Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Οι βασικές τάσεις του κόσμου της απασχόλησης - Πώς η Generation Z αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο

Οι βασικές τάσεις του κόσμου της απασχόλησης – Πώς η Generation Z αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο

Η «Εποχή της Προσαρμοστικότητας» που διανύουμε και οι δυναμικές αλλαγές στον κόσμο της απασχόλησης και του ανθρώπινου δυναμικού.

«Η επιρροή των νεότερων εργαζομένων διαμορφώνει τις τάσεις στον χώρο εργασίας, δίνοντας έμφαση στα όρια εργασίας-προσωπικής ζωής, στην υιοθέτηση τεχνολογίας, στη δίκαιη αμοιβή και στη συμμετοχή των εργοδοτών σε κοινωνικά ζητήματα» αναφέρει σε σχετική της έκθεση η ManPower βολιδοσκοπώντας το τοπίο που διαμορφώνεται στον κόσμο της απασχόλησης και του ανθρώπινου δυναμικού.

Οι τάσεις ενσωματώνονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες οι οποίες διαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης επηρεάζοντας τους σημερινούς εργοδότες και εργαζομένους:

  • Τη Μετατόπιση των δημογραφικών στοιχείων
  • Την Τεχνολογική πρόοδο
  • Τις Ανταγωνιστικές κινητήριες δυνάμεις
  • Την Ατομική επιλογή

Πώς διαμορφώνεται το εργασιακό περιβάλλον στην εποχή μας

Με τι ανταλλάσουν το μισθό τους

Η σύνδεση ανάμεσα στον μισθό και την κάλυψη των ευρύτερων αναγκών, έστω κι αν χαρακτηριστεί ως «δίκαιη αμοιβή για δίκαιη εργασία», όπως αναφέρει η έκθεση, παραμένει ταυτοχρόνως και «ο κορυφαίος παράγοντας παραγωγικότητας, αντανακλώντας στην ικανοποίηση και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

«Οι εργαζόμενοι αναζητούν ευελιξία και αυτονομία»

Έχοντας υπόψη ότι η οικονομική αβεβαιότητα εμποδίζει το 23% των εργαζομένων να βρουν τις επιθυμητές θέσεις εργασίας, δίνοντας έμφαση στην πρόκληση της εξισορρόπησης ελκυστικών μισθών και βιώσιμης ανάπτυξης, γίνεται αντιληπτό πως δεν αρκεί μόνο ο μισθός, δεν αρκεί μόνο η εξασφάλιση μιας θέση εργασίας, αλλά υπάρχει και η ανταπόκριση στη «νέα ιεράρχηση» ζωής που θέτουν ψηλά οι νέοι άνθρωποι, επιλέγοντας εκείνο το εργασιακό περιβάλλον που θα τους αποπνεύσει «ψυχολογική ασφάλεια και ευελιξία στη διάθεση του χρόνου τους».

Χαρακτηριστικό είναι πως σχεδόν 1 στους 5 εργαζομένους θα εξέταζε το ενδεχόμενο μείωσης της αμοιβής σε αντάλλαγμα της βελτίωσης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, υποδεικνύοντας την αξία που αποδίδεται στον προσωπικό χρόνο.

Σύμφωνα με την έκθεση «οι εργαζόμενοι αναζητούν ευελιξία και αυτονομία, επιθυμώντας τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, ευέλικτα ωράρια και επιλογές απομακρυσμένης εργασίας».

H οικονομική αβεβαιότητα εμποδίζει τους εργαζομένου να βρουν τις επιθυμητές θέσεις εργασίας

Η γενιά Ζ διαμορφώνει τις τάσεις

Κάπου εδώ βλέπουμε την επιρροή των νεότερων εργαζομένων, της γενιάς Ζ (1997-2012), που διαμορφώνει τις τάσεις στον χώρο εργασίας δίνοντας έμφαση στα όρια εργασίας-προσωπικής ζωής, στην υιοθέτηση τεχνολογίας, στη δίκαιη αμοιβή και στη συμμετοχή των εργοδοτών σε κοινωνικά ζητήματα.

«Ένα κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι από τη γήρανση του πληθυσμού και την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου για τη GEN Z έως την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάδυση νέων αναγκών για δεξιότητες, οι Οργανισμοί οφείλουν να προσαρμοστούν για να προσελκύσουν, να διακρατήσουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ταλέντο», σχολιάζει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας.

Ο «πράσινος» μετασχηματισμός δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας

Από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνα είναι επίσης πως ο παγκόσμιος «πράσινος» μετασχηματισμός «θα είναι ο κύριος δημιουργός θέσεων εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια, απαιτώντας ειδικευμένους εργαζόμενους για στρατηγικές καθαρού μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα».

Επίσης, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (AI) oι επιχειρήσεις αναμένουν 23% μείωση των θέσεων εργασίας εντός πέντε ετών, υπογραμμίζοντας μια σημαντική μετατόπιση των ρόλων λόγω της αυτοματοποίησης.

Γήρανση του πληθυσμού και ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου για τη GEN Z

inSports

Σπανούλης: «Η Εθνική είναι για σπουδαία πράγματα – Είμαστε εδώ για να περάσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Ο Βασίλης Σπανούλης στάθηκε στα στοιχεία που θα πρέπει να έχει η Εθνική ομάδα για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024