Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Όλο και περισσότερα στοιχεία το «καίνε» για το έγκλημα της «σκόπιμης λιμοκτονίας αμάχων»

Ισραήλ: Όλο και περισσότερα στοιχεία το «καίνε» για το έγκλημα της «σκόπιμης λιμοκτονίας αμάχων»

Η έκθεση της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, Integrated Food Security Phase Classification που προμηνύει επικείμενο λιμό στη Γάζα, επιβαρύνει τη νομική θέση του Ισραήλ.

Το Ισραήλ μπορεί να αντιμετωπίσει επιπρόσθετες και νέες κατηγορίες στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), καθώς η έκθεση της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, Integrated Food Security Phase Classification (Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας, IPC), προμηνύει επικείμενο λιμό στη Γάζα, και συνηγορεί με όσους κατηγορούν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Guardian, ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν το Ισραήλ ότι μπορεί να διαπράττει έγκλημα πολέμου λιμοκτονώντας σκόπιμα τον πληθυσμό της Γάζας κάτι που είναι πιθανό να αυξήσει σημαντικά την προοπτική νομικής ενοχής της χώρας.

Ως έγκλημα της σκόπιμης λιμοκτονίας αμάχων οριζέται η «στέρηση αντικειμένων απαραίτητων για την επιβίωσή τους», συμπεριλαμβανομένης της «σκόπιμης παρεμπόδισης»

Με το Ισραήλ να αντιμετωπίζει ήδη μια καταγγελία για γενοκτονία από τη Νότια Αφρική στο ICJ (το Ανώτατο Δικαστήριο του ΟΗΕ) συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρισμού ότι ανώτεροι Ισραηλινοί πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν υποκινήσει τη γενοκτονία σε δημόσιες δηλώσεις.

Το Ισραήλ είναι επίσης το αντικείμενο μιας προσωρινής απόφασης έκτακτης ανάγκης από το δικαστήριο που το διατάσσει να δεχθεί σωτήρια βοήθεια στη Γάζα.

Μάλιστα η κατηγορία ότι το Ισραήλ έχει προκαλέσει έναν «ανθρωπογενή λιμό» εμποδίζοντας σκόπιμα την είσοδο βοήθειας στη Γάζα υποστηρίζεται από όλο και περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία.

Πιο εύκολο να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία του «ανθρωπογενή λιμού»

Έτσι με τς κατηγορίες σε βάρος του Ισραήλ να αυξάνονται, υπάρχουν αναφορές πως οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) προσλαμβάνουν δεκάδες δικηγόρους για να υπερασπιστούν τις αναμενόμενες ποινικές υποθέσεις και νομικές προκλήσεις.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υπογράμμισε την αυξανόμενη αίσθηση της κρίσης, καθώς προειδοποίησε ότι όλοι οι δύο εκατομμύρια άνθρωποι της Γάζας βιώνουν «σοβαρά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας», η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος πληθυσμός της Γάζας κατατάσσεται έτσι.

Σε αντίθεση με άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει πάνω από το 85% του πληθυσμού εν μέσω εκτεταμένων καταστροφών, ο ανθρωπογενής λιμός που εκδηλώνεται στο παλαιστινιακό έδαφος φαίνεται πιο εύκολο και απλό να στοιχειοθετηθεί.

Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται για να παραλάβουν βοήθεια έξω από μια αποθήκη της UNRWA, καθώς οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν κρίσιμα επίπεδα πείνας,

Το ζήτημα των απωλειών αμάχων από συγκεκριμένες επιθέσεις και από την ευρύτερη πολιτική των βομβαρδισμών, θα πρέπει να εξεταστεί με βάση ιδιαίτερα αμφισβητούμενες έννοιες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, όπως η αναλογικότητα και η αναγκαιότητα στη σύγκρουση, όμως το έγκλημα πολέμου της πείνας είναι απλά και σαφώς καθορισμένο.

Το έγκλημα πολέμου της «σκόπιμης λιμοκτονίας αμάχων»

Αν και το Ισραήλ αρνείται τον ισχυρισμό, το καταστατικό της Ρώμης του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου, ορίζει ως το έγκλημα της σκόπιμης λιμοκτονίας αμάχων τη «στέρηση αντικειμένων απαραίτητων για την επιβίωσή τους», συμπεριλαμβανομένης της «σκόπιμης παρεμπόδισης των προμηθειών ανακούφισης».

Οι ισχυρισμοί στηρίζονται στο γεγονός ότι ως εμπόλεμη κατοχική δύναμη στη Γάζα, το Ισραήλ είναι νομικά υπεύθυνο βάσει του άρθρου 55 της τέταρτης σύμβασης της Γενεύης για τη «διασφάλιση των τροφίμων και των ιατρικών εφοδίων του πληθυσμού», το οποίο απαιτεί από τον κατακτητή να «φέρει τα απαραίτητα τρόφιμα, ιατρικά αποθέματα και άλλα είδη, εάν οι πόροι του κατεχόμενου εδάφους είναι ανεπαρκείς».

Κεντρικός άξονας κάθε υπόθεσης ότι το Ισραήλ προκάλεσε λιμό είναι τα δεδομένα που παράγονται από την επιτροπή του ΟΗΕ για την εξέταση του λιμού στη Γάζα, η οποία στελεχώνεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας, τα πορίσματα της οποίας αυτή την εβδομάδα τελούν υπό την αιγίδα της IPC η οποία θεωρείται το διεθνές πρότυπο για την αξιολόγηση των επισιτιστικών κρίσεων.

Η επιτροπή – η οποία είχε ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο λιμού τουλάχιστον στη χειρότερα πληγείσα περιοχή της βόρειας Γάζας – βασίστηκε σε έρευνες του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Παλαιστίνιοι αντιμετώπιζαν ήδη τα επίπεδα υποσιτισμού της φάσης 4 και 5 της IPC – «έκτακτη ανάγκη» και «καταστροφή».

«Κόλαφος» η έκθεση της IPC

Η IPC εξέτασε επίσης την πρόσβαση των φορτηγών με τρόφιμα στη χειρότερα πληγείσα περιοχή, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «ένας πολύ περιορισμένος αριθμός φορτηγών που μεταφέρουν επισιτιστική βοήθεια επιτρέπεται να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα και στις επαρχίες της Γάζας και από τις 5 Φεβρουαρίου δεν έχει αναφερθεί ότι φορτηγά με τρόφιμα μπορούν να εκφορτώσουν στην πόλη της Γάζας».

Η έκθεση υποστηρίζεται από ανάλυση που εκπονήθηκε ανεξάρτητα και στάλθηκε αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση Μπάιντεν από την Oxfam America και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να επισημανθεί η αποτυχία του Ισραήλ να συμμορφωθεί με μια νέα απαίτηση της Ουάσινγκτον ότι οι παραλήπτες των αμερικανικών προμηθειών όπλων πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.

Η εν λόγω ανάλυση κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «εμποδίζει συστηματικά τη βοήθεια» να φτάσει «στους περίπου 300.000 Παλαιστίνιους που παραμένουν στη βόρεια Γάζα, όπου η απειλή της πείνας είναι πιο έντονη».

Οι δύο οργανώσεις πρόσθεσαν ότι κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες του τρέχοντος έτους, «πάνω από τις μισές από τις προγραμματισμένες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα παρεμποδίστηκαν από τις ισραηλινές αρχές».

Σχόλια αξιωματούχων επιδεινώνουν τη σχέση του Ισραήλ

Κατηγορώντας το Ισραήλ για σκόπιμη πολιτική λιμοκτονίας, τα έγγραφα προσθέτουν: «Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει στα μέρη μιας σύγκρουσης να προκαλούν εσκεμμένα ‘τον πληθυσμό να υποφέρει από πείνα, ιδίως στερώντας του τις πηγές τροφής ή τις προμήθειές του’».

Τη νομική θέση του Ισραήλ για το θέμα του λιμού επιδεινώνουν τα δημόσια σχόλια που έκανε στις αρχές του πολέμου ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, υποστηρίζοντας μια «πλήρη πολιορκία της Γάζας» και ξεκαθαρίζοντας ότι εννοούσε: «Ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε φαγητό, ούτε νερό».

«Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε αναλόγως», είχε πει τότε.

Ένας Παλαιστίνιος σπρώχνει ένα καρότσι με σακούλες με αλεύρι σε ένα κέντρο διανομής βοήθειας της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Παρόλο που το Ισραήλ έχει επιτρέψει την είσοδο ενός ελάχιστου ποσού βοήθειας υπό την πίεση των ΗΠΑ και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας, έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα παράπονα, μεταξύ άλλων από τον Τζο Μπάιντεν, ότι η ποιότητα είναι ανεπαρκής, προκαλώντας ρίψεις από αέρος και προσπάθειες να ανοίξει μια θαλάσσια γέφυρα από άλλες χώρες.

«Η διεθνής νομική πίεση στο Ισραήλ άρχισε σταδιακά πριν από τον πόλεμο»

Οι ισχυρισμοί για χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου έρχονται εν μέσω μιας αυξανόμενης και φανερής αίσθησης ανησυχίας στον ισραηλινό στρατό για τους αυξανόμενους νομικούς κινδύνους από την επίθεσή του στη Γάζα.

Μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, ένας ανώνυμος αξιωματούχος των IDF δήλωσε: «Η διεθνής νομική πίεση στο Ισραήλ άρχισε σταδιακά πριν από τον πόλεμο, όταν το διεθνές ποινικό δικαστήριο υποστήριξε μια έρευνα κατά του Ισραήλ το 2019 και το 2021 δήλωσε ότι έχει την εξουσία να το κάνει».

«Τώρα η πίεση από πολλές χώρες να δώσουν προτεραιότητα στη νομική δράση κατά των IDF και του κράτους έχει αυξηθεί, και όχι μόνο από την κατεύθυνση της Νότιας Αφρικής. Μόλις αυτόν τον μήνα το διεθνές ποινικό δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά δύο Ρώσων στρατηγών για την υποτιθέμενη επίθεση σε ουκρανικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και για την πρόκληση απωλειών χωρίς αιτιολόγηση σε μη μαχητές».

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024