Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε ταραγμένα νερά η Ν.Δ. μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου - Κομμένη στα τρία η «γαλάζια» παράταξη

Σε ταραγμένα νερά η Ν.Δ. μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου – Κομμένη στα τρία η «γαλάζια» παράταξη

Σχεδόν το ⅓ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Αρχηγική εμφάνιση Σαμαρά με το Μαξίμου να μη σηκώνει το γάντι.

Διήμερο βαρομετρικό χαμηλό στο κυβερνών κόμμα που βγαίνει τραυματισμένο από τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Με «γαλάζιους» βουλευτές να καταψηφίζουν και άλλους να απέχουν (με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού) το «κερασάκι στην τούρτα» του 48ωρου σφυροκοπήματος ήρθε να βάλει ο Αντώνης Σαμαράς τραντάζοντας τα θεμέλια του κόμματος της Πειραιώς.

Οι «απώλειες» για τη Ν.Δ. είναι τα 20 «όχι» των βουλευτών της ενώ υπήρξαν και 31 αποχές που ναι μεν διαφώνησαν με το νομοσχέδιο αλλά ακολούθησαν την προτροπή του προέδρου του κόμματος. Από υπουργούς – υφυπουργός απείχαν: Μάκης Βορίδης, Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα και Ιωάννης Μπούγας.

Ο πρώην πρωθυπουργός που καταψήφισε όπως αναμενόταν το νομοσχέδιο πήρε το «όπλο» του και «πυροβόλησε» τη «φιλελεύθερη καρδιά» της Νέας Δημοκρατίας που χτυπούσε υπέρ της «ισότητας στον γάμο» ανασταίνοντας την ψυχή της λαϊκής, ομοφοβικής δεξιάς.

Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής

«Σήμερα λίγο πριν από μία σημαντική ψηφοφορία κατά συνείδηση θα σας ζητήσω να ξεχάσετε όλα τα άλλα και να ακούσετε τη συνείδησή σας», ανέφερε εισαγωγικά ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή βγάζοντας τα «βέλη του πολέμου» με το «καλημέρα».

Κριτική με σύμφωνο περί φιλίας με την Τουρκία και αγροτικό τομέα

Αφού διαπίστωσε πως «η κυβέρνηση σήμερα ουσιαστικά δεν νοιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση» προχώρησε σε κατά μέτωπο επίθεση σε δύο κομβικής σημασίας θέματα.

«Πριν λίγο καιρό υπέγραψε σύμφωνο περί φιλίας με την Τουρκία, χωρίς η Τουρκία να έχει άρει κανένα τετελεσμένο εις βάρος μας. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ερντογάν μας είπε ότι θα μας πετάξει στη θάλασσα. Είναι αυτό συμφωνία περί φιλίας; Πριν ένα χρόνο προειδοποίησα για την κρίση στον αγροτικό τομέα στο σύνολο της Ευρώπης. Τώρα το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Κανείς δεν άκουσε και σήμερα οι ‘’πράσινες’’ συμφωνίες ξαφνικά αναστέλλονται», είπε και προειδοποίησε την κυβέρνηση να προσέχει γιατί «η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και την κοινωνία».

Για το επίμαχο νομοσχέδιο

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου και πως οι επιπτώσεις του πάνε πολύ πιο πέρα. «Και για όλα αυτά η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να το έχει φέρει προς ψήφιση. Εγώ δεν θα το ψηφίσω. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα», σημείωσε σε ένα πρωτοφανές ομοφοβικό κρεσέντο.

Απαντώντας επί της ουσίας στον πρωθυπουργό που το μεσημέρι έκανε επίκληση της ιδρυτικής διακήρυξης της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς είπε, ότι βλέπουμε επίκληση ψευδεπίγραφη για ανθρώπινα δικαιώματα που είναι και απειλητική».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο δεύτερος λόγος που καθιστά επικίνδυνο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ότι ο γάμος προσφέρει παραπάνω από το σύμφωνο συμβίωσης το δικαίωμα της τεκνοθεσίας.

Σίγουρος ο Σαμαράς για το γονέας 1 και γονέας 2 μετά από προσφυγή στα δικαστήρια

«Επικαλούνται προσχηματικά τα παιδιά. Αλλάζουν τον ίδιο τον ορισμό της οικογένειας. Καταργούμε την πυρηνική οικογένεια. Μάνα και πατέρας είναι δύο διακριτά συναισθηματικά πρότυπα. Δεν μπορείς κανείς να τα υποκαταστήσει. Πώς είναι δυνατόν η έννοια του γάμου να επεκτείνεται σε σχέσεις που δεν συνδέονται με την μητρότητα, ούτε παράγουν παιδιά; Μη νομίσετε ότι το νομοσχέδιο αφορά ελάχιστα άτομα. Πράγματι αφορά άμεσα ελάχιστους αλλά στην ουσία αγγίζει τους πάντες», ανέφερε λίγο αργότερα.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρχουν ευρύτερες βέβαιες επιπτώσεις. Κάποιοι, είπε, θα καταφύγουν στα δικαστήρια και θα ζητήσουν να αντικατασταθεί ο τίτλος πατέρας μάνα από γονέας 1 και γονέας 2. Το ζητάει, είπε, ήδη η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και έχει ήδη συμβεί στη Γαλλία.

«Το λέει ρητά η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. Αφήστε που ήδη συμβαίνει εδώ σε σχολεία, πράγμα που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους γονείς. Ας έχουμε υπόψη μας τι ψηφίζουμε. Κάποιοι θα ζητήσουν να διδάσκεται στα σχολεία η οικογένεια ως κάτι πιο ιδιαίτερο, πράγμα που θα εξοργίσει εκατομμύρια γονείς», συνέχισε.

Δεν… μαϊμουδίζει

Μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Σαμαράς είπε: «’Ακουσα κάποιους να λένε ότι ο γάμος των ομοφύλων και η τεκνοθεσία είναι δέσμευση της παράταξης. Στο πρόγραμμα αναφερόμαστε στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, έτσι γενικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχθούμε ο,τιδήποτε καθένας διεκδικεί ως δικαίωμά του. Ακόμα στα πιο αναλυτικά κείμενα της ΝΔ υπάρχει κάποια αναφορά στο γάμο με φράσεις όπως «ενδεχομένως» και «ίσως». Η ΝΔ έχει ήδη εκφραστεί και υπό την παρούσα ηγεσία της το 2018 κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Τότε δεν δεχτήκαμε την αναδοχή και τώρα δεχόμαστε την ίδια την τεκνοθεσία».

Στην επιβλητική παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής είπε ακόμα πως: «Ανήκω στη Δύση δεν σημαίνει ότι μαϊμουδίζω κάθε συρμό και κάθε μόδα που μας έρχεται. Δεν είδα τα ίδια φροντιστήρια πχ για το δημογραφικό, ούτε για την παιδεία, ούτε για την ασφάλεια, ούτε για το αγροτικό, ούτε για την εξωτερική πολιτική, ούτε για την ακρίβεια. Έχουν μπερδευτεί οι ζυμώσεις με τις πιέσεις» ενώ τόνισε πως όλοι οι ομοφυλόφιλοι δεν συμφωνούν με τις απόψεις των ΛΟΑΤΚΙ και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός καταλήγοντας είπε ότι η ψήφος των βουλευτών σήμερα ακουμπάει τη συνείδηση , τη ψυχή και τις αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Απάντηση με δύο λέξεις από το Μαξίμου στην ομιλία Σαμαρά

Λακωνικό ήταν το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου στις «ριπές» Σαμαρά με αποδέκτη τον Μητσοτάκη. Δυο λέξεις: «Κανένα σχόλιο» και μπόλικο φοβικό σύνδρομο, η κυβέρνηση δεν θέλησε να αντιπαρατεθεί με τον πρώην πρωθυπουργό εκτιμώντας πως αν υιοθετήσει διαφορετική στάση θα ρίξει αλάτι στην πληγή.

Κασσελάκης κατά Σαμαρά για τον γάμο ομόφυλων που «δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα»

Με την πολιτική κόντρα να φουντώνει η παρέμβαση Σαμαρά προκάλεσε αντιδράσεις με μια εξ αυτών να προέρχεται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Αντώνης Σαμαράς ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Φανταστείτε πρώην πρωθυπουργός σε οποιοδήποτε κόμμα εκτός της ΕΡΕ να έκανε αυτήν τη δήλωση», αναφερόμενος στο «ο γάμος των ομόφυλων δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα» του πρώην προέδρου της Ν.Δ.

Η μεγάλη αγωνία του Μητσοτάκη να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο και μεταξύ άλλων έκανε και επίκληση στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας ώστε να τους πείσει να ψηφίσουν και να μην απόσχουν ή καταψηφίσουν.

«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», ανέφερε αρχικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών. Κάτι το οποίο προβλέπει το Σύνταγμά μας. Απαιτεί το πολίτευμά μας», πρόσθεσε.

«Αυτό το κενό ερχόμαστε και καλύπτουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη, που δοκιμάζεται η ευαισθησία των περισσότερων έναντι των λιγότερων», επισήμανε σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

«Επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών. Δεν μεταβάλλουμε καθόλου το ισχύον πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ούτε νομοθετούμε γονέα 1 και 2. Εξισώσουμε τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο. Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της εκκλησίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και μια αιχμή προς τον Ιερώνυμο

«Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή, ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία», συμπλήρωσε, σε μια φράση που ερμηνεύεται ως μήνυμα στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν. «Για αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα», επισήμανε.

«Να μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται και κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Σκληρά λόγια στους διαφωνούντες της ΝΔ – Επικαλέστηκε την ιδρυτική διακήρυξη

Καταληκτικά, απευθυνόμενος σε σκληρό τόνο απέναντι στους διαφωνούντες της ΝΔ, τόνισε πως «σε όσους ανησυχούν από τον δικό μας χώρο, να τους θυμίσω, να μας θυμίσω, για τον πυρήνα της ιδεολογίας μας τι έλεγε η δικιά μας ιδρυτική διακήρυξη που γράφτηκε πριν από 50 χρόνια. Να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες, όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων αλλά και με ίσα δικαιώματα. Να συντηρεί από την παράδοση, έλεγε η δικιά μας ιδρυτική διακήρυξη, όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα. Και τέλος να προχωρά με τολμηρά και ασφαλή βήματα στις νέες και διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε να συναντηθούμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού με την τελική ψήφο μας να δίνει και το μέτρο της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η στάση μας αποκτά ένα βάρος ιστορικό και γι’ αυτό σας καλώ να τη μετατρέψουμε σε μήνυμα αλήθειας και κατανόησης στη θέση των μύθων και της παρανόησης».

Ο πρωθυπουργός για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στόχος επετεύχθη»

«Στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω» ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Σχετικά με την επίθεση από τον Αντώνη Σαμαρά αρκέστηκε να πει πως «ο καθένας έχει την άποψή του».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024