Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Συνεχίζεται η συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια - Δείτε live

Βουλή: Συνεχίζεται η συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια – Δείτε live

Η δεύτερη μέρα της συζήτησης για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί, το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη μέρα συζήτησης στη Βουλή για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, έκανε επίκληση της ιδρυτικής διακήρυξης της ΝΔ ώστε να… παρακαλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Απευθυνόμενος σε σκληρό τόνο απέναντι στους διαφωνούντες της ΝΔ, τόνισε πως «σε όσους ανησυχούν από τον δικό μας χώρο, να τους θυμίσω, να μας θυμίσω, για τον πυρήνα της ιδεολογίας μας τι έλεγε η δικιά μας ιδρυτική διακήρυξη που γράφτηκε πριν από 50 χρόνια. Να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες, όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων αλλά και με ίσα δικαιώματα. Να συντηρεί από την παράδοση, έλεγε η δικιά μας ιδρυτική διακήρυξη, όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα. Και τέλος να προχωρά με τολμηρά και ασφαλή βήματα στις νέες και διαρκώς εξελισσόμενες».

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι θα εκφράζει με ευθύτητα τις θέσεις του

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι βουλευτές του θα «στηρίξουν» το νομοσχέδιο αν και «ατελές».

Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι η κοινοβουλευτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι «έτοιμη εδώ και πολύ καιρό να κάνει αυτό το βήμα», ενώ διερωτήθηκε αν είναι το ίδιο έτοιμοι και οι βουλευτές της ΝΔ και στηλίτευσε την «ανεπάρκεια» της ΝΔ να το ψηφίσει μόνη της.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας σχολίασε ότι το νομοσχέδιο είναι «ατελές», ωστόσο τόνισε ότι «πάει την κοινωνία μπροστά» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αναγνωρίσει ότι άλλοι άνοιξαν τους δρόμους», επισημαίνοντας ότι «χωρίς το σύμφωνο συμβίωσης και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ για ορατότητα, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ερχόταν».

Συνολικά οι βουλευτές που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο είναι 95, αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον που υπάρχει για το νομοσχέδιο.

Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Οι εκτιμήσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο κάνουν λόγο για μία «πύρινη» ομιλία σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες ρυθμίσεις, και όχι μόνο. Ο Μεσσήνιος πολιτικός έχει καταστήσει σαφές ότι θα εκφράζει με ευθύτητα τις θέσεις του, αποτελώντας την κεντρική «φωνή» των γαλάζιων ανησυχιών όσων νιώθουν ότι αγνοείται η παραδοσιακή βάση της ΝΔ για χάρη του Κέντρου.

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στη Βουλή

Τι συμβαίνει στις κοινοβουλευτικές ομάδες

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο την καταψήφιση οδεύουν μεταξύ άλλων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, η Άννα Καραμανλή, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θεόδωρος Καράογλου, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Μάριος Σαλμάς, ο Φώντας Μπαραλιάκος και άλλοι.

Την αποχή αναμένεται να επιλέξουν μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ο Άγγελος Συρίγος, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Καλλιάνος ενώ μένει να φανεί αν θα κάνουν τελικά το ίδιο τρεις υφυπουργοί (Γιάννης Μπούγας, Μαρία Κεφάλα και Γιάννης Κεφαλογιάννης) ή αν θα προκύψουν «θετικές» εκπλήξεις για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από γαλάζιες πηγές, εκτιμώνται σε έως και 48 οι διαφωνίες βουλευτών της ΝΔ αλλά μένει να φανεί ακριβώς ο τρόπος έκφρασής τους

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα του. Εξάλλου ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε χθες γνωστό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, όπως έπραξαν και τα κόμματα «Σπαρτιάτες» και «Νίκη». Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που ζήτησε και αυτός από την πλευρά του ονομαστική ψηφοφορία.

Ο σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκος Φαραντούρης, μιλώντας σήμερα στο ΜΕGA, υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξουν διαρροές. Αυτή η ιστορία ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη κατάθεση σχεδίου νόμου προ 2μήνου. Τους βουλευτές τους τιμά το να παίρνουν θέση. Η αποχή είναι μια κοινοβουλευτική διολίσθηση και το βλέπω σαν παράδοξο».

Ωστόσο αντιδράσεις υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα από τους Παύλο Πολάκη και Νίνα Κασιμάτη, που μένει να φανεί ποια θα είναι η τελική στάση τους.

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένουν να δουν τον τελικό αριθμό των αποχών ή/και καταψηφίσεων.

«Πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών μας θα το ψηφίσει. Είναι ζήτημα συνείδησης και στην ιδιωτική σφαίρα του καθενός, γι΄αυτό δεν επεβλήθη κομματική πειθαρχία», ανέφερε στο MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, η «Πλεύση Ελευθερίας» και η «Νέα Αριστερά» αναμένεται να υπερψηφίσουν, ενώ ΚΚΕ, «Νίκη», «Σπαρτιάτες» και «Ελληνική Λύση» θα καταψηφίσουν.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024