:38 Λευκός Οίκος: Ο Νετανιάχου συμφώνησε να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουμε τα σχέδια για τη Ράφα

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε ότι το νούμερο τρία της Χαμάς στη Γάζα, ο Μαρουάν Ίσα σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα οι IDF είχαν ανακοινώσει ότι ο Ίσα είναι πιθανόν τραυματίας.

Ο Σάλιβαν αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να κυνηγήσει τη Χαμάς, αλλά είπε στον Νετανιάχου ότι το Ισραήλ χρειάζεται «συνεκτική και βιώσιμη στρατηγική για να συμβεί αυτό».

«Το Ισραήλ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά της Χαμάς – έχουν διαλύσει σημαντικό αριθμό ταγμάτων της Χαμάς, έχουν σκοτώσει χιλιάδες μαχητές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων διοικητών. Το νούμερο 3 της Χαμάς, ο Marwan Issa, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα, οι υπόλοιποι κορυφαίοι ηγέτες κρύβονται, πιθανότατα βαθιά στο δίκτυο τούνελ της Χαμάς και η δικαιοσύνη θα έρθει και γι’ αυτούς. Τους βοηθάμε να το διασφαλίσουμε αυτό», δήλωσε ο Σάλιβαν.

«Την ίδια στιγμή, περισσότεροι αθώοι πολίτες έχουν πεθάνει σε αυτή τη σύγκρουση και αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση από ό,τι σε όλους τους πολέμους στη Γάζα μαζί – συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι βασικοί στόχοι που θέλει να επιτύχει το Ισραήλ και η Ράφα μπορούν να γίνουν με άλλα μέσα», ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από τον πρωθυπουργό να στείλει μια ανώτερη διυπηρεσιακή ομάδα, αποτελούμενη από αξιωματούχους των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και ανθρωπιστικών υπηρεσιών στην Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες, για να ακούσει τις ανησυχίες μας σχετικά με τον τρέχοντα σχεδιασμό του Ισραήλ για τη Ράφα και την εναλλακτική προσέγγιση μας που θα στοχεύει βασικά στοιχεία της Χαμάς στη Ράφα και θα διασφαλίσει τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα χωρίς μια μεγάλη χερσαία εισβολή.

«Ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι θα στείλει μια ομάδα. Προφανώς έχει τη δική του άποψη για την επιχείρηση, αλλά συμφώνησε ότι θα στείλει μια ομάδα στην Ουάσιγκτον για να έχει αυτή τη συζήτηση και να έχει αυτή τη δέσμευση, και ανυπομονούμε για αυτές τις συζητήσεις».

20:30 Ο Μπέρνι Σάντερς λέει ότι οι ΗΠΑ είναι «σχεδόν μόνες στον κόσμο» στην υπεράσπιση του Ισραήλ

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς λέει ότι υπάρχει μια «διακομματική συναίνεση» για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, και αυτή η συναίνεση ήταν σχεδόν πάντα λάθος, είτε για το Βιετνάμ είτε για το Ιράκ είτε για πολλά άλλα θέματα.

Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται και τώρα με όσα εκτυλίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα της ακλόνητης υποστήριξης της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου του στη Γάζα, γράφει ο γερουσιαστής στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs.

«Αφού ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν τον ισραηλινό στρατό, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν μόνες τους στον κόσμο, υπερασπίζονται τη δεξιά εξτρεμιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία διεξάγει μια εκστρατεία ολοκληρωτικού πολέμου και καταστροφής εναντίον του παλαιστινιακού λαού, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων – συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών – και την πείνα εκατοντάδων χιλιάδων άλλων στη Λωρίδα της Γάζας».

20:08 Με μπουλντόζες οι IDF ισοπεδώνουν την περιοχή γύρω από το Αλ Σίφα

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera Arabic δείχνουν πώς μια θωρακισμένη μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού επιχειρεί στην περιοχή του νοσοκομειακού συγκροτήματος αλ Σίφα, καθώς αυτό πολιορκείται ξανά.

Σύμφωνα με αναφορές από Παλαιστίνιους δημοσιογράφους για ακόμα μία φορά οι IDF άνοιξαν μαζικούς τάφους γύρω από το νοσοκομείο.

20:03 Ισπανός ΥΠΕΞ: Ομόφωνη απόφαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων σε βίαιους εποίκους

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν τη Δευτέρα «ομόφωνα» την επιβολή κυρώσεων κατά των βίαιων εποίκων που παρενοχλούν τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του στην ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα, εγκρίναμε, ομόφωνα, τις κυρώσεις κατά των βίαιων εποίκων που παρενοχλούν τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη», δήλωσε.

Οι κυρώσεις της ΕΕ περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τις επόμενες ημέρες. Επίσης, θα απαγορευτεί στους πολίτες της ΕΕ να πραγματοποιούν επιχειρηματικές συναλλαγές με τα συγκεκριμένα άτομα.

Μια προηγούμενη προσπάθεια της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε ισραηλινούς εποίκους απέτυχε μετά την αντίθεση της Ουγγαρίας, που υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ. Οι κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

19:59 Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ περισσότερες πληροφορίες για τη σύλληψη δημοσιογράφου του Al Jazeera στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για αναφορές σχετικά με τον κρατούμενο δημοσιογράφο του Al Jazeera στο Αλ Σίφα και ζήτησαν από το Ισραήλ περισσότερες πληροφορίες. «Σε γενικές γραμμές έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι δημοσιογράφοι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο και ότι κανένας δημοσιογράφος δεν πρέπει να στοχοποιείται προκειμένου να φιμωθεί η φωνή του, σε αυτή τη σύγκρουση ή σε οποιαδήποτε άλλη», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel.

19:54 Η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για τέσσερις επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε τέσσερις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών θέσεων, οι οποίες έγιναν με διαφορά λίγων λεπτών η μία από την άλλη σήμερα το απόγευμα.

Η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση ανέφερε στο κανάλι της στο Telegram ότι δύο από τις επιθέσεις κατευθύνθηκαν προς περιοχές στα αγροκτήματα Σεμπάα και χρησιμοποίησαν ρουκέτες και πυραύλους.

Μια άλλη επίθεση είχε ως στόχο μια «συγκέντρωση ισραηλινών στρατιωτών» στο λόφο al-Tahyat, και το τελευταίο χτύπημα έγινε με βλήματα πυροβολικού για να στοχεύσει την περιοχή al-Bayad Bilda.

19:45 Τι είπε ο Νετανιάχου για την επικοινωνία με Μπάιντεν

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου μίλησαν τηλεφωνικά για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε τώρα ότι μίλησε με τον Αμερικανό ηγέτη με ανάρτηση στο Χ.

«Μιλήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του Ισραήλ να επιτύχει όλους τους στόχους του πολέμου: την εξάλειψη της Χαμάς, την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και την υπόσχεση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ – ενώ παράλληλα θα παρέχει την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια που βοηθά στην επίτευξη αυτών των στόχων», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

19:32 Επικεφαλής ΓΧΣ: Η επιχείρηση στη Ράφα δεν πρέπει να γίνει

Ο Κρίστοφερ Λόκιερ, γενικός γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, επισκέπτεται την ομάδα της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Περιέγραψε ότι βλέπει μια «θάλασσα από ανθρώπους» κατά την είσοδό του στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, λέγοντας ότι οι άνθρωποι είναι «παντού».

Χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε και πάλι ότι η προαναγγελθείσα χερσαία εισβολή στη Ράφα θα προχωρήσει, υποσχόμενος ότι οι σχεδόν 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που βρίσκουν καταφύγιο στην πόλη δεν θα βρεθούν σε κίνδυνο.

Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν μόλις την περασμένη Πέμπτη ότι δεν έχουν δει σχέδιο από το Ισραήλ για την προστασία των αμάχων, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επιχείρηση.

19:14 Αξιωματούχος του ΟΗΕ: «Το Ισραήλ δεν θέλει μάρτυρες στη Γάζα»

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη λέει ότι οι ισραηλινές αρχές εμποδίζουν την είσοδο ενός κορυφαίου αξιωματούχου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να κρύψουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που έχει καταγραφεί ποτέ να αντιμετωπίζει ανθρωπογενή λιμό, μαζί με μαζικές δολοφονίες, συνεχή βλάβη και δημιουργία συνθηκών που ξεκοιλιάζουν τη ζωή της ανθρωπότητας έχει ένα όνομα: Γενοκτονία», ανέφερε η Francesca Albanese σε ανάρτησή της στο X.

«Το Ισραήλ δεν θέλει μάρτυρες, δεν θέλει όσους λένε την αλήθεια», είπε, αναφερόμενη στο γεγονός ότι το Ισραήλ εμπόδισε τον Φίλιπφ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) να εισέλθει στη Γάζα.

18:56 Οι IDF ισχυρίζονται ότι βρήκαν χρήματα «για τρομοκρατικούς σκοπούς» στο Αλ Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από το εσωτερικό του συγκροτήματος του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, τα οποία αποδεικνύουν όπως ισχυρίζεται ότι δείχνουν χρήματα για την ενίσχυση της «τρομοκρατίας».

Ένας στρατιώτης λέει ότι η ομάδα τους μόλις άνοιξε ένα χρηματοκιβώτιο και βρήκε χρήματα. Έδειξε ένα σημείωμα το οποίο ο στρατός ισχυρίζεται ότι γράφτηκε από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, ευχαριστώντας το νοσοκομείο για το «καλό του έργο».

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι σκότωσε 20 Παλαιστίνιους μαχητές στο σημείο, το οποίο είχε δεχθεί στο παρελθόν σφοδρές επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για την προστασία των νοσοκομείων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιόρκησαν το νοσοκομείο Αλ Σίφα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Τουλάχιστον 80 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Πηγή εικόνας: IDF

Πηγή εικόνας: IDF

18:43 Το νούμερο 3 της Χαμάς στη Γάζα μπορεί να είναι τραυματίας – Ισραηλινά ΜΜΕ τον είχαν αναφέρει ως νεκρό

Οι IDF πιστεύουν ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα (υπ’ αριθμόν 3 της οργάνωσης), Μαρουάν Ίσα, σκοτώθηκε ή τουλάχιστον τραυματίστηκε σοβαρά από αεροπορική επιδρομή την περασμένη εβδομάδα στο τούνελ όπου κρυβόταν στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε, αναφέρει η Haaretz, ότι ο στρατός του Ισραήλ γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό ότι ο Ίσα δρούσε στο δίκτυο της σήραγγας που δέχθηκε την επίθεση.

Πηγές υποστήριξαν ότι η Σιν Μπετ και οι IDF προσπαθούσαν να εντοπίσουν την ακριβή θέση του Ίσα μέσα στο δίκτυο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα χτυπηθεί και ότι το περιθώριο λάθους δεν θα ξεπερνούσε μερικές δεκάδες μέτρα.

Επίσης είπαν, απέκλεισαν κάθε πιθανότητα να κρατούνταν Ισραηλινοί όμηροι μαζί με τον Ίσα για να μην τους βλάψουν. Όταν έφτασαν ακριβείς πληροφορίες για το πού βρισκόταν ο Ίσα, αποφασίστηκε να επιτεθούν μαζικά στη σήραγγα. Οι IDF και η Σιν Μπετ προσπαθούν τώρα να επιβεβαιώσουν ότι ο Ίσα τραυματίστηκε πράγματι κατά την επίθεση.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 11 Μαρτίου η ισραηλινή Haaretz ανέφερε ότι οι IDF ελέγχανε πληροφορίες ότι ο Ίσα σκοτώθηκε.

Ο Μαρουάν Ίσα

18:33 Δεκάδες οικογένειες εκτοπίζονται ξανά από το Αλ Σίφα

Η αιφνιδιαστική επιδρομή του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας προκάλεσε τον εκτοπισμό πολλών οικογενειών που ζουν στη συνοικία αλ Ριμάλ, στα δυτικά της πόλης.

Οι οικογένειες αναγκάστηκαν να φύγουν προς την κεντρική Λωρίδα, υπό τις διαταγές των ισραηλινών δυνάμεων, αναφέρουν συνεντεύξεις κατοίκων της περιοχής που εξασφάλισε το Al Jazeera.

Οι κάμερες του καταριανού μέσου κατέγραψαν σκηνές από τη διαδικασία εκτοπισμού, η οποία ξεκίνησε σήμερα το πρωί, καθώς οι οικογένειες κουβαλούσαν ό,τι μπορούσαν και ξεκίνησαν ξανά τη μετακίνησή τους.

Ένας Παλαιστίνιος συνέκρινε την αιφνιδιαστική επίθεση με την πρώτη ημέρα του πολέμου στη Γάζα, λέγοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν διάφορα όπλα και εξαπέλυσαν σφοδρό βομβαρδισμό στην περιοχή.

Μια γυναίκα που τραυματίστηκε στην επίθεση του Ισραήλ δήλωσε ότι η οικογένειά της δεν μπορούσε να κοιμηθεί λόγω του φόβου που προκαλούσαν οι ήχοι των επαναλαμβανόμενων βομβαρδισμών και ότι ο ισραηλινός στρατός έριχνε φυλλάδια πριν από την επιχείρησή του προκειμένου να αναγκάσει τους κατοίκους να φύγουν.

18:18 «Ηθικά αποκρουστική» η προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο ΔΔΔ για μέτρα εναντίον του Ισραήλ για να αποφευχθεί ο λιμός στη Γάζα, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ

Το Ισραήλ αντέκρουσε το αίτημα της Νότιας Αφρικής στο ΔΔΔ να διαταχθούν μέτρα εναντίον λέγοντας ότι αυτό είναι «ηθικά αποκρουστικό».

Σε μια νομική κατάθεση στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, το Ισραήλ δήλωσε ότι «έχει πραγματική ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση και τις ζωές των αθώων, όπως αποδεικνύεται από τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί και προβαίνει» στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι δικηγόροι του Ισραήλ αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς για σκόπιμη πρόκληση ανθρωπιστικής δυστυχίας στον θύλακα και δήλωσαν ότι τα επανειλημμένα αιτήματα της Νότιας Αφρικής για πρόσθετα μέτρα αποτελούν κατάχρηση των διαδικασιών.

Η απάντηση του Ισραήλ ανέφερε ότι οι κατηγορίες της Νότιας Αφρικής στο αίτημά της για νέα μέτρα, το οποίο κατατέθηκε στις 6 Μαρτίου, είναι «εντελώς αβάσιμες τόσο σε σχέση μα την πραγματικότητα όσο και νομικά αλλά και ηθικά αποκρουστικές και συνιστούν κατάχρηση τόσο της Σύμβασης για τη Γενοκτονία όσο και του ίδιου του δικαστηρίου».

Η νέα ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των διαδίκων εντάσσεται στο πλαίσιο της υπόθεσης που συνεχίζεται από τη Νότια Αφρική, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τον Ιανουάριο το ΔΔΔ, γνωστό και ως Διεθνές Δικαστήριο, διέταξε το Ισραήλ να απέχει από κάθε πράξη που θα μπορούσε να εμπίπτει στη Σύμβαση Γενοκτονίας και να διασφαλίσει ότι τα στρατεύματά του δεν θα διαπράξουν πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

18:14 Για τη Ράφα και την ανθρωπιστική βοήθεια συζήτησαν ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Τζο Μπάιντεν συζήτησαν «τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Ράφα και των προσπαθειών για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

18:07 Επιβεβαιώνει η Χαμάς τη «δολοφονία» του επικεφαλής ασφαλείας – «Συντόνιζε ανθρωπιστική επιστολή»

Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Λωρίδα της Γάζας επιβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός «δολοφόνησε» τον στρατηγό, Fayeq al-Mabhouh, ο οποίος ήταν «υπεύθυνος για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας που πήγαινε στη βόρεια Γάζα με φατρίες καθώς και με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA)».

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο στρατηγός ασκούσε ανθρωπιστικό έργο σε μη στρατιωτικό επίπεδο όταν σκοτώθηκε και ως εκ τούτου θα έπρεπε να προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο.

Αυτό, τόνισε το γραφείο, έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου μια λίγα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη βόρεια Γάζα με παλαιστινιακό συντονισμό, η πρώτη φορά που μια αυτοκινητοπομπή έφτασε στην περιοχή χωρίς κανένα επεισόδιο εδώ και μήνες.

«Θεωρούμε την ισραηλινή κατοχή, την αμερικανική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα πλήρως υπεύθυνες για αυτά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού μας και κατά των αμάχων, των παιδιών και των γυναικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

18:01 Ο ΟΗΕ δεν θα συμμετέχει σε σχέδια εκκένωσης της Ράφα

Ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Γάζα δηλώνει ότι ο ΟΗΕ δεν θα συμμετάσχει στην εκκένωση αμάχων από τη Ράφα ενόψει μιας πιθανής ισραηλινής επίθεσης στο έδαφος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ δήλωσε ότι η μετακίνηση των ανθρώπων στις λεγόμενες «ανθρωπιστικές νησίδες» θα ισοδυναμούσε με αναγκαστικό εκτοπισμό.

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής ο ΟΗΕ δεν έχει λάβει λεπτομέρειες από το Ισραήλ σχετικά με το πώς ακριβώς θα μετακινηθούν οι περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι που σήμερα βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα.

Θα τους «ωθούσαν, θα τους ανάγκαζαν ή θα τους ενθάρρυναν»; αναρωτήθηκε ο ΜακΓκόλντρικ.

17:52 Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Απαιτούμε την απελευθέρωση του ανταποκριτή του Al Jazeera

Σε ανακοίνωσή της που κυκλοφόρησε στο X, η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, γνωστή και με τη γαλλική ονομασία Reporters sans frontières (RSF), χαρακτήρισε τη σύλληψη του ανταποκριτή του Al Jazeera Arabic Ismail al-Ghoul «μέρος της συνεχιζόμενης καταστολής του Τύπου από το Ισραήλ».

«Η RSF απαιτεί την απελευθέρωση του ανταποκριτή του Al Jazeera Ismail a-Ghoul, που συνελήφθη από τον στρατό στο νοσοκομείο Αλ Σίφα», αναφέρει η ανακοίνωση, λέγοντας ότι ξυλοκοπήθηκε και ότι καταστράφηκε ο εξοπλισμός του.

17:44 Η ισραηλινή ομάδα για τις διαπραγματεύσεις με τους ομήρους προσγειώνεται στο Κατάρ

Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα προσγειώθηκε στη Ντόχα για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Μπαρνέα θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας, η οποία περιλαμβάνει επίσης τον συντονιστή για θέματα που σχετίζονται με τους ομήρους, Nitzan Alon, και επαγγελματικό προσωπικό. Ο επικεφαλής της Σιν Μπέτ, Ρόνεν Μπαρ, δεν συμμετείχε στην αντιπροσωπεία.

17:33 Μαχητές της Χαμάς επιβεβαιώνουν σκληρές συγκρούσεις κοντά στο Αλ Σίφα

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε στο κανάλι της στο Telegram ότι οι μαχητές της έχουν εμπλακεί σε «σφοδρές συγκρούσεις» με τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή από τα ξημερώματα τοπική ώρα σήμερα το πρωί.

Η ομάδα αναφέρει ότι στοχοθέτησε «έναν αριθμό σιωνιστικών οχημάτων, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς στις τάξεις τους».

17:27 IDF: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στο Αλ Σίφα – 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στο νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας και ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 20 «τρομοκράτες».

Σύμφωνα με τις IDF, δεκάδες άτομα συνελήφθησαν και αυτή τη στιγμή ανακρίνονται. Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι το νοσοκομείο περιείχε κεφάλαια και όπλα «τρομοκρατών».

17:18 Τα στάδια λιμού στη Γάζα: Το 1/4 βρίσκεται στο καταστροφικό επίπεδο

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, για τους 300.000 ανθρώπους που παραμένουν παγιδευμένοι στη βόρεια Γάζα, «ο λιμός αναμένεται να φτάσει από τώρα μέχρι τον Μάιο» και ένα στα τρία παιδιά στη Γάζα κάτω των δύο ετών είναι «ακραία υποσιτισμένο».

Δείχνει επίσης ότι 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα, το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού, έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους σε τρόφιμα και παλεύουν με «καταστροφική πείνα». Η νότια Γάζα πλησιάζει επίσης σιγά-σιγά προς τον λιμό, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία διαπίστωσε ότι η περιοχή μπορεί να φτάσει σε συνθήκες λιμού μέχρι τον Ιούλιο.

Η έκθεση συνεχίζει λέγοντας ότι ο λιμός που πλησιάζει θα μπορούσε να ανακοπεί αν επιτραπεί στις οργανώσεις βοήθειας η πλήρης πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας για να μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και άλλα διατροφικά προϊόντα στον άμαχο πληθυσμό και ότι «είναι απαραίτητη μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», για να συμβεί αυτό.

Από τον Δεκέμβριο άλλοι 200.000 άνθρωποι βιώνουν καταστροφικά επίπεδα λιμού, μία κατηγορία η οποία τώρα περιλαμβάνει περισσότερο από το 1/4 του συνολικού πληθυσμού των 2,2 εκατ. στη Γάζα.

Στο σχεδιάγραμμα φαίνεται η δραματική κατάσταση που έχει εξαπλωθεί από τον Δεκέμβριο

17:15 «Άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση πυρός», ζητά ανθρωπιστική οργάνωση

Ο Διευθυντής Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Βοήθειας Δρ Unni Krishnan δήλωσε ότι η ανάλυση της IPC τον Δεκέμβριο προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να προκληθεί λιμός εάν επέλθει παύση των εχθροπραξιών και αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα, αλλά αυτό δεν συνέβη.

«Αυτή η φρικτή κατάσταση μπορούσε να αποφευχθεί πλήρως και δεν είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση ώστε να αποτρέψουμε τον θάνατο περισσότερων παιδιών. Συμφωνούμε πλήρως με την προειδοποίηση της IPC: το να περιμένουμε την επιβεβαίωση ότι υπάρχει ή έχει πράγματι εμφανιστεί λιμός για να λάβουμε ριζικά μέτρα είναι αδικαιολόγητο», δήλωσε ο Krishnan.

Πρόσθεσε ότι η οργάνωσή του «πιο επειγόντως από ποτέ» ζητά «άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός και μαζική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Οι ισραηλινοί περιορισμοί στη βοήθεια, οι τακτικές πολιορκίας και οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον αμάχων, ανθρωπιστικής βοήθειας, υγειονομικών και εργαζομένων σε υπηρεσίες αρωγής πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η λιμοκτονία του άμαχου πληθυσμού είναι παράνομη σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο».

17:09 Βίντεο με την ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά

Βίντεο με την ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ ανήρτησε την Κυριακή η «EUNAVFOR ASPIDES».

«Η ‘’EUNAVFOR ASPIDES’’ συμβάλλει στην αύξηση της επίγνωσης της κατάστασης στη θάλασσα και στη διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας κατά μήκος των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας στην περιοχή» τονίζεται στην ανάρτηση.

16:53 Γκουτέρες: Ανθρωπογενής καταστροφή ο επικείμενος λιμός στη Γάζα – «Τρομερό κατηγορητήριο»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια έκθεση που αναφέρει ότι ο λιμός επίκειται πλέον στη βόρεια Γάζα αποτελεί «τρομακτικό κατηγορητήριο» για τις συνθήκες που επικρατούν επί τόπου.

«Πρόκειται για μια εντελώς ανθρωπογενή καταστροφή – και η έκθεση καθιστά σαφές ότι μπορεί να σταματήσει», αναφέρει το Reuters ότι δήλωσε ο Γκουτέρες στα μέσα ενημέρωσης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καλώντας το Ισραήλ να εξασφαλίσει την πρόσβαση για ανθρωπιστικά αγαθά σε όλη τη Γάζα.

16:48 Ο Παλαιστίνιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός απορρίπτει κάθε ξένη παρουσία στη Γάζα

«Υπάρχουν εκείνοι που θέλουν την αυτοδιοίκηση της Γάζας και υπάρχουν εκείνοι που εργάζονται για να φέρουν ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας για να εργαστούν στη Γάζα», ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa επικαλούμενο όσα είπε ο Μοχάμεντ Στάγιε στην ομιλία του κατά την έναρξη της κυβερνητικής συνεδρίασης.

«Προειδοποιούμε ενάντια σε όλα αυτά, διότι αυτό σημαίνει επίθεση κατά της βούλησης του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

«Ζητήσαμε διεθνή προστασία για τον παλαιστινιακό λαό και για όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης και της Γάζας».

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Ράφα είναι η «τελευταία έκκληση προς την ανθρωπότητα», καθώς το Ισραήλ λέει ότι θα συνεχίσει τα σχέδιά του να προωθήσει την επίθεση στη Ράφα.

16:42 Η Χαμάς καλεί τους διεθνείς οργανισμούς να προστατεύσουν το αλ Σίφα

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «στοχεύει άμεσα» τα κτίρια του ιατρικού συγκροτήματος αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας «χωρίς να νοιάζεται για τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και τους εκτοπισμένους που βρίσκονται σε αυτό».

Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα δήλωσε ότι τα «εγκλήματα» του Ισραήλ αποτελούν έκφραση της «σύγχυσης και της απώλειας ελπίδας του Ισραήλ να επιτύχει οποιοδήποτε στρατιωτικό επίτευγμα εκτός από τη στόχευση ανυπεράσπιστων αμάχων».

«Η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβουν δράση εναντίον του στρατού κατοχής ήταν ένα πράσινο φως για να συνεχίσει τον πόλεμο γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης που διαπράττει εναντίον του λαού μας, ένας από τους πυλώνες του οποίου είναι η καταστροφή των ιατρικών εγκαταστάσεων στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε, καλώντας τους διεθνείς οργανισμούς να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους και να προστατεύσουν τις εναπομείνασες ιατρικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

16:37 Οι IDF υποστηρίζουν ότι σκότωσαν τον επικεφαλής ασφαλείας της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Οι IDF λένε ότι ο επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς, Fayeq al-Mabhouh, σκοτώθηκε στην επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα τη Δευτέρα. Ο Mabhouh ήταν υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για τον συγχρονισμό των επιχειρήσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην ανακοίνωση των IDF αναφέρεται ότι ο Mabhouh εντοπίστηκε οπλισμένος και κρυβόταν μέσα στο νοσοκομείο και ότι πολλά όπλα βρέθηκαν στο δωμάτιο δίπλα του.

Ο Fa’aq Mabhouh

16:27 Το Ισραήλ εμποδίζει τον επικεφαλής της UNRWA να εισέλθει στη Γάζα

Οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν τη Δευτέρα να επιτρέψουν στον επικεφαλής της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν η UNRWA και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή κίνηση.

Ο επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini, μιλώντας μαζί με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο, δήλωσε ότι σκόπευε να μεταβεί στη Ράφα τη Δευτέρα «αλλά ενημερώθηκα πριν από μία ώρα ότι η είσοδός μου στη Ράφα απορρίπτεται».

Ο Shoukry είπε στον Lazzarini: «Σας αρνήθηκε η ισραηλινή κυβέρνηση, σας αρνήθηκε η είσοδος, κάτι που είναι μια πρωτοφανής κίνηση για (έναν) εκπρόσωπο σε αυτή την υψηλή θέση».

Η κίνηση του Ισραήλ να αρνηθεί στον Lazzarini την άδεια εισόδου στο έδαφος έρχεται καθώς οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν μια βαθύτερη ανθρωπιστική κρίση, με μια έκθεση που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη να αναφέρει τη Δευτέρα ότι αναμένεται λιμός από τώρα μέχρι τον Μάιο στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

16:20 Επίκειται συνομιλία Μπάιντεν με Νετανιάχου

Το Reuters και το Axios αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να μιλήσουν σήμερα.

16:09 Συγχαρητήρια Αμπάς στον Πούτιν για την εκλογική του νίκη

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, έστειλε τηλεγράφημα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με το οποίο τον συγχαίρει για την εκλογική του νίκη.

Το Wafa αναφέρει ότι ο Αμπάς ευχήθηκε στον Πούτιν «συνεχή επιτυχία» και «επιβεβαίωσε την υπερηφάνεια του για τις σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης που φέρνουν κοντά τις δύο χώρες και τους λαούς και τη μεγάλη του εκτίμηση για την υποστήριξη της Ρωσίας στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού».

15:54 Η CPJ καταδικάζει την κράτηση του Ismail al-Ghoul

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) καταδίκασε την κράτηση του ανταποκριτή του Al Jazeera Arabic Ismail al-Ghoul και της ομάδας του από τον ισραηλινό στρατό στο νοσοκομείο al-Shifa στη Γάζα.

«Οι δημοσιογράφοι διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο σε έναν πόλεμο. Είναι τα μάτια και τα αυτιά που χρειαζόμαστε για να καταγράψουμε τι συμβαίνει και με κάθε δημοσιογράφο που σκοτώνεται, με κάθε δημοσιογράφο που συλλαμβάνεται, η ικανότητά μας να καταλάβουμε τι συμβαίνει στη Γάζα μειώνεται σημαντικά», δήλωσε στο Al Jazeera η Jodie Ginsberg, διευθύνουσα σύμβουλος του CPJ.

«Αυτή είναι η χειρότερη σύγκρουση για τους δημοσιογράφους που έχει καταγράψει ποτέ η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων και η κατάσταση απλώς χειροτερεύει».

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις σε οχήματα και εξοπλισμό των μέσων ενημέρωσης στο νοσοκομείο al-Shifa «μοιάζει με σκόπιμη προσπάθεια να αποτραπεί η καταγραφή [της] επίθεσης στο νοσοκομείο» και ότι «υπάρχει ιστορικό στοχοποίησης εγκαταστάσεων μέσων ενημέρωσης από το Ισραήλ».

15:32 Το Al Jazeera απαιτεί από το Ισραήλ να απελευθερώσει αμέσως τον ανταποκριτή του

Το δίκτυο Al Jazeera Media Network εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ismail al-Ghoul, ο οποίος κάλυπτε την πολιορκία του νοσοκομείου al-Shifa στην πόλη της Γάζας:

Σήμερα, Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής επιτέθηκαν στον ανταποκριτή του Al Jazeera Arabic Ismail Alghoul στη Γάζα, ενώ εκτελούσε τα δημοσιογραφικά του καθήκοντα. Μετά την επίθεση, συνελήφθη και το όχημα εκπομπής μαζί με τις κάμερες και τον εξοπλισμό καταστράφηκαν.

Το δίκτυο Al Jazeera Media Network απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του ανταποκριτή του και των άλλων δημοσιογράφων που συνελήφθησαν μαζί του και θεωρεί τις κατοχικές δυνάμεις πλήρως υπεύθυνες για την ασφάλειά τους.

Ο Ismail al-Ghoul συνελήφθη σήμερα το πρωί μέσα στο νοσοκομείο Al-Shifa μαζί με έναν αριθμό δημοσιογράφων ενώ κάλυπταν την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Ismail ξυλοκοπήθηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία.

Το Δίκτυο τονίζει ότι αυτή η στοχοποίηση χρησιμεύει ως τακτική εκφοβισμού των δημοσιογράφων για να τους αποτρέψει από το να αναφέρουν τα φρικτά εγκλήματα που διαπράττουν οι κατοχικές δυνάμεις εναντίον αθώων πολιτών στη Γάζα.

Η στοχοποίηση του Ismail al-Ghoul αποτελεί μέρος μιας σειράς συστηματικών επιθέσεων κατά του Al Jazeera από τις κατοχικές αρχές, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δολοφονία των Shireen Abu Akleh, Samer Abudaqa και Hamza al-Dahdouh, τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του στη Γάζα, τη σκόπιμη στοχοποίηση πολλών δημοσιογράφων του και των μελών των οικογενειών τους, καθώς και τη σύλληψη και τον εκφοβισμό των συνεργείων του.

Το Al Jazeera καταδικάζει τα συνεχιζόμενα εγκλήματα που διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εναντίον δημοσιογράφων και επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης στη Γάζα και ανανεώνει την έκκλησή του για άμεσο τερματισμό αυτών των φρικτών επιθέσεων.

15:22 Έτοιμο να αναχωρήσει για τη Γάζα και δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο

Ακόμη ένα φορτίο είναι έτοιμο να αναχωρήσει από την Λάρνακα με προορισμό τη Γάζα ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος κατά την άφιξή του στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόοδο του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι «το πρώτο φορτίο 200 τόνων έφτασε στη Γάζα και διανεμήθηκε με ασφάλεια». Περισσότερα εδώ.

15:11 ΠΟΥ: Ο επικεφαλής του οργανισμού δηλώνει «τρομερά ανήσυχος» μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού στο al-Shifa

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο ιατρικό συγκρότημα της Γάζας, λέγοντας ότι «τα νοσοκομεία δεν πρέπει ποτέ να είναι πεδία μάχης».

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι η κατάσταση «θέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους ασθενείς και τους πολίτες» και προειδοποίησε επίσης ότι «τυχόν εχθροπραξίες ή στρατιωτικοποίηση της εγκατάστασης θέτουν σε κίνδυνο τις υπηρεσίες υγείας, την πρόσβαση των ασθενοφόρων και την παράδοση σωτήριων προμηθειών».

15:01 250 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας

Διακόσιοι πενήντα Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη, στις 27 Οκτωβρίου, της χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης που πραγματοποιεί το Ισραήλ σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Οι ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι ένας στρατιώτες σκοτώθηκε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας ανέφερε ότι ο στρατιώτης αυτός, ο Μάταν Βινογκράντοφ, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που ξεκίνησε ο στρατός τα ξημερώματα στο νοσοκομείο al-Shifa, στην πόλη της Γάζας.

14:55 Πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) αναφέρει ότι το παλαιστινιακό ποσοστό ανεργίας πρόκειται να εκτοξευθεί στο εντυπωσιακό 57% το πρώτο τρίμηνο του 2024, κάνοντας λόγο για 507.000 απώλειες θέσεων εργασίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Από τις 31 Ιανουαρίου, περίπου 201.000 θέσεις εργασίας είχαν χαθεί στη Λωρίδα της Γάζας, που αντιστοιχούν περίπου στα δύο τρίτα της συνολικής απασχόλησης στον θύλακα, ανέφεραν η ΔΟΕ και η Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία.

«Εκτός από την καταστροφική και καταστροφική απώλεια ανθρώπινων ζωών και με τους κατοίκους της Γάζας να βρίσκονται στα πρόθυρα μαζικής πείνας, ο πόλεμος στη Γάζα έχει επίσης προκαλέσει μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της ΔΟΕ για τα αραβικά κράτη Ρούμπα Τζαραντάτ.

Επιπλέον 306.000 θέσεις εργασίας – ή πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής απασχόλησης – χάθηκαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι οικονομικές συνθήκες έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την έναρξη του πολέμου.

14:24 Ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει ραδιοτηλεοπτικά οχήματα στο νοσοκομείο al-Shifa

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν τα ραδιοτηλεοπτικά οχήματα των δημοσιογραφικών συνεργείων στο νοσοκομείο al-Shifa στη Γάζα, μεταδίδει το Al Jazeera.

Το νοσοκομείο αποτελούσε βάση για τους δημοσιογράφους από την οποία έκαναν ρεπορτάζ καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο προαύλιος χώρος του ιατρικού συγκροτήματος έχει ισοπεδωθεί, ενώ ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ προς τα κτίριά του προειδοποιώντας όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό να μην πλησιάζουν τα παράθυρα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

13:35 ΟΗΕ: Το 70 τοις εκατό της βόρειας Γάζας αντιμετωπίζει καταστροφική πείνα

Το ανησυχητικό ποσοστό έρχεται την ώρα που το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) προειδοποιεί ότι ο λιμός είναι «επικείμενος» στο βόρειο τμήμα του θύλακα, με αυτόν να αναμένεται να επέλθει πλήρως μέχρι τον Μάιο.

Ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί η τάση, προειδοποιεί ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), είναι να ανοίξουν περισσότερα χερσαία περάσματα και να «πλημμυρίσει» ο θύλακας με τρόφιμα.

«Έχουμε εμπλακεί σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο», δήλωσε ο Lazzarini σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο. Περισσότερα εδώ.

13:13 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι στρατιώτης σκοτώθηκε σε επιδρομή στο al-Shifa

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας από τους στρατιώτες του έχασε τη ζωή του κατά την επιδρομή του στο νοσοκομείο al-Shifa, όπου, όπως λέει, αντάλλαξε πυρά με μαχητές της Χαμάς.

Ο θάνατος του στρατιώτη, του 20χρονου Επιλοχία Matan Vinogradov, ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Γάζας σε 250.

Η επιδρομή στο νοσοκομείο al-Shifa έχει θέσει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτών που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν εναντίον οποιουδήποτε διαφεύγει από τις εγκαταστάσεις.

Ο ισραηλινός στρατός έχει απευθύνει έκκληση σε όλους τους αμάχους που βρίσκονται κοντά στο al-Shifa ή στην ευρύτερη συνοικία Ρεμάλ της πόλης της Γάζας να φύγουν νότια.

12:57 Αναφορές για τη σύλληψη ρεπόρτερ εντός του νοσοκομείου al-Shifa

Λαμβάνουμε πληροφορίες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον ανταποκριτή του Al Jazeera Arabic Ismail al-Ghoul μέσα από το νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με τον παλαιστίνιο συγγραφέα και δημοσιογράφο Imad Zaqqout και άλλους μάρτυρες, ο al-Ghoul ξυλοκοπήθηκε σοβαρά από Ισραηλινούς στρατιώτες πριν συλληφθεί μαζί με δεκάδες άνδρες και γυναίκες μέσα στο νοσοκομείο, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

12:48 Ο Ζοζέπ Μπορέλ καταγγέλλει την τακτική «πείνας» του Ισραήλ στη Γάζα

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η Γάζα «δεν βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα λιμού, αλλά σε κατάσταση λιμού» που προκαλείται σκόπιμα από το Ισραήλ.

«Αυτό είναι απαράδεκτο. Η πείνα χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου», δήλωσε ο Μπορέλ.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν γρήγορα την έντονη αντίδραση του ίδιου του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ισραήλ αφήνει στην πραγματικότητα «εκτεταμένη» βοήθεια στον θύλακα και κατηγόρησε τον αξιωματούχο της ΕΕ για αδικαιολόγητη «επίθεση» κατά του Ισραήλ.

Πολυάριθμες ομάδες αρωγής έχουν καταγγείλει το Ισραήλ για το σκόπιμο μπλοκάρισμα της βοήθειας στον θύλακα, ακόμη και όταν οι συνθήκες λιμού εξαπλώνονται. Σε νέα έκθεσή της, η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam δήλωσε ότι οι πολιτικές του Ισραήλ που εμποδίζουν τη βοήθεια δημιουργούν την «τέλεια καταιγίδα για ανθρωπιστική κατάρρευση».

12:24 Unicef: Ο υποσιτισμός των παιδιών φτάνει σε «πρωτοφανή επίπεδα» στη Λωρίδα της Γάζας

Ο υποσιτισμός μεταξύ των παιδιών εξαπλώνεται γρήγορα και φτάνει σε καταστροφικά και πρωτοφανή επίπεδα στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των εκτεταμένων επιπτώσεων του πολέμου και των συνεχιζόμενων περιορισμών στην παροχή βοήθειας, δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά.

  • Βόρεια Γάζα: Το 31% των παιδιών ηλικίας κάτω των δύο ετών (ένα στα τρία παιδιά) υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, μια συγκλονιστική κλιμάκωση από το 15,6% τον Ιανουάριο.
  • Κεντρική Γάζα: 28 τοις εκατό των παιδιών πάσχουν από οξύ υποσιτισμό, εκ των οποίων πάνω από το 10 τοις εκατό έχουν σοβαρή σπατάλη.
  • Νότια Γάζα: Ο οξύς υποσιτισμός των παιδιών έχει διπλασιαστεί στο 10 τοις εκατό.

12:10 Συνάντηση του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου με τον επικεφαλής της UNRWA Lazzarini στο Κάιρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry συναντήθηκε στο Κάιρο με τον γενικό επίτροπο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Philippe Lazzarini, διαβεβαιώνοντάς τον για την πλήρη υποστήριξη της χώρας του προς την UNRWA.

Σε μια ανάρτηση του Ahmed Abu Zeid, του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο Shoukry συζήτησε την «ανάγκη άρσης των εμποδίων του Ισραήλ στην είσοδο βοήθειας και τον τερματισμό των τακτικών της πείνας και της συλλογικής τιμωρίας στη Λωρίδα [της Γάζας]».

Ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά στο άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα, το οποίο αποτελεί το μοναδικό σημείο εισόδου και εξόδου για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

11:16 Τεράστια διαδήλωση – πορεία μνήμης στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας

Εκατοντάδες ακτιβιστές στην Ισπανία πραγματοποίησαν διαδήλωση σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους που υφίστανται τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Ένας διαδηλωτής, ο Bernardo Atxaga, δήλωσε στο Al Jazeera ότι πιστεύει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις, οι οποίες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 31.923 ανθρώπους, ισοδυναμούν με «γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων.

«Ο διεθνής Τύπος μπορεί να μιλάει για πόλεμο, αλλά εγώ γνωρίζω καλά τα λεξικά. Για μένα αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», δήλωσε ο Atxaga.

10:54 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 31.726 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 73.792 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Πολλά θύματα εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια, όπου τα σωστικά συνεργεία δεν είναι σε θέση να τους προσεγγίσουν, πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν 81 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν 116 στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες.

10:28 Ο επικεφαλής της Μοσάντ του Ισραήλ και η διαπραγματευτική ομάδα θα ταξιδέψουν σήμερα στο Κατάρ

Μια ισραηλινή αντιπροσωπεία, με τον επικεφαλής της Μοσάντ, πρόκειται να επισκεφθεί το Κατάρ για συνομιλίες με τη Χαμάς που θα μπορούσαν να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το Ισραήλ αναμένεται να προσφέρει εκεχειρία έξι εβδομάδων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 από τους 100 ισραηλινούς αιχμαλώτους που πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί στη Γάζα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Οι καθυστερήσεις αναμένονται λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ξένοι εκπρόσωποι της Χαμάς στον συντονισμό με τα μέλη τους που εδρεύουν στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

09:43 Ο ισραηλινός στρατός διατάζει τους κατοίκους γύρω από το νοσοκομείο al-Shifa να εκκενώσουν την γύρω περιοχή

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους της γειτονιάς Ρεμάλ, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο al-Shifa, να εκκενώσουν την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Avichay Adraee τους έδωσε εντολή να πάνε στην «ανθρωπιστική ζώνη» al-Mawasi, μια σοβαρά υπερπλήρη λωρίδα γης που χρησιμεύει ως μία από τις λίγες καθορισμένες ασφαλείς περιοχές της Γάζας.

«Ένα κάλεσμα σε όλους τους παρόντες και εκτοπισμένους στη γειτονιά Αλ Ριμάλ και στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και τα περίχωρά του: Προκειμένου να διατηρήσετε την ασφάλειά σας, θα πρέπει να εκκενώσετε αμέσως την περιοχή προς τα δυτικά και στη συνέχεια να διασχίσετε την οδό Αλ-Ρασίντ (Αλ-Μπαχρ) προς τα νότια για την ανθρωπιστική περιοχή στην Αλ-Μαβάσι», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

09:27 Η Χαμάς καταγγέλλει «νέο ισραηλινό έγκλημα» στο νοσοκομείο al-Shifa

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στο νοσοκομείο al-Shifa.

«Τα εγκλήματα της [ισραηλινής] κατοχής δεν θα δημιουργήσουν καμία εικόνα νίκης για τον Νετανιάχου και τον ναζιστικό στρατό του», αναφέρει η ανακοίνωση. «Τα εγκλήματα της κατοχής εκφράζουν σύγχυση και απώλεια της ελπίδας για την επίτευξη ενός στρατιωτικού επιτεύγματος».

Σε κοινή δήλωση, οι παλαιστινιακές παρατάξεις δήλωσαν ότι η στοχοποίηση νοσοκομείων «αποτελεί συνέχεια του πολέμου εξόντωσης που διεξάγει η κατοχή εναντίον του παλαιστινιακού λαού και κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων και νόμων».

08:47 Οι IDF έχουν συλλάβει 80 άτομα στο νοσοκομείο al-Shifa

Οι Times of Israel, επικαλούμενοι τον ισραηλινό στρατό, αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το νοσοκομείο al-Shifa και έχουν συλλάβει 80 άτομα.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι τα ισραηλινά στρατεύματα αντάλλαξαν πυρά με μαχητές της Χαμάς εντός της υγειονομικής εγκατάστασης, σε μια ανταλλαγή πυροβολισμών που σκότωσε και τραυμάτισε αρκετά μέλη της Χαμάς και «τραυμάτισε ελαφρά» έναν ισραηλινό στρατιώτη.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι η πολιορκία του νοσοκομείου από το Ισραήλ απειλεί τη ζωή εκατοντάδων εκτοπισμένων, ασθενών και ιατρικού προσωπικού που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Λέει ότι όποιος διαφεύγει από τις εγκαταστάσεις στοχοποιείται από «σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών και τετρακόπτερ», σε μια επίθεση που περιγράφει ως «σφαγή κατά των ασθενών, των τραυματιών, των εκτοπισμένων».

08:19 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ένοπλοι πυροβόλησαν εναντίον τους μέσα από το νοσοκομείο al-Shifa

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι ένοπλοι της Χαμάς άνοιξαν πυρ εναντίον τους μέσα από το νοσοκομείο al-Shifa.

«Κατά τη διάρκεια της περικύκλωσης, οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ μέσα από το χώρο του νοσοκομείου εναντίον των δυνάμεών μας, οι οποίες ανταπέδωσαν τα πυρά και χτύπησαν τους τρομοκράτες. Οι δυνάμεις μας συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή του νοσοκομείου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πολιορκήσει το νοσοκομείο αφού ισχυρίστηκαν ότι κατέχουν «απτές αποδείξεις» ότι η Χαμάς δρα μέσα από την ιατρική εγκατάσταση στη βόρεια Γάζα.

«[Οι ισραηλινές δυνάμεις] εργάζονται τώρα στοχευμένα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη σύλληψη τρομοκρατών στην περιοχή του νοσοκομείου Σίφα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

08:12 «Σταματήστε αυτή τη σφαγή στο νοσοκομείο al-Shifa»

  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας κάλεσε όλους τους διεθνείς οργανισμούς να «σταματήσουν αμέσως αυτή τη [ισραηλινή] σφαγή εναντίον των ασθενών, των τραυματιών, των εκτοπισμένων και του ιατρικού προσωπικού μέσα στο νοσοκομείο al-Shifa».
  • Οι εκτοπισμένοι έχουν παγιδευτεί μέσα στο κτίριο της εξειδικευμένης χειρουργικής και στην υποδοχή έκτακτης ανάγκης στο κτίριο 8 του al-Shifa.
  • Μια πυρκαγιά ξέσπασε στην πύλη και περιστατικά ασφυξίας εμφανίστηκαν μεταξύ των εκτοπισμένων γυναικών και παιδιών που βρίσκονταν μέσα.
  • Η στοχοποίηση οποιουδήποτε πλησιάζει τα παράθυρα είναι ένα ακόμη έγκλημα κατά των ιδρυμάτων υγείας.

07:22 Περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί μέσα στο al-Shifa

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι περίπου 30.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκτοπισμένων πολιτών, τραυματιών και ιατρικού προσωπικού, είναι παγιδευμένοι μέσα στο νοσοκομείο al-Shifa εν μέσω της επίθεσης του Ισραήλ.

Σε μήνυμά του στα αγγλικά στο Telegram, ανέφερε ότι όποιος «προσπαθεί να μετακινηθεί στοχοποιείται από σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών και τετρακόπτερα».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη επιδρομή στο al-Shifa είναι η τέταρτη του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

07:03 Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει θανάτους, τραυματισμούς στο al-Shifa

Το υπουργείο ανέφερε ότι η επιδρομή, η οποία ξεκίνησε στις 2 π.μ. τοπική ώρα (00:00 GMT) είχε ως αποτέλεσμα έναν «αριθμό μαρτύρων και τραυματιών». Ανέφερε ότι υπήρχαν ισραηλινά οχήματα μέσα στο προαύλιο του νοσοκομείου και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους και άνοιξαν πυρ στο κτίριο της εξειδικευμένης χειρουργικής του al-Shifa.

06:47 Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν νέες συλλήψεις στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν σειρά συλλήψεων σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Δύο άνδρες συνελήφθησαν στο χωριό Ταλ, νότια της Ναμπλούς.
  • Δύο άνδρες συνελήφθησαν στην πόλη Αρούρα, βορειοδυτικά της Ραμάλα.
  • Δύο άνδρες συνελήφθησαν στην πόλη as-Samu, νότια της Χεβρώνας.
  • Ένας άνδρας που συνελήφθη στο προάστιο Thinnabeh, ανατολικά του Tulkarem
  • Ένας άνδρας που συνελήφθη στην πόλη Attil, βορειοανατολικά του Tulkarem

Νωρίτερα, η Wafa ανέφερε ότι 20 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν κοντά στην πόλη al-Issawiya, βορειοανατολικά της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

06:18 UNICEF: Περισσότερα από 13.000 παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα, άλλα υποσιτίζονται σοβαρά

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερα από 13.000 παιδιά στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ άλλα υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό και «δεν έχουν καν την ενέργεια να κλάψουν», αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, η UNICEF.

«Χιλιάδες άλλα έχουν τραυματιστεί ή δεν μπορούμε καν να προσδιορίσουμε πού βρίσκονται. Μπορεί να έχουν κολλήσει κάτω από χαλάσματα… Δεν έχουμε δει τέτοιο ποσοστό θανάτου μεταξύ των παιδιών σε σχεδόν καμία άλλη σύγκρουση στον κόσμο», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ στο δίκτυο CBS News.

06:00 «Οι κάτοικοι της Γάζας χρειάζονται απελπιστικά τροφή» και όχι «βόμβες»

Οι Παλαιστίνιοι «έχουν ανάγκη να σταματήσουν να πέφτουν βόμβες»: ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ ζήτησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας από την Ουάσιγκτον, όπου τίμησε μαζί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου.

«Οι κάτοικοι της Γάζας χρειάζονται απελπιστικά τροφή, φάρμακα και ασφαλές καταφύγιο», είπε ο κ. Βαράντκαρ. «Πάνω απ’ όλα, χρειάζονται να σταματήσουν να πέφτουν βόμβες».

«Οι πόθοι του παλαιστινιακού λαού ν’ αποκτήσει πατρίδα και αληθινό κράτος στην πατρογονική γη του είναι ίσοι μ’ αυτούς του Ισραήλ», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024