Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε φόρους και εισφορές το 38,5% των μισθών - Απαισιοδοξία για την κάμψη του πληθωρισμού

Σε φόρους και εισφορές το 38,5% των μισθών – Απαισιοδοξία για την κάμψη του πληθωρισμού

Σχεδόν τέσσερα στα δέκα ευρώ υπολογίζεται η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές στον μέσο εργαζόμενο χωρίς παιδιά ενώ οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν στα ύψη.

Στο 3,4% διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2024 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat όταν ο πληθωρισμός σε επίπεδο ευρωζώνης ήταν 2,4%. Παρά την αποκλιμάκωση του δείκτη οι Έλληνες δεν δείχνουν να έχουν αναθαρρύσει και σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB Consumer Expectations Survey results) η προσδοκία παραμένει σταθερά υψηλή εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 10% το επόμενο 12μηνο όταν η μέση προσδοκία των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη κινείται το επόμενο 12μηνο στο 3%.

Το κλίμα απαισιοδοξίας στην Ελλάδα δεν περιορίζεται στον πληθωρισμό αλλά και την οικονομική τους πορεία μέσα σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς. Προβλέπουν ότι το καθαρό εισόδημά τους θα μειωθεί κατά 2% το επόμενο 12μηνο, ενώ στην Ευρωζώνη οι προσδοκίες είναι για αύξηση κατά 1,3%.

Η απαισιοδοξία ακουμπά και τα ελληνικά νοικοκυριά που προβλέπουν αρνητική ανάπτυξη 4% αν και το ΑΕΠ αυξήθηκε 2% το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αρνητική ανάπτυξη 1,1% προβλέπουν και τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη για το επόμενο 12μηνο.

Χαμηλές αποδοχές υψηλό άθροισμα φόρων και εισφορών

Την ίδια ώρα που η απαισιοδοξία διατρέχει τα ελληνικά νοικοκυριά δημοσιεύτηκαν και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές. Στην Ελλάδα που οι μέσες ετήσιες μικτές αποδοχές για το 2023 διαμορφώνονται στα 23.500 ευρώ η συνολική επιβάρυνση στον μέσο εργαζόμενο χωρίς παιδιά υπολογίζεται στο 38,5%. Δηλαδή, σχεδόν τέσσερα στα δέκα ευρώ πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές.

Ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκεται χαμηλότερα και συγκεκριμένα «τρέχει» με 34,8%.

Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι η χώρα μας διατήρησε την έκτη υψηλότερη «φορολογική σφήνα» (tax wedge) για την περίπτωση οικογένειας ενός εργαζόμενου με δύο παιδιά στο 37,1%, σε σύγκριση με 25,7% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ. Για τις οικογένειες με δύο παιδιά που εργάζονται και οι δύο γονείς η συνολική επιβάρυνση είναι η 7η υψηλότερη στον ΟΟΣΑ με 37,5% επί της αμοιβής.

Η ανάλυση των FT

Από την ανάλυση των Financial Times η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα ανέβασε ελαφρώς το βιοτικό επίπεδο στη χώρα αλλά όχι αρκετά για να απομακρυνθεί η χώρα από την τελευταία θέση, με τους φτωχότερους κατοίκους στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει, η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι καινούργια για τους Έλληνες που μέχρι το 2009 είχαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ.

Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο να αυξάνεται πάνω από αυτό στην Ελλάδα, αφήνοντάς την τη δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία, και τη φτωχότερη χώρα στην ευρωζώνη, δηλαδή μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έχουν υιοθετήσει το ευρώ.

«Καθώς το χάσμα με τη Βουλγαρία μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ», γράφει το δημοσίευμα.

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024