Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαμάς: Σκοτώθηκε σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού το «νο3» της οργάνωσης σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Χαμάς: Σκοτώθηκε σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού το «νο3» της οργάνωσης σύμφωνα με τις ΗΠΑ

«Ο Μαρουάν Ίσα σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μαρουάν Ίσα, τρίτος στην ιεραρχία της ηγεσίας της Χαμάς, σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι είχε ανακοινώσει στις 11 Μαρτίου ότι ο Μαρουάν Ίσα και ένα ακόμη στέλεχος της Χαμάς έγιναν στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής κατά υπόγειου κρησφύγετου στην κεντρική Γάζα.

Ο Ίσα βρισκόταν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου του Ισραήλ με τους πλέον καταζητούμενους Παλαιστίνιους

Παράλληλα άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz επίσης στις 11 Μαρτίου ανέφερε ότι ο στρατός του Ισραήλ ελέγχει αν ο Μαρουάν Ίσα σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με αυτό, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πριν από δύο ημέρες πλήγμα εναντίον στόχου στη Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα, βασιζόμενες σε πληροφορίες που ανέφεραν ότι εκεί βρισκόταν ο Ίσα, τρίτος στην ιεραρχία του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς.

«Ο Μαρουάν Ίσα σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ίσα βρισκόταν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου του Ισραήλ με τους πλέον καταζητούμενους Παλαιστίνιους. Στον κατάλογο βρίσκονται ακόμα ο Μοχάμεντ Ντέιφ, επικεφαλής του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Άκσα, και ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ που πιστεύεται ότι ήταν οι εγκέφαλοι της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ.

Ο Μαρουάν Ισα, 58 ή 59 ετών, ήταν ο υπαρχηγός και δεξί χέρι του Ντέιφ.

Ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς που σκοτώνεται

Για τον Ίσα είναι γνωστές ελάχιστες πληροφορίες. Γεννήθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό στην κεντρική Γάζα και πέρασε χρόνο τόσο σε ισραηλινές όσο και σε παλαιστινιακές φυλακές.

Ο αναπληρωτής διοικητής των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, γνωστός και ως Αμπού Μπαράα και μερικές φορές αποκαλούμενος ως ο «Άνθρωπος Σκιά», εθεάθη για πρώτη φορά σε μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν κατά την ανταλλαγή του Σάλιτ το 2011. Έκτοτε έχει κάνει πολύ λίγες δημόσιες εμφανίσεις.

Ο Ίσα πιστεύεται ότι διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διαμεσολάβηση για την ανταλλαγή αυτή, γεγονός που υποδηλώνει την πολιτική του επιρροή και στη Χαμάς.

Ανέλαβε το ρόλο του δεύτερου στη διοίκηση των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ τον επόμενο χρόνο μετά τη δολοφονία του Άχμεντ αλ Τζαμπάρι. Όπως και ο Ντέιφ, ο Ίσα είχε επιλέξει κατά κύριο λόγο να διοικεί από το παρασκήνιο, ενώ κατά καιρούς εξέδιδε ηχογραφημένα μηνύματα στα οποία δεν φαίνονταν τα χαρακτηριστικά του.

Ο Ίσα, επίσης, είχε υποστεί απώλειες στην οικογένειά του ως αποτέλεσμα της ισραηλινής δράσης. Ο γιος του Μοχάμεντ αναφέρθηκε από τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ότι σκοτώθηκε από ισραηλινά πλήγματα τον Δεκέμβριο, και οι IDF ισχυρίστηκαν ότι ο αδελφός του Γαΐλ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Μαΐου 2021.

Ο ίδιος ο Ίσα επίσης αναφέρεται ότι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια απόπειρας δολοφονίας εναντίον του από τις IDF το 2006.

Ο Μαρουάν Ίσα είναι το πλέον υψηλόβαθμο μέλος της ηγεσίας της Χαμάς που σκοτώνεται στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.

Η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει προς το παρόν αν ο Ίσα σκοτώθηκε.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024