Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου

Έγιναν εισηγήσεις από κορυφαία στελέχη, μίλησε ο Δ. Τεμπονέρας, η Ρ. Δούρου, Ν. Παππάς, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων από το εξωτερικό - Δείτε στιγμιότυπα από τη διαδικασία.

Ολοκληρώθηκαν λίγα λεπτά μετά τις 21.00 οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο κλειστό του Tae Kwo Do, στο Φάληρο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών αύριο Σάββατο μετά και τη χθεσινή παρέμβαση Τσίπρα με πολλούς αποδέκτες αλλά και την ομιλία του Στέφανου Κασσελακη, ο οποίος προανήγγειλε τετραπλές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτές, όπως ξεκαθάρισε, θα αφορούν εκτός από τον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος.

Μετά και το χθεσινό μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το βήμα του Συνεδρίου «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», έχει ξεκινήσει η ονοματολογία στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως ουδείς να μπορεί να επιβεβαιώσει εάν τα στελέχη που ακούγονται θα διεκδικήσουν τελικά την προεδρία του κόμματος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Στο βήμα της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου έχουν ανέβει μέχρι στιγμής η Ρένα Δούρου, ο Νίκος Παππάς, η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, o Αντώνης Κοτσακάς και ο Γιώργος Τσίπρας, που παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάλογα με τους τομείς ευθύνης τους. Ο κ. Κοτσακάς από την πλευρά μίλησε για τα πεπραγμένα της Επιτροπής Δεοντολογίας. Ακολουθούν στο βήμα σύνεδροι από ολόκληρη την επικράτεια.

Περίπου στις 13:00 τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το κλειστό του Tae Kwo Do που διεξάγεται το συνέδριο έχει λίγα άτομα και πολλές κενές καρέκλες. Λίγο πριν τις 16:00 στον χώρο του συνεδρίου βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα

Λίγα λεπτά μετά τις 21.00, το προεδρείο ανανέωσε το ραντεβού με τους συνέδρους – ομιλητές για το πρωί (10.00) του Σαββάτου (24/02). Εγγεγραμένοι για να μιλήσουν την τρίτη ημέρα του συνεδρίου είναι πάνω από 100 σύνεδροι. 

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου όπως αποτυπώνονται από τον φωτογραφικό φακό του in

Με χαμόγελο ο Διονύσης Τεμπονέρας

Παρακολουθώντας τις εργασίες

Ο Παύλος Πολάκης σε ένα από τα στρογγυλά τραπέζια.

Από ψηλά η κεντρική σκηνή.

Σε ένα από τα στρογγυλά τραπέζια

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρακολουθεί τις εργασίες της δεύτερης ημέρας

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις θεματικές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας

Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της Φατάχ στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος της Φατάχ στο συνέδριο του ΣΥΡΖΑ

Ο Ταμέ Αμπού Ριτζέν, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Φατάχ, έκανε έναν εγκάρδιο χαιρετισμό στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέροντας αρχικά τους χαιρετισμούς του προέδρου του κράτους της Παλαιστίνης και επικεφαλής του πολιτικού κόμματος Φατάχ, Μαχμούτ Αμπάς.

Μετέφερε τους χαιρετισμούς του παλαιστινιακού λαού και τις ευχαριστίες «για τις αδελφικές και υποστηρηκτικές για τον λαό της Παλαιστίνης» δράσεις «στην αυτοδιάθεση και την ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ήρθα να συμμετάσχω στο συνέδριο σας τονίζοντας την αλληλεγγύη της μεταξύ μας σχέσης είπε, «μιας σχέσης που οι ρίζες ανάγονται από την αρχαιότητα και βασίζονται σε κοινές εμπειρίες απελευθέρωσης ανεξαρτησίας και ηθικών και ανθρωπιστικών αξιών και αρχών».

Εξέφρασε την εκτίμηση και τις βαθιές ευχαριστίες για τις χθεσινές δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη και καταδίκασε «τη γενοκτονία που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης στη Γάζα, τη δυτική όχθη και την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ».

Έκλεισε ευχόμενος κάθε επιτυχία στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και αναφωνόντας: «Ζήτω η Ελληνοπαλαιστινιακή φιλία, λευτεριά στη Παλαιστίνη».

Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας σε ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ξεχνάμε την υποστήριξη Τσίπρα – Μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί φιλίας

Εγκάρδιο χαιρετισμό στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποίησε στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, κατά τη διάρκεια των εργασιών του σήμερα Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας τόνισε ότι το κόμμα του και ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνδέονται από ιστορικούς δεσμούς φιλίας.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι ο λαός της Κούβας δεν ξεχνά την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα. «Ο λαός μας δεν ξεχνά την υποστήριξη όλων των συντρόφων και ιδιαίτερα του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου λόγω του θανάτου του αρχιστράτηγου Φιντέλ Κάστρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλον τον χαιρετισμό εδώ.

Κασσελάκης: Είμαι ο τελευταίος που είμαι κολλημένος σε καρέκλα

«Είμαι ο τελευταίος που είμαι κολλημένος σε καρέκλα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»

Ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπήκε στο στούντιο του σταθμού που βρίσκεται στον χώρο του 4ου Συνεδρίου, στο κλειστό του Tae Kwon Do στο Φάληρο  και αφού δήλωσε «υπερήφανος που η ΑΥΓΗ και το Κόκκινο παραμένουν ανεξάρτητα μέσα» υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί στα μέλη του κόμματος η δυνατότητα να συμμετέχει στην παραγωγή πολιτικής.

Αναφορικά με τα μηνύματα που λαμβάνει από τον κόσμο ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι «είναι σαν τη βαρύτητα. Δεν μπορείς να τα αποφύγεις». Παράλληλα ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να γίνει κόμμα των μελών».

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη εδώ.

Η εικόνα του κλειστού του Tae Kwo Do στις 16:20:

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την άφιξή του:

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης

«ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος ποτέ νικημένος»

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα:

Λίγοι σύνεδροι βρίσκονται στην αίθουσα. Στιγμιότυπο με τον Χάρη Τσιόκα στο βήμα.

Λίγοι σύνεδροι βρίσκονται στην αίθουσα

Άδειο το κλειστό του Tae Kwo Do

Δούρου: Οι θέσεις μας είναι αιτιολογημένες και κοστολογημένες

Συνέδριο καμπής αλλά και αντεπίθεσης χαρακτήρισε το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Ρένα Δούρου και πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας είναι αιτιολογημένες και κοστολογημένες».

Ανέφερε ότι το κείμενο ξεκινά με την παρουσίαση των θέσεων για την Εξωτερική Πολιτική. Έκανε εκτεταμένη μνεία στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να σημειώσει ότι το νήμα της εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το έκοψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη που μετέτρεψε την Ελλάδα σε «πρόθυμο εταίρο» και την κατηγόρησε για έλλειψη εθνικής συνεκτικής στρατηγικής είτε πρόκειται για την Τουρκία ή για τα Βαλκάνια.

Ακολούθως ανέφερε: «Διατρανώνουμε ότι η πολιτική Μητσοτάκη είναι μία άκρως επικίνδυνη πολιτική. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ενώ θα επιδιώκουμε την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Λειτουργούμε σαν χώρα ήπιας ισχύος. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία με σαφείς κόκκινες γραμμές, δίχως συζήτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών και αποκλείοντας οποιαδήποτε συζήτηση για συνεκμετάλλευση εντός των 12 μιλίων». Επίσης σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνά το Κυπριακό και υποστηρίζει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που το άφησε στο Κραν Μοντανά.

Για τα εξοπλιστικά ανέφερε ότι στο πρόγραμμα 15 δισ. ευρώ της κυβέρνησης δεν υπάρχει συμμετοχή της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται καθαρά υπέρ της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας και δίνει προτεραιότητα στη στήριξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας και στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλείνοντας ανέφερε ότι «απέναντι στον ζόφο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και στα τείχη ξενοφοβίας της άκρας δεξιάς, απέναντι στην επιστροφή του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι δυνάμεις της αριστεράς έχουμε ισχυρό και ιστορικό καθήκον: να υπερβούμε εσωστρέφεια και παθογένειες και να χτίσουμε κοινό μέτωπο επί τη βάσει ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου».

Η Ρένα Δούρου

Παππάς: Να κοπεί ο βήχας του 41% και του κάνω ό,τι γουστάρω

Το κείμενο θέσεων που έχει να κάνει με την οικονομία παρουσίασε ο Νίκος Παππάς.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το εν λόγω κείμενο χωρίζεται σε τρεις κατευθύνσεις: την οικονομία και την κοινωνία, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη και τέλος το κράτος δικαίου, με «καθαρό» στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη σε συνδυασμό με κοινωνική δικαιοσύνη. Σχολίασε, δε, ότι αν δεν υπάρχει «κοινωνική προστασία», τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για «ανάπτυξη» αλλά για «απλή μεγέθυνση του ΑΕΠ».

Ασκώντας κριτική στη διακυβέρνηση της ΝΔ όσον αφορά την «υπερσυγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρθηκε στις «μεγάλες προκλήσεις της εποχής» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν προστατεύει το περιβάλλον», ούτε την «πρωτογενή παραγωγή» και δεν μπορεί να απαντήσει στη δημογραφική κρίση. «Η ΝΔ υποθηκεύει το μέλλον με την πολιτική της», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, όσον αφορά την πρώτη κατεύθυνση, παρουσίασε τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, μεταξύ άλλων για ένα «σταθερό φορολογικό σύστημα», στήριξη του «κοινωνικού κράτους», «νέους πόρους για το ασφαλιστικό», «ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους», «δημόσια παρέμβαση στη στεγαστική κρίση», «νέο ρόλο για την αναπτυξιακή τράπεζα» και «ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», όπως και «επαναφορά της ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο» και «προστασία της πρωτογενούς παραγωγής».

Όσον αφορά το δεύτερο πυλώνα, που αφορά το περιβάλλον, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων για ανάγκη διασφάλισης μιας «δίκαιης και συμπεριληπτικής πράσινης μετάβασης», για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σχέδιο, που όπως είπε, φάνηκε στο περιφερειακό συνέδριο της δυτικής Μακεδονίας, η οποία «δοκιμάζεται από τις πολιτικές Μητσοτάκη». Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης και της ανθεκτικότητας των υποδομών καθώς και στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «απεντάσσει από το Ταμείο Ανάκαμψης τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία».

Τέλος, όσον αφορά τον τρίτο πυλώνα του κράτους δικαίου, παρέπεμψε στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της «θεσμικής» και «δημοκρατικής λειτουργίας» και «επαναθεμελίωσης των σχέσεων κρατικού μηχανισμού και κοινωνίας», καθώς και, μεταξύ άλλων, «εξάλειψης των πελατειακών σχέσεων» και «βελτίωσης του δικαστικού συστήματος».

«Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις από τις διεθνείς εξελίξεις και εξωγενείς διαταραχές» ανέφερε συνοψίζοντας ο Ν. Παππάς, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν αντιμετωπίζει τις κρίσεις, αλλά τις πολλαπλασιάζει». «Υπάρχει ανάγκη ενός συνεκτικού, συμπεριληπτικού, εναλλακτικού, προοδευτικού σχεδίου το οποίο αποτυπώνεται στο κείμενο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε και τόνισε ότι «ξεκινάμε από την επόμενη του Συνεδρίου μας, ελπίζω με σύμπνοια, με αλληλοκατανόηση, για την αναστροφή ενός δυσμενούς πολιτικού κλίματος και με με στόχο στις ευρωεκλογές να κοπεί ο βήχας του 41% και του «κάνω ό,τι γουστάρω»».

Ο Νίκος Παππάς

Ξενογιαννακοπούλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ και στέλνει ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία

Το συνέδριο μας λαμβάνει χώρα σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και το λαό, με μια κρίση σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα (ακρίβεια, ενέργεια, κινητοποιήσεις αγροτών, πραξικοπηματική αντιμετώπιση στα θέματα κράτους δικαίου και συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, απαξίωση του ΕΣΥ, περιθωριοποίηση μικρομεσαίων), είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι «σήμερα προβάλλει η πολιτική και κοινωνική ανάγκη για ισχυρή, αξιόπιστη, εναλλακτική προοδευτική πρόταση απέναντι σε αυτό που βιώνει η κοινωνία».

Ανέφερε ότι το συνέδριο έχει μια διπλή σημασία: Μετά από μια περίοδο μεγάλων και δύσκολων εξελίξεων αποφασίσαμε όλοι μαζί να γυρίσουμε μια σελίδα και να κάνουμε μια επανεκκίνηση, είπε, σημειώνοντας ότι οι 150.000 συμμετέχοντες στις εσωκομματικές εκλογές έδειξαν ότι υπάρχει μια ζωντανή αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Τόνισε ότι την αγωνία της κοινωνίας είναι κρίσιμο ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να την εκφράσει με σύγχρονους όρους και να δώσει διέξοδο με μια προοδευτική διακυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι το δεύτερο σημαντικό είναι ότι «στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εδώ και στέλνει ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία». Το τρίτο, συνέχισε, είναι ότι μέσα από τις διαδικασίες που θα αποφασιστούν από το συνέδριο για όλα αυτά που είπε ο πρόεδρος. «Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοκρατικές διαδικασίες του είναι παρών», σημείωσε.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι το κείμενο των θέσεων δεν είναι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, είναι ένα πολιτικό κείμενο. Σημείωσε ότι έχει σημασία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την ήττα και την εσωστρέφεια, έρχεται με αυτό να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του ως κόμμα της σύγχρονης αριστεράς, από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο, που απευθύνεται σε κάθε προοδευτικό δημοκρατικό πολίτη που θέλει μια προοδευτική αλλαγή στη χώρα. «Επιβεβαιώνουμε την ταυτότητά μας, τις βασικές μας αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, της ισότητας, της δημοκρατίας κοινωνικής και οικονομικής, της αλληλεγγύης, τις αξίες της προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Και όλα αυτά ταυτόχρονα με την επιβεβαίωση των κοινωνικών μας αναφορών, στον κόσμο της εργασίας, τη νέα γενιά, τον αγροτικό κόσμο, την υγιή επιχειρηματικότητα, τους κοινωνικά αδύναμους, τους συνταξιούχους».

Ενόψει της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου, «ημέρα μνήμης για το έγκλημα των Τεμπών και της μεγάλης απεργίας της ΑΔΕΔΥ», κάλεσε να συμμετέχουν όλοι ενεργά μαζί με τους εργαζόμενους, όπως και στις 17 Απριλίου στη μεγάλη 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. «Για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με αυτή τη νέα κοινωνική πλειοψηφία πρέπει να είμαστε όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνίας, με τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι με τις Θέσεις «κάνουμε και κάτι άλλο, αυτοκριτική, που δεν σκοπεύει να αυτομαστιγωθούμε αλλά είναι μια πολιτική διαδικασία αναστοχασμού για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα λάθη».

Καταληκτικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι είναι μια «κρίσιμη συγκυρία για τον χώρο μας και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο» και πως ποτέ από τη Μεταπολίτευση ο χώρος δεν είχε υποστεί τέτοια καθίζηση. Σημείωσε ότι συνεπώς: είναι κρίσιμο μέσα από τις διαδικασίες μας που θα αποφασιστούν στο τέλος του συνεδρίου, μέσα από τη συμμετοχή μας τις ιδέες και τις θέσεις μας και με τη ζωντανή σχέση επικοινωνία, να βαδίσουμε σε μία ουσιαστική προοδευτική αντεπίθεση, ενωμένοι στις ευρωεκλογές.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Γ. Τσίπρας: Να σηκώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, να διαψεύσουμε τα όποια αρνητικά σενάρια

Για το πού βρίσκεται η χώρα και οικονομία της, αλλά και για το «τι κόμμα θέλουμε» μίλησε ο Γιώργος Τσίπρας. Είπε ότι είναι επίπλαστη η εικόνα πως η οικονομία έχει μπει σε έναν ενάρετο κύκλο όπως διατείνεται η κυβέρνηση, και πως «αυτό που συμβαίνει είναι ότι διευρύνονται οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, απαξιώνονται και ιδιωτικοποιούνται τα δημόσια αγαθά, καταλύεται το κράτος δικαίου, στοχοποιείται η νέα γενιά και τα δικαιώματά της. Όλοι οι δείκτες δείχνουν την Ελλάδα να μοιάζει με τις περιπτώσεις της ανατολικής Ευρώπης».

Είπε ότι «το οικονομικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα είναι το μοντέλο της φτηνής μισθωτής εργασίας, χαμηλοί μισθοί και χαμηλού κόστους κοινωνικές υπηρεσίες. Συντελείται μια μεγάλη αναδιανομή πλούτου γιατί η φθηνή εργασία γίνεται φθηνότερη εξαιτίας της εκρηκτική άνοδο τιμών και της ακρίβειας, η αγοραστική δύναμη των μισθών εξανεμίζεται και τα υπερκέρδη μερικών εκατοντάδων εταιρειών εκτοξεύονται». Σημείωσε ότι «υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα και το πρόσφατο ψήφισμα κόλαφος του ευρωκοινοβουλίου είναι επιβεβαίωση όλων αυτών», προσθέτοντας ότι «η διαπλοκή αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και για την οικονομία».

Μιλώντας για το κόμμα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κεντρικός στόχος της επόμενης περιόδου πρέπει να είναι «να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ριζώσει στην κοινωνία, να αποκτήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης με όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς εκπροσώπησης. Τόνισε ότι «πριν από αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει τις πόρτες των Οργανώσεων Μελών σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, σε κάθε δημοκρατικό πολίτη που επιθυμεί να βοηθήσει να συμμετέχει, από όποιο κοινωνικό χώρο κι αν ανήκει και όποιο πολιτικό παρελθόν κι αν προέρχεται». «Το φαινόμενο του face control και των κλειστών οργανώσεων μας ταλαιπώρησε παίρνει τέλος. Η λειτουργία των οργανώσεων μελών και του κόμματος συνολικά οφείλει να υπηρετεί αυτό το άνοιγμα και τη γείωση», είπε.

«Κόμμα των μελών λοιπόν», τόνισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι αυτό σημαίνει λειτουργία από τα κάτω αλλά και λογοδοσία της κομματικής ηγεσίας για λάθη και παραλείψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα ανοιχτό, μαζικό, λαϊκό και όχι κλειστό κλαμπ, είναι δημοκρατικός στην εσωτερική του λειτουργία.

«Η συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα στο ηγετικό επίπεδο είναι κρίσιμο στοιχείο της πολιτικής ενότητας και της δημοκρατίας μέσα στο κόμμα, αλλά και της αποτελεσματικότητάς μας. Κανένα στέλεχος δεν είναι πάνω από το κόμμα. Το κόμμα ταυτόχρονα σέβεται τις απόψεις κάθε μέλους και διασφαλίζει μία λειτουργία που αυτές οι απόψεις εκφράζονται και συντίθενται σε συλλογικά όργανα του κόμματος», συνέχισε.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εν κινήσει που αδιάκοπα διορθώνει τα λάθη του, λέει τα πράγματα με το όνομά τους, δεν φοβάται να θίξει τα κακώς κείμενα.

Ο κ. Τσίπρας είπε καταληκτικά ότι «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καθήκον, να σηκώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξανασηκώσουμε το μπόι μας, να διαψεύσουμε τα όποια αρνητικά σενάρια μπροστά στις ευρωεκλογές. Δεν το έχουμε μόνο εμείς ανάγκη και η Ιστορία μας, αλλά η ελληνική κοινωνία».

Ο Γιώργος Τσίπρας

Η ομιλία του Αντώνη Κοτσακά:

Ο Αντώνης Κοτσακάς

Τεμπονέρας: Δεν κυνηγάμε οφίτσια

Δεν θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Διονύσης Τεμπονέρας υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Οι δικές μου ρίζες, είναι στέρεες και διαχρονικές. Δεν έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση», επεσήμανε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του στο συνέδριο.

Όπως είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «στη ζωή μας μάθαμε να παλεύουμε για τις ιδέες και τις αρχές μας κοιτώντας τους ανθρώπους κατάματα. Ότι έχουμε να πούμε, το λέμε με το πρόσωπό μας καθαρό».

Ακόμη πρόσθεσε πως «καρέκλες και οφίτσια αν και μας προσφέρθηκαν, δεν τα διεκδικήσαμε ποτέ. Ούτε και τα χρειαζόμαστε γιατί μας μάχες μας τις δίνουμε με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση χωρίς να ζητάμε μερτικό, μέσα στην κοινωνία».

Δείτε την ομιλία του Διονύση Τεμπονέρα εδώ.

Βίντεο από την ομιλία του Διονύση Τεμπονέρα:

Ο Διονύσης Τεμπονέρας λίγο πριν την ομιλία του

Παράλληλα σήμερα Παρασκευή 23 Ιανουαρίου ξεκινούν και τα στρογγυλά τραπέζια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολουθεί το σημερινό αναλυτικό πρόγραμμα:

ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄

13.00 – 15.00 – Περιβάλλον – Κλιματική Κρίση και Προσαρμογή

Συντονισμός: Ρένα Δούρου, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπεύθυνη για το Περιβάλλον, την Κλιματική Κρίση και την Ενεργειακή πολιτική, Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής.

-Κώστας Γκριμάνης, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλίματος του ελληνικού γραφείου της Greenpeace – Μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα.

-Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΒΕΕ- Κλιματική κρίση και μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

-Σπυρος Κίντζιος, Πρύτανης γεωπονικού πανεπιστημίου – Τετράπτυχο δίκαιης πρόσβασης για την αντιμετώπιση της αγροδιατροφικής επισφάλειας,

-Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών – Έντονα καιρικά φαινόμενα και κλιματική κρίση.

-Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, ΕΚΠΑ – Νέα δεδομένα για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης κινδύνων στην περίοδο της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης.

-Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου, Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ, Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης – Βιώσιμη πόλη.

-Νικόλας Φαραντούρης, Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Ευρωπαϊκές και ελληνικές στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.

Παρεμβάσεις:

-Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

-Χαρά Καφαντάρη, Συντονίστρια Τμήματος Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

-Νίκος Μαδεμλής, Συντονιστής Τμήματος Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

15.30 – 18.30 – Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη Υγεία

Συντονισμός/Προεδρείο: Μουζάλας Γιάννης Συντονιστής Τμήματος Υγείας π. Υπουργός. Κεϊμαλή Ελένη μέλος ΚΕ αν. Συντονίστρια Τμήματος Υγείας. Τζένη Διαμαντοπούλου μέλος ΚΕ και του τμήματος υγείας.

Ομιλητές:

-Ανδρέας Παναγιωτόπουλος βουλευτής Αχαΐας, Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Πολιτική Υγείας

-Κ.Κατσιγιαννόπουλος, διευθυντής Ψυχιατρικής κλινικής στην Λήμνο μέλος ΟΕΝΓΕ ΠΙΣ. Ψυχική υγεία / Νησιωτική πολιτική.

-Κ.Λειβαδάς γιατρός διευθυντής ΕΣΥ μέλος της ΟΕΝΓΕ και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Νοσοκομειακή και μετανοσοκομειακή προοπτική , θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

-Φ.Καρυστινάκη νοσηλεύτρια μέλος του ΔΣ του σωματείου του Ευαγγελισμού της Νομαρχιακής Υγείας και της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. – 2015-2019 τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Υγεία.

-Γ. Καζιόλας, γιατρός ΠΦΥ και συντονιστής της ΟΜ ΠΦΥ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – ΠΦΥ / Δημόσια Υγεία στην σύγχρονη εποχή.

-Θ. Κωνσταντίνου, διασώστης του ΕΚΑΒ μέλος της Νομαρχιακής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ισχυρό σύστημα Υγείας με επένδυση στο ΕΚΑΒ.

-Παύλος Πολάκης, πρώην αν.Υπουργός Υγείας, μέλος ΠΓ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

19.00 – 22.00 – Για μία σύγχρονη αναβαθμισμένη δημόσια Παιδεία

Συντονισμός: Κώστας Γαβρόγλου, πρώην Υπουργός Παιδείας

Γιώργος Τσίπρας, εναρκτήρια παρέμβαση, δ/ντης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δέσποινα Σίνου επίκουρη καθηγήτρια, αναπλ. Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Sorbonne Paris Nord

Γιάννης Μυλόπουλος, Καθηγητής πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Οτζάκογλου Θοδωρής, Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης

Παναγής Κασιανός, Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης

Γιάννης Δρόσος, Συνταγματολόγος

Νίκος Φωτόπουλος, Καθηγητής πανεπιστημίου

Ισιδώρα Βασίλη εκπρόσωπος γονέων και κηδεμόνων

Παρεμβάσεις:

-Πάνος Ρήγας, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπεύθυνος για την Παιδεία

-Διονύσης Καλαματιανός, Τομεάρχης Παιδείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄

11.00 – 13.00 – Συνάντηση Αθλητισμού.

15.00 – 18.00 – Η Νησιωτικότητα από εστία προβλημάτων Πυλώνας ανάπτυξης για τα νησιά μας.

Εισηγήσεις: Το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Νησιωτική Πολιτική την περίοδο 2015-2019.  Τιμητική αναφορά στον αείμνηστο σ. Νεκτάριο Σαντορινιό. – Εξειδίκευση της νησιωτικής πολιτικής σε όλους τους τομείς του προγράμματος. – Ναυτική εκπαίδευση.

Ομιλητές:

-Ζωή Καρκούλια,  μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπεύθυνη για τη Ναυτιλία και τη Νησιωτική Πολιτική.

-Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βουλευτής Κέρκυρας, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

-Λαμπρίδης Χρήστος, Συντονιστής του Τμήματος Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

-Γιαννακά Καίτη,  Αναπλ. Συντονίστρια του Τμήματος, υπεύθυνη για τη Νησιωτική Πολιτική.

-Κουντουρά Έλενα, Ευρωβουλεύτρια.

Σπιλάνης Γιάννης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

19.00 – 21.00 – Συνέλευση Γυναικών (άρθρο 31 του καταστατικού)

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024