Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι κουκουβάγιες «πιάνουν δουλειά» ως μεταφορείς δαχτυλιδιών σε γάμους

Οι κουκουβάγιες «πιάνουν δουλειά» ως μεταφορείς δαχτυλιδιών σε γάμους

Ενώ οι περισσότερες τελετές έχουν κυλήσει ομαλά, μια κουκουβάγια αποκοιμήθηκε σε ένα παρεκκλήσι το 2013 και έχασε τη μεγάλη στιγμή, ενώ ένα άλλο αρπακτικό το 2018 έριξε τον κουμπάρο στο πάτωμα.

Σε μια πρόσφατη γαμήλια τελετή στη Βρετανία, οι καλεσμένοι έμειναν άφωνοι όταν ήρθε η ώρα το ζευγάρι να ανταλλάξει βέρες. Μια μεγάλη, λευκή κουκουβάγια αχυρώνα πετάχτηκε ξαφνικά, πετώντας στο διάδρομο με μια μικροσκοπική τσάντα προσαρτημένη στο ένα της πόδι.

«Οι κουκουβάγιες είναι συναρπαστικά, μεγαλοπρεπή πουλιά και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ μια από κοντά»

Η κουκουβάγια, που ονομάστηκε Juno, προσγειώθηκε στο χέρι του κουμπάρου, ο οποίος έλυσε απαλά τη θήκη και πήρε τις βέρες πριν το πουλί πετάξει πίσω στον χειριστή του.

Σε ανάμνηση της Hedwig

Πρόκειται για μια ανερχόμενη γαμήλια τάση για τα ζευγάρια που αρέσκονται σε εμφανίσεις ζώων στο γάμο τους. Οι γάτες και οι σκύλοι έχουν εδώ και καιρό αναλάβει αυτόν τον «ρόλο», για τα ζευγάρια που δεν έχουν ή δεν θέλουν έναν άνθρωπο για το σκοπό αυτό. Οι γαμήλιες τελετές ενσωματώνουν όλο και περισσότερο άλλα ζώα, όπως αλπακά, κατσίκες, ακόμη και πιγκουίνους.

Η Juno και μια άλλη κουκουβάγια αχυρώνα με το όνομα Dusty πρόκειται να συμμετάσχουν σε σχεδόν 100 γάμους στη Βρετανία φέτος, ενώ ο Stocks δήλωσε ότι έχει προγραμματίσει να πάρει μία από αυτές στην Ελλάδα για μια τελετή στο νησί της Σαντορίνης το 2025

Ο γαμπρός του γάμου, Derek Derby δήλωσε ότι οι καλεσμένοι μάλλον τράβηξαν περισσότερες φωτογραφίες της Juno, της κουκουβάγιας, παρά εκείνον και τη νύφη του στο γάμο τους στις 27 Ιανουαρίου στο Τσέστερ της Αγγλίας.

Οι κουκουβάγιες έχουν γίνει πιο δημοφιλείς στους βρετανικούς γάμους τα τελευταία χρόνια μετά την επιτυχία των βιβλίων και των ταινιών Χάρι Πότερ, σε ανάμνηση της Hedwig, της κουκουβάγιας του Χάρι που παρέδιδε την αλληλογραφία χωρίς διεύθυνση, δήλωσε ο εκπαιδευτής πουλιών Ryan Stocks.

Η Juno είναι μία από τις δύο κουκουβάγιες που μεταφέρουν τα δαχτυλίδια του Stocks. Ο Stocks διασώζει τραυματισμένα αρπακτικά και η εταιρεία του, Owl Adventures, είναι μία από τις περισσότερες από είκοσι εταιρείες που έχουν άδεια να χρησιμοποιούν κουκουβάγιες σε γάμους καθώς και για εκπαιδευτικούς σκοπούς στη Βρετανία.

Τα «ευτράπελα»

Το μέσο κόστος ενός γάμου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περίπου 26.000 δολάρια, σύμφωνα με το Hitched. Στις ΗΠΑ, μια μελέτη του The Knot διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο ο γάμος έχει εκτοξευθεί σε περίπου 35.000 δολάρια. Το κόστος της παράδοσης ενός δαχτυλιδιού από κουκουβάγια – που κοστίζει περίπου 400 έως 600 δολάρια στη Βρετανία – άξιζε τον κόπο για τον Derby και τη νύφη, Dawn Braithwaite.

«Έψαχνα για κάτι διαφορετικό που θα βοηθούσε να προσθέσουμε έναν επιπλέον παράγοντα εντυπωσιασμού, οπότε το να έχουμε μια κουκουβάγια ως φορέα του δαχτυλιδιού είχε λογική», δήλωσε ο Derby.

Ενώ οι περισσότερες τελετές έχουν κυλήσει ομαλά, μια κουκουβάγια αποκοιμήθηκε στα δοκάρια ενός παρεκκλησιού το 2013 και έχασε τη μεγάλη στιγμή, ενώ ένα άλλο αρπακτικό πέταξε πάνω στον κουμπάρο το 2018 και τον έριξε στο πάτωμα. Οι κουκουβάγιες μπορεί να είναι επικίνδυνες όταν προστατεύουν τις φωλιές τους, αλλά οι επιθέσεις σε ανθρώπους είναι σπάνιες. Οι χειριστές φορούν χοντρά δερμάτινα γάντια για να προστατεύουν το δέρμα τους από τα καμπυλωτά, αιχμηρά νύχια των αρπακτικών.

Η Juno και μια άλλη κουκουβάγια αχυρώνα με το όνομα Dusty πρόκειται να συμμετάσχουν σε σχεδόν 100 γάμους στη Βρετανία φέτος, ενώ ο Stocks δήλωσε ότι έχει προγραμματίσει να πάρει μία από αυτές στην Ελλάδα για μια τελετή στο νησί της Σαντορίνης το 2025.

Έμαθε να εκπαιδεύει κουκουβάγιες και άλλα αρπακτικά ενώ εργαζόταν στο Light Water Valley Birds of Prey Centre στο Βόρειο Yorkshire. Το 2006, όταν το τότε αφεντικό του αποφάσισε ότι θα έπρεπε να διδάξουν σε μερικές κουκουβάγιες να παραδίδουν γαμήλιες βέρες, ο Stocks ήταν πανέτοιμος.

Η παράδοση της Βρετανίας

Το 2011, έκανε τη δουλειά του με τα αρπακτικά πτηνά καριέρα πλήρους απασχόλησης. Υπολογίζει ότι οι εκπαιδευμένες κουκουβάγιες του έχουν εμφανιστεί σε περισσότερους από 500 γάμους.

«Οι κουκουβάγιες είναι συναρπαστικά, μεγαλοπρεπή πουλιά και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ μια από κοντά», είπε. «Μου αρέσει να ενημερώνω τους ανθρώπους γι’ αυτές».

Στις ΗΠΑ, οι κουκουβάγιες και τα υπόλοιπα αρπακτικά έχουν χρησιμοποιηθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα διάσωσης πτηνών και έχουν επίσης εκπαιδευτεί για να βοηθούν στον έλεγχο των τρωκτικών. Ένα διάσημο γεράκι εργάζεται ως καλλιτέχνης στο Βερμόντ.

Μερικά εξουσιοδοτημένα κέντρα πτηνών, όπως το Ohio School of Falconry και το Raptor Events της Καλιφόρνια, έχουν χρησιμοποιήσει κουκουβάγιες ως φορείς δαχτυλιδιών σε γάμους, αλλά η παράδοση είναι πολύ πιο δημοφιλής στη Βρετανία.

Ο νόμος του 1918 για τη συνθήκη για τα μεταναστευτικά πτηνά κατέστησε παράνομη τη σύλληψη, κατοχή ή πώληση αρπακτικών και άλλων άγριων πτηνών στις ΗΠΑ χωρίς ομοσπονδιακή άδεια.

«Είναι χαριτωμένες όταν πετούν»

«Έχουμε τακτικές επιθεωρήσεις από τις τοπικές αρχές, αλλά εδώ υπάρχει περισσότερο η παράδοση να δουλεύουμε με κουκουβάγιες», δήλωσε ο Stocks. «Τις αγαπώ από τότε που είδα την πρώτη μου κουκουβάγια όταν ήμουν μικρό παιδί».

Ο Stocks διατηρεί 12 αρπακτικά πτηνά – έναν αετό, τρία γεράκια, έναν πετρίτης και επτά κουκουβάγιες – τα οποία χρησιμοποιεί για επιδείξεις και παρουσιάσεις σε σχολεία και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Δύο από τις κουκουβάγιες του έχουν εκπαιδευτεί να παραδίδουν γαμήλιες βέρες, είπε.

«Τους ταιριάζει ο ρόλος για έναν γάμο», είπε. «Είναι χαριτωμένες όταν πετούν, δεν είναι πολύ μεγάλες και είναι λευκές».

Εκπαίδευσε την Juno και την Dusty όταν ήταν μικρές να πετούν προς και από το γάντι του χειριστή. Στους γάμους, προσαρμόζει ένα συνδετήρα στα πόδια τους που συγκρατεί ένα μικρό σακουλάκι.

*Με πληροφορίες από: The Washington Post | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Instagram

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024