Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος σε Μητσοτάκη: Ανθέλληνας είναι όποιος κάνει την Ελλάδα μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη

Φάμελλος σε Μητσοτάκη: Ανθέλληνας είναι όποιος κάνει την Ελλάδα μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη

Ο Σωκράτης Φάμελλος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παλινωδίες της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, όπως και για το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου. Η απάντηση του πρωθυπουργού

Φουλ επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποίησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις.

Ο κ. Φάμελλος έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό. «Πρώτον η ΝΔ έχει την επάρκεια να περάσει μόνη της αυτό το νομοσχέδιο; Δεύτερο, επιμένετε στην προτροπή σας προς τους βουλευτές για αποχή από την ψηφοφορία;», είπε, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να ανασκευάσει λέγοντας ότι οφείλουν οι βουλευτές να σέβονται τον όρκο για το Σύνταγμα και να εκπροσωπούν τους πολίτες σεβόμενοι την ψήφο των πολιτών.

«Ανθέλληνας είναι όποιος κάνει μαύρο πρόβατο την Ελλάδα στην Ευρώπη, όποιος παραβιάζει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα»

«Τη δική σας αδυναμία ζητάτε να την καλύψουν βουλευτές διά της αποχής τους από την ψηφοφορία», σχολίασε. Ρώτησε ακόμη «πώς αποδεικνύεται η κυβερνητική συνοχή όταν υπάρχουν υπουργοί που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο;».

«Για την τοποθέτηση Βορίδη ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο δεν τρέχει τίποτα; Δεν θα κρίνετε την τοποθέτησή του που σας εκπροσωπεί εδώ; Πώς δύναται ένας υπουργός να δηλώνει ότι είναι αντισυνταγματικό ένα νομοσχέδιο αλλά να μην έρχεται στη Βουλή στη συζήτηση για την ένσταση αντισυνταγματικότητας;», συνέχισε.

Σχολίασε πώς θα έρθει ξανά ο κ. Βορίδης να εκπροσωπήσει στη Βουλή τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, «με πόση σοβαρότητα και αξιοπιστία να τον αντιμετωπίσουμε εμείς, δεν θα μπορέσει να μας μιλήσει ξανά, δεν θα είναι σοβαρός και αξιόπιστος».

Επιπλέον ο κ. Φάμελλος είπε ότι ο κ. Σκέρτσος και η κ. Συρεγγέλα είπαν ότι το νομοσχέδιο αυτό καλύπτει την κατεύθυνση του Συντάγματος για καταστατική ισότητα και έθεσε το ερώτημα στον πρωθυπουργό αν οι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ που δεν θα το ψηφίσουν, παραβιάζουν την αρχή της καταστατικής ισότητας και τις αρχές που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ευρωπαϊκή νομολογία.

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στη Βουλή

«Πώς ανέχεστε ακροδεξιές και σκοταδιστικές φωνές να εκπέμπονται από βουλευτές της ΝΔ κατά αυτού του νομοσχεδίου»

«Όσοι βουλευτές και υπουργοί δεν το ψηφίσουν αμφισβητούν τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας ως μέλος της ευρωπαΐκής οικογένειας; Συμφωνείτε ή όχι, κ. πρωθυπουργέ;». «Το ερώτημα είναι πώς οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ δεν θέλουν την προστασία των παιδιών και θέλουν να υπάρχουν αόρατα παιδιά και αόρατοι γονείς», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως «υπάρχει ένα ερώτημα στην κοινωνία: πώς ανέχεστε ακροδεξιές και σκοταδιστικές φωνές να εκπέμπονται από βουλευτές της ΝΔ κατά αυτού του νομοσχεδίου και στη δημόσια σφαίρα και στο κοινοβούλιο και κάτι τέτοιο να ακούμε ότι θα έρθει από το στόμα του πρώην πρωθυπουργού. Πώς γίνεται να έρθει ο κ. Σαμαράς να διαφωνήσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για τρίτη φορά όπως με την επίσκεψη Ερντογάν ή την τροπολογία για τους μετανάστες. Πώς γίνεται να παραμένουν βουλευτές μέλη της ΚΟ της ΝΔ όταν εσείς λέτε ότι είστε του πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού και οι βουλευτές αυτοί θα ψηφίσουν κατά του ευρωπαϊκού κεκτημένου». Σχολίασε ότι «ένας αδύναμος πρωθυπουργός δεν κάνει καλό στη χώρα».

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι η Ε. Ακρίτα και η Αθ. Λινού έχουν καταθέσει «δύο πολύ σοβαρές» τροπολογίες, ζητώντας εκ νέου από την κυβέρνηση να απαντήσει αν θα τις στηρίξει. Επισήμανε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα δύο ζητήματα που δεν λύνονται από την κυβέρνηση: το τεκμήριο γονεϊκότητας για παιδιά που αποκτώνται εκτός γάμου και δεν έχουν δύο γονείς, και τα «σοβαρά προβλήματα εμπορευματοποίησης της παρένθετης κύησης με τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου που έγιναν από τη ΝΔ».

«Μας προστάτευσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλετε να το αποδεχτείτε»

Είπε ακόμη ότι με την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός δεν έδωσε απαντήσεις για «το ψήφισμα-καταπέλτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. «Φτάσατε να το συγκρίνετε με το δημοσίευμα του «Economist». Δηλαδή την άλλη φορά που θα πάτε στο Ευρωκοινοβούλιο να μιλήσετε εκπροσωπώντας την πατρίδα μας, να τους πείτε ότι δε σας λογαριάζω, κύριοι ευρωβουλευτές, γιατί προτιμώ να δίνω αξία στο δημοσίευμα του «Economist» και να γράφω τη γνώμη σας στα παλιά μου τα παπούτσια, γιατί αυτό είπατε προηγουμένως κ. πρωθυπουργέ», είπε.

Τόνισε ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρενέβησαν ώστε να μην είναι άμεσες οι ποινές στην Ελλάδα. «Μας προστάτευσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλετε να το αποδεχτείτε. Αλλά για το ότι η χώρα κινδυνεύει με ποινές, δεν φταίνε οι ευρωβουλευτές που το αποκάλυψαν. Δηλαδή θα λένε ψέματα για να καλύψουν τις δικές σας παραλείψεις και εγκληματικές επιλογές, εις βάρος της αλήθειας και της Δημοκρατίας;», τόνισε.

«Η Ιστορία θα γράψει ότι η ΝΔ δεν είχε την επάρκεια να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση»

Επανέλαβε ότι «ανθέλληνας είναι όποιος κάνει μαύρο πρόβατο την Ελλάδα στην Ευρώπη, όποιος παραβιάζει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, όποιος δεν βοηθάει να επιλυθούν εγκλήματα όπως της Πύλου και των Τεμπών», ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Να μιλήσετε για την ελευθερία του Τύπου, για τη δολοφονία Καραϊβάζ, για τις απειλές κατά δημοσιογράφων, για όλα αυτά που έχει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Αλλά για την ουσία, όχι γιατί οι Έλληνες ευρωβουλευτές είπαν την αλήθεια και γιατί επιτέλους η αλήθεια ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο -αλλά δεν θέλετε να ακούγεται μέσα στην ελληνική Βουλή». Ρώτησε επίσης τον πρωθυπουργό πότε θα δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση «στον πραγματικό δικαστή όλων μας που είναι ο ελληνικός λαός».

Καταληκτικά ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «η Ιστορία θα γράψει ότι η ΝΔ δεν είχε την επάρκεια να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση» και χρειάστηκε η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων.

Μητσοτάκης: Ο λόγος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στη νομοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο

Στην απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας εκ νέου το λόγο στη Βουλή τόνισε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στη νομοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο γιατί ήταν σε ισορροπία τρόμου με το λαϊκιστή εταίρο της, τον Πάνο Καμμένο».

«Σχεδόν δάκρυσα κ. Φάμελλε με το ενδιαφέρον σας για τη συνοχή της ΚΟ της ΝΔ. Αναφερθήκατε στο γεγονός ότι πράγματι εσείς προτείνατε το σύμφωνο συμβίωσης αλλά αποκρύψατε γιατί δεν προχωρήσατε στην νομοθέτησης στον πολιτικό γάμο. Έχει όνομα. Πάνος Καμμένος. Ήσαστε σε ισορροπία τρόμου με το λαϊκιστή εταίρο σας. Εγώ από την πρώτη στιγμή που πρότεινα αυτή τη μεταρρύθμιση είπε ότι ως πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύομαι από την παράδοση αυτής της παράταξης να επιτρέπουμε στους βουλευτές μας να ψηφίζουν κατά συνείδηση σε τέτοιου είδους ζητήματα. Αγωνίστηκα να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές μου να το ψηφίσουν και θα σεβαστώ την απόφαση που θα πάρει καθένας, είτε απέχοντας η οποία είναι μια στάση απολύτως αποδεκτή. Για να δούμε πόσοι θα απέχουν και από εσάς και τελικά το ενδιαφέρον να είναι τι θα κάνει ο κ. Πολάκης τον οποίο έχετε περίπου απειλήσει με διαγραφή. Εγώ δεν απείλησα κανένα με διαγραφή , ούτε έβαλα κομματική πειθαρχία», είπε.

Ακολούθως πρόσθεσε πως «ήξερα εξ αρχής ότι δεν μπορώ να τους πείσω όλους και το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει μόνο με τις ψήφους της ΝΔ. Έχετε τη δυνατότητα να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας και να διαπιστώσετε πόσο αρραγής τελικά είναι η ενότητα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδος. Δεν είναι τυχαίο ότι αντιδράσεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Για το ΠΑΣΟΚ δεν μιλήσατε. Για να δούμε πόσοι από το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσουν. Μου έχει κάνει εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή του αρχηγού σας. Η πραγματικότητα είναι ότι με τη στήριξη περισσότερων του ενός κόμματος φαίνεται ότι το νομοσχέδιο αυτό από απόψε θα είναι νόμος του κράτους. Θα είναι μια μεγάλη επιτυχία της εθνικής αντιπροσωπείας εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί. Ουκ ολίγοι βουλευτές σε άλλες χώρες που καταψήφισαν ερωτηθέντες κάποια χρόνια μετά αναγνώρισαν ότι έκαναν λάθος. Το λέω μόνο προς καταγραφή. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα δημοκρατίας αυτό που θα κάνουμε σήμερα ως εθνικό κοινοβούλιο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με το ζήτημα του κράτους δικαίου ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Δεν θέλω να χαλάσω το κλίμα της συζήτησης κάνοντας εκτενείς αναφορές στα θέματα του κράτους δικαίου. Θα πω μόνο ότι ο τελικός κριτής δεν είναι ούτε το ευρωκοινοβούλιο, ούτε οι Reporters united, ούτε ο Economist. Είναι η έκθεση κράτους δικαίου της ευρωπαϊκής επιτροπής η οποία επισημαίνει διαρκή πρόοδο. Προσβλέπουμε στην επόμενη να έχουμε προοδεύσει κι άλλο.

Η ιστορία θα γράψει και θα θυμηθεί τους Έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι ψήφισαν ψήφισμα το οποίο ζητά από την Ευρώπη να κόψει χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα το οποίο εσείς υποκινήσατε, το συγγράψατε, το επικαλείστε. Τα ονόματα των δικών σας ευρωβουλευτών θα είναι ταυτισμένα με αυτή την προσπάθεια να παρουσιάσετε μία Ελλάδα τελείως διαφορετική από αυτή που βλέπει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Διασύρετε τη χωρά σε κάποιους στο εξωτερικό.

«Προσγειωθείτε στην πραγματικότητα»

Να αρχίσω να θυμάμαι τη δική σας εποχή και να αναρωτιέμαι όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές πρωτοστατούντος της Ολλανδής η οποία τώρα δεν έχει χώρα να πολιτευτεί, όταν πηγαίνατε δημοσιογράφους στο αυτόφωτο επί δικών σας ημερών που ήταν; Όταν στήνατε την υπόθεση Novartis που ήταν; Όταν επιχειρήσατε να χειραγωγήσετε το τηλεοπτικό τοπίο που ήταν; Όταν καταδικάστηκε ο κ. Παππας 13-0 για παράβαση καθήκοντος που ακριβώς ήταν κ. Φάμελλε;».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε πως «και επειδή κάνατε μία αναφορά πάλι στον κ. Μπακογιάννη και τι μπορεί να συμβεί. Εδώ τέως δικός σας ευρωβουλευτής βγήκε και είπε δημόσια ότι ο κ. Κασσελάκης μπορεί να κερδίσει τις ευρωεκλογές γιατί νόμιζε ότι διεξάγονται σε δύο γύρους. Προσγειωθείτε στην πραγματικότητα».

Sports in

Στον τελικό με buzzer beater η Κ17 του Ολυμπιακού, 1-0 τον Παναθηναϊκό

Με γκολ του Τζαμάλη στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό με 1-0 στη Λαμία και προκρίθηκε στον τελικό του πρωταθλήματος Κ17.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024