Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι κατοικίδια είχαν οι σοβιετικοί ηγέτες;

Τι κατοικίδια είχαν οι σοβιετικοί ηγέτες;

Τίποτα ανθρώπινο, όπως λέει το παλιό ρητό, δεν τους ήταν ξένο - συμπεριλαμβανομένης της αγάπης για τα κατοικίδια ζώα.

Οι ηγέτες της επανάστασης και οι γενικοί γραμματείς δεν ήταν μόνο ρυθμιστές της «ανθρώπινης μοίρας» και διαμορφωτές της ιστορίας, αλλά ήταν επίσης άνθρωποι και τίποτα ανθρώπινο, όπως λέει το παλιό ρητό, δεν τους ήταν ξένο – συμπεριλαμβανομένης της αγάπης για τα κατοικίδια ζώα.

Οι γάτες και τα σκυλιά του Λένιν

Ο Λένιν είχε πολλά κατοικίδια ζώα κατά τη διάρκεια της ζωής του, τόσο γάτες όσο και σκύλους. Τίποτα δεν είναι γνωστό για τα περισσότερα από αυτά, αλλά μερικά κατοικίδια έμειναν στην ιστορία. Λόγω του πάθους του για το κυνήγι, ο Λένιν πήρε ένα κόκκινο σέτερ που ονομαζόταν Ζένκα όταν ήταν κουτάβι. Ο επαναστάτης ηγέτης ζήτησε μάλιστα ένα ειδικό εγχειρίδιο οδηγιών για τη σωστή ανατροφή των σκύλων και εκπαίδευσε προσωπικά το κουτάβι.

Στη δεκαετία του 1920, όταν ο Λένιν ήταν ήδη άρρωστος, περνούσε πολύ χρόνο με τα ζώα – τα έβρισκε βοηθητικά στην ανακούφιση από το στρες.

Στα γενέθλια του Στάλιν το 1949, η βασίλισσα των Κάτω Χωρών (μια άλλη εκδοχή της ιστορίας λέει ότι ήταν ένας Βέλγος αγρότης ή ανθρακωρύχος) χάρισε στον Στάλιν ένα κόκκινο κόκερ σπάνιελ που ονομαζόταν Milka

Υπάρχουν επίσης αρκετές φωτογραφίες του Λένιν να κρατάει μια γάτα – κυκλοφόρησαν ευρέως πολλά χρόνια μετά το θάνατό του για να δημιουργήσουν την εικόνα του συμπαθούς και ευγενικού «παππού Λένιν». Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η γάτα στη διάσημη φωτογραφία ονομαζόταν Βασίλι.

Τα σκυλιά, οι σκίουροι και οι αρκούδες του Ιωσήφ Στάλιν

Είναι γνωστό ότι ο Στάλιν συμπαθούσε επίσης τα σκυλιά. Υπάρχει μια δημοφιλής ιστορία για το πώς, στην εξορία στη Σιβηρία μαζί με τον Γιάκοβ Σβερντλόφ, ο Στάλιν έγινε φίλος με έναν σκύλο και τον ονόμασε Γιάσκα (και ο Σβερντλόφ δεν χάρηκε γι’ αυτό, καθώς το «Γιάσκα» είναι ένα άτυπο υποκοριστικό του «Γιάκοβ»). Ο Στάλιν άφηνε τον σκύλο να γλείφει το πιάτο του μετά τα γεύματα.

Υποστηρίζεται ότι ο Νικίτα Χρουστσόφ ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης τσιουάουα στην ΕΣΣΔ

Πολλά ζώα δόθηκαν στον Στάλιν ως δώρα. Για παράδειγμα, μετά τον πόλεμο, ο Νικίτα Χρουστσόφ χάρισε στον ηγέτη έναν σκίουρο και, στη συνέχεια, ο Στάλιν άρχισε να εκτρέφει σκίουρους στην κατοικία του Blizhnyaya Dacha στα περίχωρα της Μόσχας και λέγεται ότι τα τάιζε αυτοπροσώπως με ξηρούς καρπούς.

Φωτογραφία: Το κόκερ σπάνιελ του Ιωσήφ Στάλιν | Κρατικό Μουσείο Δαρβίνου

Υπάρχει επίσης ένας θρύλος ότι μια αρκούδα ζούσε στη ντάτσα του Στάλιν – προφανώς ένα χαμένο αρκουδάκι που έφεραν στη ντάτσα οι φρουροί του Στάλιν (σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ήταν ένα δώρο που δόθηκε στον Στάλιν και κατέληξε να περάσει στους φρουρούς).

Ο Στάλιν πέρναγε απο εκεί τακτικά ώστε να το δει, αλλά στη συνέχεια το ξέχασε εντελώς, αλλά δίσταζαν να το πάνε σε ζωολογικό κήπο. Η αρκούδα έζησε άλλα μερικά χρόνια σε ένα ειδικό μαντρί, μέχρι που ο ηγέτης το θυμήθηκε – και εξεπλάγη πολύ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ζώο, πλήρως ανεπτυγμένο πλέον, έπρεπε τελικά να σταλεί σε ζωολογικό κήπο.

Στα γενέθλια του Στάλιν το 1949, η βασίλισσα των Κάτω Χωρών (μια άλλη εκδοχή της ιστορίας λέει ότι ήταν ένας Βέλγος αγρότης ή ανθρακωρύχος) χάρισε στον Στάλιν ένα κόκκινο κόκερ σπάνιελ που ονομαζόταν Milka. Ο ηγέτης έδωσε τον σκύλο στον γιο του Βασίλι, έναν φανατικό κυνηγό. Ο Milka έχει έκτοτε ταριχευθεί και εκτίθεται στο Κρατικό Μουσείο Δαρβίνου της Μόσχας.

Τα σκυλιά του Νικίτα Χρουστσόφ

Υποστηρίζεται ότι ο Νικίτα Χρουστσόφ ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης τσιουάουα στην ΕΣΣΔ. Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο του χάρισε δύο μικρά κουτάβια τσιουάουα, μετά από τα οποία άρχισαν να εμφανίζονται σκύλοι αυτής της ράτσας σε όλη τη Σοβιετική Ένωση.

Κατά τη συνταξιοδότησή του, ο Χρουστσόφ κρατούσε στην ντάτσα του τον αγαπημένο του ποιμενικό σκύλο με το όνομα Αρμπάτ.

Αφού πέθανε το αγαπημένο του κατοικίδιο, ο πρώην γενικός γραμματέας πήρε ένα σκυλάκι και το ονόμασε Belka (όπως το διαστημικό σκυλί). Όταν τα παιδιά του του ζήτησαν να πάρει ένα καθαρόαιμο σκύλο, εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας: «Τι ανάγκη έχω από ένα χαζοχαρούμενο σκυλί με φανταχτερή καταγωγή;».

*Με πληροφορίες από Russia Beyond | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Wikimedia Commons | Ο Στάλιν και ο Λένιν στο Γκόρκι, λίγο έξω από τη Μόσχα, Σεπτέμβριος 1922. Φωτογραφία της Μαρίας Ουλιάνοβα, αδελφής του Λένιν. Ο Στάλιν δημοσίευσε εικόνες από την επίσκεψή του για να δείξει την υποτιθέμενη ανάρρωση του Λένιν -και τη δική του οικειότητα με τον ηγέτη των Μπολσεβίκων

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024