Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μιχαλολιάκος: Η αποφυλάκιση - βόμβα, η έφεση και το δριμύ «κατηγορώ»

Μιχαλολιάκος: Η αποφυλάκιση – βόμβα, η έφεση και το δριμύ «κατηγορώ»

Πράξη που εξοργίζει τον προοδευτικό χώρο και προσβάλλει τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», τις οικογένειες και τους οικείους τους

Ως κεραυνός εν αιθρία ανέκυψε η είδηση της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» η οποία δολοφόνησε ανθρώπους και σκόρπισε τον τρόμο στη χώρα.

Πρόκειται για ένα βούλευμα, το οποίο προσβάλλει τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, τις οικογένειες και τους οικείους τους· μια δικαστική απόφαση που εξοργίζει τον προοδευτικό χώρο. 

Ο αρχηγός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης βρίσκεται ήδη στο σπίτι του

Μετά από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013, έλαβαν χώρα δικαστικές έρευνες και απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Νίκο Μιχαλολιάκο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ο ίδιος είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το 2015, αρνούμενος κατηγορηματικά κάθε ποινική ευθύνη.

Ακολούθησε η πολύμηνη δίκη της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα στις 7 Οκτωβρίου 2020 να κριθεί ένοχος σε πρώτο βαθμό για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και να καταδικαστεί σε 13 έτη και έξι μήνες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δίωξη του ως πολιτική και ιδεολογική. Εξέτισε μέρος της ποινής του στις φυλακές Δομοκού. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, ήδη βρίσκεται στο σπίτι του από την Τετάρτη (2/5). Ο εισαγγελέα διαφώνησε με το εν λόγω βούλευμα.

Το σκεπτικό της απόφασης

Με την απόφαση τους (αριθμός βουλεύματος 121/2024), λοιπόν, οι δικαστές του δικαστικού συμβουλίου Λαμίας, μολονότι -όπως αναφέραμε- είχαν αρνητική εισαγγελική εισήγηση, αποδέχθηκαν την αίτηση που υπέβαλε ο Μιχαλολιάκος για υπό όρους απόλυσή του από την φυλακή. Του επέβαλαν περιοριστικούς όρους. 

Συγκεκριμένα, το βούλευμα επιβάλλει τους όρους της:

  • απαγόρευσης εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής,
  • υποχρεωτικής εμφάνισης στο Αστυνομικό τμήμα Πεύκης -όπου είναι ο τόπος διαμονής του – μια φορά τον μήνα,
  • απαγόρευσης συναναστροφής με συγκατηγορουμένους του καταδικασμένους για την ίδια υπόθεση.

Ο εισαγγελέας που εξέτασε την αίτηση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής είχε την γνώμη πως ο Μιχαλολιάκος δεν πρέπει να βγει από την φυλακή, αποδεχόμενος ότι τυπικά πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για να αποφυλακιστεί. Ωστόσο ο εισαγγελικός λειτουργός τόνιζε στην εισήγηση του προς το δικαστικό συμβούλιο, ότι ο κρατούμενος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποφυλακιστεί καθώς δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου.

Η εισαγγελική πρόταση ήταν απόλυτη στην απόρριψη της αίτησης Μιχαλολιάκου, θεωρώντας πως ο κρατούμενος δεν έχει επιδείξει συμπεριφορές που δηλώνουν μεταμέλεια για όσα του αποδίδονται και ότι επίσης δεν δηλώνει τίποτε πως έχει υπάρξει ηθική βελτίωση του αιτούντος. Εμφανίζει μάλιστα ο εισαγγελέας σωρεία αρθρογραφίας του Μιχαλολιάκου που ενισχύει, όπως αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός, την άποψη του, καθώς ο έγκλειστος εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Οι δικαστές, ωστόσο, έκριναν πως οι όποιες αμφιβολίες συντρέχουν στο πρόσωπο του καταδικασμένου θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Επιπλέον, αξιολόγησαν την διαγωγή του θετικά και δεν δέχθηκαν ότι η αρθρογραφία του δηλώνει ένδειξη τέλεσης νέων πράξεων αν αποφυλακιστεί.

Έφεση κατά της απόφασης

Την Πέμπτη (2/5), πάντως, έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας θα ασκήσει έφεση στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, με το οποίο αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο χρυσαυγίτης Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Λαμίας, στην έφεση του θα αναφέρει ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για αποφυλάκιση, καθώς δεν έχει επίδειξη μεταμέλεια και ηθική βελτίωση για τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε, καθώς σε εκτεταμένη αρθρογραφία μέσω διαδικτύου εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

«… ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια»

Στο παρελθόν, ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει δηλώσει φασίστας, νεοναζί και ρατσιστής. Από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό Κοινοβούλιο το 2012 ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει κατηγορηθεί για παράνομες πράξεις που οδήγησαν στη σύλληψή του. Η νεοναζιστική ρητορική του έχει συνδεθεί άμεσα με αντικομμουνιστικές, ρατσιστικές, αντισημιτικές, και ξενοφοβικές αντιλήψεις από μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος.

Φωτογραφία από τη στιγμή που ο Μιχαλολιάκος ξεστομίζει κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του: «Αλλά σας πληροφορώ ότι δεν περνάμε καθόλου καλά μέσα στο κοινοβούλιο. Αισθανόμαστε άβολα, αισθανόμαστε εκεί μέσα μια σιχασιά και μια αηδία. Αν θέλουν τα εγκαταλείπουμε ανά πάσα στιγμή και βγαίνουμε στους δρόμους και να δούνε τότε τι σημαίνει τάγματα εφόδου, να δούνε τι σημαίνει μάχη, τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια».

«Είμαστε φασίστες»

Σε ντοκουμέντα από τον προσωπικό υπολογιστή του επικεφαλής του ναζιστικού μορφώματος, Νίκου Μιχαλολιάκου, τα οποία κατέσχεσε η ΕΛ.ΑΣ. όταν ξεκίνησε η νομική δίωξη των χρυσαυγιτών, ο ίδιος απεικονίζεται σε βίντεο να λέει ότι «είμαστε διατεθειμένοι να λερώσουμε και τα χέρια μας» και μάλιστα να απειλεί ότι «ας έρθουν να μετρηθούμε».

Ο ίδιος ομολογεί ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί στρατιωτικά, ότι στόχος του είναι να αποκτήσει «μεραρχίες» και στην «τελική» σύγκρουση «δεν θα υπάρχει στρατός», αλλά η Χρυσή Αυγή. Ομολογεί επίσης ότι ο ίδιος ήταν επικεφαλής του τάγματος εφόδου που «καθάρισε το Εφετείο» στην οδό Σωκράτους και απαντά σε όσους έλεγαν ότι η Χρυσή Αυγή «δεν κάνει τίποτα» στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, λέγοντας: «Και ποιοι μαχαιρώθηκαν τότε;».

Ακόμα, απεικονίζεται σε βίντεο να λέει «είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945», «είμαστε οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες», ότι αν ζούσε στη Γερμανία το ’33, θα ήταν μέλος του κόμματος του Χίτλερ και θα ήταν πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, ότι στόχος τους είναι να γίνει και στην Ελλάδα ό,τι έγινε στη Γερμανία μετά τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ότι ο λαός είναι «όχλος», εχθροί της Ελλάδας είναι οι Εβραίοι, οι ξένοι, οι μετανάστες, οι κομμουνιστές, καθώς και οι Ρομά που «ο Χίτλερ τους μάζεψε».

Sports in

Επίσημο: Τέλος από τον Παναθηναϊκό ο Φατίχ Τερίμ

Παρελθόν και επίσημα από τον Παναθηναϊκό αποτελεί ο Φατίχ Τερίμ με τους πράσινους να ανακοινώνουν την αποχώρηση του Τούρκου τεχνικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024