Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στους δρόμους φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στους δρόμους φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Κινητοποιήσεων συνέχεια για τρίτη εβδομάδα ενώ πολλές σχολές τελούν υπό κατάληψη. 

Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια που προετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση έχω προκαλέσει ξεσηκωμό στη φοιτητική κοινότητα με τον αριθμό των υπό κατάληψη σχολών να αυξάνεται. Με την αγωνιστική διάθεση να επιμένει, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο για σήμερα, στις 12:00, στα Προπύλαια, μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας.

Στο μεταξύ, τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε η ΟΛΜΕ με στόχο τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών στην πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Την αντίθεσή τους στην κατάθεση του νομοσχεδίου, που θα επιτρέπει την ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων, δηλώνει και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η οποία θα συμμετάσχει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Αθήνας.

Νέο κάλεσμα από τους φοιτητές

Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της επικράτειας με βασικό αίτημα δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια εκπαίδευση.

Να μην καταθέσει η κυβέρνηση το «νομοσχέδιο παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος»

Με ομόφωνη απόφασή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού ζητά από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το «νομοσχέδιο παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος». Η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών τονίζει ότι το νομοσχέδιο οδηγεί στη διάθεση «πτυχίων βασικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δίδακτρα στη χώρα μας, η οποία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών πανεπιστημιακών και ερευνητών στην καμπάνια «Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια»

Με αποφάσεις τους, οι Σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ απορρίπτουν το νομοσχέδιο, ενώ συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών πανεπιστημιακών και ερευνητών στην καμπάνια «Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια», με τις υπογραφές να έχουν ξεπεράσει τις 800.

Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων: Οι καταλήψεις θέτουν σε κίνδυνο την εξεταστική

Με τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να κλιμακώνεται η Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων δεν κρύβει την ανησυχία της αναφέροντας πως «οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο».

Τι λέει η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, μετά την έκτακτη σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε χθες, υπογραμμίζουν: «είμαστε υπέρ ενός ανοιχτού πανεπιστημίου το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον δημοκρατικό διάλογο και την ελεύθερη έκφραση σχετικά με την σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

Εν αναμονή της δημοσιοποίησης του σχεδίου νόμου

Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, σημειώνουν «έχει ανάγκη της στήριξης της πολιτείας τόσο με σημαντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησης όσο και με θέσεις μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Καλούμε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του».

Τέλος, δηλώνουν πως μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια η Σύνοδος σε έκτακτη συνεδρίασή της θα το εξετάσει και θα διατυπώσει την άποψή της.

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024