Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ σε αναβρασμό: Έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις - Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες

ΣΥΡΙΖΑ σε αναβρασμό: Έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις – Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες

Ένα κόμμα που εξακολουθεί να φυλλοροεί έχοντας βιώσει πρόσφατα μια οδυνηρή διάσπαση. Ένας πρόεδρος, χαμένος στη μετάφραση και ένα συνέδριο που θα περίμενε κανείς πως θα οδηγούσε στην ανασυγκρότηση όμως τα σημάδια δείχνουν διάλυση.

Ο πύραυλος εδάφους – αέρους που εκτόξευσε ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε στόχο. Χτύπησε στην καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ και ο κρατήρας που άφησε ενδέχεται να μην κλείσει ποτέ. Από χθες μέχρι σήμερα το νερό κυλάει ανεμπόδιστο στα θεμέλια της Κουμουνδούρου και αν η διαρροή δεν κλείσει σύντομα θα έχουμε πλημμύρες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κάνοντας χρήση «μονωτικής ταινίας» προσπάθησε να επισκευάσει τη ζημιά αλλά οι τετραπλές κάλπες που ετοιμάζεται να στήσει ίσως προκαλέσουν ρωγμές ακόμα βαθύτερες. Τα παλιά στελέχη του κόμματος άρχισαν και αυτά να βγάζουν σιγά – σιγά τα εργαλεία επιδιόρθωσης αλλά η βλάβη μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρακολουθεί τις εργασίες της δεύτερης ημέρας

Βρέθηκε αντίπαλος;

Μέσα σε ένα ρευστό τοπίο, ένα συνέδριο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται την Κυριακή και με τα χρονικά περιθώριο για κάλπες να στενεύουν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θετικά διακείμενα στον Αλέξη Τσίπρα άρχισαν τις ζυμώσεις για μία κοινά αποδεκτή υποψηφιότητα απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, με επικρατέστερο πρόσωπο αυτό της Όλγας Γεροβασίλη.

Με το θέμα ανανέωσης της εμπιστοσύνης στον νέο πρόεδρο ανοιχτό, το πρωί της Παρασκευής, ο Διονύσης Τεμπονέρας συναντήθηκε μαζί της αφού προηγουμένως είχε αφήσει να εννοηθεί πως ο ίδιος δεν θα ριχτεί στη μάχη απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Η κ. Γεροβασίλη συναντήθηκε επίσης με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ενώ πίσω από τις κλειστές πόρτες οι επαφές συνεχίζονται και κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο, στο συνέδριο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώσει την υποψηφιότητά της.

Κρίσιμες ώρες, κρίσιμες αποφάσεις

Τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες που φτάνουν στα ειδησεογραφικά γραφεία είναι συγκεχυμένες με πρωτοκλασάτα στελέχη να παίρνουν μέρος στις διεργασίες χωρίς να ανακοινώνεται το παραμικρό. Αν και διαφαίνεται μια συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο της Όλγας Γεροβασίλη -ανήκει στο στενό κύκλο συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα- κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη στήριξη που έχει δείξει η βάση του κόμματος στον Στέφανο Κασσελάκη ακόμα και μετά τα παιδαριώδη λάθη που έχει κάνει.

Κομβικής σημασίας μπορεί να αποδειχθεί για ακόμη μια φορά η στάση που θα τηρήσει ο Νίκος Παππάς που έχει επιδείξει μια στάση εκκρεμές όταν και στο δεύτερο γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη κόντρα στους συντρόφους που πέρασε ένα μεγάλο πολιτικό χρόνο μαζί.

Το φαβορί

«Όσο πιο αριστερό είναι το κοινό που θα ψηφίσει θα ευνοηθεί η Όλγα Γεροβασίλη», επεσήμανε η Χριστίνα Κοραή στο Live News στο MEGA.

«To καταστατικό μιλάει για έναν μήνα. Θα υπάρξει ένα σκληρό μπρα ντε φερ γιατί ο κ. Κασσελάκης είναι στην επικαιρότητα από τότε που εξελέγη, ενώ η κα Γεροβασίλη αύριο θα κάνει τις ανακοινώσεις για την υποψηφιότητά της. Υπάρχει ένας δισταγμός για τη συγκεκριμένη ημερομηνία», υπογράμμισε η ίδια, αναφορικά με τη 10η Μαρτίου, που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν οι εκλογές.

Αναφερόμενη στον Νίκο Παππά, αποκάλυψε ότι οι σχέσεις του με τον Στέφανο Κασσελάκη έχουν εξομαλυνθεί, ενώ ο ίδιος συναντήθηκε και με την Όλγα Γεροβασίλη χθες. Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η στάση που θα ακολουθήσει ενόψει των εκλογών.

«Αν παραμείνει στο στρατόπεδο Κασσελάκη, γίνονται συζητήσεις να του δοθεί η θέση του Σωκράτη Φάμμελου. Να αναλάβει δηλαδή πρόεδρος της Κ.Ο. Επίσης, κρίσιμος είναι και ο ρόλος του Χρήστου Σπίρτζη, που έχει μεγάλη επιρροή στα όργανα του κόμματος, συναντήθηκε με την κα Γεροβασίλη και τη στηρίζει», επεσήμανε η δημοσιογράφος.

Τα σενάρια για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών

Αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν στις 10 Μαρτίου και κερδίσει προλαβαίνει να παρουσιαστεί στον στρατό και να υπηρετήσεις τις 20 μέρες.

Αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν αργότερα, «μπορεί να πάρει αναβολή για κοινωνικούς λόγους δύο ΕΣΣΟ και να παρουσιαστεί μετά τις Ευρωεκλογές. Να πάει δηλαδή τον Ιούλιο».

Από ψηλά η κεντρική σκηνή.

Ο σύζυγός του, Τάιλερ ΜακΜπέθ εμφανίζεται πάντως σίγουρος για τη νίκη του. «Ήρθαμε για τα δύσκολα. Λειτουργούμε καλύτερα στις δυσκολίες», δήλωσε μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο.

«Θα νικήσουμε όσες φορές κι αν χρειαστεί», τόνισε με τη σειρά του στους συνεργάτες του ο κ. Κασσελάκης.

Ζαχαριάδης στηρίζει Γεροβασίλη

Την κ. Γεροβασίλη υπέδειξε ως κατάλληλη να διεκδικήσει την προεδρία, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Κώστας Ζαχαριάδης (ΑΝΤ1 ), ο οποίος είπε ότι «φυσικά θα υπάρξει αντιπαραθετική υποψηφιότητα στον Κασσελάκη», ενώ παραδέχθηκε ότι «έχουμε σοβαρό πρόβλημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ».

Στο ερώτημα που ακολούθησε, αν η Όλγα Γεροβασίλη είναι το πρόσωπο που μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο απάντησε «κατά τη γνώμη μου ναι αλλά αυτό είναι κάτι που θα πουν πρώτα οι ίδιοι μέσα στο συνέδριο, δεν θα τους το υποδείξω εγώ».

Πιθανή η υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη

Υπενθυμίζεται πως η Όλγα Γεροβασίλη την προηγούμενη Κυριακή με την ανάρτησή της προκάλεσε κύμα αντιδράσεων κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Από πλευράς του, ο Σωκράτης Φάμελλος, έβαλε τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να είναι ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μιλώντας στο OPEN ξεκαθάρισε ότι «από το καλοκαίρι ότι δεν ακολουθώ προσωπική διαδρομή και δεν έχουν σημασία οι προσωπικές επιλογές αλλά οι συλλογικές».

Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι «κινδυνεύουμε να χάσουμε το νόημα του Συνεδρίου. Ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνεκτική και τέτοια που να δίνει απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Δεν το είχαμε ολοκληρώσει. Αν δεν τα αλλάξουμε αυτά δεν έχει νόημα το θέμα του προέδρου».

Δεύτερη μέρα στο Φάληρο

Στη δεύτερη μέρα συνεδρίου και με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο ποιοι θα σταθούν απέναντι στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη που δηλώνει «έτοιμος» για επαναπροσφύγη στη βάση οι σύνεδροι ζήτησαν να ακουστεί η φωνή τους και έκαναν εκκλήσεις για ενότητα.  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», στο στούντιο που βρίσκεται στον χώρο του 4ου Συνεδρίου δήλωσε «είμαι ο τελευταίος που είμαι κολλημένος σε καρέκλα» και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί στα μέλη του κόμματος η δυνατότητα να συμμετέχει στην παραγωγή πολιτικής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο ίδιος αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι θα «ταιριάξουν το κόμμα με την κοινωνία», υπογραμμίζοντας ότι «η μεγάλη προοδευτική συμμαχία θα δώσει εναλλακτική».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα ως πρόεδρος ενός κόμματος «ανεξάρτητο από συμφέροντα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» με νομιμοποίηση των μελών, από ένα «κόμμα που μπορεί να ενώσει όλο τον προοδευτικό κόσμο».

⇒ Δείτε το live της ημέρας ΕΔΩ

Συνέδριο καμπής αλλά και αντεπίθεσης χαρακτήρισε το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Ρένα Δούρου και πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας είναι αιτιολογημένες και κοστολογημένες».

Ανέφερε ότι το κείμενο ξεκινά με την παρουσίαση των θέσεων για την Εξωτερική Πολιτική. Έκανε εκτεταμένη μνεία στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να σημειώσει ότι το νήμα της εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το έκοψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη που μετέτρεψε την Ελλάδα σε «πρόθυμο εταίρο» και την κατηγόρησε για έλλειψη εθνικής συνεκτικής στρατηγικής είτε πρόκειται για την Τουρκία ή για τα Βαλκάνια.

Το πέμπτο κεφάλαιο του κειμένου θέσεων που έχει να κάνει με την οικονομία παρουσίασε ο Νίκος Παππάς. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το εν λόγω κείμενο χωρίζεται σε τρεις κατευθύνσεις: την οικονομία και την κοινωνία, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη και τέλος το κράτος δικαίου, με «καθαρό» στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη σε συνδυασμό με κοινωνική δικαιοσύνη. Σχολίασε, δε, ότι αν δεν υπάρχει «κοινωνική προστασία», τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για «ανάπτυξη» αλλά για «απλή μεγέθυνση του ΑΕΠ».

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024