Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Metron Analysis: Διχασμένη η κοινωνία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - αντίθετη η νεολαία και οι φοιτητές

Metron Analysis: Διχασμένη η κοινωνία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – αντίθετη η νεολαία και οι φοιτητές

Τα ιδιωτικά ΑΕΙ έχουν μια πολύ ελαφρά πλειοψηφική θετική γνώμη και μια ισχυρή αντίθεση κυρίως από τη νεολαία.

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινωνία σε σχέση με το ζήτημα της θεσμοθέτησης μη κρατικών πανεπιστημίων, μέσα από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διαμορφωθεί νομικό πλαίσιο για τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Αυτό δείχνουν οι σχετικές απαντήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας της Metron Analysis για το MEGA, που παρουσιάστηκε στο βραδινό δελτίο της 25ης Ιανουαρίου 2024.

Μια οριακή πλειοψηφία 52% δηλώνει ότι είναι υπέρ αυτή της ρύθμισης, όμως απέναντι έχει μια πολύ ισχυρή αντίθεση στο 45%, ενώ ενδεικτικό του πολωτικού χαρακτήρα του ερωτήματος είναι ότι όλοι παίρνουν θέση, με το «ούτε υπέρ – ούτε κατά» να παίρνει μόνο 2%

Όμως, αυτό το ερώτημα δεν τέμνει την κοινωνία με τον ίδιο τρόπο, καθώς εμφανίζεται μια ηλικιακή πόλωση. Το όχι εμφανίζεται σαφέστατα πλειοψηφικό στη νεολαία, τις ηλικίες 17-27 (Generation Z), όπου η αντίθεση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια φτάνει το 61%, ενώ μόνο το 35% είναι υπέρ.

Αυτό σημαίνει ότι οι ηλικιακές κατηγορίες αυτών που θα μπορούσαν να είναι φοιτητές σε αυτά τα μη κρατικά πανεπιστήμια, δεν τα βλέπουν με καλό μάτι και απορρίπτουν την πρόταση. Οι Millenials (28-43) εμφανίζονται διαιρεμένοι και μόνο στη Generation X εμφανίζεται σαφής υπεροχή του «ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αντιθέτως, ισχυρά θετική γνώμη έχουν οι γενιές άνω των 60 ετών.

Αυτό αποτυπώνεται και στην εντυπωσιακή απόρριψη των ιδιωτικών πανεπιστημίων από όσους φοιτητές ερωτήθηκαν. Ο συνδυασμός ανάμεσα στην ηλικιακή κατανομή των απαντήσεων και την απάντηση ως προς την επαγγελματική θέση, δείχνει ότι αυτή τη στιγμή στους «άμεσα ενδιαφερόμενους»  η ρύθμιση δεν «περνάει».

Αυτό έχει και την επιπλέον σημασία ότι σε αντίθεση με την κυβερνητική ρητορική, όσα συμβαίνουν στις πανεπιστημιακές σχολές τις τελευταίες μέρες με το κύμα καταλήψεων, μάλλον πατάει πάνω σε μια πλειοψηφική αντίθεση στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

Αυτό είναι κάτι που δεν το βλέπουμε για πρώτη φορά. Η κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη αποδοχή σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ η νεολαία δείχνει να κινείται διαφορετικά τόσο από τον πολιτικό «μέσο όρο» όσο και από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό εξηγεί και γιατί αποτελεί μέχρι τώρα την κοινωνική κατηγορία που έχει κινηθεί πιο αντιπαραθετικά με την κυβέρνηση.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024