Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκληραίνει το μέτωπο κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων - Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο αυταρχισμός της κυβέρνησης

Σκληραίνει το μέτωπο κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων – Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο αυταρχισμός της κυβέρνησης

Κρίσιμη εβδομάδα για την εξεταστική των φοιτητών και γενικός ξεσηκωμός. Όλα ανοιχτά με τις διαδικτυακές εξετάσεις. Νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη ενώ η κυβέρνηση στυλώνει τα πόδια, αρνούμενη τον διάλογο.

Σε διαρκή «πολιορκία» βρίσκεται η κυβέρνηση που επέλεξε το δρόμο της σύγκρουσης έναντι του διαλόγου θέλοντας να επιβάλει τη «μεταρρυθμιστική» της ατζέντα για ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Η ανοιχτή αμφισβήτηση στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας από μεγάλο μέρος της νεολαίας αλλά και γενικότερα την κοινωνία δεν δείχνει να έχει θορυβήσει την κυβέρνηση που συνεχίζει ακάθεκτη τη συγκρουσιακή τακτική της ενώ κυβερνητικά στελέχη επιλέγουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Βαδίζοντας στο τέλος του Ιανουαρίου η κατάσταση δεν δείχνει να εξομαλύνεται και οι φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων μέσα στην εβδομάδα με σκοπό να αποφασίσουν εν θα συνεχίσουν τις καταλήψεις έχοντας ήδη προγραμματισμένο νέο μεγάλο συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη στα Προπύλαια.

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης και διερεύνηση διάπραξης τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος

Με τις εξελίξεις να «τρέχουν» με καταιγιστικό ρυθμό η παρέμβαση της Δικαιοσύνης ήρθε να ταράξει περαιτέρω τα ταραγμένα νερά καθώς με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνη Ελευθεριάνου, ζητήθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Η ποινική έρευνα στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση για τη διερεύνηση διάπραξης τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Ο εισαγγελικός λειτουργός θα αναζητήσει τόσο ευθύνες εκείνων που συμμετέχουν στις καταλήψεις , όσο και τυχόν ευθύνες άλλων προσώπων.

«Απαράδεκτη η εισαγγελική παραγγελία»

Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης, όπως αναμενόταν, κάθε άλλο παρά πυροσβεστική ήταν.

«Αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σταματήσει τον αγώνα των φοιτητών με τη χρήση απειλών και εκβιασμών για «χαμένες εξεταστικές», τώρα επιλέγει τον αυταρχισμό και την καταστολή!», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ που καταδικάζει «την απαράδεκτη εισαγγελική παραγγελία ενάντια στους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις δίκαιες κινητοποιήσεις τους» και καλεί στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

«Η παρέμβαση της εισαγγελίας με την επείγουσα εντολή της για την προκαταρκτική διερεύνηση κάθε είδους αυτεπάγγελτα διωκόμενων αδικημάτων, ενόψει των συνεχιζόμενων φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για νομοθετική πρωτοβουλία, που να επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ κατά παράβαση του αρθ.16 του Συντάγματος, επιβαρύνει μια ήδη τεταμένη κατάσταση», αναφέρει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών σημειώνοντας παράλληλα πως «οι αγώνες των φοιτητών και ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας για ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των πολλών θα συνεχιστεί παρά τις προσπάθειες ποινικοποίησης».

«Μπουρλότο» από κυβερνητικούς αξιωματούχος

Με την κατάσταση να είναι έκρυθμη και το κλίμα βαρύ προβληματισμό προκαλούν ορισμένες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού για διαδικτυακές εξετάσεις -την χαρακτήρισε μετριοπαθή- με μια ευθεία «βολή» στου Πανεπιστημιακούς  υποστήριξε πως «όσοι δεν συμφωνούν παραιτούνται ή παρανομούν».

Να «μην κάνουν τα στραβά μάτια» και να πάρουν θέση, προέτρεψε τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας πως «όσοι δεν συμφωνούν παραιτούνται ή παρανομούν».

Κρίσιμη η έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων τη Δευτέρα

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων (Δευτέρα 29/1) η οποία συγκαλείται κατόπιν πρότασης του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη. Ο υπουργός έστειλε ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία υπογραμμίζει ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι εξετάσεις των Πανεπιστημίων μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά.

Στα «κάγκελα» η ΔΑΠ στέλνει επίστολή στον Κυρ. Πιερρακάκη

Στο μεταξύ, η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) με τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική έστειλε επιστολή  προς το υπουργείο Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη «προκειμένου να πιέσει τις Πρυτανικές Αρχές και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα».

Καταγγέλλει πως εικόνες που αντικρίζει σε Γενικές Συνελεύσεις «μας γυρίζουν χρόνια πίσω» καθώς επικρατεί «φίμωση, σε αρκετές περιπτώσεις λεκτική και σωματική βία, βανδαλισμοί, ρίψη αντικειμένων και νοθεία υπό εκβιαστικούς όρους προκειμένου να μην λήξουν με δημοκρατικούς όρους οι παράνομες καταλήψεις».

Σημειώνει πως «για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, η ευθύνη βαραίνει τόσο όσους συμπορεύονται σε αντιδημοκρατικές πρακτικές, όσο και όσες Διοικήσεις ανέχονται τέτοια περιστατικά εν έτει 2024» και καλεί  «την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να πιέσει τις Πρυτανικές Αρχές και να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα, ώστε α) να σταματήσουν άμεσα όλες οι παράνομες καταλήψεις και β) να μην χαθεί καμία εξεταστική,  ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ηλεκτρονικές εξετάσεις».

Η «καυτή πατάτα» περνά τώρα στους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων που καλούνται να αποφασίσουν:

  • Την ολοκλήρωση της διδασκαλίας των μαθημάτων, μέσω διαδικτύου, στα τμήματα που μέχρι σήμερα  δεν έχει υλοποιηθεί η απαιτούμενη εκ του νόμου 13 εβδομάδων μάθημα.
  • Την υιοθέτηση ή όχι  πρότασης για πραγματοποίηση διαδικτυακών εξετάσεων στα τμήματα τα οποία υπάρχει αδυναμία με φυσική παρουσία, εξαιτίας των συνεχιζόμενων καταλήψεων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι απόψεις στα  διοικητικά  όργανα των ΑΕΙ, για το εάν τελικά πρέπει να γίνουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως οι εξετάσεις  διίστανται, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν Σύγκλητοι οι οποίοι θα αποφασίσουν να μη δεχθούν την πραγματοποίηση διαδικτυακών εξετάσεων.

Οι διαφωνούντες με τις διαδικτυακές εξετάσεις επικαλούνται την εγκυρότητά τους και ότι αυτή η ηλεκτρονική μέθοδος υποβαθμίζει των πτυχία των Πανεπιστημίων.

«Φωνές» να μην προχωρήσει η κυβέρνηση με τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

«Η ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ θα λειτουργήσει σε βάρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, και των αντίστοιχων δημόσιων ιδρυμάτων, αφενός υποβαθμίζοντας τα κρατικά πτυχία και αφετέρου παρέχοντας πτυχία τύποις αλλά όχι επί της ουσίας ισότιμα με εκείνα των δημοσίων πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αποτελέσουν πεδίο κοινωνικών διακρίσεων, καθώς θα είναι προσβάσιμα μόνο σε εκείνους/ες που έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα αυξημένα δίδακτρα που απαιτεί η φοίτηση σε αυτά» αναφέρουν τα μέλη της Συνέλευσης του ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζοντας ανοικτά την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Τι αναφέρει τα μέλη της Συνέλευσης του ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου αλλά και οι σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού που ουσιαστικά προαναγγέλλουν την παράκαμψη του Άρθρου 16 του Συντάγματος σηματοδοτούν μία τομή. Οι Συνταγματικές παρεκκλίσεις έχουν μόνο αρχή, άπαξ και αυτή γίνει, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το πόσες άλλες παρεκκλίσεις θα ακολουθήσουν» αναφέρει μεταξύ άλλων ομόφωνο ψήφισμα ΕΣΔΕΠ Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και αποφασίζει τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου.

Απέναντι στο νομοσχέδιο τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Η πρόσφατη απειλή για απώλεια του εξαμήνου δεν έπιασε – το φοιτητικό κίνημα φαίνεται να εκφράζει όλο και πιο δυναμικά την αντίθεση του στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων – δηλαδή στην απαξίωση των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Αλλά και η υπουργική εγκύκλιος για διενέργεια εξετάσεων με ψηφιακά μέσα, από απόσταση ‘’μπάζει νερό’’ από παντού, καθώς ευθέως και βάναυσα καταργεί το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, καθώς η απόφαση για τα εξάμηνα και τη διενέργεια των εξετάσεων είναι ευθύνη της Συγκλήτου», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Για μια απόφαση που «οδηγεί στην υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων, στη δημιουργία μίας βιομηχανίας παραγωγής πτυχίων με αδιαφανείς όρους, στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ‘’ιδρυμάτων’’ που δεν θα επενδύουν στην έρευνα και στην παραγωγή γνώσης» μιλά η Νέα Αριστερά, δια του εκπροσώπου Τύπου της, Κωστή Καρπόζηλου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν τον αγώνα των φοιτητών

Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες δίνουν έναν μεγάλο και δίκαιο αγώνα, είπε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας το απόγευμα της Κυριακής στο ΕΡΤNEWS για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα. Τόνισε ότι οι φοιτητές έχουν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και διεκδικούν ένα μεγάλο και σύγχρονο δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, με εστίες, προσωπικό και υποδομές, απορρίπτοντας αυτό το πανεπιστήμιο που έχουν χτίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, ένα πανεπιστήμιο της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που δεν ταιριάζει ούτε στις ανάγκες ούτε στους κόπους όλων αυτών των οικογενειών.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024