Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα μπλόκα σηκώνουν τη γροθιά, στη Βουλή χέρι για γάμο ομοφύλων, στο Μαξίμου το μαντήλι για τον χορό του Ζαλόγγου

Στα μπλόκα σηκώνουν τη γροθιά, στη Βουλή χέρι για γάμο ομοφύλων, στο Μαξίμου το μαντήλι για τον χορό του Ζαλόγγου

Στην Ελλάδα του 2024 κοιμάσαι και ξυπνάς σε άλλον αιώνα: Αρχιεπίσκοπος παρεμβαίνει στις διαδικασίες της Βουλής, ξεσπά εμφύλιος στα κόμματα για την αναγνώριση βασικών δικαιωμάτων και ρωτάνε τον λαό γιατί δεν τρώει παντεσπάνι

Θα μετρηθούν

Σήμερα είναι μία δύσκολη ημέρα. Πολύ δύσκολη! Για το Μέγαρο Μαξίμου φυσικά και τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» και πλέον στη Βουλή θα μετρηθούν όλοι, πρωτίστως βέβαια η κυβέρνηση, στη διάρκεια της ψηφοφορίας για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σήμερα ψηφίζεται!

Και στα μπλόκα

Και περίπου τις ίδιες ώρες θα συνεδριάζουν στη Νίκαια της Λάρισας οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων απ΄ όλη τη χώρα για να αξιολογήσουν τις προσφορές – καλά, λέμε τώρα και κανένα αστείο…. – του κ. Μητσοτάκη από την συνάντηση της Τρίτης. Αλλά τα μηνύματα έως τώρα δεν είναι καλά για το Μέγαρο Μαξίμου….

Ονομαστική

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο ξεκινάει από το πρωί. Με το καλημέρα ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρόκειται να καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής – μάλιστα σε δηλώσεις του ο ίδιος έκανε λόγο για «κρυφτούλι» από την πλευρά της κυβέρνησης!

Ακροδεξιά

Όμως παρόμοια πρόταση πρόκειται να καταθέσουν από κοινού το κόμμα των «Σπαρτιατών» και η «Νίκη» του κ. Δημήτρη Νατσιού. Την τελευταία στιγμή ο κ. Κασσελάκης πήρε «την μπουκιά από το στόμα» της «Δεξιάς της Δεξιάς» στο συγκεκριμένο θέμα βγάζοντας την στο περιθώριο….

Και ο Αρχιεπίσκοπος

Ομως – κι αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον! – σε συνέντευξη του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε και ο ίδιος να γίνει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Αυτό συνέβη πριν ο κ. Φάμελλος υποβάλει την πρόταση της Κουμουνδούρου και «έπαιζε» μόνο η πρόταση της «Δεξιάς της Δεξιάς». Φαινόταν σαν έχει την ευλογία της Ιεράς Συνόδου!

«Εμφύλιος» με τη «Δεξιά του Κυρίου»

Πρόκειται για πρωτοφανή παρέμβαση της Εκκλησίας σε μία πολιτική συζήτηση. Αυτό αν μη τι άλλο υποδηλώνει «πόλεμο», χαμηλής κλίμακας, βέβαια με τον κ. Μητσοτάκη. Κι ότι οι σχετικές γέφυρες έχουν πλέον κοπεί (;) – δεν ήταν τυχαίες και οι διαρροές από το Μαξίμου, προ ημερών που έκαναν λόγο για την διαδοχή του κ. Ιερώνυμου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Νομίζω όμως πως η «Δεξιά του Κυρίου» είναι αυτή που θα βγει χαμένη, τελικώς, από αυτήν την υπόγεια σύγκρουση. Ετσι κι αλλιώς θα φανεί σε τρεισήμισι μήνες….

Οι «άλλοι»

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου μετρά φίλους και … «άλλους». Στους «άλλους» ανήκουν όσοι εκ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος απέχουν «αξιοπρεπώς» ή καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Οι αποσυνάγωγοι!

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς

Χθες μάλιστα ο πρώην υπουργός κ. Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως θα απέχει, ενώ ο βουλευτής Μεσσηνίας – του «κλίματος Σαμαρά» – κ. Μιλτιάδης Χρυσομάλλης δήλωσε πως θα καταψηφίσει. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας δεδομένο ότι η ομάδα των βουλευτών του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά θα μείνει στη Βουλή και θα καταψηφίσει, κάνοντας επί της ουσίας και επίδειξη δύναμης….

Πόσοι;

Αντιθέτως όσοι βλέπουν στον ύπνο τους «εφιάλτες» με τον τοπικό μητροπολίτη τους να τους κυνηγάει με την ποιμαντορική του ράβδο, αυτοί θα απέχουν! Τώρα το μείζον ερώτημα – και εκεί πέφτουν τα στοιχήματα… – είναι πόσοι από τη Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσουν υπέρ και πόσους βουλευτές τους … «συνδιαχειρίζεται» ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον κ. Ιερώνυμο!

Το στοίχημα

Στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών σας ενημέρωσα για τις υπάρχουσες εκτιμήσεις. Για τις πιο αισιόδοξες προς τον πρωθυπουργό, που κάνουν λόγο για περίπου 20 βουλευτές που θα καταψηφίσουν, αλλά και για τις απαισιόδοξες που μιλούν για 40 με 50 βουλευτές, οι οποίοι θα καταψηφίσουν…

Ρελάνς

Ομως η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, ψηφίζοντας φυσικά υπέρ του νομοσχεδίου – και καταθέτοντας και μία σχετική τροπολογία που ολοκληρώνει την άποψη του επί του συγκεκριμένου θέματος – βάζει στο περιθώριο την «Δεξιά της Δεξιάς» και αναδεικνύεται αυτός ως ο βασικός μεταρρυθμιστής στη συμπλήρωση του οικογενειακού δικαίου, που ενισχύει την αδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία!

Και στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Είναι φανερό πως η εν λόγω πρόταση προκαλεί ζημιά επίσης και στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που εμφανίζεται – σχεδόν – διχασμένο ή στην καλύτερη περίπτωση με αρκετές απώλειες. Αλλά το ερώτημα είναι αν τελικώς θα έχει απώλειες και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης….

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;

Οπως με ενημέρωσαν η κυρία Αθηνά Λινού είχε εκφράσει ορισμένες επιφυλάξεις που είχαν να κάνουν με τη νομοθεσία για τις παρένθετες μητέρες. Αυτές τις επιφυλάξεις τις υιοθέτησε ο κ. Κασσελάκης και τις ενσωμάτωσε στην τροπολογία που θα κατατεθεί, ως εκ τούτου το πιο πιθανό είναι η κυρία Λινού να ψηφίσει υπέρ!

Ο κ. Παύλος Πολάκης;

Για τον κ. Βασίλη Κόκκαλη εκτός από τους προβληματισμούς που είχε διατυπώσει προ εβδομάδων, πέραν τούτου ουδέν. Η άλλη βουλευτής είναι η κυρία Νίνα Κασιμάτη, η στάση της οποία παραμένει σε ερωτηματικό. Το μεγάλο όμως ζήτημα είναι η στάση του βουλευτή Χανίων – και επικεφαλής των τομεαρχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – κ. Παύλου Πολάκη. Η χθεσινή αναφορά του κ. Κασσελάκη στην ταραχώδη – για μία ακόμη φορά – συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – πως όποιος παραβεί την θέση του κόμματος θα έχει συνέπειες, επί της ουσίας απευθυνόταν στον κ. Πολάκη…

Συνεδριάζουν

Κι ενώ στο κοινοβούλιο θα «πέφτουν κορμιά», που λέει ο λόγος, στη Νίκαια της Λάρισας θα συζητούν αν είναι ικανοποιημένοι από την συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη ή πρέπει να σκληρύνουν την στάση τους και να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα!

Πόσοι θα μείνουν;

Το βέβαιο είναι πως πρώτον, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας δεν είναι ικανοποιημένοι – διότι δεν έχουν λάβει τουλάχιστον τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές, παρά μόνο κάτι πεντοχίλιαρα και δεκαχίλιαρα για «ρεγάλο» – δεύτερον, και οι λιγότερο πληγέντες αγρότες των άλλων περιοχών σίγουρα δεν είναι ικανοποιημένοι από την παροχή του πρωθυπουργού. Ομως δεν αποκλείεται ένα μέρος του δεξιού τμήματος των αγροτών να υπαναχωρήσει. Αν αυτό συμβεί, το θέμα είναι πόσοι είναι αυτοί που θα απομείνουν. Και φυσικά τι θα κάνουν;

Συσχετισμοί

Από την άλλη πλευρά κάθε συνέδριο της αριστεράς, μεταξύ των άλλων, είναι και ένας ανταγωνισμός συσχετισμών. Ευγενής η φιλοδοξία! Ετσι στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπως σας ενημέρωσα εγκαίρως το αντικείμενο της συζήτησης ήταν το οργανωτικό, δηλαδή το πρόβλημα με την καταγραφή όλων των μελών ή μόνο των παλιών, τα οποία και θα ψηφίσουν για την εκλογή των οργάνων….

Ο κ. Γ. Βασιλειάδης

Η ευθύνη, μου έλεγαν, είναι του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος κ. Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος είναι και υπεύθυνος του οργανωτικού γραφείου. Ως εκ τούτου η έκρηξη του κ. Κασσελάκη – και η εκ νέου απειλή για δημοψήφισμα – αφορούσε τον αναπληρωτή γραμματέα!

Ο κ. Ν. Παππάς

Ο οποίος όμως είναι από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του κ. Νίκου Παππά. Οπως μου είπαν το μήνυμα απευθυνόταν προς τον κ. Παππά, στον οποίο έχει … «εκχωρηθεί» το κόμμα. Οτι δηλαδή υπάρχουν όρια. Διότι θεωρούν ότι υπάρχει «παιχνίδι» από τον κ. Παππά για την σύνθεση των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών….

Πρόβλημα

Δεν ξέρω αν όντως αυτό συμβαίνει, ότι δηλαδή βρίσκεται κάποιο σχέδιο σε εξέλιξη ή η ομάδα του προέδρου κυνηγά φαντάσματα. Αυτό που όμως αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των μελών – φίλιων ή μη – της Πολιτικής Γραμματείας είναι πως υπάρχει πρόβλημα στο οργανωτικό γραφείο στο οποίο προΐσταται ο κ. Βασιλειάδης!

Τέλος καλό;

Και βεβαίως η αναταραχή που έφερε ο εκβιασμός του κ. Κασσελάκη με την αποχώρηση των τριών – ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης και οι κυρίες Ολυμπία Τελιγιορίδου και Κατερίνα Νοτοπούλου – από την αίθουσα, έληξε ομαλά, όταν επανήλθαν στην συνεδρίαση. Να σημειώσω πάντως ότι όταν ο κ. Κασσελακης βρίσκεται εκτός Ελλάδος νιώθει να είναι … «απελευθερωμένος» από την «αύρα» της Κουμουνδούρου και συνηθίζει να «παίζει τα ρέστα» του! Την προηγούμενη φορά που απείλησε με δημοψήφισμα ήταν από τις ΗΠΑ, όταν είχε πάει για να μεταφέρει την οικοσκευή του….

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024