Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O Flaco, η κουκουβάγια-μασκότ της Νέας Υόρκης, είναι νεκρή

O Flaco, η κουκουβάγια-μασκότ της Νέας Υόρκης, είναι νεκρή

Δραπέτευσε από το Central Park Zoo αμφισβητώντας τη φυλάκιση -η ευρασιατική αετογερακίνα, δυστυχώς, πέθανε αφού προφανώς χτύπησε ένα κτίριο στο Upper West Side, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο.

Ο Flaco (Φλάκο), η αετογερακίνα, του οποίου η απόδραση από τον ζωολογικό κήπο του Σέντραλ Παρκ και η μετέπειτα ελεύθερη ζωή στο Μανχάταν τράβηξε την προσοχή του κοινού, πέθανε το βράδυ της Παρασκευής αφού προφανώς χτύπησε ένα κτίριο στο Άπερ Γουέστ Σάιντ, δήλωσαν οι αρχές.

Η Wildlife Conservation Society, η οποία διαχειρίζεται τον ζωολογικό κήπο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Flaco βρέθηκε στο έδαφος αφού χτύπησε πάνω σε ένα κτίριο στη West 89th Street.

Οι κάτοικοι του κτιρίου επικοινώνησαν με το Wild Bird Fund, μια οργάνωση διάσωσης, τα μέλη του προσωπικού της οποίας ανταποκρίθηκαν γρήγορα, τον ανέσυραν αλλά ανέφεραν ότι ήταν νεκρός λίγη ώρα αργότερα, είπε η εταιρεία.

«Ο βάνδαλος που κατέστρεψε το κλουβί του Flaco έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια του πουλιού και είναι τελικά υπεύθυνος για τον θάνατό του»

Photo: Wikimedia Commons

Γεννημένος ελεύθερος

Οι υπάλληλοι του ζωολογικού κήπου τον μετέφεραν στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ, όπου θα διενεργηθεί νεκροψία για να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου. Θα έκλεινε τα 14 του χρόνια τον επόμενο μήνα.

Η ιστορία του Flaco ως ελεύθερο πουλί ξεκίνησε το βράδυ της 2ας Φεβρουαρίου του 2023, όταν κάποιος έσκισε το πλέγμα του κλουβιού όπου ζούσε σχεδόν όλη του τη ζωή. Η αστυνομία δήλωσε τον Ιανουάριο ότι δεν είχαν γίνει συλλήψεις και ότι η έρευνα συνεχίζεται.

«Ο βάνδαλος που κατέστρεψε το κλουβί του Flaco έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια του πουλιού και είναι τελικά υπεύθυνος για τον θάνατό του», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Wildlife Conservation Society. «Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης, η οποία ερευνά τον βανδαλισμό, θα προβεί τελικά σε σύλληψη».

Έγινε αυτόματα σταρ της πόλης

Ο Flaco άρχισε να έχει φανατικό κοινό οπαδών σχεδόν αμέσως μόλις εμφανίστηκε σε ένα πεζοδρόμιο της 5ης Λεωφόρου, τη νύχτα που αφέθηκε ελεύθερος. Φαινόταν εκτός τόπου και χρόνου, με τους αστυνομικούς να στέκονται εκεί, κοντά στο πολυκατάστημα Bergdorf Goodman.

«Λοιπόν, αυτό ήταν», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 19ο Τμήμα της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης. «Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε αυτόν τον μικρό εξυπνάκια, αλλά βαρέθηκε το πολυπληθές κοινό του και πέταξε μακριά».

Σύντομα, ο Flaco εγκαταστάθηκε στο Central Park. Καθώς οι μέρες περνούσαν και παρέμενε ελεύθερος, το ερώτημα αν θα μπορούσε να επιβιώσει εκτός ζωολογικού κήπου μετά από μια ζωή εκεί, μετέτρεψε την κατάστασή του σε αουτσάιντερ ιστορία. Όταν έδειξε ότι μπορούσε να αντέξει, έγινε μια φτερωτή φιγούρα που αισθάνεται καλά σε δύσκολους καιρούς, με τους παρατηρητές πουλιών, τους ορνιθολόγους και τους καθημερινούς Νεοϋορκέζους να τον ακολουθούν προσωπικά ή, σε πολλές περιπτώσεις, να παρακολουθούν τα κατορθώματά του στο διαδίκτυο.

Ο Flaco άρχισε να έχει φανατικό κοινό οπαδών σχεδόν αμέσως μόλις εμφανίστηκε σε ένα πεζοδρόμιο της 5ης Λεωφόρου, τη νύχτα που αφέθηκε ελεύθερος

Δείτε το βίντεο 

Οι κίνδυνοι της ελεύθερης ζωής

Αλλά κάθε μέρα εκτός αιχμαλωσίας ήταν επικίνδυνη – ακόμη και χωρίς τους κινδύνους που παρουσιάζει το αστικό περιβάλλον. Οι άγριες αετογερακίνες μπορούν να ζήσουν περισσότερα από 40 χρόνια σε αιχμαλωσία, αλλά μόνο 20 κατά μέσο όρο στο φυσικό τους περιβάλλον.

Το χτύπημα σε κτίριο, ιδίως σε παράθυρο, ήταν μία από τις πολλές θανατηφόρες απειλές που αντιμετώπιζε. Άλλες περιλάμβαναν το θάνατο από δηλητηρίαση μέσω του τρωκτικοκτόνου στους αρουραίους που έτρωγε ή μια μοιραία σύγκρουση με όχημα.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, όμως, ο Flaco αποδείχθηκε απρόσβλητος. Μπόρεσε να αποφύγει τα οχήματα μένοντας σε μεγάλο βαθμό σε στέγες, πύργους νερού και άλλα υπερυψωμένα σημεία του δομημένου περιβάλλοντος αφού εγκατέλειψε το Central Park το περασμένο φθινόπωρο. Αλλά ο κίνδυνος να σκοτωθεί σε ένα χτύπημα σε κτίριο ήταν μεγάλος: Σύμφωνα με την National Audubon Society, 230.000 πουλιά πεθαίνουν ετησίως στη Νέα Υόρκη όταν χτυπούν σε παράθυρα.

Τον αγάπησαν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης

Ο David Lei, ο οποίος, μαζί με τη σύντροφό του, Jacqueline Emery, παρακολουθούσε και φωτογράφιζε τον Flaco από τότε που δραπέτευσε, δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι αυτός και η Emery ήταν «θλιμμένοι αφάνταστα, αλλά κρατάμε όλες τις όμορφες αναμνήσεις μας από αυτόν».

Ο Flaco εκκολάφθηκε στις 15 Μαρτίου 2010 στο Sylvan Heights Bird Park στο Scotland Neck της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα αρχεία της Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων. Έφτασε στον ζωολογικό κήπο του Σέντραλ Παρκ λιγότερο από δύο μήνες αργότερα. Αρχικά τοποθετήθηκε μαζί με τις λεοπαρδάλεις του χιονιού, τις μαϊμούδες του χιονιού και τα κόκκινα πάντα. Αργότερα, μεταφέρθηκε σε ένα κλουβί στο μέγεθος βιτρίνας πολυκαταστήματος κοντά στην έξοδο του σπιτιού των πιγκουίνων.

Βρισκόταν μακριά από το φυσικό του σπίτι: Οι αετογερακίνες της Ευρασίας, γνωστές με την επιστημονική ονομασία Bubo bubo, είναι κορυφαία αρπακτικά που απαντώνται συνήθως σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, της Σκανδιναβίας, της Ρωσίας και της Κεντρικής Ασίας. Είναι από τις μεγαλύτερες κουκουβάγιες στον κόσμο, με άνοιγμα φτερών που φτάνει τα έξι πόδια. Ευδοκιμούν στα βουνά και σε άλλες βραχώδεις περιοχές κοντά σε δάση, πέφτοντας τη νύχτα για να κυνηγήσουν τρωκτικά, κουνέλια και άλλα θηράματα.

Εμφανίστηκε στις βεράντες και τα κλιματιστικά που έμοιαζαν με τις προεξοχές των βράχων στις οποίες συνηθίζουν οι αετογερακίνες της Ευρασίας να στέκονται

Το καταβρόχθισμα του αρουραίου

Σε ένα δελτίο τύπου του Νοεμβρίου 2010, στο οποίο αναφέρονταν τα «μεγάλα νύχια» και το «έντονο βλέμμα» του Flaco, η εταιρεία προστασίας ανέφερε ότι «προσαρμόζεται πολύ καλά στο νέο του σπίτι» και ότι ήταν «ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα».

Αλλά η ζωή του Flaco στο ζωολογικό κήπο δεν ήταν αξιοσημείωτη. Μόνο αφού έφυγε άρχισε να προκαλεί πραγματικό δέος. Τις πρώτες ημέρες της ελευθερίας του, οι υπάλληλοι της εταιρείας προστασίας προσπάθησαν αρκετές φορές να τον μαζέψουν. Έκαναν πίσω αφού απέδειξε ότι η ζωή σε αιχμαλωσία δεν είχε αμβλύνει την ουσιαστική του φύση, και μπροστά στο αυξανόμενο κοινό αίσθημα ότι έπρεπε να του επιτραπεί να παραμείνει εκτός ζωολογικού κήπου.

Το σημείο καμπής ήρθε όταν εθεάθη να καταβροχθίζει έναν αρουραίο και, αργότερα, να φτύνει ένα αχώνευτο σφαιρίδιο από τρίχωμα και οστά.

Μια μεγάλη ανησυχία για όλους στην αρχή ήταν αν ο Flaco θα ήταν σε θέση να κυνηγήσει και να φάει», ανέφερε η εταιρεία προστασίας σε ανακοίνωσή της 10 ημέρες μετά την αποχώρησή του από τον ζωολογικό κήπο. «Αυτό δεν αποτελεί πλέον ανησυχία. Θα συνεχίσουμε να τον παρακολουθούμε, αν και όχι τόσο εντατικά, και θα προσπαθήσουμε να τον πιάσουμε όταν η κατάσταση είναι κατάλληλη».

Πριν περάσει πολύς καιρός, ο Flaco είχε εγκατασταθεί σε μια άνετη ζωή στο βόρειο άκρο του πάρκου, καθόταν στα αγαπημένα του δέντρα και άρπαζε τα γεύματά του.

Εγκατέλειψε τη σχετική ασφάλεια του πάρκου γύρω στην άνοιξη, ξεκινώντας μια περιοδεία στο Μανχάταν που τον έφερε στο East Village, το Lower East Side και το Upper East Side, ενθουσιάζοντας όσους συνάντησε όταν εμφανίστηκε στις βεράντες και τα κλιματιστικά που έμοιαζαν με τις προεξοχές των βράχων στις οποίες συνηθίζουν οι αετογερακίνες της Ευρασίας να στέκονται.

Αναζητώντας το ταίρι του

Μέχρι τον Δεκέμβριο, ο Flaco είχε εγκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό στο Upper West Side, κινούμενος από το Central Park West έως το Riverside Drive, επιστρέφοντας επανειλημμένα σε ορισμένα κτίρια.

Συνήθως περνούσε τις μέρες του κοιμώμενος σε σκάλες πυρκαγιάς σε αυλές, όπου ήταν πιο ζεστά και μακριά από τον άνεμο. Το σούρουπο, πετούσε έξω για να αναζητήσει θήραμα. Κυρίως έτρωγε αρουραίους, αν και τελευταία τον είχαν δει να πιάνει περιστέρια.

Μια οδυνηρή πτυχή της ζωής του Flaco στο Μανχάταν ήταν ότι, ως μη ενδημικό είδος, ήταν γραφτό να μη βρει ποτέ ταίρι. Αυτό δεν τον εμπόδιζε να προσπαθεί, μερικές φορές ουρλιάζοντας στο μεταμεσονύχτιο σκοτάδι για ώρες για να εδραιώσει την περιοχή του και να δηλώσει το ενδιαφέρον του για αναπαραγωγή.

Οι τελευταίες φωνές του Flaco ακούστηκαν από έναν πύργο νερού στη Δυτική 86η οδό ανατολικά της λεωφόρου Columbus στις 3 π.μ. την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τον λογαριασμό Manhattan Bird Alert του David Barrett στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την Παρασκευή, ο Flaco βρέθηκε νεκρός, λίγα τετράγωνα μακριά.

*Με στοιχεία από nytimes.com

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024