Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπάιντεν: Ο λόγος που αντιτίθεται στην επιχείρηση στη Ράφα - Η εξήγηση του Λευκού Οίκου

Μπάιντεν: Ο λόγος που αντιτίθεται στην επιχείρηση στη Ράφα – Η εξήγηση του Λευκού Οίκου

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν εξέθεσε τους τρεις λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι «βαθιά ανήσυχος» για μια μαζική ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

Ο Τζο Μπάιντεν έκλεισε σχεδόν την πόρτα σε οποιαδήποτε πιθανή υποστήριξη των ΗΠΑ μιας μεγάλης ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Λευκός Οίκος περιέγραψε τους λόγους πίσω από το σκεπτικό του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν εξέθεσε τους τρεις λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι «βαθιά ανήσυχος» για μια μαζική ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, παρόμοια με αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γάζας.

«Μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν λάθος»

Ο Σάλιβαν αναφέρθηκε στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα, αφού διέφυγαν επανειλημμένα από άλλες πόλεις της Γάζας και οι οποίοι δεν έχουν που αλλού να πάνε.

«Δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Οι άλλες μεγάλες πόλεις της Γάζας έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει σε εμάς ή στον κόσμο ένα σχέδιο για το πώς ή πού θα μετακινήσει με ασφάλεια αυτούς τους αμάχους, πόσο μάλλον για να τους ταΐσει και να τους στεγάσει και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε βασικά πράγματα όπως η αποχέτευση», είπε ο Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η συνοριακή πόλη Ράφα είναι επίσης το κύριο σημείο εισόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, επεσήμανε ακόμα ο Σάλιβαν, εκφράζοντας το παράπονο ότι θα κλείσει ή θα παρεμποδιστεί σοβαρά «τη στιγμή που την έχουμε περισσότερο ανάγκη» αν προχωρήσει μια επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF).

«Τρίτον, η Ράφα βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο, η οποία έχει εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της για μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εκεί και έχει θέσει ακόμη και ερωτήματα για τη μελλοντική της σχέση με το Ισραήλ ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε επικείμενης στρατιωτικής επιχείρησης», σημείωσε ακόμα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Λευκός Οίκος: «Μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν λάθος»

Ο Τζέικ Σάλιβαν, έδωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επικοινωνίας Μπάιντεν – Νετανιάχου.

«Μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση εκεί θα ήταν λάθος. Θα οδηγούσε σε περισσότερους αθώους θανάτους αμάχων, θα επιδείνωνε την ήδη τρομερή ανθρωπιστική κρίση, θα βάθαινε την αναρχία στη Γάζα και θα απομόνωνε περαιτέρω το Ισραήλ διεθνώς», είπε στην εναρκτήρια τοποθέτησή του στην ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι βασικοί στόχοι που θέλει να επιτύχει το Ισραήλ στη Ράφα μπορούν να επιτευχθούν με άλλα μέσα», προσέθεσε αποκαλύπτοντας ότι ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της κλήσης να στείλει μια διυπηρεσιακή ομάδα στην Ουάσιγκτον «για να παρουσιάσει μια εναλλακτική προσέγγιση που θα στοχεύει βασικά στοιχεία της Χαμάς στη Ράφα και θα διασφαλίζει τα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας χωρίς μια μεγάλη χερσαία εισβολή», προσέθεσε.

«Προφανώς, [ο Νετανιάχου] έχει τη δική του άποψη σχετικά με μια επιχείρηση στη Ράφα, αλλά συμφώνησε ότι θα στείλει μια ομάδα στην Ουάσιγκτον για να έχει αυτή τη συζήτηση, και ανυπομονούμε για αυτές τις συζητήσεις», είπε ακόμα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024