Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουλουά, η πόλη της Κολομβίας όπου οι δολοφονίες κοστίζουν 100 δολάρια

Τουλουά, η πόλη της Κολομβίας όπου οι δολοφονίες κοστίζουν 100 δολάρια

Εγκληματικές ομάδες και ενδημική διαφθορά μετέτρεψαν την πυκνοκατοικημένη πόλη της δυτικής Κολομβίας σε άντρο ανομίας, όπου τον πρώτο λόγο τώρα παίρνει ο στρατός

Με το που δύει ο ήλιος, μια ανατριχιαστική σιωπή πέφτει στην Tουλουά, μια πόλη 230.000 κατοίκων στη δυτική Κολομβία, μόλις μία ώρα απόσταση από το Κάλι, πάλαι ποτέ «πρωτεύουσα» των ναρκοβαρόνων.

Προ ημερών, η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με εντολή του τοπικού κυβερνήτη. Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας.

Την αποκατάσταση της τάξης έχει κληθεί να αναλάβει ο στρατός.

Οι κινήσεις έγιναν σε απάντηση ενός ξεσπάσματος βίας, σε μια περιοχή που ούτως ή άλλως υφίσταται αδυσώπητη πίεση από εγκληματικές ομάδες.

Στην Τουλουά τον πρώτο λόγο έχει εδώ και πολύ καιρό η «La Inmaculada», μια συμμορία που έχει διαλέξει ειρωνικά το επίθετο «άμωμος» για ονομασία.

Η δράση της μετρά πια μια δεκαετία.

Η σύλληψη στις αρχές Φεβρουαρίου του αρχηγού της, γνωστού με το ψευδώνυμο «Νάτσο», πυροδότησε ένα νέο κύμα βίας, που μέσα σε ένα μήνα άφησε πίσω του δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες.

Έγιναν ένοπλες επιθέσεις κατά αστυνομικών. Πυρπολήθηκαν οχήματα.

Κοντά στο δημαρχείο εντοπίστηκε έγκαιρα ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά.

Έκτοτε, στην κεντρική πλατεία της Τουλουά βρίσκεται μόνιμα σταθμευμένη μια μονάδα του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι η εντολή για το κλίμα τρόμου είχε έρθει κατευθείαν από τη φυλακή.

Την είχε δώσει ο επίσης συλληφθείς αδελφός του «Νάτσο».

Για τις τελευταίες επιθέσεις, οι αρχές προχώρησαν σε νέες συλλήψεις, μεταξύ αυτών δύο ανηλίκων, ηλικίας 14 και 17 ετών.

Ένας από αυτούς ομολόγησε ότι για κάθε καμένο αυτοκίνητο, η αμοιβή που τους είχαν υποσχεθεί ήταν 140.000 πέσος. Περίπου 35 δολάρια δηλαδή.

Για κάθε δολοφονία, η πληρωμή είχε οριστεί στα 400.000 πέσος. Λίγο παραπάνω από 100 δολάρια το κεφάλι…

Εγκληματικότητα και διαφθορά

Στην Κολομβία, οι εγκληματικές ομάδες βρίσκονται σε μια θανατηφόρα διελκυστίνδα για τον έλεγχο των οδών διακίνησης ναρκωτικών.

Όμως η συμμορία «La Inmaculada» έχει πάρει εδώ και καιρό τα τοπικά «ηνία» του οργανωμένου εγκλήματος, επεκτείνοντας την εγκληματική της δράση.

Εμπλέκεται σε εκβιασμούς με θύματα εύπορους επιχειρηματίες, αλλά και φτωχούς πολίτες, επιδεινώνοντας τις ήδη επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή.

Της αποδίδονται επίσης δολοφονικές επιθέσεις κατά τοπικών αξιωματούχων και πολιτικών, βάφοντας στο αίμα τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι η συμμορία είχε ισχυροποιηθεί τόσο πολύ, ώστε ήταν αυτή που αποφάσιζε στο πρόσφατο παρελθόν για τους διορισμούς ακόμη και συνεργατών του πρώην δημάρχου της Τουλουά.

Βάσει αυτών, οι αρχές προχώρησαν στις 29 Φεβρουαρίου στη σύλληψη του προηγούμενου δημάρχου, Γκόμεζ Αγκίρε, μαζί με τέσσερις πρώην συνεργάτες τους και έναν εργολάβο.

Όλοι κατηγορούνται για διαφθορά και δεσμούς με εγκληματικές συμμορίες.

Προλειαίνοντας το έδαφος ο σημερινός δήμαρχος της Τουλούα, Γκουστάβο Βέλεζ, είχε ήδη καταγγείλει δημόσια τον προκάτοχό του ότι κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του έκανε «πλάτες» στην «La Inmaculada».

Τα έσοδα από την εγκληματική δράση της, υποστήριξε, μπορεί να έφταναν έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως (!) από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, εκβιασμούς επιχειρήσεων, αλλά και μέσω… δημόσιων συμβάσεων, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.

Η εν λόγω εγκληματική συμμορία «απέκτησε μεγάλη δύναμη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας, μέσω της συνένοχης σιωπής της προηγούμενης διοίκησης», κατά τον Βέλεζ.

«Έτσι σήμερα», ανέφερε, «έχει τους πόρους για να διαφθείρει οποιοδήποτε σύστημα, το σωφρονιστικό, το πολιτικό, το διοικητικό».

«Ο πρώην δήμαρχος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη αυτής της εγκληματικής δομής», λέει για τον πολιτικό αντίπαλό του.

«Τους επέτρεπε να καταλαμβάνουν χώρους που δεν είχαν ποτέ πριν. Άρα, άμεσα ή έμμεσα, υπεύθυνος είναι ο προηγούμενος δήμαρχος της Τουλούα».

Κάτι που μένει φυσικά να αποδειχθεί.

«O πιο απειλούμενος δήμαρχος στην Κολομβία»

Πολιτικός μηχανικός, μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, ο 54χρονος Γκουστάβο Βέλεζ κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος της Τουλουά στις τοπικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου ως υπέρμαχος «του νόμου και της τάξης».

Δεν είναι όμως άμοιρος ευθυνών για την κατάσταση στην πόλη.

Είχε διατελέσει δήμαρχός της την περίοδο 2016-2019, χωρίς να καταφέρει να εξαλείψει την εγκληματικότητα.

Με την ολοκλήρωση της θητείας του, δεν μπόρεσε να επανεκλεγεί, χάνοντας από τον αντίπαλό του, Γκόμεζ Αγκίρε.

Στις τοπικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, ο Βέλεζ έκανε την προεκλογική εκστρατεία του κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ήταν πρακτικά εσώκλειστος στην εξοχική κατοικία του, λίγο έξω από την Τουλουά, με 25μελή φρουρά.

Είχε αναγκαστεί να μετακομίσει εκεί μαζί με την οικογένειά του, έπειτα από μια σειρά εκφοβιστικών επιθέσεων και απειλών για τη ζωή του.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το γραφείο του πρωτότοκου γιου του δέχθηκε καταιγισμό σφαιρών. Στο πατρικό του έγινε επίθεση με χειροβομβίδα.

Οι απειλές εν τω μεταξύ συνεχίζονται κατά του Βέλεζ, ακόμη και μετά τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές.

Κατά τη σύζυγο του, είναι «ο πιο απειλούμενος δήμαρχος στην Κολομβία».

Ακόμη και η μετάβασή του από το σπίτι του μέχρι το δημαρχείο και τούμπαλιν, στο τέλος κάθε ημέρας, εξελίσσεται σε ολόκληρη επιχείρηση και πρόσκληση για τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας -όπου την εξουσία ασκεί για πρώτη φορά ένας αριστερός πρόεδρος, ο Γουστάβο Πέτρο- επισκέφθηκε τις προάλλες την Τουλουά, υποσχόμενος πλήρη κυβερνητική στήριξη στον δήμαρχο, στον αγώνα του κατά της εγκληματικότητας.

Κουρασμένοι δε από το να ζουν υπό τη σκιά της βίας των συμμοριών, οι κάτοικοι της Τουλουά δέχονται στωικά τα περιοριστικά μέτρα και την παρουσία του στρατού, ευελπιστώντας  ότι ακόμη κι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για ένα πιο ασφαλές, ειρηνικό μέλλον.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024